Események jönnek mostanában egymás után. Először is, szerdán kezdődik a borfesztivál a Várban, sorrendben a tizenötödik, amelyhez szüreti sokadalom kapcsolódik Szentendrén. A Tokaji ősz egy, az etyeki Kezes-lábos még egy hétvégével később lesz. Alkonyi László és csapata sem pihen, ők az első Borbarát-konferenciát rendezik szeptember 22-én, amelyen Nicolas Joly, minden biodinamikusok atyaúristene tart nagy hatású előadást.
A borfesztivál sajátosságait aligha kell különösebb részletességgel ecsetelni, nyájas olvasóink zöme nyilván járt a Várban, vagy akár a hőskorban a Vörösmarty téren. Az idén tizenötödik alkalommal állít ki az ország legjobb borászainak apraja-nagyja, a szervezők közlése szerint több mint kétszázan kóstoltatnak 3000-féle bort, és külföldi díszvendég is kerül, Ausztrália. Gasztronómiailag a pogácsa játssza a főszerepet. A rendezvény először tart öt napig, szerdán kezdődik, vasárnap ér véget. A Világgazdaság szokott módon most is megjelentette Borünnep mellékletét. Szerepel benne minden program ától cettig, és van három másmilyen újságcikk, az uniós reformtervekről, az emelkedő szőlőátvételi árakról, továbbá a bormarketing kapcsán aláírandó megállapodásról, amely a borászok és a földművelésügyi minisztérium között köttetik pillanatokon belül.
Itten kell szót ejteni az úgynevezett szüreti sokadalomról. Ezt a szentendrei skanzenben tartják szombat-vasárnap, és a borfesztiválhoz kapcsolódik. Az itteni borok közt Tokaj viszi a prímet, legkiválóbb borvidékünk a díszvendég, ám a szőlőpréselésbe, madárijesztő-készítésbe, vásári komédiázásba és szüreti felvonulásba belepistult közönségnek nem kell szomorkodnia a mátraaljai, az egri, a villányi vagy a somlói levek hiánya miatt sem.
Ugorgyunk egy hetet, és máris beköszönt a Tokaji ősz. Ennek az idén a Fényszövés címet adták, tehát nem nélkülözi az alkonyis hatásokat. Annyi baj legyen. A szeptember 16-17-ei a harmadik a sorban. Lehet menni Pestről, buszokkal, kötött programokra, de a borászok közül számosat egyébként is fel lehet keresni a nyitott kóstolókon. Az igazi, ha jól látjuk, az lesz, amikor a vendégek vasárnap délelőtt a legpompásabb dűlőkben találkoznak a mesterekkel. Végül a Disznókő traktorgarázsában veheti magához a nép az egyes települések legkiválóbb borait, egy nagy kóstolón.
Menjünk tovább, tízéves az idén barátunk, a Borbarát. A magazin ez alkalomból megszervezte az első Borbarát-konferenciát. Szeptember 22-én, délután kétórai kezdéssel kerül rá sör a Festetics-palotában, és az organizátorok igazi nagyágyút vonultatnak fel előadóként. A francia Nicolas Joly olyan a biodinamikusoknak, mint Lenin a kommunistáknak, ráadásul nemcsak elmondja, hogyan kerül a hangsúly az élő talajra, amely megmutathatja egy-egy termőhely egyedi adottságait, hanem meg is írta már mindezt rég: a könyve most megjelenik hirtelen. Dűlőfaggatóknak kötelező, egyéb borbuziknak melegen ajánlott.
Végül: szeptember 23-án következik Etyeken a már nem is tudom hányadik Kezes-lábos. Asztalon az életed, avagy a jótevés (jót evés) napja, ez a szlogen, mint rendesen, és nemcsak enni, inni is lehet finomakat, rengeteg ember közt, hátha elfér valahogy a publikum a kisvárosban. Bort három tucat etyeki és egy tucat vendég borász és pincészet kínál.
Utolsó kommentek