Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Mehr Licht!

Csúcsmerlók: Konyári, Takler, St. Andrea

2006.12.13. 21:05 - alföldi merlot

A közelmúltban eljátszottam a gondolattal, hogy hány magyarra jutna ujj, ha egy kézen kellene összeszámolnom 2006 nagy vörös élményeit. Kettőre jutott: Gere Solus 2003 és St. Andrea Mythos 2002. Mindkettő merlot, és váratlanul mindkettő az ölembe hullott. A hurik pávatollas előadása azonban elmaradt. Megjártuk a sötétség és a koncentráció bugyrait, és a végén fényért fohászkodtunk. Mert a sötétben elvesznek az árnyalatok.

A ködös szombat délután dupla borhűtős barátom - The Man with the Double Wine Fridge - nagyvonalúságának köszönhetően az alábbi szortimentet faggattuk:

Figula Merlot Selection 2004 (vicces kis félliteres, harcsaszájjal)
Konyári Sessio 2003 (The Young Pretender)
Thummerer Tekenőháti Merlot 2000 (a békebeli)
Vesztergombi Merlot Reserve 2003 (a Csaba félkarja)
St. Andrea Mythos 2002 (a kincs, ami nincs)
Avignonesi Desiderio 2001 (Egy bazi nagy ökör a címkén. Az apró betűből azt sütöttük ki, hogy ez egy díjnyertes óriás barom volt, akit Vágynak hívtak (vagy egyszerűen Dezsőnek?).)
Gere Solus 2003 (az ikon)
Takler Primarius 2002 (a tiszteletbeli villányi)

Mint oly sok vakteszt alkalmával, ezúttal is többször csóváltuk a fejünket, mint bólogattunk átszellemülten. Én már régen nem tudom, hogy ilyenkor bennünk, a rendszerben vagy a borokban van a hiba. A mezőnyből három palack emelkedett ki: Gere Solus 2003, Avignonesi Desiderio 2001 és St. Andrea Mythos 2002. A pofátlanság mezsgyéjén egyensúlyozva, szakmai okokra hivatkozva, három fél palackot einstandoltam. Házi papucsban, ciabattával, a radiátor mellett ezt tapasztaltam:

Konyári Sessio 2003

Ilyen lendülettel csak a Günzer Merlot tört be a csúcsmerlók exkluzív klubjába. Pillanatok alatt elkapkodták. Az első, tapogatózó kóstolás után én is kapkodtam volna, de túl drágának találtam. Elsőre nagyon tetszett, aztán lohadt a lelkesedésem. Fortissimo nyitány: intenzív szeder, tinta és eszpresszó. Ahogy melegedik és szellőzik: lakk és égett gumi. Határozottan újvilági. A korty selymes, sem nem lomha, sem nem fürge, ízre kávés, szedres, a háttérben narancsos árnyalattal. Mutatóban akad egy kis sav. Csontszáraz. A lecsengés sajnos éget és keserű, a tannin húz, vagyis a végjáték mindent elront. Gyümölcs helyett égett gumiszag. A csúcsmerló-elvárásoknak hellyel-közzel megfelel, viszont bájosnak vagy elegánsnak a legnagyobb jóindulattal sem mondható.
5 pont (némi szigorral)

Takler Primarius 2002

A vakszakaszban villányinak gondoltam. Döbbenetesen sötét. A felütés technocol rapid, de egy perc alatt megszépül: avar, málna, ánizs és fahéj. A csontszáraz Sessio után ez kellemes meglepetés a maga árnyalatnyi édességével és tiszta málnás ízével. Finom. Bársonyos, testes, jó adag tanninnal, de nem tépi a fogzománcot. A lecsengés hosszú, szaftos, kávés, konyakmeggyes. Az alkohol éget. Nagynak ez is nagy, de minőségibb anyag ment bele, mint a Sessióba. Egy órával később szomorú metamorfózison ment át: mindent elnyom a kávé, mar a tannin, visszahúzódik a gyümölcs. Értetlenül ülök előtte.
A merlók kaméleonja, aki a villányiaknál is villányibb. Nagyságához soha nem fért kétség, de minden továbbit illetően libikókába ültetett. Egy órán belül éreztem szépnek, dinamikusnak és csábítónak, aztán ragyásnak és kókadtnak.
Összességében 6 pont, de nem feledem, hogy volt 7 is.

St. Andrea Mythos 2002


Ő lépett a legkevésbé egyszerre, talán ezért már a vakszakaszban eltrafáltam, hogy egri. Különleges, tiszta és intenzív illat. Főleg csipkebogyó, nagyon érett málna, gesztenyeméz és grillázs. Mintha másféle hordóban nevelték volna. Kóstolva zavartalan az átmenet: gesztenyeméz, málna, gyógynövény, grillázs. Tisztábbnak, könnyebbnek hat, mint pályatársai. Nincs hordóattak, van viszont egri mércével derekas tannin és egy kis alkoholos hév. Közepes test. Csiszolt, jófajta egri savak (merlómércével). Hosszú, az illattal és az ízzel harmonizáló lecsengés. A mezőny legelegánsabb bora. Nem tudom, hogy sírjak-e, vagy nevessek, ha a jövőben a Mythos áldozatul esik az egri burgundiprogramnak, és szőlőjét elnyeli a Merengő.
Személyes kedvenc. 8 pont (némi jóindulattal).

Bár a borok távolról sem voltak rosszak, maradt bennem hiányérzet. Mintha nálam is leesett volna a tantusz: bevillant a merlot sokat kárhoztatott egysíkúsága. Sok volt a hordó, sok volt az eszpresszó és az égett gumi. Cingár savakra kerülnek a méretes extraktzakók. És az illat még úgy-ahogy hoz árnyalatokat, de a kortytól általában az éjszakába vezet az út.

PS: Az ár nem boldogít. Semmilyen irányban se nem. Mégis folyton az járt a fejemben, hogy egy Áldás vagy egy Cervaes nem csak a lelkiismeretet tisztíccsa, de az áldott világosságból is több szorult beléjük.

Címkék: kóstolás 2003 vörös hatpontos 2002 ötpontos st. andrea takler nyolcpontos konyári

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr1322412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bacchus 2006.12.13. 22:46:09

Múlt héten nekünk is sikerült megkóstolni a 2002-es Mythost a Maligánban. Katarzis…. Csodálatos koncentráció, hihetetlen elegancia! Jó lenne ha végre, nálunk is értékelnék a művészetet.

Pincesor 2006.12.14. 12:33:43

Két nagy Merlotot kóstoltam mostanában: mindkettő egri volt. Az egyik Vincze Béla 2002-es tétele; hasonlóan technokolos entré, majd szép, kerek savak, málnás, gombás ízek.
A másik kiváló egri merlot, a Thummereré, szerintem. méghozzá a 2003-as töppedt szőlőből készült Tekenőháti sel. Álom szép bor! Tömény, fajtajelleges, és kerek!

Bebizonyosodik tehát, hogy a Merlot Egerben jól érzi magát!

Spicc 2006.12.15. 08:46:58

Nem volt szerencsém még a Mythoshoz, de a szentandi sima merlot is gyönyörő. Nem rég egy 2004-est ittunk,és az évjárat ellenére is nagyon szépen tartotta magát. Kár, hogy ezt is nagyon hamar elkapkodták.Másik kár, hogy ezek a csúcsmerlók is lassan a megfizethetetlenség határán egyensúlyoznak és ha ebből max 5-6 pont sül ki, akkor ár/érték arányban bizony gyengécskék.

m4rc1 2006.12.15. 19:36:34

most iszogatok egy 2003-mas Vylyan-t ... nem rossz nem rossz de volt már szebb is :(

Türkménbasi 2006.12.18. 12:28:30

A többi értékelése is érdekelne, pláne hogy most vettem ajándékba egy Vesztergombi Merlot Reserve 2003-t és jó lenne tudni szóba fog-e állni velem még az ipse.

Merlot 2006.12.26. 12:11:19

Türkmenbasinak!

Napokban kóstolom, igazán autentikusnak érezvén erre magam - :)) -, utána majd megmondom, hogy felvedd-e az illető telefonját. :D
süti beállítások módosítása