Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Balatoni fehér körök I.

2006.08.10. 07:01 - BOB

Talán nem írok le semmi nóvumot ha azzal kezdem, hogy kishazánk legnagyobb tócsája, a Balaton (ejtsd: Pláttenzé) mostanság nemcsak a boldog békeidőkre emlékeztető, gumiszandálosan harsány NDK turisták számára rejt számos felfedezni valót, hanem a hon borostásra izzadt iszákosai is rendre megtalálhatják napi betevőjüket a tó környékén. Borfesztivál borhét hátán, útmenti hordók, fröccsparti: se szeri, se száma a kultúr- és egyéb alkoholistákat megmozgató és lerészegítő eseményeknek. Csak így eshet meg, hogy ha az ember fia történetesen nem is borturistáskodni megy a Balatonra, akkor is összefut öt nap alatt tizenvalahány borral, melyeket azon nyomban nyelv- és szájpadlásvégre is kap, családja legnagyobb örömére.

Az öt borvidékkel (ez is megérne egy misét) is büszkélkedő tónál töltve e napokat csodára persze nem számítottam, de kellemes meglepetésekben titkon reménykedtem, végül is nem hiába. Balatonbogláron kezdtem és fejeztem be az ötnapos etapot, a középső szakaszt pedig a zsibvásárairól és borzalmas kifőzdéiről elhíresült Badacsonyban töltöttem, így a tó mindkét partjáról származnak élmények. Ezek első része következik mostan.

Országh Pince Balatonboglári Olaszrizling 2005:
Az Országh pince chardonnay-je tavaly egész ihatónak bizonyult balatoni látogatásunk során, így Boglárra érve azonnal a pince borait árusító útmenti hordóhoz csekkoltam be. Sajnos épp chardonnay-jük nem volt, így találomra ezt az olaszrizlinget választottam welcome drinknek. Vesztemre. A bor illatban még úgymond "elmegy", bár határozottan zöld: vágott fű („csak a gyep, az a szép, ződ gyep”), rezeda, némi savanyúkáposzta. Szájba véve azonban megérkeznek a savak, és hamar kiderül róluk, hogy épp csak annyira élénkek, mint egy Fekete Pákó-interjú d-moll farmozgással tuningolva. Mintha citromba haraptam volna. Elfúló hangon jegyzem meg az utókor számára, hogy a bor egyébként vékony is. Másnap fröccsként próbálva is eszelősen savas, bár úgy még jól is esik a 34 fokban.
1 pont

Országh Pince Balatonboglári Chardonnay 2004:
Másnapra persze megtaláltuk azt a hordót, amely a nevezetes chardonnayt is árulta, így most sem maradtunk a tavaly kartonszámra vedelt ital nélkül. Itt sem egy felsőkategóriás burgundi nagyságára kell gondolni, de a bor egész szép maradt idénre is: zöldalmás, némi vágott fűvel operáló illata (és itt többen már harsányan rávágnák, hogy zöld ez is, de valahogy itt jólesik) halvány mandulássággal egészül ki. Fajélesztő – tippelgetek rosszindulatúan. Ízben szép, harmonikus a bor, elegáns kesernyékkel, és ha kicsit vékonyka és rövid is, de alapvetően egy kellemesen iható, elegáns játékos. Majdnem elérte a 4 pontot. Na jó, elérte.
4 pont.

Imre Borpince Badacsonyi Olaszrizling 2005:
Ezt a bort már a badacsonyi Borhét kora délutánján kóstoltam. Illatra egész rendben levőnek tűnt: mandula, pici rezeda, egyszerű, visszafogott, de egyenes. Ízben azonban megjelenik egy – talán hibás hordóból származó, vagy ki tudja honnan – háttérdohosság, ami hazavágja az összképet: ez egy hibás bor, ha nem is értékelhetetlenül hibás. Ugyanakkor szép közepes testű, egész hosszú, magyarán szép bor volna. De így...
2 pont

Imre Borpince Badacsonyi Kéknyelű 2005:
Nagyon visszafogott illattal nyit: virágok, hárs, rezeda. Érdekes módon nem az a sablon kéknyelű-illat, nekem florálisabbnak tűnik, a bort kínáló hölgy szerint ennek az az oka, hogy míg mások a budai zöldet használják a kéknyelű beporzására, ők erre más fajtát vontak igába. A bor ízben is igen visszafogott, a savai nem túl élénkek, de alapvetően harmonikus az egész. Sajnos kicsit rövid is, de összességében nem rossz bor.
3 pont

Imre Borpince Badacsonyi Ottonel Muskotály 2005:
Ez a bor viszont olyan, amilyennek egy ottonelnek lennie kell: egyszerű, illatos, traubiszódás, friss, gyümölcsös. Illatában azonnal támadnak a muskotályos-szőlős jegyek, egyszerűen, de tisztán. Ízben is egyszerű, lágy savú, a végén némi alkoholos csípéssel és halovány kesernyékkel. Igazi búgatóbor: tizenéves lányok kedvence lehet.
3 pont

Csanádi Pincészet Badacsonyi Olaszrizling 2005:
A bor a pincészet általam kóstolt első, és aznapra utolsó bora is. Nagyon visszafogott, jellegtelen illatú, ízben is üreskés, savtalan, leginkább azzal tudnám jellemezni, hogy semmilyen. De legalább nem büntet. Ugorjunk.
2 pont

Borbély Családi Pincészet Badacsonyi Olaszrizling 2005:
A Borbély pincészet boraival is csak most kezdek ismerkedni, és igazság szerint ez az olasz nem bizonyult tökéletes kezdésnek. Zöld, füves, sauvignonos illattal nyit, melybe rezeda és keserűmandula aromái vegyülnek. Ízben kicsit lapos és vékony, jóval több savval is el tudnám viselni. Mindenesetre rossznak éppen ez sem rossz. Vessenek meg: én néha kifejezetten kedvelem ezt a füves, zöld illatot.
3 pont

Borbély Családi Pincészet Badacsonyi Kéknyelű 2003:
A bort úgy hirdette a pavilon, mint kéknyelű borversenyek örökös sztárversenyzőjét* (utána kellene már nézni, hogy hány kéknyelű borversenye van az országnak, mert lassan már nem találok sehol olyan kéknyelűt, amely ne lett volna e borverseny győzteseként hirdetve, inklúding Varga pincészet kéknyelűje). És tényleg szép bor, le a kalappal. Visszafogott, de fajtajelleges illatot áraszt: dió, kis méz, hárs, enyhe floralitás. Ugyanakkor – bár lehet, hogy csak az illat visszafogottsága ejtett át – kicsit mattnak tűnik az egész, de bánja kutya. Ízben viszont nagyon szép, citrusos, enyhén animális, telt, magas, szép savú, harmonikus. Kifejezetten tetszik.
5 pont

Bujdosó Pince Balatonboglári Chardonnay Barrique 2000:
Kezemet tördelve, lehajtott fejjel beismerem, hogy az égvilágon semmit nem vártam ettől a hatéves bortól. Egyfajta önológiai Kiszel Tündére számítottam: egykori szépség rég elfeledett nyomaira a megkopott, szétesett, öregecskedő borban. Első szippantásra nem is kaptam fel túlzottan a fejem: zárkózott, élesztős, bőrös, enyhén animális illatokat éreztem marcipánnal, vaníliával, oxidáció halvány jegyeivel. Szép bor lehetett valamikor – csettintettem. Ízben is kesernyésen fás, gyümölcstelen, fáradt bort kellett feljegyeznem. Aztán fél óra múlva a bor elkezdett kinyílni. Gyümölcsösebb, tisztább lett az illata is, ízben is előkerültek a várva várt gyümölcsök, és ha a bor érezhetően túl is van a csúcsán és savból is szenved némi hiányokat, végül is egy főhajtás és egy elégedett sóhaj került be a virtuális kóstolási jegyzetbe. Testes, kicsit nehézkes is, de szép hordós jegyekkel áldott. Elérte a bűvös ötöst.
5 pont

Reklám után a Laposa Családi Pincészet 2005-ös száraz boraival fogunk megismerkedni, kérjük, maradjanak velünk.

* = jobban utánanézve a Borbély Családi Pincészet 2003-as kéknyelűje az idei Kéknyelű Virágzás Ünnepe keretében rendezett borversenyen lett champion-díjas

Címkék: 2005 kóstolás négypontos olaszrizling észak-balaton 2004 ötpontos kétpontos országh dél-balaton imre badacsony balatonboglár kéknyelű muscat ottonel csanádi borbély bujdosó 2000 chardonnay hárompontos

39 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr813136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lajafix (a proli alkesz) 2006.08.10. 08:28:25

Csopak-Somló-Badacsony A szeszfok sose alacsony

Steff 2006.08.10. 08:38:56

Hm... ezt mintha már olvastam volna valahun.

ugrókód 2006.08.10. 09:06:40

Egy élmény volt....Legalább már tudom melyikőtöktől származik a "rezedázás". Végigizgultam az egész cikket, melyik lesz "szétesve", mert a "zöldezés" már az elején megvolt. Hát végig kellett olvasni az egészet, mert hogy hogynem az utolsó volt a szétesős. Megnyugodtam, minden a helyére került.. Steff TE meg nem olvass annyit, árt a szemnek:)

Pumalyos 2006.08.10. 10:00:51

Lehetne kevesebb önéletrajzi ihletettségű balatonzást? S nem ártana a bemutatt löttyök helyett a borokkal foglalkozni.

végtelen történet 2006.08.10. 12:06:26

Jó cikk, és az külön jó, hogy olyanokról lehetett olvasni, akikről általában nem nagyon lehet, úgyhogy abcúg Pumalyos, abcúg ugró kád.

wooden 2006.08.10. 12:15:55

nekem semmi bajom az önéletrajzi ihletettséggel, legalább nem olyan száraz (mint némelyik a fenti borok közül ::)) Fenti Borbély Kéknyelűt volt "szerencsém" kóstolni, szerintem borzalmasan savanyú, az uborka kiugrik belőle. Borbélyéknek az összes többi, általam kóstolt bora klasszisokkal jobb volt ennél. Persze ez egy szigorú magánvélemény

Művelődő 2006.08.10. 12:18:49

"rezeda" az volt a "cikkben" rendesen... A néhány "ismeretlen" után nagyon kíváncsi leszek,mi a véleménye Bobnak a Laposa borokról.Nem mintha meghatna,mert nekem a Balaton környéki bazalt szokta produkálni hazánk "legelegánsabb" fehéreit,de kíváncsi vagyok így a "zöld","rezeda" és 1-2-3 néha akár(!) 4-5 pontok után!

ugrókód 2006.08.10. 12:51:03

Egy szétfele eső zöld rezedás goodbye drink lesz a tócsa partjáról...

2006.08.10. 13:13:41

Érdekes, hogy a rizlingodisszeákat sikerült megúszni a mítikus rezeda nélkül, de most Bob mindent bepótol...:)

rezeda 2006.08.10. 13:35:15

eljött a bosszú a sok éves mellőzöttség után. rezedát minden olaszrizlingbe!

2006.08.10. 14:25:44

A hétvégén a balatonfüredi Tagore sétányon futottam bele egy borfesztiválba, és meg kell, hogy mondjam, hogy a végére teljesen megcsömörlöttem a sok középszerű vagy még gyengébb turista-boroktól. Tisztelet a kivételeknek: Söptei és Fodor Pince.

2006.08.10. 14:26:11

borbolya voltam az imént, bocsi..

RoFä 2006.08.10. 15:04:20

Füredre nem borozni, hanem zsíroskenyerezni megyen, aki ismeri az ottani fesztet. Büntiborok minden mennyiségben. Figula szokott lenni a "sztárok" közül, sztár-áron persze. Lehet hogy van értékelhető, de sosem tudtuk végigkóstolni az összes pavilont (kemény is lenne). Viszont a nevek megmaradtak, sok évvel ezelőttről is... Vajay Rita. Bocsor Ágnes. Mógor Miklós. :))

malbex 2006.08.10. 16:03:57

Most folyik a balatonlellei Borhet is. Jart arra valaki?

melyik fodor? aszófő? 2006.08.10. 16:59:53

Farkas Alma 2006.08.10. 17:41:37

A farkasalmák magyarországi tagozatának nevében tiltakozom, hogy minket egyetlen borban sem véltek felfedezni! Bezzeg a rezeda, a vágott fű, meg a savanyú káposzta, az igen... Jogorvoslatot fogunk kérni a megfelelő helyeken, ezt még megemlegetik!!!

Lelléről 2006.08.10. 21:28:34

malbex: én jártam. Helyi erők vannak, tán a Bujdosó- és a Garamvári az ismertebbek. 5-6 félét ittam, fehéret-vöröset vegyesen, ezek közül semmi említésre méltó. Nem rosszak, de a jótól még messze vannak... Rezedára nem emlékszem :)

Művelődőnek 2006.08.10. 22:06:01

A rezedát ne szidd, az az olaszrizling jellemző illatjegye!

eF 2006.08.10. 22:06:27

önológiai Kiszel Tünde -> ez marha jó!!!!

IV. EGRI BORMUSTRA A HÉTVÉGÉN! 2006.08.10. 22:07:03

lacibor 2006.08.11. 07:52:54

Farkas Alma | 2006.08.10. 17:41 -A sauvignonoknál, merlot-nál reklamálj l.sz.

Csaba 2006.08.11. 08:15:53

...csak azt nem tudom, Kiszel Tünde mikor volt szépség? :-)

ugrókód 2006.08.11. 09:21:30

Amikor megszületett a relativitás elmélet. Ha meg is szólal, én szépnek látom!:)

ugrókód 2006.08.11. 09:38:18

"A rezedát ne szidd, az az olaszrizling jellemző illatjegye!" Én elhiszem neked. Csak akkor az alábbiakat nem értem: végigment egy rizlinges sorozatnak már vagy öt része, de rezedára nem emlékszem egyben sem. Eleddig egy esetben merült fel rezeda (már amit én olvastam) de az egy szürkebarát (helyben: pinot gris, Csite) volt. De tényleg nem vagyok monomániás csak nem értem...

ugró kád 2006.08.11. 09:59:21

Gondolkodjál rajta még egy kicsit.

Jani 2006.08.11. 11:34:03

én nemrég voltam a Csanádi pincészetnél Badacsonyban, és nekem nagyon ízlettek a boraik... igaz, a 2005-ös olaszrizlinget nem kóstoltam

2006.08.11. 11:39:11

azt hozzáteszem, a Badacsonyi borvidék borai a kedvenceim :-)))

rezeda 2006.08.11. 15:03:58

rezeda (lat. Reseda odorata). É-afrikai eredetű, illatos dísznövény. A 18. sz.-ban került Európába, a párizsi királyi növénykertbe, ahonnan az egész földrészen elterjedt. A 19. sz.-ban a polgári kertek egyik legkedveltebb virága volt. Nálunk a múlt század második felétől parasztkertekbe és cserepes virágként szívesen ültetik. Hogy én miért nem ismerem ennek az illatát???

Ermitázs 2006.08.11. 16:44:44

Siófokon idén nyílt (végre!) egy valódi borszaküzlet. Központban, jó választék, bár a Varga és társai nyomokban sem találhatók :) Kb a Bortársaság kínálata és árai + Schott Zwiesel, Pulltaps, stb.

Zotyika 2006.08.11. 19:28:57

A badacsonyi borhéten nekünk is sikerült néhány feledhetetlen pohárkát eltöltenünk, s bár a teljes kínálat végigkóstolása bizonyos "állhatatlansági" okokból elmaradt, megpróbáltunk legalább felületes képet alkotni a felhozatalról. A rizapusztai mesterek pontosan azt adták amit vártunk. Elfogadható, iható borok ( tán négyet is megpróbáltunk), korrekt áron, s tőlük ez is nagy szó: hibás nem volt közöttük. Következő állomásként hibát követtünk el, mert a Bazaltbor standjához vándoroltúnk. Így a többiek csak gyenge és még gyengébb besorolást kaphattak. Ezúton is köszönjük Laposáéknak azt a csodát amit ott kaptunk. A legszebb a 2005-ös rizling. mindenkinek csak ajánlom. Csanádiék talán nem a legjobb arcukat mutatták a kóstolón , nem tudom miért, hosszú évek óta ismerem személyesen, csodálatos emberek, és teljesen korrekt borokat készítenek( persze nem a 2000+ kategóriában). nekem a száraz szürkebarát a kedvencem volt évekig. Mindenkinek javaslom a pincelátogatást! Az Imre borház kéknyelűje nekem tetszett, s a kiszolgáló hölgy( nem kérdeztem, de gondolom ahogy a többieknél is, családtag) is nagyon kedves volt. A borászati kutató standjának nyitására nagyon vártunk, de csalódást okoztak. Az elsőként ajánlott küvé még egész élvezhető, de az utána kínált budai zöld penetráns, büdös ihatatlan. mást már nem is volt erőnk tőlük kóstolni. Mindezek ellenére örülök, hogy elindult egy folyamat Badacsonyban, s a szokásos, bár piacbarát kérdés egyre kevesebb helyen az első: édeset, vagy szárazat szereti?

Zotyika 2006.08.11. 19:32:18

Másnap meglátogattuk a vonyarci boros forgatagot is, de ott már kevesebb szerencsével jártunk. Elfogadható kóstóló pohárhoz is csak néhány helyen jutottunk, s a borok többsége is csak az ihatóság határán mozgott, viszont a kezdeményezés mindenképpen dícsérendő. Jó pár év múlva még lehet belőle valami.

2006.08.11. 21:35:43

rezedának: mer se pógár, se paraszt nem vagy... de akkor mi? geróf?

Merlot 2006.08.15. 21:11:21

Javaslom Bob, hogy a Borbély pince sauvignonos rizlingje után kóstold meg a dörgicsei Pántlika 05-ös Rizlingjét! Minő csuda: az is ződfüves, majdnem becsapottnak éreztem magam, hogy én nem S.B.-t kértem... Ezek szerint "válámi ván" itt a Balaton-fölvidéken a Rizling-fronton. Netán borrendszerváltásnak vagyunk tanúi? Ja, és ha már Borbély pince! A száraz Szürkebarátjuk a borvidék egyik legjobbja. Kóstolj! :)

aaa 2006.08.16. 12:00:43

Badacsonyban Varga, Bogláron pedig BB! Ezt érdemes kóstolni!!! :-)

ugrókód 2006.08.16. 12:46:12

Ott leszek, egy jó BB-re már régen várok!. :)

Ulman András 2006.08.19. 18:09:54

Augusztus elején ajánlották nekem az Imre borpincészetet, s nem csalatkoztam a kíváló minőségű Badacsonyi Ottonel Muskotály 2005 borukban. Itt érzem a torkomban a zamatát, ezért szándékozom visszatérni hozzájuk, mert nagyon szép emlékeket őrzök erről a csodálatos helyről.

Cirfandlia 2006.08.22. 16:02:28

Bocsánat de a porzó fajta milyen befolyással van a megtermékenyült magot körülvevő termésből szűrt bor illatára?

BOB 2006.08.25. 10:52:16

Fogalmam sincs, ezert is irtam hogy "a bort kínáló hölgy szerint".

kádkongató 2007.10.31. 01:04:39

Nekem van fogalmam. Szerintem a porzós fajtával általában együtt dolgozzák fel a kéknyelűt.Ebben az esetben(is) valószínű hogy a rózsakőt(Badacsony 36) telepítették porzósnak, és ezt érezhetted kicsit virágosabb illatúnak. Ez egyébként kéknyelű budai keresztezés.Önmagában is jóféle bort tud adni.A badacsonyi szőlészeti kutatóba érdemes megkósolni.
süti beállítások módosítása