Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Ötezer tokaji hektárt a franciáknak

A nemesség újjáélesztése és az ellenőrzött inox

2006.12.18. 11:59 - Albert gazda

A külföldiek magyarországi termőföld-vásárlásának engedélyeztetése nagy lehetőséget jelent a szocializmus évei után újjászülető tokaji bor számára: négy-ötezer hektárnyi szőlőföld vár külföldi befektetőkre – írta hétvégi számában a francia Le Figaro, amiről az MTI tudósításából szereztünk tudomást. Annak ellenére, hogy van a szövegben egy-két mulatságos megfogalmazás és konkrét marhaság – vélhetően kisebbrészt a francia skríbler hibájából –, idézzük tovább, mert érdekes meg fontos, és esetleg meg is lehet vitatni a benne foglaltakat.

"A konzervatív újság szerint a tokaji újjászületése a tucatnyi külföldi befektetőnek – amelyek között a franciák vannak a legnagyobb számban – és néhány magyar vagyonosnak köszönhető, akik 1995-ben létrehozták a Tokaj Renaissance-ot, a Tokaji Nagy Borok Egyesületét a tokaji bor nemességének újjáélesztésére.

A tokaji szőlőföldek a minőségi bornak megfelelően műveltek, s a szocializmus idején a nagy mennyiség tárolására használt betonkádakat tölgyfa hordók és ellenőrzött inoxból készült kádak váltották fel. A rendszerváltás előtt évente 25 millió üveg tokajit termeltek az egyetlen ügyfélnek számító Szovjetuniónak. Csak a mennyiség számított, amiért cserébe Magyarország gázt, elektromos áramot és traktort kapott – mondta el a lapnak Bacsó András, a spanyol tulajdonú Tokaj Oremus felelős vezetője.

A borszakértő véleménye szerint a magyar bortermelés átalakulása jó úton halad, amelynek jele, hogy ma négyszer-ötször drágábban kel el a tokaji, mint a nyolcvanas években. Akkoriban még a Szovjetunió volt az egyetlen felvásárló, ma elsősorban Nyugat-Európába és az Egyesült Államokba irányul az export.

Szepsy István termelő is úgy gondolja, hogy a tokajinak szüksége van újabb befektetőkre, de ehhez a magyar államnak is segítenie kell. Négy-ötezer hektár szőlőföld vár eladásra, ha a gazdák jó árat kaphatnak érte. Ehhez az átmeneti tiltó periódus után engedélyeznie kell az államnak, hogy külföldiek termoföldet vásárolhassanak Magyarországon, és ez nagy lehetőséget jelentene a tokajinak is – tette hozzá a magyar termelő."

Címkék: híradó tokaj oremus szepsy

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr723121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zetek 2006.12.18. 18:07:10

Ilyen zöldségeket Szepsy istván nem mondott. Lényegében arról beszélt, az államnak támogatnia kellene a magyar befektetőket, főleg a helyi termelőket a földvásárlásban, hogy ne csak adózott jövedelemből lehessen az egyénnek megvásárolnia legfontosabb termelőeszközét, illetve kamatmentes hiteleket is kapjon erre a célra. Fontos lenne, hogy itt bejegyzett magyar és vegyes vállalatok is vásárolhassanak azzal a megkötéssel, hogy a cég megszűnésekor a föld csak magyar tulajdonosra szállhat, vagy ha nincs ilyen, akkor községi (önkormányzati) tulajdonba kerüljön.
Ennyit a francia sajtó minőségéről.

hegyaljai 2006.12.18. 18:56:19

Kedves Zetek! Ezt most Te mondod, vagy feltételezed, hogy Szepsy erre gondolt?
A 5300 ha tokaji szőlőültetvény földerületből kb. 350 ha van külföldi társaságok tulajdonában. A többi külföldi magánszemély illetve társaság bérelt földeken telepített ültetvényen gazdálkodik, hasonló nagyságrendű területen (becslésem szerint legfeljebb 600 ha). Itt a területek többségénél a társaságok ügyvezetésében szereplő magyar természetes személyek strómanként működtek közre a földterületek megvásárlásában. Kivételt képeznek ez alól azok az esetek, ahol kettős állampolgárok szereztek földtulajdont vásárlással, vagy kárpótlással.

zoli 2006.12.18. 19:53:58

Gyors fejszámolás:
Disznókő 150
Megyer 112
Pajzos 108
Dereszla 50
Hétszőlő 45 ha. Ez mindjárt 465. Ettől függetlenül sztem a külföldi befektetők eddigi tevékenysége igen áldásos volt Tokajra nézve...

[by poros] 2006.12.18. 20:25:46

Számoljunk egy picit! Kaliforniában egy jó minőségű szőlőterület 20 és 30 millió forint között van hektáronként, ugyanez Franciaországban elérheti az 50 millió forintot. Ausztráliában 30-60%-al kevesebbet kell fizetni ugyanezért a területért, de ez még mindig jelentős összeg. Tokaj-hegyalján egy hektár szőlőt már 2 millió forintért is meg lehet venni, sőt van, aki kevesebbért is eladja, csak hogy meneküljön tőle. Egy munkás napszáma 6-10-szer több Franciaországban és Kaliforniában mint Magyarországon. Idén egy napszámos egy napi (8 óra) szőlőszedésért 2300 forintot kapott Tokaj-hegyalján! Lehetne folytatni a talajmunkákkal, a telepítéssel, a műveléssel stb., hasonló különbségeket találnánk. Ne legyen illúziónk, nemcsak Franciaországból fognak érkezni a vásárlók. Munka nem lesz több az itteni embereknek, pláne a modern gépek mellett. A helyiek meg szépen végignézik, hogyan kerül külföldi tulajdonba szüleik, nagyszüleik szőlői. 2011-ig van még egy pici időnk és addig is " …bölcsek leszünk mint a bor, melyet ittunk, mert minden bölcsesség alja, melyet a magyar a hazai borból és műveltségből tanult, ennyi: szeretni kell az életet s nem törődni a világ ítéletével".

Zetek 2006.12.19. 07:46:39

Kedves Hegyaljai!
Mivel annyira hihetetlennek tűnt a "hír", ezért egyszerűen megkérdeztem tőle. Szinte szó szerint leírtam amit mondott.

Zetek 2006.12.19. 07:51:02

Kedves Zoli!

A lista még folytatható: Oremus, Királyudvar, Royal Tokaj, stb.

zoli 2006.12.19. 09:15:03

csakhogy azok nem francia tulajdonban vannak

álmodozó 2006.12.19. 09:53:20

Az Oremus és a Királyudvar esetében én nem tudok külföldi földtulajdonosról. Ami a többiek tulajdonát illeti, Zoli pontosabb volt nálam. Ennél viszont fontosabb, hogy amikor a privatizáció indult, a jelöltek több százmillió forint marketing költséget, külföldi piacok megnyitását ígérték. Na ebből nem lett semmi. Mindenki ebben a kis magyar valóságban pancsol.
Nem látom a garanciát a befektetők második hulláma esetén sem. Ha Bacsónak, vagy Szepsynek van ilyen garanciája, nézzük meg.
Ez nem jelenti azt, hogy ne lett volna szükség a külföldi befektetésre, és annak ne lett volna pozitív mérlege.
De akkor a második hullám előtt a tapasztalatok alapján fogalmazzunk pontosabban, mint Zoli "hurrá optimizmusa".

álmodozó 2006.12.19. 10:40:43

A külföldi befektetők fontosak és hasznosak. Sajnos nekem keserű a szájízem, mert én még emlékszem, hogy százmilliós marketing hozzájárulást írtak alá a privatizációs szerződésben. Ígérték, hogy nemzetközi kapcsolataik révén külföldön fogják eladni boraikat. Ezzel szemben mindenki ezen a kicsi, árérzékeny belpiacon adja el a borai többségét. Mi a garancia, hogy az általatok vizionált második hullámban másként lesz? Semmi!!

zoli 2006.12.19. 11:48:21

Milyen hurráoptimizmus? Hol olvastál ilyet tőlem? De parancsolj, íme egy kis hurráoptimizmus: marketingre csak a tokaji franciák jóval többet költenek, mint mi nagyszerű magyarok a fennmaradó összes szőlőnk, borunk kapcsán. Olvastál vhol külföldi lapban a Tokaji nagyszerűségéről? Lefogadom, hogy külföldi cég bora kapcsán: nagyobb eséllyel olvasol a Pajzosról, mint Szepsyről. Másik dolog: ha ők nem lennének ekkora számban mi még mindig a "reduktív aszú" posványos vitájánál tartanánk. Új stílusokat, új eljárásokat, más szemléletmódot hoztak, nagy szükség volt rá. Az alkalmazottak szinte kivétel nélkül magyarok, innentől kezdve meg tojok rá, hogy a haszon hozzájukvándorol vagy mondjuk egy Csányi zsebébe...
Mindent persze nem el kell elfogadni, de eddig szinte csak pozitívumokról lehet beszámolni, a másik serpenyőbe csak annyit tehetsz, hogy elkótyavetyéltük a szent, magyar, kurucvérrel áztatott földet vagy azt, hogy állítólagosan ellehetetlenítik a mi piacunkat, persze... Azt meg végképp nem tudom, honnan vetted, hogy megnyitják nekünk a nyugati piacokat? El is adják szerelemből az összes magyar bort? Ha vki ma Magyarország felé fordítja a fejét vhol Nyugaton, az miattuk lesz és nem a "petrusverő Solus" dícső legendája miatt...

hegyaljai 2006.12.19. 19:02:56

Kedves Alkoholisták!
Ami "álmodozó" néven jelent meg azt én írtam ma 9 óra 53-kor és 10 óra 40-kor.Azért írtam hasonlót kétszer, mert az én gépemen nemjelent meg az első beírás. Mi a teendőm?

Zetek 2006.12.19. 23:21:27

Kedves Álmodozó!

Úgy tudom pl. a Királyudvar birtokainak nagy része az amerikai-kínai befektető tuladonában vannak.
süti beállítások módosítása