Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Feketeleves

Monarchia Egri Noir 2003

2006.09.11. 22:13 - csite

2003 nem volt hűvös évjárat, sőt! Elmondható, minden borvidékünk kapott napból, melegből eleget. Talán sokat is - vagy nem készültek fel eléggé a borászok rá? A legtöbb borral, ami nem tetszik ebből az évből, kétféle bajom van. Az egyik, hogy a túlérett és töppedt szőlő miatt lelágyultak a savak, ezért lekvárosak az ízek, gombás fülledtséggel, a másik, hogy valamiért mégis zöldes jegyek villannak fel, és nyersesség uralkodik, gyümölcsök nélkül.

Ez a bor is az utóbbiak közé tartozik szerintem. Hiába egyesítette a borkereskedő cég az erőit a bordoktor Pók Tamással, nem érzem átütően jónak a dolgaikat (nem is én lehetek a célközönség), persze a tulaj kis egóját kielégítő zászlósbor, a Nimród - kellően magasan árazva - sok kóstoló sztárja, meg biztos trendi is inni bizonyos körökben. Engem ez sem győzött meg soha, mindig hordós jegyek uralták. Maga a vincellér sem tudott még katarzist okozni boraival, egyfajta örök ígéret, letört zseni számomra.

Nagyot dobbantott anno az 1996-os Leánykájával, komoly fahordós bor volt ez, és újszerű, aztán még egy szűretlen 2000-es - forgalmon kívüli - kékfrankosa csillantotta fel a reményt, jöhet itt sok izgalmas tétel. Ehelyett a mérsékelt izgalmat okozó Bazilika és a Rapsody in Red tűnt ki a középszer alá csúszó többi mellől, a mostani életmódis borok meg nagyon újvilágiak. Persze ott is próbálkozik a cég, meg talán ez kényelmesebben hozható szint.

A Monarchia Egri Noirt ezerötszáz körül lehet megkapni, ami akár lehetne örömteli hír is a kicsit elszállt hazai vörösárak mellett. Burgundis palack, ciklámenlila címke, leugró noir felirattal. Érdekes az ónkapszula-műanyag dugó párosítás. Már nyitáskor ribizliboros illat csap orrba. Kitöltve mély, lila tintás szín fogad, és sűrűség ígérete. Illata elsőre szúrós nagyon, később muskátlis, földes szag jön, meg igazi parasztboros érzet, kicsit beteges hordóval, szürkepenészedés-szerű, de nem erősen.

Ízében meggymagkesernye dominál, kevéske gyümölcs között talán feketeszeder rémlik, kevéske túlérett meggyel. A hordós jegyek egy idő után felülkerekednek, mogyorós, vaníliás, rumos-diós érzet tolakodik a nyersesség mellé. Érzetre húsos a bor, jól kitölti a szájat, de a szájpadlást erősen kaparja, csípi az alkohol, ami megbillent mindent. Gyümölcsösségben is többet várnék, ehelyett levegőztetéssel savanykásság bukkan elő, ami a rövidke utóízt is meghatározza. Nekem csalódás, így egy kegyelem 4 pont is elgondolkodtat.

Címkék: 2003 vörös négypontos eger monarchia pók tamás

43 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr514369

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ferraiolo 2006.09.12. 10:12:48

Igazad van Csite, ezek szerint nem te vagy a Monarchia célközönsége. Pont egy olyan bort elemzel cikkedben, amit a piac -és a közönség visszajelzései alapján maguk a fogyasztók is- egy remek ár-érték arányú bornak tartanak.
Ízlések és pofonok...

csite 2006.09.12. 10:55:29

Lehet, hogy csak én látom rosszul, de talán inkább csak az ára lehet az, ami miatt népszerű a bor, mert kicsit egészségtelenül adunk sokezret egy vörösért, míg egy fehérért már sopánkodik bárki is kiadni ugyanazt az összeget.
Pl. ha ugyanennyiért egy Aszút lehetne kapni, akkor nem az lenne a legnépszerűbb!?

Ferraiolo 2006.09.12. 11:31:58

Nem tudom mikor és milyen körülmények között kóstoltad a bort, de -nem elfogultságból!- szvsz. a Monarchia Noir egy nagyon jó bor. Nem csúcsbor babérokra tör, úgymond a mindennapok bora kategóriába pozícionáltuk, éppen ezért nagyszerű, hogy ezért az árért egy ilyen minőségű bort kap a vásárló. Mióta piacon van, talán egyedül egy negatív visszatetszés jött felőle és ez a Tiéd. (Ha esetleg hibás palackot kóstoltál, nagyon szívesen lehetőséget biztosítok az újrakóstolásra.)

Természetesen lehet saját véleményed és ezt el kell fogadni.
Az viszont nem elfogadható számomra, hogy a borkultúráért, a borvidék jövőjéért és presztízséért tenni akaró tehetséges borászt a fenti szavakkal illetsz. Lehet hogy nem szembetűnő, de nagyon sok ember keményen dolgozik azon, hogy a magyar bor jövőjét és presztízsét -újra- felépítse és ezek az emberek nem érdemlik meg az efféle fikázást!
Nem szoktam ennyire méltatlankodni a cikkeiteken, de ez most túllőtt a célon.

Üdvözlettel, Ferraiolo

csite 2006.09.12. 11:50:01

Bementem egy általad is látogatott borboltba, a kereskedő ajánlotta, kifizettem, hazavittem. Otthon pedig azok a benyomások jöttek amiket leírtam. Nem vitatom, lehet, hogy a bor nem ilyen, bármi lehetett a palackommal. Dugóhiba, egyéb érzekszervileg érzékelhető hiba sem volt. Ha visszaviszem a kereskedőhöz kinevet, hogy ennek a palacknak semmi baja csak mégis más. Tehetek én erről? Miért vegyek még 1 palackot ebből, ha már az első sem ízlett, sőt csalódás volt!? (Ha bontva lesz nálatok, szívesen újra megkóstolom, és beszélhetünk a borról.)

Azt nem látom, hogy miért fikázás, ha elmondja valaki a véleményét (elmondanád mire gondoltál?)!? Nem állt szándékomban megbántani vele senkit!
Dícséretből, dörgölödzésből van elég mindig! Persze jól megszokták ezt a hazai sajtótól ezen szakma résztvevői is. Valamit valamiért, és mindenki jól jár! Lehet erről hallgatni, erkölcsösnek tűnni, de az a valóság.

kifli 2006.09.12. 12:46:14

Ne kűzdj már itt Ferriaoló.

Ez egy a vélemények szabad kifejtésére hivatott portál. Ugyan nem tisztázott, mennyire non-profit, vagy más érdekek által árnyalt, de vszleg erről nem Csite, de mégkevésbé Dr. Spider tehet...

kifli 2006.09.12. 12:46:51

akarom mondani: Ferraiolo

Ferraiolo 2006.09.12. 12:50:50

Ez nem küzdelem Kifli, csak a véleményemet fejtem ki szabadon...

kifli 2006.09.12. 13:07:17

Nekem pedig annak tűnik, különösen ismerve a poziciódat is.

Művelődő 2006.09.12. 14:29:23

Na,emberek!Az én pozíciómat úgy sem ismeritek,ezért elárulom:én egy fogyasztó vagyok...:)Volt szerencsém úgy 2-3 hónappal ezelőtt kóstolni az említett bor egy palackját,melynek semmilyen hibája sem volt -talán csak az,hogy rövid időn belül kiürült...A bor valóban "lelágyult" savakkal bírt,de ez nagyon beleillett a selymes,gyümölcsös,lágy,"nőies",vagy inkább jól fogyasztható,jó ivású karakterbe.Valószínűleg azok,akik nem szeretnének ilyen stílű bort fogyasztani,azok valóban nem veszik meg többet,sőt,azok sem,akik eleve nem ezt várják/keresik egy egri vöröstől/-ben.Én viszont -alkalomtól,társaságtól függően- néha ezt a stílust keresném,főleg ilyen áron!Bárcsak más borvidékek is előállnának az Egerben egyre sűrűbben fellelhető jó ár-érték arányú,vagy egyszerűen helyén árazott borokkal (főleg vörösökkel)!Engem egy érdek fűz a legtöbbborhoz:a zsebemből kiadott zsetonhoz mérten a lehető legértékesebb,azaz legélvezetesebb legyen!

lacibor 2006.09.12. 15:16:28

-Vigyázzunk a muskátlis szaggal, mert az a szorbátbomlás biztos jele.Na meg a beteg hordóval... Ki kellett volna zárni.(?)

lackó 2006.09.12. 16:20:37

Csite májsztró...már 1000 alatt is lehet "aszút" kapni, mégsem azt veszik az emberek..talán mer sejtik, hogy az azér szar...ezt a bort még nem ismerem, szemezgetek vele, de a cikk után már tuti megkóstolom, csak jó lehet. Szóval, nem azért vagy azért, de te igen is a borászt sértetted meg a letört zseni, örök ígéret lózunggal...szóval azért ha nem is tetszik mindenkinek Pók Tamás, tény, hogy nagyon sokat tezs a mai napig doktorpók az egri és egyáltalán a magyar borokért, nemzetközi téren is. Ezt sosem szabad szerintem lebecsülni. Másrészt a te véleményed az, hogy nem tudott soha nagyon alkotni, a többségnek hála Istennek nem, no és valljuk be, te valóban nem tatoztál soha a többség közé, izlésed különbözik, ami persze nem baj...de ez nem feltétlen az adott borász hibája!

Sárfehér 2006.09.12. 16:33:42

Kétségtelen, hogy 2003 ellentmondásos évjárat, iitam már belőle nagyon jókat, és minden karakter nélküli, szétesett borokat is. A zöld jegyekkel kapcsolatban az jutott eszembe (bocs, nem piszkálni akarom a borászokat) hogy nem gyengébb évjáratok savasabb termésével keverve próbálták-e egyesek a 2003-as borokat stabilizálni? Mindenesetre több esetben ugyanazon borászat 2002-es, azonos fajtájú bora (elsősorban vörösborra gondolok) stabilabb, összetettebb, jobb.

The Great Destroyer 2006.09.12. 18:26:51

2003 sztem igazán jó évjárat volt... Ettől függetlenül én is belefutottam már pár nem az én ízlelőbimbóimnak erjesztett termékbe, ezenfelül az sem nem mindegy, hogy a lőre mit csinált az eltelt néhány évben (palackozás, tárolás, stb, stb...).

csite 2006.09.12. 18:27:25

lackó: én most konkrétan az adott cég portfoliójából gondoltam az Aszút. Az meg tényleg érdekel, hogy csak nekem muzsikált e ilyen rosszul ez a palack. Szóval ha megosztod velem a saját benyomásodat megköszönöm. Másik részről.
Azzal is a szőlész-borászt sértem, amikor leírom, hogy szinte közröhely tárgya volt a Nagy-Eged hegyi telepítése a cégnek? Bobpálya, sokaknak mond ez valamit, akik látták miről van szó.

opus 2006.09.12. 19:21:20

Lackó, mit is tesz, vagy tett Dr.Spíder
az egri borokért? A telepítései elképesztő ahogy kinéznek (az Eged az szégyen), a borai számomra ihatatlanok.

Krisztina (törölt) 2006.09.12. 21:44:19

Erdekes, hogy Muvelodo "noiesnek" tartja a bort, en meg epp "ferfiasnak". Szamomra inkabb bors-paprika elsore, mint meggy, de hat en nem ertek a borhoz. A gyumolcsok csak kesobb dugjak ki a fejuket, szerintem. Mar tobbszor nagyon kikaptam itt azert, hogy nekem izlenek Pok Tamas borai, de hat mit csinaljak, ha egyszer ilyen az izlesem? Szerintem a Noirnak semmi baja a vilagon, nem a kedvencem a portfoliojukbol (az uramnak jobban izlett, mint nekem)de hogy szuros szagu, peneszes izu volna...ez nem elfogult tulzas? Van szerencsem eleg jol ismerni a boraszt es igy a letort zseni kifejezest valoban szerencsetlen szofordulatnak erzem. Ha nagyon bele akarnek kotni valamibe, az nem a bor, hanem a cimke lenne, ami az Ujvilagi izlesnek nem eleg csuf az enyemnek meg nem eleg szep, de ez az uveg tartalmarol alkotott velemenyemet a legkevesbe sem befolyasolja. Es hogy mit tett az egri borokert? Ha a bikavereket nem is emlegetnenk de atminositette a leanykarol alkotott elkepzeleseinket a vekony-savanyu froccs-borbol valami nagyon kellemes, telt, szep savakkal biro italla.

b 2006.09.12. 21:58:25

Megintcsak a köpködés...és a sértettség....a borászkodás üzlet....és mi meg isszuk a levét:-)
Mindig csak egy adott borra kell figyelni.....van olyan borász aki 4-5 évente villan nagyot...s van aki 1-2 évente.....ezekre a tételekre kell figyelni...
Személy szerint a 2002 tételek jobban bejönnek...vagy, hogy is mondjam....kiegyenlítettebben jó a minőségük....talán a 2003as évtől sokat várunk.....és bizony sokszor csalódunk....:-(
Sebaj....inni kell:-)

Művelődő 2006.09.13. 07:31:42

Krisztina!Én sem értek a borhoz,és közben mégis mindenki ért hozzá,Te is:ízlik,vagy nem?Ennyi.A többi árnyalás,elmélyedés a sűrűjében,aminek hiányában is meg tudod állapítani,hogy szívesen fogyasztanál még belőle,vagy sem.Lehet,hogy,ha most újra kóstolhatnám azt a bort,nekem is "férfias" lenne,és az elsőre inkább nőiességet,gyümölcsösséget az emlékimben hagyó borról más lenne a véleményem 3 hónap elteltével.

b!Véleményem szerint is sokkal "kiegyenlítettebb",kiegyensúlyozottab tételek kerülnek elő a 02-es évből.Sokkal valószínűbb,hogy egymásután sorban jó borokat,az elvárásaimat kielégítő borokat vegyek le a polcról 2002-ből,mint a 03-asból.Jobban is kedvelem azt az évjáratot!!!

lacibor 2006.09.13. 09:56:09

-Minden magyar ember ab ovo ért a focihoz, a borhoz...(hihi)

lackó 2006.09.13. 10:08:07

Egy megjegyzés: a köpködés, sértegetés, alázás még soha nem vitt előre egyetlen jó ügyet sem. Remélem értitek, mire gondolok.

Krisztina pedig elmondta, hogy Dr. Pókot miért tisztelem.

derelyegrádi szellem 2006.09.13. 10:44:31

Dr. Pókot - mint mindenkit aki a magyar borért, borászatért tesz, vagy próbál tenni valamit - én is tisztelem. Csak a borait nem szeretem.
Lacibornak, + mindenki született jogász...

Bor K.O. 2006.09.13. 12:38:17

Ferraiolo, ne csüggedj, ez a jellegzete Csite opusz a legjobb reklám volt a bornak, noha nem ismerem, ezek után feltétlenül meg fogom kóstolni, mert csakis remek lehet!!! :-)

Ferraiolo 2006.09.13. 14:26:19

Látom Csite ízlését már sokan ismeritek.

opus 2006.09.13. 14:47:36

Sajnálatos, de Csite tökéletesen látja Dr Spider borát és tevékenységét. A Monarchiánál Dura, Mónika és Kató után Pók fog következni, persze csak akkor, ha fejlődni akarnak.

kifli 2006.09.13. 22:12:44

who the fuck is Dura, Mónika és Kató?

Krisztina (törölt) 2006.09.13. 22:23:09

Kifli, ne legy vulgaris! Nem mindegy? Az a fontos, hogy izlik a bor vagy nem izlik es mi az oka akar pro akar kontra.

RGB 2006.09.13. 22:33:58

Nekem ízlett. Könnyű, nyár esti borocska. Most viszont jön az ősz. Lesz még bor a pálinka előtt?

Krisztina (törölt) 2006.09.13. 23:01:08

RGB, szerintem ne palinka elott, hanem -a macskajaj elkerulese vegett-inkabb helyette kostolgass bikavereket akar az emlitett borasztol akar mas egriektol (nekem bejottek:St. Andrea, Toth Istvan) hatha jok lesznek oszre vagy akar meg telre is :)

csite 2006.09.15. 09:51:10

az int.sp@rban most 1200 alatt van a bor

ui: még egy kis gonosz megjegyzés, ha már annak vagyok elkönyvelve: Pók Tamás szőlőtermesztés technológiából doktorált.

Ferraiolo 2006.09.15. 10:24:18

A borászok mindig azt mondják, minden eldől már a szőlőben.

opus 2006.09.15. 18:02:26

Csite is így gondolja....

anggurputih 2006.09.15. 19:19:50

Tegnap este Dr. Pók benutatásában kóstoltam az ő 2002-es Kétfrankosát (nem elírás, azért nevezte így, mert a Nagy-Eged és a Nagygalagonyás dülők válogatásából komponálta). Én ilyen tökéletes kékfrankost utóljára 1999-es Tóth Istvánnál élveztem! Dr. Pók azt mondta, hogy sajnos Monarchia nem képes eladni ezt a tételt (2200,- Ft.) és a jövőben nem kívánják folytatni ezt a vonalat. Személyesen nagyon sajnálom és kár így megszüntenie Nimród Úrnak egy tökéletes bor irányt.
Mindenesetre megvettem azt a hat palackot amivel jött Dr. Pók....

borpartner 2006.09.15. 19:34:02

Megízleltem. Nem mondanám, hogy rossz, de az sem, hogy a kedvencem lesz. 1200 Ft-ért vörösben viszont nem ittam még jobbat (vagy nem emlékszem :-)). Illatában nem találtam az említett kivetnivalókat, de az alkohol tényleg vmelyest kilóg.

opus 2006.09.15. 19:36:17

Nimród Úr nagyon jól teszi, ha megszünteti ezt az irányt, mert ilyen szintű borokat képtelenség a világban eladni.

Ferraiolo 2006.09.15. 21:08:55

A Kékfrankost már magában nehéz ezzel a névvel eladni a "világban", de ez a Kétfrankos nem is "oda" készült. Kiváncsi lennék a véleményedre opus arról, hogy milyen hazai borokat érdemes ma innia egy trendi borisszának?

lackó 2006.09.17. 11:12:59

Megkóstoltam csite. Úgy látom nagyon egyedül maradtál a véleményeddel. Az utóbbi idők legjobb ár-réték arányú bora talán. A kis muskátlis jelleg benne van, ellenben zseniális hordóhasználat, semmi hiba az illatban, kellemes, "jó szagolni" bor, egyedül talán az alkohol lóg ki belőle. Ízében is a nem túlzottan nagy test, de összetettség, gyümölcsös-kávés, picit karamelles jelleg dombordodott ki. Az én rendszeremben (ahol létezik 10 pontos bor) 6,7 pontot kapott.

opus 2006.09.17. 14:07:33

Na ne, ennyire nincs izlésed!

lackó 2006.09.17. 14:54:24

Opus, ezt kinek írtad? Mások sértegetésén és egymondatos beköpéseken túl kifejtenéd mire gondolsz, mert eddig csak ennyit olvastam tőled.

csite 2006.09.21. 18:49:03

lackó: a muskátli, kávé, karamelles jelleg szerinted pozitív jelzők!? ezek a szőlőből adódnak a borhoz?

lackó 2006.09.22. 12:01:02

Nem tudom, miből adódnak a borhoz, de ezek jól állnak neki. Ezek a jellegek, de biztosan te is tudod, származhatnak akár újhordóból, még ha nem is elsőtöltésű. Most akkor te ha ezt érzed, esetleg, vaníliát, szegfűszeget, akkor kiöntöd és lehúzod a budin??? Ez a HORDÓ tudtom szerint...

csite 2006.09.22. 21:26:06

csak arra világítottam rá, hogy nem kifejezetten a szőlőből jövő dolgokat emelted ki. az, hogy ki, mennyire tolerálja a hordót, egy darabig ízlés dolga, egy szint fölött meg a célé, hogy miért is iszunk bort

lackó 2006.09.23. 08:31:46

Na, hogy a hordó, a szőlő és az ivás hogy függ össze, erre kíváncsi vagyok. Te miért iszol bort?

dalton1 2007.01.18. 22:33:56

Most volt alkalmam ehhez a borhoz. A kiszerelés alapján, ahogy a szerző is kétkedett úgy én is nehezen mentem bele a vásárlásba. Nekem kellemes csalódás volt! A szerző által kihangsúlyozott hibákat nem véltem felfedezni pedig most is itt van mellettem a bor. Én nem szellőztettem a műanyag dugóra való tekintettel! Az alkohol sem csípte a szájpadlásomat bár lehet hogy ez egyéni sajátosság, a 13,5-15-os borokat szeretem. 13,5-s az egri Noir-é, talán egy egész kicsit vékony a bor ehhez az alkoholhoz de nem feltűnő. Ízlett!
süti beállítások módosítása