Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Feind a Frida famíliában

Balatoni bor

2006.09.14. 06:11 - Albert gazda

Szoktunk azon nyavalyogni gyakran, hogy a Balaton környékén nincs jó magyar bor, vacak lőrékkel szúrják ki szegény hülye turisták szemét az álnok nyerészkedők, persze csak képletesen. Holott fel-feltünedeznek tisztességes termelők egyre szebb számban, bár még mindig nem elegen. Az úgynevezett magyar tenger egyébként is problematikus, hogy úgy mondjam, az épített környezettel, a part menti sültkolbászolással és a sok szeméttel kéne kezdeni valamit végre, mert elég szegényházi így az egész, sajnos.

De félre, bánat, félre, bú, épphogy kellemes élményt szeretnék megosztani a nyájas olvasókkal. Nemrégiben születésnapot ünnepelt Index anyánk, mely alkalomból lezúdultunk Világosra, egy Frida Family Hotel nevű szállodaipari egységbe, ahol ettünk, ittunk és jól mulattunk tömegesen. A konyha a legkevésbé sem volt frenetikus – noha a szálló kiváló gasztronómiára is hivatkozik –, viszont kvázi folyóborként Feind Lajost tartanak. A kvázi azt jelenti, hogy másfél literes magnumokból töltögetik az ilyenre szomjas vendégek poharait. Ez pedig nagyon, de tényleg nagyon rendben van.

Feind Lajos borháza Balatonfőkajáron található, egyes források szerint mintegy ötven, más források szerint jó hatvan hektáron gazdálkodik a szorgalmas termelő, akinek munkáját általában elismerően szokás emlegetni. A Frida-féle szortiment öt bort, olaszrizlinget, félédes muskotályt, rozét, száraz és félédes kékfrankost tartalmazott. Itt meg is állhatunk egy szóra: nem szeretem a cukrosított izéket, mégis azt mondom, semmi gond, ha egy ilyen helyen Feind-félédessel elégítik ki az erre ácsingózó publikumot, muszáj ezt is, kikerülhetetlen.

A 2005-ös olasz úgyszólván tökéletes volt önkategóriájában, illatos, üde és zamatos, nemcsak egy pohárral csúszott le – 4 pont –, és a muscat ottonelt is kedvelték sokan, nekem lágy volt. A rozé kevésbé mutatta élénknek magát a kelleténél, a kékfrankos pedig – ha jól emlékszem, még 2004-ből – halvány volt, karcsú és savas. Egyébként gyakran ez van, házbora-vonalon kockázatmentesebben kortyolható a fehér, mint a veres. A félédes kf-hez nem vettem elég bátorságot. Estére aztán MT kolléga kibontatott egy (két) kétezer-egynéhányszáz forintért kapható Feind-csúcsbort, a 2003-as Tekeres-hegyi merlot-t, amelynek minősége, illetve árérték mutatója végképp eldöntötte, hogy írásnak kell íródnia. A Villa Quaiar – a krónikák ekként említették először Balatonfőkajárt – márkanevet is viselő terméknek sötét rubinszíne, finom illata és kellemes íze volt, tisztes gyümölcsökkel, korrekt hordóval, jó 5 pontot simán érdemel.

Mármost az sem kizárt, hogy a tó menti éttermekben és szállókban hirtelen általánossá vált, hogy jó balatoni bort adnak az egyéb Balaton-benyomások mellé, és csak én nem vettem észre idejében. Ha és amennyiben a nyájas olvasók számtalan ilyenről tudnak, ne habozzanak megosztani információikat velünk és a többi nyájas olvasóval.

Címkék: balaton négypontos olaszrizling merlot ötpontos muscat ottonel feind borház kékfrankos

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr5014604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tinnitus 2006.09.14. 09:43:59

Tudja valaki, lehet-e még kapni valahol Feindlék 2001-es kései szüretelésű olaszrizlingjét? Az se baj, ha az évjárat más. Ha igen, hol?
Köszi!

py 2006.09.14. 09:51:52

A nemrég nyílt balatonfüredi Balatoni Borok Házában biztosan lehet, méghozzá pinceáron, persze nem tudom, mennyire esik ki neked ez a desztináció... Az évjáratra nem emlékszem, de kóstoltuk a bort, ami igen sajátos savanyúságos, kovászosuborkás illatot produkált, de ízre igencsak rendben volt. Pedig nem vagyok édes-párti (nem tudom, ez pro vagy kontra érv). Persze ha már Füred, akkor ennyi erővel el lehet menni magukhoz Feindékhez is, főváros vonalon mondjuk még közelebb is van.

py 2006.09.14. 09:58:02

Füreden egyébként terjednek a Figula-magnumok. Egyre több helyen kapni "folyó" fehérként egy Figula-küvét, vörösként pedig merlot-t, ez pedig azért érdekes, mert többször is kóstoltuk a 2004-es Figula merlot-szelekciót, ami a borsos ár ellenére sem akaródzott igazán megnyílni. Ha pedig így áll a helyzet, akkor inkább a pénztárcabarát "gasztro"-merlotra szavazok, ami legalább ad valamit a gyümölcsből...

py 2006.09.14. 10:05:16

...vagy akár a Feind merlot-ra, ami tényleg jó ár-érték aránnyal bír, főként pinceáron, vagyis kétezer alatt. A fogyasztóbarátságnak ez a vetülete tényleg jellemző Feindékre, sok tisztességes bor tisztességes áron. Az olasz, ha nem is a legemlékezetesebb, nagyon jól iható bor. A könnyű, reduktív hazai rizlingek szép példája, ráadásul hiányzik belőle az a (jobb híján így tudom jellemezni) felmosórongy vagy izzadt atlétatrikó-illat, ami egyes reduktív rizlingekből visszaköszön, és amivel nem tudok megbarátkozni.

py 2006.09.14. 10:16:01

És ha már rizling és Balaton: augusztusban Badacsonyban járva megkóstoltuk Laposáék két 2005-ös rizlingjét (Szentgyörgyhegy, Somló). Mindkettő fiatal, de már nagyon szép bor, az előbbi több hordós jeggyel, az utóbbi összetettebb, de (még) "karcosabb". Közben a mellettünk italozó vidám társaságból néhanyan kértek volna még egy pohárral, de a többiek protestáltak, mondván: két deci áráért lejjebb az út mellett bárhol egy litert kapnak... Úgyhogy egy-két magnum még nem csinál nyarat.

Octopus 2006.09.14. 13:06:34

A borfesztiválról nem lesz beszámoló? Sajnos nem tudtam elmenni...

RGB 2006.09.14. 14:36:26

Valaki tényleg megírhatná mire nem emlékszem a borfesztiválból...

b 2006.09.14. 16:22:56

Aki Feind "magnumot" akar inni, az forduljon a jó öreg Veritashoz....náluk ez az alap gasztro bor. Figula meg jó régóta szállít a Corvinumnak...egyébként a gasztro fehér küvéjét én is szeretem......
Nem rosszak ezek....ha adott értékén kezeljük őket.
:-))))

lacibor 2006.09.14. 20:34:01

Octopus:Bor - az istenek ajándéka

fregoli 2006.09.15. 09:41:50

Feind Lajos, aki gyakran Péter ugyanis a borok többségét a fia jegyzi. Az ô aláírása szerepel a borok címkéjén. Egyébiránt már a 2000-es Kékfrankos is csúcsbor lett anno, az országosan kiemelkedô. Még kapható 2500 ft körül. Szvsz megéri az árát.
Tinnitus Balatonfôkajáron található az új borházuk, igen ízléses, csoportok fogadására is alkalmas. Egyetlen fájdalmam, hogy egymagam sohsem leszek csoport:-))) Viszont ott nyaralok Bvilágoson minden nyáron és megnyugtató, hogy nem kell körbeautóznom a Balatont jó borért. Tudom marketingszagú a beírás, de higgyétek el 5-6 éve odajárok, sôt megrögzött sörös apám is hajlandó ott bort venni és még meg is issza:-)

Merlot 2006.09.17. 11:26:48

Bizomány!
Kedvencem a Merlot (nomen est omen), de a várfeszten megkóstolt Feind Merlot-ért messze megyek. Minimum Főkajárra.
Ha lenne módom a dél-balatoni Pócz pince barrique Merlot-ja mellett kinyitni egy Feind újfásat...na, az szép volna! :)
(a várba nem barrique-ot hoztak)
süti beállítások módosítása