Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Terroirfelmutatás

Szepsy István 2005-ös száraz dűlőszelekciói

2006.10.18. 17:53 - Albert gazda

Szepsy István mostanában aztat hangoztatja, a terroir értékeinek érzékeltetésére leginkább a nagy száraz borok alkalmasak, és eszerint is cselekszik. A Királyudvarból kilépett mester immár csak saját neve alatt furmintol és hárslevelűzik, ami jól áll neki. A 2005-ös évjáratból előbbi fajtából két, utóbbiból egy dűlő szelektáltan készített-palackozott termése keveredett el mihozzánk, és ha már így alakult, meg is kóstoltuk mindet üstöllést. A történet úgy gömbölyű, ha megemlítjük, nemrég töltötték le ezeket.

Szepsy Nyulászó Furmint 2005

Két palackot bontottunk belőle rövid időn belül, és tartalmuk abszolút különbözőnek mutatkozott. Az első zárt volt és kőkemény, kis híján elfogyott, mire kinyílt valamelyest. A második viszont: aranysárga szín, mély illat, némi mattsággal. Kissé szúrós, nagyon minerális. Vastag, széles, harapni lehetne, ám dinamizmusból több kéne bele. Lényegesen. Komplexitásból dettó. Menet közben gazdagszik, barackosodik, jelentékenynek tűnő alkohol ágaskodik ki belőle. Csersavai is előrenyomakodnak. Komoly anyag, még nem igazán rendezett állapotban. 5 pont.

Szepsy Szent Tamás Furmint 2005

Valamivel fiatalabb – értsd: halványabb – szín, szép tiszta, kevesebbnek sejlő kén, jóval több illat, több mineralitás, több gyümölcs. Lendületes és izgalmas. Késői szüretes, mézes, virágos és animális egyszerre. Testileg több mint közepes. Már most közel a harmóniához, szerkezete feszes és magas, összességében igen-igen finom. Folyamatosan bontakozik, egyre mélyebb, összetettebb, rétegzettebb lesz. Bizsergetik a nyelvet a savai, mint egy kilencvoltos lapos elem. Hiába súlyos, friss és üde mégis. Lecsengése egészen rendben, ásványosan-gyümölcsösen hosszú, árnyalatnyi elegáns kesernyével. Erős 7 pont.

Szepsy Király Hárslevelű 2005

Ismét érettebbnek mutatkozó szín, határozottan köves illat. Mégis kedves és hízelgő. Startja után azt mondtuk: lehet, igazságuk van azoknak, akik állítják, nem is a furmint, hanem a hárslevelű hivatott a legtöbbre fehér szőleink közül. Megdöbbentően összetett és szép, mézzel, virágokkal, ásványokkal. Szájba’ dettó. Vastag és zamatos, inkább széles, mint hórihorgas. Olajosan hömpölyög. Rétegzett, de több sav, karakter és erőteljesség kéne még. Több kanyar. Jobb acidokkal simán kiosztanánk a nyolcast. Így szerényebb 7 pont.

Címkék: 2005 fehér ötpontos tokaj furmint hétpontos hárslevelű szent tamás szepsy

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr2916268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

XXXL 2006.10.19. 09:41:10

Én is kóstoltam az 5-ös Szepsy száraz borokat, és nekem/nekünk is hiányzott az üdeség. (Az erjedés túl magas hőfokon történt talán?) Biztos vagyok benne, hogy SzI csodákat fog "bábáskodni", de ez az évjárat most (sajnos) még nem az.

zoldful 2006.10.19. 16:02:07

Bocs, van ötletem, de mit jelent az bővebben, hogy egy bor széles vagy magas?

jadviga 2006.10.19. 22:22:46

Eljen a mester! Hodolat illesse!

kifli 2006.10.20. 16:15:11

ha széles, akkor könnyebb átugrani, mint megkerülni. ha magas, akkor pont az ellenkezője.
süti beállítások módosítása