Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Villányi bikavér nincs többé

Districtus Hungaricus Controllatus a déli végeken

2006.10.26. 20:33 - Albert gazda

Jelen szürettől Villányban is startol az eredetvédelmi rendszer, és hátha segít. Classicus és premium, szimbólumok és feliratok, magyar kikerics, 90 és 60 hektoliter per hektár. Sok ez, vagy annyira nem rossz, meglátjuk. A villányi hegybíró mindeközben kívülről megtanulta a Vylyan közleményét. Vagy a szájába adták.

Beindult az eredetvédelmi program a Villányi borvidéken, ahol elsőként az idei szőlőtermésből készült borok palackjaira kerülhetnek rá a kiemelkedő minőséget igazoló szimbólumok és feliratok – ezt Spiegel Zsolt villányi hegybíró nyilatkozta máma a távirati irodának. Szerintünk nagyon fontos dolog ez, pontosabban azzá lehet, ha jól fog működni az úgynevezett gyakorlatban. Mondjuk, nem úgy, ahogyan az egri szisztéma, ahol a legkevésbé sem muszáj jó bort tartalmaznia annak a palacknak, amelyre a matrica felkerül.

Classicus és Premium

A villányi sztorit is megénekeltük már, és most Spiegel Zsolt az érdeklődő nagyközönségnek is elmesélte – más kérdés, hány medium veszi át végül az MTI-hírt –, hogy a programban részt vevő és annak követelményeit teljesítő borászok borosüvegeit a Villányi Védett Eredetű Classicus Bor, vagy Villányi Védett Eredetű Premium Bor feliratokkal látják el. Ez a classicus így írva vicces, de annyi baj legyen. A címkéken mindenesetre magyar kikerics is látható lesz, körülötte pedig a Districtus Hungaricus Controllatus szöveget olvashatni.

Minősítést az 1600 hektárnyi Villányi borvidéken termett szőlőből készült magas minőségű, helyben és a borvidék határainak 35 kilométeres körzetén belül palackozott bor kaphat. Feltétel, hogy a borok hozamkorlátozással készüljenek, és mennyiségük a classicus kategória esetén ne haladja meg a hektáronkénti 90, prémiumnál a 60 hektolitert. A számok lehetnének kicsit szigorúbbak is, kekeckedjük hozzá a magunkét.

Spiegel Zsolt utalt arra, hogy a villányi gazdák három évvel ezelőtt kezdték meg az eredetvédelmi program előkészületeit, amelynek beindítását az agrártárca tavaly év végén megjelent rendelete tette lehetővé és törvényessé.

A hegybíró azzal példálózott, hogy a közelmúltban Svédországban találtak villányi felirattal ellátott borospalackot, pedig az abba töltött bornak semmi köze sem volt a borvidékhez, Németországban pedig villányi bikavér névvel hoztak forgalomba valamit. Ennek vége, a hamisítások visszaszorulnak, vonta le a következtetést Spiegel.

Még ide kopizunk egy szó szerinti idézetet az MTI-ből: "Aki a jövőben magyar kikericses palackot vásárol, az előírások alapján az egyik legjobban vizsgált magyar bort kortyolhatja, ugyanis azokat az Országos Borminősítő Intézeten túl az Eredetvédelmi Bizottság és a Villányi Borvidéki Borbíráló Bizottság is ellenőrzi."

Mindjárt dől a bozsolé

Néhány napja kaptuk meg kedvenc Vylyanunk közleményét, amelyben annak örül a pince, hogy indul az eredetvédelmi rendszer, s hamarosan palackba kerül elso DHC-s boruk, a kékoportugízerből készült Primőr. Ebben van egy ilyen mondat, megint csak szó szerint: "Aki a közeljövoben magyar kikericses palackot vásárol, az az előírások alapján az egyik legjobban vizsgált magyar bort kortyolhatja, ugyanis ezeket a borokat több szervezet is ellenőrzi (a Országos Borminősítő Intézeten túl az Eredetvédelmi Bizottság és a Villányi Borvidéki Borbíráló Bizottság is).

A véletlen egybeesések teszik színessé az életet. Mindegy, a lényeg, hogy valóban nyakunkon a primőrszezon, az év leggyorsabb vargáját már ízekre szedtük, s alig tucatnyit kell aludni, jön a többi bozsolé csapatostul, örvendezzen mindenki, aki szereti az ilyet.

Címkék: híradó villány vylyan eredetvédelem

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr4316722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zoli 2006.10.27. 00:31:11

Ehhez képest...idén az előírt rügy- és tőketerhelést se ellenőrzi/ellenőrizte egyik szerv se, utólagos borbírálás lesz a mérvadó, nesze neked eredetvédelem...

borneo 2006.10.27. 01:56:40

Ezt is olyan szepen magyarosan megszerveztek...(bocsi az ekezethianyert).Csak az nem derul ki hogy a villanyi bikavert,esetleg hajosi bozsolet ertekesito "Kotyvalek kft" miert lesz ezutan szivbajos?
Ha a termelok komolyan gondolnak az eredetvedelmet,akkor nagyon egyszeruen felkerulhetne a villanyi bortermelok listaja az internetre,peldaul igy: Pelda Janos,123.szamu Villanyi borgazda, az xy szamu parcellakon,2006-ban 50 hl Cuvee Pelda,melyek a kovetkezo sorszamu palackokban kerultek forgalomba,s barki,barhol a vilagon leellenorizhetne hogy van ilyen vagy nincs.Ez meg ragozhato is, pl.a kedves vasarlo kuldje be az altala vasarolt palack sorszamat es nyerjen egy hetet Villanyban vagy hasonlo.De ennek lenne ertelme is, s mi azt nem igazan szeretjuk...nemde?

Imre 2006.10.27. 08:57:07

addig még ez megtöténik,le fogg menni pár évjárat.tudunk olyan országot ahol ez már jól műküdik?
de tele lehetne rakni a
szöllőhegyet webkamerákkal.

parafa 2006.10.27. 09:09:36

A magyar kikerics Magyarországon csak a Szársomlyón fordul elő. A "villányi bort csak a Villányi borvidékről" alapigazsággal jól párhuzamba állítható. A jelképválasztás tehát igen jól sikerült. A fajt egyébként "passzív" formában szinte mindenki ismeri, ugyanis a 2 forintos érménk hátoldalán is megtalálható a képe.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2006.10.27. 09:33:34

Nekem 1/3 Ha szőlőm van. Terméskorlátozás nélkül a korábbi gazda 18 hl bort tudott rajta termelni - csak és kizárólag a mennyiségre ügyelve (3m széles Lens-Moser kordon, Guyot metszés). Szorzzuk ezt gyorsan fel hárommal: Feri bácsi bőven prémium minőségű bort tudna előállítani anélkül, hogy egyetlen fürtöt ledobna.

Szerintem 9 és 6 hl lehetnek a jó számok, vagy az egész egy nagy humbug.

Spicc 2006.10.27. 11:10:01

Rambo, ez működhet. Ha 3m*1 m térállással művelsz egy hektárt akkor 3300 tőkéd van egy hektáron ha 2m*1m akkor 5000. Ha igényes vagy 1,5 liter borod van tőkénként, ha nagyon igényes akkor 1 liter, ha őrült(Bussay, Homonna, Ráspi...) akkor 1 liternél kevesebb. Az igényes művelés esetén ez (5000 tőkénél) 7500 liter azaz 75 hl.A nagyon igényesnél meg 50hl.
A 9 hl az 900 liter egy hektáron. Ebbe helyben tönkremenne minden gazda, vagy 10E forintot fizetnénk egy palackért.(de lehet hogy én számoltam roszzul:)

csite 2006.10.27. 11:59:52

tempera.uw.hu/vev.htm

egy táblázat, talán segít eligazítani :)

Spicc 2006.10.27. 12:52:26

Csite, ez király de miért lehet különböző a lékinyerés %-a? Igy lehet 5000 tőkénél préimum a bor akkor is ha 1,5 kg vagy ha 3 kg a tőketerhelés. Talán 50%-nál csak kíméletesen, egyszer préselnek, egyébként meg nem? Érdekelne ezt hogy tudják ellenőrizni.

csite 2006.10.27. 13:12:06

a borászon áll, mennyire macerálja a szőlőt, van aki csak a saját súlyától kifolyó mustot használja, és van aki jól megnyomatja préssel(ennél van nagyobb esély a minőségromlásra)

Nfreeman 2006.10.27. 13:18:48

A lékinyerés a préselésen kívül a fajtától és az érettségtől is függ. Az 50% illetve 80% elég szélsőséges esetek, általában 70% körüli értékkel lehet számolni.
Spicc közelítését úgy módosítanám, hogy igényes termelő esetén a 75hl/ha az a dolog teteje, nagyon jó évjáratban néhány fajta még ekkora terhelés melett is adhat nagyon jó bort.
És tegyük hozzá azt is, hogy az osztrák bortörvény szerint tájbortól felfelé az összes minőségi kategóriában a max terhelés 9t/ha szőlő vagy 67,5 hl/ha bor...

Krisztina (törölt) 2006.10.27. 14:33:11

En vagyok az egyetlen, aki azt kepzeli, hogy a megbizhato minosegre egyetlen garancia a borasz neve? Csinalhatnak barmifele kozponti szabalyozast, kiskaput, aki keres, az talal.

zsolesz 2006.10.27. 20:35:03

Ja,de masszivan tartja magát a vélekedés,hogy még a legnagyobbak is írdatlan mennyiségü szőlőt vásárolnak fel.Villány és környékén csak azonnal zsebböl (egymásra ráigérve)fizetés működik.De Még a messzi Tolnábol is hurcolnak be,közben meg jön ez az eredetvédelmi duma!?Egy a lényeg:bármennyi villányi erősen túlárazva is eladható a piacon,mert most ez a "trendi".

b 2006.10.28. 14:31:10

Kíváncsian várom, hogy silányodik és felejtődik majd el ez is.....bár rossz belegondolni, hogy ezek a számok korlátozásnak számítottak...akkor mi lehetett előtte:-) (na, jó tudjuk ez is lobby volt)

Egyébként szép felvetés az, hogy ha hektárra adják meg a szüretelendő mennyiséget....akkor miért hagyják figyelmen kívül a tőkesűrűséget? Egyszerűen: drága pénzért telepít a gazda akár csak 5-6 ezres sűrűségű területet...és termel rajta prémiumot...vagy megvesz valami szar téeszes 2500 tőkés területet és onnan tolja....a szintén prémiumnak minősülő borát...hmmm vicces:-)
Hogy is mondják....az ördög a részletekben lakozik??

pasa 2006.10.29. 16:43:33

Kár, hogy nincsen villányi bikavér. Mert Eger környékén csak bikavér light kapható.

MalbecNC 2006.10.29. 19:37:15

"Vylyanunk közleményét..... hamarosan palackba kerül elso DHC-s boruk, a kékoportugízerből készült Primőr"

azért kíváncsi vagyok, hogy hogy oldja meg ezt a Vylyan, tekintettel arra, hogy a törvény csak Kékoportóról szól. :-)

MalbecNC 2006.10.29. 20:26:43

B írta: "akkor miért hagyják figyelmen kívül a tőkesűrűséget?"

Nem hagyták. A classicus esetében 3000 db/ha, a premium esetében 5000.
süti beállítások módosítása