Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Ajándéklovak a fogászaton

Szomorú döbbenet, cash-flow és zászlósizé

2007.01.11. 12:45 - Műtannin

A karácsony környéki céges ajándékjárásnak megvan a maga boros hozadéka, természetesen, évről évre izmosabb, hál' isten; megfelelően magas beosztásba kapaszkodott ember gyakorlatilag február közepéig folyamatosan részeg lehet, tök ingyen. Már csak ezért is érdemes megfelelően magas beosztásba kapaszkodni.

Az óvatosabb duhaj próbál válogatni, kiszúrni néhány, valamiért érdekesnek ígérkező tételt, a többbit meg kiszórni a hálás kollektívának. Divide et impera, ugye.

Belekapnék kettőbe, nagyon röviden.

Hogy a legnagyobb csalódással kezdjem, megadva a 07-es alaphangot: Gradowski Vivo 2004.

Pedig nagy lelkesedéssel csaptam le: végre egy nem szokványos megoldás (a szokványos megoldás: Gere vagy Bock valamelyik olcsóbb bora, esetleg egy egri tömegtermelő), hanem egy kevéssé ismert, de ígéretes szekszárdi pince, a Vylyantól megpattant, majd a Szent Gaáltól is megpattant Nagy Gábor kísérlete, és ebben az évben, 2004-ben kezdte pályafutását.

A Gradowski megadja a módját: tisztességgel dezájnolt címke, nehéz bordói palack, de tényleg olyan súlyos, hogy ilyen üveggel én még csak bordeaux-i csúcspincészeteknél találkoztam. A címkén eligazít gyorsan a termelő, hogy ő semmiféle borászati segédanyagot vagy más trükköt nem használ, se szűrés, se derítés, semmi. Már az erjedés miatt is szentségeltek, nyilván. (Ha ilyen ütemben fejlődik a természetesborászat, lassan eljutunk a palackozott szőlőfürtig.) Na jó, most már ezt is tudjuk. Úgy isszuk, akkor.

Úgy isszuk, hogy a szomorú döbbenet ül az arcunkra. Az előkelő csomagolásban egy nem túl jelentős, viszont meglehetősen zöld, éretlenke cabernet franc-merlot cuvée lapul. Dísztelen, ám a maga módján lendületes kis bor, karcsú, sportos, szálkás. A szekszárdi paprikásság az éretlen cabernet zöldpaprikásságával, még egy kis paradicsom hozzá meg kolbász, és kész a lecsó. Némi merlot-s gyümölcs villan néha, van szépen integrált tannin, kevés édes, csokoládék, de a paprika mögött bújkálnak mind.

Első év, és halovány évjárat, nyilván csak a 2006-osoknál dől majd el, mire juthat a Gradowski.

Kaptam még egy Gradowski Hedonist 2004-et, de ez gyakorlatilag ugyanaz, mint a Vivo (cf-m cuvée), csak egy kicsit gyöngébb változatban, kevésbé szelektáltan, úgyhogy inkább haggyuk.

Szinte biztos vagyok benne, hogy a nagy nevű pincészetek borai közül Gere 2005-ös portugiesere szerepelt a leggyakrabban a cégek ajándéklistáin, nagyon sok kis zacskóból láttam kikandikálni a gerés kapszulát. Pedig ez a bor aztán megtestesíti mindazt, ami miatt nekem kékoportugízerfóbiám alakult ki az utóbbi években. Simon József remek Gőzmalmos portugiesere ürügyén morogtam már erről: ti. az oportó jellemzően a villányi sztárborászok cash-flow bora, százezerpalackszám piacra öntött, hozamkorlátozást sosem látott, többnyire összevásárolt szőlőből készült aljabor, amiből gyorsan és sokat lehet kaszálni, aztán azt mondani: az oportó, kérem, ilyen, ennyit tud, kész.

Na, hát ez a Gere pont ilyen. Semmilyen, savanyú, értéktelen izé. Semmi sincs benne, aminek egy Gere-borban illene lennie. (Persze van a Gerének portugieser-válogatása is, az saját szőlőbből meg minden, na, az iható is. Viszont két és félszer drágább ennél.) Így is valami ezerkét-háromszáz forint a hiperekben. Pont a felét éri.

Beakadt még egy Szent Gaál is, hogy nagygáboros keretbe foglaljuk a keretbe foglalandókat: Passionata 2003. A pincészet csúscsbora. Zászlósizéje. Cabernet franc. Egyszer már terítékre került, konkrétan nagy cf-kóstolónkon, több mint egy éve, akkor elég jól szerepelt, én is bírtam, de hát mindig más egy bor mezőnyben, a többi között, mint egymagában, amikor órákig szöszölünk vele, meg az is igaz, hogy egymagában meg nem vakkóstol az ember. De itten semmilyen előítéletem nem volt, mégis megrázott az a kátrányos-kólás édesség, idegenség, ami a Passionata leglényegének tűnt. Újvilágias, töményített, minden természetességet, eleganciát, valódi izgalmat nélkülöző bornak tűnt. Öt pontot sem adtam volna rá. (Ahhoz képest, hogy 2005-ben még hetet.)

Címkék: 2005 2003 szekszárd merlot 2004 gere attila villány cabernet franc portugieser szent gaál gradowski passionata

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr4325608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Octopus 2007.01.11. 17:06:58

A Gradowski Hedonist-ba én is belefutottam vesztemre. Ihatónak mondjuk elmegy, de a névválasztás finomanszólva túlzó...

hegyaljai 2007.01.11. 18:52:32

Kedves Műtannin!
Én a borkat nem kóstoltam,de ha valamit úgy hirdetnek, hogy HEDONIST, több mint indokolt az óvatosság a pénztárca szempontjából. Azért akárki akármit mond, egy bort hedonistának nevezni, szerintem súlyos személyiségzavarra utal.

Chab 2007.01.11. 19:56:47

Hű, AKKOR MOST EZT INKÁBB "HAGGYUK"!!! Éljen a szép magyar nyelv! Köszi! Mellesleg a Vivo igenis minimum iható! A Hedonist elnevezéssel nincs bajom, szerintem a vásárló azonosulhat esetleg vele... Vagy sem. Az ő dolga, de ne mi döntsük el helyette!

kifli 2007.01.11. 20:45:30

"megfelelően magas beosztásba kapaszkodott ember gyakorlatilag február közepéig folyamatosan részeg lehet"

lehet, hogy megfelelően magas emberként jobb lenne megvárnod az írással február 2. felét?:)

Mr. Gradowski 2007.01.11. 21:16:33

Kedves Műtannin,

örömmel olvastam hozzászólásod, mert, bármennyire meglepő, én tudtam belőle ránk nézve dícsérőt is kiolvasni.
Korábban volt egy fogadalmam, miszerint az első hozzászólót, aki méltatja borunkat, meghívom egy kóstolásra a pincébe. Kérlek, ha barátunk, aki megajándékozott (vagy kitolt veled) ezzel a borral megadja email címem (tudni vélem, párosával ki adta karácsonykor-volt bizalma!), vedd fel velem a kapcsolatot, aztán lássuk a medvét, jelen esetben 2005-öt és 2006-ot.
Ajánlatom csak Műtannin számára érvényes, kérlek benneteket, kedves blogolók, ne kezdjétek egy meghívás miatt még nála is jobban szidni kedvesgyermekeinket :)

Mindannyiótoknak üdvözlettel:
Nagy Gábor
(akit ma egy brit úriembernek Mr. Gradowski-ként mutattak be)

MalbecNC 2007.01.11. 23:51:55

Gradowski Hedonist-ot ittam kora ősszel, egy napfényes sporttal telt délelőtt után. Nem tudnám most teljesen visszahozni az ízeket, de abban biztos vagyok, hogy nem esett rosszul, sőt kellően mámorított.. Egy pohárral jutott csak de el is határoztam, hogy amint lehetőségem van, veszek egy üveggel és csendes magányomban kivesézem, hogy milyen. Ezek után meg is teszem,kíváncsi vagyok, hogy csak a környezet tette-e, vagy tényleg van benne valami. Mindenestre már ittam ennél lényegesen kiábrándítóbb Gerét és Blockot is. Vagyis annyira nem rossz..

A Passionata jelenleg 12 000 Ft. Először akkor ittam, mikor még 4000 Ft volt, 2005-ben, majd még abban az évben még ősszel,de már 8000 Ft-ért (vendégként). Akkor egy csoda volt. Valósággal beleszerettem. Azóta figyelem a szekszárdi CF-ket. Most akkor már nem vagyok annyira szomorú, hogy nem ihatok.... :-)

kifli 2007.01.12. 10:05:31

Mr. Gradowski 2007.01.11. 21:16:33 hsz=

A sajtó hatalma

csendélet és életkép

:)

dalton1 2007.01.12. 10:13:06

A Gere Portugieser-e mondjuk nem hiszem hogy ihatatlan de nem egy 'Gere'. Én amúgy sem vagyok nagy oportó rajongó.
Meg tud élni egy pincészet csupán a csúcsborokból? Szerintem nem, és ezért csinálnak ilyen piacborokat. És persze nem tud mindenki csúcsbort venni. Így hát egy átlagembernek lehet hogy ízlik egy ilyen bor és még stílusos és szép is a kiszereleése. Mindazonáltal én nem veszem meg bár milliomos sem vagyok, hogy mindig csúcsbort igyak.

dalton1 2007.01.12. 10:14:46

Gradowski-t még nem ittam de a hozzászólása nagyon stílusos és az érdeklődésemet is felkeltette...a borai iránt.

egri Fehér 2007.01.12. 12:05:23

dalton1: "meg tud élni egy pincészet csupán a csúcsborokból?"
[Magyarországon] nem. Viszont attól, hogy egy bor nem csúcs, még lehet jó. Lásd. pl. LGy Kutyafáját, Vylyan Vörös, Demeter Cs. Törökverő stb. stb. stb.
Amit Gere és Bock (és pl. Vincze Béla az alapsorozatának egyes tagjaival) csinál az átverés és a saját nevük lejáratása. De ezeket Műtannin már megírta...
Nem egy olyan véleményt hallottam már gazdag borkedvelő szájából, hogy ő azért nem ad ki pénzt pl. Kopárért (mert bár az tényleg eszméletlen jó), mert ott a Portuguiser, és utálja, ha hülyének nézik...

dalton1 2007.01.12. 12:37:19

Tökéletesen egyetértek! Én is így gondolom. Nem fogalmaztam túl jól.

Talán lehetetlen lenne Gerének, Bocknak és a többi "nagynak" az alacsony kategóriában is kellemes, jó hétköznapi bort csinálni? Ha nem akkor miért csinálják ezeket a szép kiszerelésű, felvásárolt szőlőből készült híg, savanykás italokat? /Csak finom akartam lenni!/

dalton1 2007.01.12. 12:42:37

Egyébként majdnem mindenki ezt csinálja (Gere, Bock, Jekl, Tiffán, stb. nem tudom mindről hogy milyen csak hogy sokkal olcsóbb mint Cabernet társaik...). Vannak a nagy boraik és vannak a Portugiesere-ek és Kékfrankosok bár szerintem ha vállalnák a kissebb hasznot ezeket is el lehetne jól készíteni. És bár nem kóstoltam mindet, ritka a jó oportó...(itthon)

Defter 2007.01.12. 14:40:47

Én legutóbb Bukolyitól kóstoltam két évjáratot is, és remek volt mindkettő. Ajánlom mindenkinek, aki kedveli a Portugiesert.

dalton1 2007.01.12. 21:08:25

Megkérhetlek hogy röviden mondj valamit róla?

nemjo 2007.01.14. 23:27:51

Nem értem mi köze a Kopár megvásárlásához annak hogy Gere Attilának van gyengébb bora is ???
Bockkal különben mellélőttél dalton1 , 2003ban olyan oportó válogatást kanyarintott , hogy még én is szivesem ittam , pedig nem szeretem különösebben a fajtát !
Szar borhoz nekem is volt szerencsétlenségem több borvidékről is , nem ildomos Villányt azonosítani a gyenge minőségű tömegszőlővel !
Sajnos sok borfogyasztó kevésbé szofisztikáltan kóstol , gyakran nem tudnak különbséget tenni még kategóriák között sem.
Gyaníthatóan nekik készülnek azok a borok amik díszes cimkével ellátva - jó nevű termelőknek hozzák a profitot.
Nem tudok véleményt nyilvánítani ezekről , Gerétől én a fekete cimkés CS alatt még nem ittam semmit , azt is csak jó évekből.

dalton1 2007.01.14. 23:50:08

Kihangsúlyoztam hogy minden "tételüket" nem ismerem az általam említett termelőknek és nem a 'selection' kategóriákra gondoltam hanem a sima portugieserek-re.
Attól meg egyenesen az Isten óvjon hogy Villányt gyenge borokkal azonosítsam (már ha ezt nekem irtad), magamból csinálnék hülyét...
Azzal tökéletesen egyet értek hogy a legtöbb, borral találkozó nem figyel nagyon csak érzi hogy megfelel-e a bor az ízlésének vagy sem és ez alapján rakja őket 'jó' vagy 'rossz' kategóriákba. Ám ezeknél a borivóknál hidd el hogy a kiszerelés stílusának is nagy hatása van arra hogy milyennek érzi az adott bort. És nem várhatjuk el mindenkitől hogy tudja mi a jó bor és 3000 alatt ne vegyen meg semmit. Én sem csak e fölött iszom...
süti beállítások módosítása