Mit ér a bor, ha magyar? Ráspi veri a Lukát, a Léder CS utoléri a Vylyan Vöröset, a Kovászót Kaliforniában keressük, az ifjú Buttler megleckézteti a Montelenát. Egy 6 rugós amerikai hozza a 15 rugós Solus minőségét? Végül elcsattan egy tízpontos. Karneváli hangulat Csite mester kalauzolásával.
Összegyűltünk vegyesen, borfórumosok, MA-sok, és amerikai barátaink, akik hoztak pár palackot, amivel szemünket akarták nyitni a világ felé, mi meg mellé tettünk a hazaiakból jobbnak vélteket, hogy visszaverjük a csillogást. Gúnyába öltöztetett palackokból, csoportokba rendezve vettük górcső alá az ígéretes nedűket. Volt itt WS által magasztalt tétel, egy történelmi hős utódja, na és tokaji, a legjobbak közül való.
Természetesen a saját tapasztalataimat vésem ide.
Első turnus
Egy ajkai vendéglős somlai "bora" 2005-ből
Beugratós tétel, haraptam is rá, szidtam, mint a bokrot. Volt itt halvány zöldalmásság, szénsav dögivel, fülledtség illatban. Ízben is szépen jött az évjárat hatása érces sav, rothadt, kesernyés lezárás, megfűszerezve beteges hordóízzel.
2P
St.Andrea
"Kovászó" Chardonnay 2003
A nap csalódása számomra ez a palack, főleg ahhoz képest, amilyen volt előző kóstolásokkor. A fa az mindig is harsány volt benne, de most nagyon szúrta az orrom, édeskésen áradt, vegyült bele egy kis akácvirág, narancshéj, citrusillat. Ízben is nagyon erősen uralkodott a fa, hiába volt a szép extrakt, a bájos mangós, citrusos, minerális íz, felébük kerekedett, és még csípett is egy picit.
4P
Gróf Buttler
Chardonnay 2003
Tropikális, vajas illattal indít, kicsit levegőztetve citromfű, mangó, mineralitás bukkan elő. Nagyon gazdag ízű bor, vajassága nem geil, mert a talajjegyek és a kerek sav szépen egyensúlyban tartja. A szájat teljesen betölti, az erősebb fa sem hagy kellemetlen nyomot. Hosszú lecsengése almás, citrusos, melyet a kis maradékcukra kerekít le. Ezt a tételt is kóstoltam már sokkal jobb formában, na nem mintha ez most gyenge lett volna.
6P
Chateau Montelena
Napa Valley Chardonnay 2002
Almával, vajaskiflisen nyit, később citrus, meszes illat jön elő. Izgalmas. Ízben is érződik a meszesség, savai élénkek, gyümölcsössége nem erős, ebben is citrusosság lelhető fel. A fa viszont nekem kicsit erős, és nem integrált. Igazi jó ivású bornak tűnt, nem igényelt nagy megfejtést.
5P
Tudatlanságomat utólag pótolva hívom fel mindenki figyelmét erre a borra, igazi kultuszbor. Legalábbis az 1976-os párizsi kóstolón alázott nagyon, persze azóta eltelt sok-sok év.
Demeter
"Dry" Furmint 2003
Amire egyszer már hivatkoztam. Illata elsőre visszafogott, sőt kicsi fülledtség is ül rajta (talán a szűretlenségből adódóan), ami szellőztetéssel elillan, és teret enged a hűvös, zöldborsos, marcipános, télikörtés felhőcskéknek. Mint ha bevillant volna egy kis botritys is, vagy arra emlékeztető dolog. Alakulóban van még a bor, de érződik a feszességéből, a magas koncentrációjából adódó potenciál, hogy még szebb lesz 1-2 év múlva. Szájat szélesen betölti, szinte harapni lehet. Lenyelés után hosszan szájban marad még az íz. Nem volt most csúcsformában, de még így is szép.
7P
Második turnus
Léder Családi Pince
Csengődi Cabernet Sauvignon-Kékfrankos küvé 2004
Elsőre a hordóból származó jegyek jönnek, csoki, marcipán, később meggy (kicsit likőrösen már), ribizli. Ízben kicsit fáradás jelei érződnek, gyümölcsössége visszaszorult, kicsi nyerses a tanninja, utóíze kicsit rövid.
4P
Balnaves of Coonawarra
Cabernet Sauvignon 2001
A dingók földjén termett ennek a piacos bornak az alapanyaga. Elsőre kólaszörp, édesség, később áfonya bújik elő a vanília ölelésében, és egy meglepetésjegy: a kapor; az alkohol sokat édesít az illaton. Ízben sima, csiszolt, lekváros, keserűcsokis, nagy érett tanninnal, ami mögött rejtve maradnak (ha vannak) az egyéb ízek. A vitalitás nagyon hiányzik belőle.
5P
Gere Attila
Solus 2003
Gyógynövénykivonatra, unikumra emlékeztető illat, mellette csoki, túlérett meggy, áfonya, egy kis egzotikus fűszerrel vegyítve. Ízben is gazdag, sokrétű, visszaadja amit illatban ígér, a szájat krémesen kitölti, lassan ürül, érdekes főtt babérleveles kesernye színezi a lecsengését, ami hosszú, és sima.
7P
Chateau Gruaud Larose
Saint Julien Grand Cru 1999
Visszafogott illat elsőre, később jódos (betadin), gyógynövényes, kicsit fűszeres, kevéske piroshúsú gyümölccsel karöltve. Ízében a tannin érdes, inkább rusztikus a bor, mint elegáns, gyümölcsösség szinte alig.
4P
Fischer
Coach Insignia 1999
Erős pörkölési jegyek jönnek elsőre, mogyoró, vanília, füstösség. Később meggylekvár, ami kicsit odaégett, kevéske fűszerrel. Szájban jól terül szét, édesen, simogatóan krémes, szegfűszeg, meggy, szeder tűnik fel, kicsit talán lomha a bor, de szép a lecsengése.
6P
Malatinszky
Cabernet Franc szűretlen 2002
Szilva, sok málna, citromfű, marcipán, fűszeresség illatban. Szájban szépen terül, tanninja még nem kerekedett ki teljesen, de nem bántó. Élettel teli a bor, kicsit talán szikár, gazdagabb lehetne.
6P
Columbia-Crest
Walter Clore Private Reserve 2002
Melegséget árasztó, édeskés illat, gyógynövényességgel, szilva, áfonya, fahéjas, vaníliával. Ízben is sima, tejszínesen lágy érzetű, krémes, buján fűszeres, marcipános, szilvás, aszaltmeggyes, áfonyás, hosszú, gazdag lecsengéssel.
7P
Harmadik turnus
Ráspi
Zweigelt 2003
Elsőre a hordótól felvett illatjegyek, főleg vanília, később ribizli, málna, kicsi porosság, meggy, narancshéj. Szájban annak ellenére, hogy vékonyka a színe, nagyon húsos, sűrű szövésű képet ad, hosszan érezteti magát az ízlelőbimbókon, sokrétű ízjegyei közül a narancshéjra emlékeztető íz, a túlérett meggy, szegfűszeg a domináns, a krétás ízérzet mellett, ami végigmegy ízben, savai kerekek, szépen, hosszan cseng le.
8P
Vylyan
Vörös 2003
Poros, paprikás, málnás illat, néha bevillanó savanykás illatjegy. Ízben is poros, tompa már, gyümölcsössége megkopott, az utolsókat rúgja.
4P
Handing Rock
Syrah Heathcote 1999
Szintén az ausziktól való bor. Túlérett cseresznyés, szúró ragasztós illat, kevéske fűszerrel, némi animalitásnak felfogható fülledtség. Ízben is egyszerű, olajos, édeskés, a gyümölcsössége lekváros, egyszerű. Fáradt bor benyomását kelti.
4P
Luka
Cabernet Sauvignon 2003
Kapucsínó, mandula, konyakmeggyes lehelet. Ízben poros, szilvás, meggyes, némi aszaltgyümölcs, érdes tannin. Valamiért nem ilyennek rémlett ez a bor sokunknak, még ha feltételezhető, hogy nem csak a természet adta lehetőségekkel csiszolódott.
4P
Bónusz turnus
Szepsy
Cuvée 2000
Alapmű a desszertborok világában (is). Az idő vasfoga elmélyítette a bor színét, de az ízét sem hagyta érintetlenül. Hihetetlenül hódító, orrbacsapó gyümölcsösséggel indít. Van itt datolya, mangó, barack, ananász, citrusok, mézesség, a muskotály is felvillan még, és előbújtak a másodlagos, harmadlagos illatok is, közte egy kis fahéjas- almásság. Ízben mindazt megtaláljuk, amit illatban, mindezt hömpölygősen, olajosan, szélesen elnyúlva a szájban, megsimogatva minden ízlelőbimbót egyenként. Lenyelni is nehéz, mert sajnálja az ember, és mert annyira vastag a bor. Hosszúsága szinte végtelen, és harmonikus.
9P
Királyudvar
"Lapis" 6p. Aszú 1999
Biztos sokan megköveznek a magas pontért, de vállalom! Nálam ez a tétel a valaha kóstolt legjobb öt bor között virít. Nehéz leírni azt, amit érezhet az ember amikor kóstolja. Egy olyan szintű teljességet jelenít meg a bor egy remek évjáratból a Lapis dűlőből, amit nehéz lesz megismételni. Nehéz megemészteni ezt annak is, aki kóstolhatja, kell hozzá felkészültség arról, hogyan is jött lére ez a bor. Elmenni a Lapisba, túrni a földet, megsimogatni a tőkéket, nézni a Bodrogot, a felhőket, a fent köröző madarakat. Kezet fogni azzal, aki a természet ezen csodáját formába öntötte, jó egészséget kívánni neki, hogy minél több ehhez fogható alkotás kerülhessen palackba a segítségével. Ez a bor csak asztal mellől nem érthető meg.
10P
Utolsó kommentek