Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

A Solus apológiája

2005.11.17. 22:34 - Albert gazda

Ideje volt megnéznem, hogy tartja-e magát a 2002-es Solus. Egyrészt, mert számtalan kígyót és békát kiabálnak rá mostanában. Másrészt, mert néhány hónapja dettó beleszaladtam egy nem túl elegánsan érett palackba. Ne legyen egyedül, hozzákóstoltam a Tormaresca 2001-es Torcicodájának másfél évig panelérlelt példányát.

Érdeklődéssel vegyes elképedéssel figyelem a hangulatot, amely veres sztárborászaink árképzésével kapcsolatban kialakult. Sikk ez most, szidni az árvákat, hogy kiemelt dolgaikat durva pénzért próbálják eladni – ami vagy sikerül, vagy nem, szegényeknek. Vagy gazdagoknak. Mindegy, divatok jönnek, divatok mennek, a borivók hörögnek, megnyugszanak, a mesterek erősebbje topon marad, akinek nem jött össze, alább adja. Ja, szépen meg tudom magyarázni, mégsem értem. (Mint a használt viccben, hogy elmegy izé a paphoz – vagy a rabbihoz, vagy akihez akarjátok –, és azt mondja, nem értem ezt a részt a Bibliában itten. Mire a pap: várj, megmagyarázom. Mire izé: megmagyarázom, megmagyarázom! Megmagyarázni én is tudom, de nem értem.) Szóval, hogy honnét ez a rengeteg indulat? Meg minek? Drága a bor? Nem veszem meg. Ennyi, nem? Van csomó másik, amit megvehetek helyette. Tisztára olyan már, mint a futball. Anyázod Matthaust? Ne nézd a meccset, tökfej. Ott a Bajnokok Ligája. Kizárólag világválogatottak csöszkölik egymást.

Gere Solus 2002

A 2000-es Solus referenciabor, egy kurva jó évjárat eszetlen pompásan sikerült eredménye. Sokan sokszor hivatkoztak már a 2004. tavaszi bécsi kóstolóra, amelyen Solus schlagt Petrus, ugyebár. Nálam is lenyomta, visszakézből, ha rosszul felejtek, volt összesen egy ember, akinél nem. Lehet, hogy kettő is, ám csak Peter Moserre, a Falstaff főszerkesztőjére emlékszem. Ő simán eltalálta, mi micsoda, hiába, sok ezer korttyal több klasszis bordóihoz volt szerencséje, mint a magamfajta halandóknak. Ehhez képest a Solust is vígan 90 fölé pontozta és agyba-főbe dicsérte derék Moserünk. Amúgy meg voltam győződve arról, hogy amit – hóttversenyben a Tua Rita Redigaffijával – a mezőny fölé emelek, az a Masseto. Tévedtem.

A 2002-es nem hozza a nagy előd által mutatott formát, de nem egy utálatos kísérlet. Fiatalon annyira nem jött be, az idén nyáron nagyon – a grandióz merlot-kóstolónkon, például –, valamikor októberben megint nem. Ez utóbbi kifejezetten barnás szélekkel ijesztgetett, úgy tűnt, megérni még nem volt ideje, és máris elöregszik. Muszáj volt hát előkapni a faládából az utolsó előtti előtti flaskát. Amely vissza is építgette a rogyadozó renomét.

Sötét rubin, tükrös, barnának nyoma se. Derekas templomablakok, lusta mozgás, komótos lefolyás. Módfelett állatos, földes, orvosságos, izgalmas, bordói illat, a gyümölcs csak második nekilendülésre jön, aszalt verzióban, rummal, likőrrel. Ízében középen jelentékeny édesség, nagy test, a vége száraz, bársonyos tanninnal, gyümölcsösen, szélesen cseng le. A savai kevesebbek már, de még tartják. Aztán nyiladozik, a rumos-csokoládés vonal erősebb lesz, az animalitás fölé kerekedik, igaz, emez így is végigkíséri, több órán át. Játszik a bor, kávé keveredik elő, ellenpontozva a gyümölcsös zamatokat. Gömbölyű nagyon, ideje meginni. Nálam még mindig 8 pont.

Tormaresca Torcicoda 2001

A portugáliai futball Eb tájékán vettem pár palackkal a Bortársaságnál, négyezer körül. Mert az első piszokul ízlett. Száz százalékban Primitivo del Salento, mely fajta Hugh Johnson szerint azonos a Zinfandellel. Ha valaki többet tud róla, írja meg. Az biztos, hogy a legkevésbé sem emlékeztetett a velem eddig szembejött Zinekre. Utóbbiak könnyedek, gyümölcsösek, kompótosak, fűszeresek voltak, a Tormarescáé meg – a cég az Antinori família pugliai akciójának gyermeke – blockbuster. Egy körrel ifjabban még inkább az volt. És most is, majdnem.

Fekete, már-már. A likőrösség percek alatt felülírja az animalitást és a földességet, holott kezdetben még utóbbiak dominálnak. Annyira, hogy ez is elmenne bordóinak. Karamell, tejcsokoládé, áfonyalekvár. Szájban előbb komplex és izgalmas, gyümölcsökkel meg a három utóbbi illatjegy átlényegülésével, ám a becsületesen száraz, árnyalatnyit savanykás utóíz valahogy összeszűkíti. Szerkezete messze nem a legbonyolultabb, amivel találkozhattam. Az illat kárpótol, véges-végig gazdag, hömpölygős marad. Megy előre tisztességgel, fűszeresedik, vibrál, kár, hogy ízben nem tud jobban kibontakozni. A dinamizmus hiányzik belőle, de így is megéri a pénzt, amit adtam érte. Ennek a benyakalásával sem muszáj várni, amennyiben még van valakinek belőle. A 7 pont azért megvan.

Címkék: kóstolás

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr112983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egy kurva jó évjárat 2005.11.17. 22:44:31

Lehetnél egy kicsit pallérozottabb. Nem leszel attól (sem) menő, hogy dobálódzol a csúnya szavakkal!

lufett 2005.11.17. 23:12:08

A primitivóról. jellegzetesen délolasz fajta, Puglia, azon belül Manduria és környéke, Tarantóig. Nagyon korán virágzik és érik, innen a neve is (primus). nagyon sötét, szinte fekete bort ad. Magas alkohol. Egészen a hetvenes évek végéig egy elfeledett cucc volt, akkor kezdtek belőle fiatalok rendes bort csinálni. Addig lepárolták vagy eladták támasztéknak vhová északra.

Boralpin 2005.11.18. 07:07:30

Figyelj ! kurva jó évjárat, ez igyvolt jó persze a2002-es is

K. Kelemen 2005.11.18. 08:57:31

Óvassá Bibliát oszt kőműveseggyé.

eF 2005.11.18. 12:00:21

En tobb fuggetlen forrasbol hallottam mar azt, hogy a Primitivo=Zinfandel. Szerintem Hugh Jones-nak ezesetben igaza van (nem ugy, mint a Gamay-Kfr. eseteben). De majd megkerdezek vmi olaszt is :))

Grenache 2005.11.18. 15:22:28

Rokonok csak, nem ugyanaz a 2 fajta.

vik 2005.11.18. 15:59:47

Sziasztok! Magam egy borivó fajta vagyok, bár nem vetem meg a keménydrogot sem (a félreértések kedvéért: uniqum, és tsa!), de azt mondani egy palackra, hogy jó vagy kevésbé szerencsés esetben, hogy rossz azt lehet, de kedves Boralpin! a prostituált jó évjárat kifelyezés itt kevésbé helytálló. De persze igazad lehet és remélem ennyire tetszett ez a nedű!!!

B 2005.11.18. 17:02:23

Vik ! Én csak a szerző "kirohanását" helyeseltem ! Nem lehet elvitatni a 2000-es évjárat valóban kimagasló volt .

vik 2005.11.18. 17:25:58

ok-ok... értelek és díjjazom is!

primitivo 2005.11.19. 15:56:24

"Könnyed, gyümölcsös" zinfandel? Tapasztalataim szerint a jobbacska zinek általában mind brutál, vastag veresek, magas alkohollal (akár 15% felett is). Egyébként pedig valóban primitivo=zinfandel, legalábbis 80as években DNS vizsgálat alapján. Sőt, olyat is hallottam már, hogy placac mali (dalmáciai fajta, "Dingac" alapanyaga")=primitivo. Valóban, Dalmácia és Puglia csak uszkve 150 km a tengeren keresztül...

primkó 2005.11.19. 15:59:45

helyesbítés: plavac mali

Boralpin 2005.11.19. 18:56:41

Tisztelt Szerző ! Nincs olyan nagy "gáz" , ha valami úgy érint ,csak bátran mond ki ! a "vájt" szemüek rökönyödésükre hagy olvassák ! Részletekben nem elveszni ! BOR és BOR az igazi bor.

Ag 2005.11.20. 20:42:18

Kedves primitivo, a jobbacska Zinekkel nyilván ez a helyzet, amit mondasz, én is úgy hallottam, hogy termelik a cukrot, mint állat, viszont amennyire én tudom, Kaliforniában elég rendesen ráálltak a tömeg Zinre is, mert terem, mint a kékfrankos a kommunizmusban. Nem kóstoltam sokat, nem vitás, blockbustert pedig egyet sem, ez meg tény. De remélem, hogy fogok még. A rokonság a Plavac Malival számomra teljesen új, kösz.

Tom Gambler 2005.11.22. 10:39:22

Megjegyezném, én kóstoltam Kaliforniai Zinfandelt, nekem ízlett. Tömegcucc, de a maga kategóriájában egészen élvezhető.

Hága Balázs 2005.11.26. 10:30:03

Mindkettőhöz volt már, és lesz szerencsém karácsonyság idusán...a Torcicoda nekem kétszer (ha nem háromszor) nagyobb élvezetet okozott.Sokkal színesebb, izgalmasabb, és nem utolsó sorban ár-érték arányosabb a Solus 2002-nél. Ajánlom még a Casa Girelli "Virtuoso"Primitivo-ját. Igaz, karcosabb de megér egy misét...
süti beállítások módosítása