Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Egykutya

Vida KF Válogatás 2003, Szőke Peresi Cuvée 2003

2007.01.18. 17:20 - csite

Felbontottam néhány nap eltéréssel két Vinagora-aranyplecsnis magyar vereset. Mindkét bor készítője háttérbe szorult kissé mostanában. Míg Szőke Mátyás chardonnay-királyként a kilencvenes évek vége felé ért a csúcsra, Vida Péter ugyanazon évtized közepén volt a felszínen. Persze jelen voltak azóta is, és fogyasztóik sem hanyagolták el őket. De főként építkeztek mindketten, és hűséges táboruknak készítették boraikat. Aztán jött 2003, a hő és a napfény, ami talán nemcsak a szőlőre hatott. Mindketten úgy érezték, itt az idő, meglovagolják a hullámot: nagy bort fognak csinálni. És mi lett belőle?

Vida Péter La Vida
KF Válogatás
2003

Szőke Mátyás
Peresi Cuvée
2003

Meleg, alkoholos illat, marcipánnal, rumos-diós áradattal. Később túlérett cseresznye, főtt gyümölcsösség, kávé fűszerekkel.

Nyitáskor édesség, csokoládé, feketeszeder jön elő intenzíven, szép fűszerességgel. Később vanília és picinyke túlérett meggy.

Ízében erős hordójegyek, úgymint keserű csoki (sok kakaóval), rumos dió, mogyoró. Főtt gyümölcsösség kandikál a sima tannin alól. Savai kerekek, leheletnyit meghajlanak az extrakt alatt. A szájat nem tölti ki egészen, leginkább a szájpadláson nyomul. Lomha, tespedt bor, frissesség fikarcnyi sem szorult belé. Egyvágású, jól iható, kevés szőlőérzettel.

Kóstoláskor sima, mégis rusztikusnak tűnő tanninnal támad, szépen kitölti a szájat mindenhol, de valahol mindig reszel. Gyümölcsösség nem jellemzi, inkább dohány, kólaszörp, vanília szépíti a testet. Savai adnak kis élénkséget, de hiányoznak a finom gyümölcsaromák. Egyszerű bor, simán lecsúszó fajta, ám nehéz benne örömet lelni.

Utóíze a fás jegyekre épül, kellemesen, valahogy mégis üresen cseng le.

A vége sima, felsejlik picinyke meggyes-cseresznyés érzet, de nem tart hosszan, nem is emlékezetes.

Mindenképpen csalódás, hordóminta korához képest elvesztette minden játékosságát. Erényei közé talán mindössze az érettséget, a bujaságot, a melegséget sorolhatom. 5 pont

Nem tudtam, mit várjak, annyira mást mondtak a barátaim, mint amit a pincétől veresben ismertem. Emlékezetesebb pl. a 97-es CS Barr., mert a peresi nem azonosítja Szőkééket. 5 pont

Itt van ez a két bor, felcserélve sem lenne nagy különbség köztük. A guruk is csak félpontnyi differenciát észrevételeztek a megméretésen, meg lehet nézni: KF, PC. Végső soron nemzetközi mércével is jónak mondhatóak, felveszik a versenyt a hasonló tudású újvilági tételekkel. Ha ez volt a cél, akkor sikerült elérni. A fajtajegyeket mindenesetre sikerült jól elbújtatni a hordóban, a területről már nem is beszélve. Az ilyen stílusú borok itthoni életképessége kérdéses, mert amint két gombostűnyinél tényleg többek leszünk a globális borpiacon, ilyen borokat tankerekkel fognak felúsztatni a Dunán a Hajógyári-szigetig, és logós vákuumzacskóba visszük majd haza őket. Addigra meg már hozzászokik az átlagivó ehhez a világhoz, és el is felejti, hogy a bor szőlőből készül.

Utóirat: Nem a bor miatt, hanem a hazai borvilágról alkotott kép árnyalása érdekében kell elmesélnem az alábbiakat. A Peresi Cuvée 50-50% cabernet sauvignon és franc. Az OBI anno visszavonatta az engedélyét. Felhívtam őket, mondanák meg, mivel magyarázható ez a lépésük. Azt a választ kaptam, hogy apró adminisztrációs hiba történt. Nem tudom, miért nem jelentős hiba a bortörvény megszegése: először ugyanis cabernet sauvignonként került forgalomba a bor. Ehhez képest a Vinagorán is átment fajtaborként, és a kis stiklit utólag sem követte nyilvános szankció. Az illetékes oldalon sem erről, sem másról nem tájékozódhat senki, aki szeretne.

Címkék: kóstolás 2003 vörös szekszárd ötpontos kékfrankos cuvée mátra szőke vida

46 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr7228343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dalton1 2007.01.18. 17:43:26

"...és el is felejti, hogy a bor szőlőből készül."

A két fennt kóstolt bort nem ismerem de ez így igaz ahogyan írva lett, mint ahogy azt is elfelejtjük hogy a hús állatból, a zöldség meg növényből van...és elfelejtünk mindent. Közel járunk ehhez, mert a bor már sokszor alkohol, az étel pedig fogyasztási cikk. A szerelem élvezet, a hit ópium...

dalton1 2007.01.18. 17:44:01

Bocsánat hogy nem a témához szóltam hozzá, de ez kikívánkozott.

Spicc 2007.01.18. 17:49:33

Az utolsó bekezdéshez még hozzáfűzném, hogy Szőke Mátyás honlapja egy szót sem említ a borról, ami gyakorlatilag talán a legnagyobb hullámokat verte a pincészet történetében és a legtöbb díjat is besöpörte...
Egyébként beszerezni sem egyszerű.

py 2007.01.18. 18:03:33

Nem tartozom a szerzőket fikázók táborába, de most bízom benne, hogy Csite volt túlzottan szigorú vagy kissé egyoldalú... Én is hordómintaként kóstoltam a Vida KF-et, és egyszerűen lenyűgözött, talán a legjobb volt a műfajban, amit kóstoltam. Azóta belefutottam a borfesztiválon is, ott sem éreztem hasonló gondokat. Mostanság készültem volna felbontani az itthon őrizgetett pár palack közül az elsőt... Lehet, hogy várnom kellene, amíg a most beszedett prekoncepció valamelyest csillapodik. Én azért bízom ebben a borban.

zoli 2007.01.18. 18:42:26

Ezek a borok az ún. versenyborok: sorban kóstolva azt jegyzik meg leginkább a tisztelt zsűritag megcsömörlött, elfáradt érzékszervei, amelyik a többinél alkoholban, csersavban, színben, testben, stb. több. de! a jó kóstoló egyik ismérve sztem az elvonatkoztatás a saját ízlésvilágtól, ami esetünkben a primer aromák pozitív diszkriminációja.
Az utóirat előtti eszmefuttatás azért igen sarkos, hiába mondják pl. olyan sokan, hogy nyomassuk a kadarkát, egy külföldi versenyről se tudok, amelyiken komolyabb visszhangja lett volna. Kicsit maradi hozzáállás azt gondolni, hogy majd a nemzetközi ízlés igazodik hozzánk, nem fog.
Van egy idealisztikus forgatókönyv is, olaszországi plágiumból: előbb világfajták boraival szereznek nemzetközi elismertséget, aztán a saját fajtáikkal járják a saját útjukat...ami esetünkben komoly fehér visszaoltással is kellene, hogy járjon.

egri Fehér 2007.01.18. 20:39:55

hm, hm...
Én pont a Vinagorához kapcsolódóan kóstoltam a La Vida Kfr-t, és akkor, az aznap kóstolt 69342 bor közott mély benyomást tett rám...
beszerzek már egy palackkal vhonnan...
Szőke Mátyásról hallottam már csúya dolgokat, de ezt egyáltalán nem értem. Mi értelme van egy CS-CF küvét CS-nak címkézni..????? Nem vágom. Ha vki kifejezetten CS-t keres, akkor úgyis a Gere-Bock tengelyen mozog (eltéríthetetlenül), tehát nem venne egy mátrait, ha meg kevésbé szűklátókörű, akkor meg nem azon múlik a vásárlás, hogy CS vagy CS-CF. Vagy túl idealista vagyok??

Spicc 2007.01.18. 21:05:53

Énszerintem a Szőke Cuveéjétől ma még sokan hátast dobnának. Tényleg nagyon behízelgő tipus (én hatost adtam rá). Nagyon fontos viszont, hogy a borász árban a helyén kezelte, nem vitte még háromezer fölé se, pedig egy ilyen kaliberű, újvilági tipusú bort ma simán ötezer körül áraznak úgymond nagymenő pincészetek.
Egyébként azért nem kell kétségbe esni, 5 pont az tehetség és igen szép bort jelent, a Csite verbális leírása ellenére is.

dalton1 2007.01.18. 21:25:42

"de! a jó kóstoló egyik ismérve sztem az elvonatkoztatás a saját ízlésvilágtól, ami esetünkben a primer aromák pozitív diszkriminációja."

Ez volt az első az MA-n ami ennyire korrektül és tudományosan közelíti meg a borkóstolás és leírás művészetéről alkotott idealisztikus képet! Gratulálok a megfogalmazásért és nagyon igaz, bár én is sokszor a saját szám ízléséből indulok ki!

Csülök 2007.01.18. 21:55:51

Gondolom nem véletlen, hogy egy KF és egy cab cuvee szerepel egymás mellett. Probáltok egy bal (jobb) horgot behuzni az egyenboroknak.
Remélem, hogy nem publicisztikát, hanem tényleg bírálatot olvastam.

Művelődő 2007.01.19. 08:56:20

A Peresi bennem annyi nyomott hagyott,hogy a szépen indító illat és a szájban kezdődő ígéret az is maradt:lenyelve vékony,kevés,üres.Ahogy csite mondja:"Egyszerű bor, simán lecsúszó fajta..."
A behízelgés valóban működhetett,mert infóim szerint -erősítsetek,vagy cáfoljatok meg- a termelőnél le lett foglalva egy komoly mennyiség kormányzati oldalról,így már alig lehet hozzájutni.

Octopus 2007.01.19. 09:01:48

A leírás alapján rosszabb pontokra számítana az ember... Nekem a Peresi nem tűnt gyümölcsszegénynek (2 hónapja), ami zavart inkább a túlzott vanília (barrik) és az édesség. Szokatóbornak kiváló ;)
Viszont tényleg jó volt az ára...

Octopus 2007.01.19. 09:05:59

Művelődő: nemtom hogy ők foglaltak-e le, de nemsokkal miután piacra került, az amcsik felvásárolták az egészet (asszem), így a forgalmazóhoz sem került több; elég jó árat adtak érte...

Művelődő 2007.01.19. 09:25:22

Octopus:aztlehet tudni,hogy "az amcsik" az mit jelent?

py 2007.01.19. 09:25:43

A küvé-nemküvé kérdéshez kapcsolódva: pontosan mikortól kell valamit házasításnak tekinteni (avagy meddig lehet egy adott szőlőfajtaként megnevezni)? Csak azért kérdezem, mert épp most járt a kezemben egy palack egy neves szekszárdi termelő 2005-ös merlot-jából, amit így, vagyis merlot-ként forgalmaznak, a hátcímként viszont az áll: 85% merlot, 15% syrah. Hogy a klasszikust idézzem: és ezt így hogy? Én valami 5% körüli értékre emlékeztem, bár nem vagyok a bortörvény és társai avatott ismerője. Ezek szerint ez még (vagy ez így) belefér?

Művelődő 2007.01.19. 09:45:17

Én 15%-ra emlékszem,de ezt biztos lesz aki jobban tudja!
Azt viszont tényleg érdekes lenne megtudni,hogy miért kellett azt c.s.-ként forgalomba hozni...mi volt az értelme,főleg,hogy törvénytelen?
Valakinek van elképzelése?

csite 2007.01.19. 09:57:31

Művelődő: csak hallottam, de az észak-keleti parton talált gazdára.

a btv. szerint 15% nem fajtaazonos a maximálisan megengedett fajtaboroknál

KI 2007.01.19. 10:04:35

Az értékelésekkel egyetértek, ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy ez a Peresi nem az a Peresi. Először volt egy tiszta CS Peresi, mely versenyeket nyert, majd miután az elfogyott, forgalomba került ez a CS-CF cuvée szinte teljesen azonos címkével. Én ezt egy étteremben (Pomodoro) szúrtam ki, ahol kérdésemre a pincérek megerősítették a dolgot. Szerintem az eset tipikusan a fogyasztók megtévesztése kategóriájába tartozik.

Művelődő 2007.01.19. 10:12:01

Így értelmet nyert -csak a kérdés az,mennyit nyert vele?

py 2007.01.19. 10:29:10

Köszönöm az infót, ezek szerint meglehetősen rosszul emlékeztem. Ez a 15% nekem nagyon soknak hangzik, de biztos jó oka van, hogy így került szabályozásra (bár ami úgy általában a honi törvényalkotást illeti, nem is olyan biztos, hogy jó oka van). Ezek szerint a 15% syrah belefér, sőt fel sem kellett volna tüntetni. Akkor viszont igen korrekt lépésnek tűnik a pincészettől, hogy ennek ellenére odaírják (így már jobb szívvel nevesítem őket, Heimannékról van szó).

csite 2007.01.19. 10:32:33

KI: ez mennyire biztos? mert ugye nem fogyott el az a bor, hanem zároltatta az OBI, aztán újra feltűnt

jó lenne találni egy "régi" palackot, és megnézni az OBI engedély számát, egyezik e a mostanival, sztem igen

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2007.01.19. 12:01:18

Kérlek ne csináljatok ilyen szűk oszlopokat egymás mellé, mert kifolyik a szemem, amíg olvasom!

dalton1 2007.01.19. 13:40:26

A hazai törvényalkotás majd minden területen a nullához közelít. Pl. miért kellett a borzárjegyet eltörölni? Kiknek áll érdekében a sok hugy, bor néven való forgalmazása?
Miért kell valamire azt mondani hogy fajtabor ha egyszer nem az? Sok cuvée kenterbe veri a fajtaborokat...és a művészet és szakértelem a cuvée csinálásnál kezdődik...illetve csúcsosodik ki!

KI 2007.01.19. 15:01:48

Csite, nekem ezt a történetet adták elő. Mindkét címke alatt forgalmazott bort kóstoltam, szerintem nagy volt a különbség, de ez persze bőven betudható a két kóstolás közt eltelt időnek.

pasa 2007.01.19. 16:03:29

Kedves dalton 1. Az előzőkben említettek versenyborok. Nem olvasásra, hanem kóstolásra készülnek. De az általad említetteknél is elég csak az árát nézni, mert minél olcsóbb annál lőrébb, minél drágább annál borabb.

Albert gazda 2007.01.19. 16:30:08

A két bor ugyanaz, az OBI eljárása miatt kellett átcímkézni. A pincérek rosszul tudták. Legalábbis, ha jól tudom.

dalton1 2007.01.19. 16:56:42

"minél olcsóbb annál lőrébb, minél drágább annál borabb"

Kedves pasa. Lényegében így van, de nem mindig igaz és ha csak ez alapján választanék bort igen szegényes lenne az ízlésvilágom.
Ugyanakkor, versenybor vagy sem a címkére szerintem illő lenne ráírni hogy mit tartalmaz, mert ha valaki vakon kóstolja a bort úgysem olvassa el a címkét viszont ha kiváncsi rá nem tudja meg sehonnan.
Az egy dolog hogy sok boron nem tüntetik fel az arányokat esetleg semmit azon kívül hogy 'cuvée', de hogy mást írnak rá mint ami valójában... Nem konkrétan Szőke Mátyást bírálom, mert számtalan ilyen példa van szerintem és végső soron ő egy borász én pedig nem vagyok az. Meggyőződésem hogy nem csalni vagy átverni akar, csak nem értem mi értelme a dolognak mint ahogyan sokan mások sem a fennt kommentelők közül. Számtalanszor jött már elő hogy "kóstolásra vannak nem olvasásra", de ha konkrét elképzelésem van az éppen a kedvemre való borról, nem elég csak a színét látnom...és sokat segít megtalálni egy hatalmas skálán azt az árnyalatot amit éppen keresek ha útmutatóul odabiggyesztik hogy milyen szőlőből van, milyen eljárással készül, mennyit töltött palackon kívül és hol...stb...persze sokszor így sem fedi az elképzeléseimet, de ez nem a borász hibája hanem hogy olykor mást várok, másra hangoltam rá az ízlésemet.

Szegediszomelijé 2007.01.19. 19:12:21

Csite, ez az 50-50% Cf-CS 100% tuti? Én ui. nem Szőkééktől, de teljesem más "tényeket" hallottam. Amúgy évek óta van nekik 50-50% Cf-CS, igaz nem barik, és az egyszerű Cabernet név szerepel a címkén. Nem hinném róluk, hogy ferdítenek, de ettől még ez lehet igaz. Akkor viszont szomorú... Attól függetlenül, hogy tény, ha egy palackra rá vagyon írva: Cabernet Savignon, a magyar veszi mint a cukrot, és akkor is marhára elégedett vele, ha a tartalom gyenge. azt hiszem, ezzel sajnos egyetértetek... Amúgy nálam -meg annál a jópár embernél, akinek mutattam, rendesen bejött ez a bor. Az értékelés amúgy helytálló, én csak a "nehéz benne örömet lelni" részt nem tudom összehozni az 5 ponttal. Most akkor tehetséges bor vagy gyenge? És egy kicsit úgy érzem, egy 2300 Ft-os borhoz egy kicsit szigorú voltál -ne egy Solus szinthez mérjük! És hát ennyi pénzért csak szeretnénk ilyen átlagminőséget kapni úgy általában... Ja, és tök élvezetes volt olvasni a kommenteket, köszi a többieknek:-)

pasa 2007.01.20. 08:52:57

Kedves dalton1: Én személyesen szóról-szóra, betűről-betűre egyetértek. De megpróbáltam az MA stílusában hozzá (közbe) szólni. Tanulékony vagyok ugyanis. Kb 2 éve, a szakértők itt győzködnek arról, hogy bizonyos ár alatt nem is bor a bor. Ha multicégnél veszem akkor pláne, ha pedig piknik dobozban van, akkor meg végképpen nem…Azok a szakértők akik egyébként a borok ízvilágát olyan mélységben tárják fel, hogy megtalálják a csak szótárban létező gyümölcs ízét is, konkrét ítéletet tudnak mondani beszerzési ár, beszerzési hely, illetve göngyöleg alapján is.

dalton1 2007.01.20. 09:36:04

Kedves pasa: Ezzel pedig én értek szóról szóra egyet!!!

Octopus 2007.01.20. 15:04:32

Csite: előttem a "régi" palack (CS), OBI számnak nyoma nincs rajta... hacsak vmi véletlen folytán nem azonos a vonalkóddal :)
Annak is azonosítani kéne, nem? Az: 5999881354171. palackozva 2006.02.01.

egri Fehér 2007.01.20. 18:36:32

hát, ha nincsen rajta OBI-szám, az már régen rossz...
vmi ilyesmit keress:
[ide egy OBI eng. számot akartam írni, de a rendszer nem engedi, nem értem miért... :(((]

egri Fehér 2007.01.20. 18:39:19

például vmi ilyesmi

[mi a fenének nem engedi át a rendszer az ikszeket?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!!??!?!?!?!?!?!??!?!?!?!?!?!??!?!?!?!?!?!?!??!?!?!??!!??!?!?!?!?!?!?!? nem értem!!!!!!!!!!!!!!]

pasa 2007.01.20. 20:08:48

Ha nincs OBI szám az régen rossz???
Akkor most mit kezdjek ezzel a palackkal, amit hiába lámpázok, nagyítózok, nem találok? Megihatjuk-e ezen H-0028-as terméket?

Octopus 2007.01.21. 08:22:31

Ezen nincs OBI szám, akárhogy nézem...

pasa 2007.01.21. 08:29:38

Hát persze, hogy nincs OBI Eng.: szám.
Eddig csak egyetlen-egyet láttam. Az is egy PET palackon egy szupermarkecben.

pasa 2007.01.21. 10:11:22

Lapinformáció szerint több mint ezer tojást és 120 doboz fagyasztott gyümölcsöt foglaltak le az állat-egészségügyi ellenőrök a fővárosi ökopiacon. A Színes Bulvár Lap azt írja: a tojással az volt a gond, hogy hiányzott róla több információ: például, hogy meddig őrzi meg a szavatosságát. A ribizliről és málnáról is a címkét hiányolták az ellenőrök. Annak kellett volna szerepelnie rajta, hogy mikor fagyasztották le, illetve az, hogy meddig és milyen hőmérsékleten tárolható. Az árut feltehetően megsemmisítik majd a szakemberek.

Elképzelhető, hogy a szakemberek egyszer majd az OBI számot is hiányolni fogják?

De addig is mi történjék az Én H-0028-ommal?

egri Fehér 2007.01.21. 11:22:11

pasa: Nem tudom. Bob meg tudná mondani, hogy ki palackozta... Vhol fenn van még most is a neten egy lista a palackozókódokról, csak most nem jut eszembe, hol...
Egyébként nem vagyok benne teljesen biztos, de az OBI eng. számot még a számlára és a borkísérőre is rá kéne írnia a termelőnek (nemhogy a palackra) -> azonosíthatóság és nyomonkövethetőség.
Persze, mindezt csak evileg...

pasa 2007.01.21. 11:46:52

Bocsi, bocsi. A kérdésem az lett volna, hogy fogyasztható-e OBI szám nélkül? Nagyítóval a kisbetűket olvastam ugyanis. Egyébként szemüveg nélkül látható, hogy BOCK villányi kékfrankosról van szó.

dalton1 2007.01.21. 14:29:12

Számtalan OBI-szám mentes borom van...mind megbízható forrásból, egyszerűen nincs rájuk írva, vagy ha mégis akkor nagyon különböző tipusúak...

Pl.: 21-03173/2006-1

karcsai · http://www.garammenti.net 2007.01.21. 17:26:34

Nem kötelező az OBI szám a palackon. A kötelező adatok: a bor kereskedelmi jelölése, a névleges térfogat, a tényleges alkoholtartalom, a palackozó neve vagy cégneve, a település és a tagállam neve, a tételszám.

"Tételszám használatának szempontjából egy tétel olyan egység, amely több termelési, előállítási és csomagolási jellemzőkkel rendelkező eladási egységből áll. A termelő vagy a palackozó határozza meg a tételt, a jelölés módját és a tételszámot. A tételszámnak L betűvel kell kezdődnie, kivéve ha az világosan megkülönböztethető a címkén található többi jelöléstől. Tételszámként használható például a bor forgalomba hozatali engedélyének száma, a töltés dátuma, a LOT szám, de a termelő által alkalmazott, a tétel azonosítására alkalmas szám is. Ez utóbbi esetben tételszám nyilvántartást kell vezetnie a palackozónak, a tételek azonosíthatósága érdekében."

A H-0028 típusú szám a palackozót azonosítja be (teljes lista: www.bormin.hu/index.php?akt_menu=146). A H-0028 egyébként Bockot jelöli.

BOB 2007.01.21. 21:55:02

H-0028 szemelyesen Bock Jozsef, Villany. Sajnos jelenleg csak egy belso adatbazisomban van meg a lista, majd csinalok vele valamit hogy publikus legyen.

zoldful 2007.01.22. 13:22:16

Hát kedves Csite, esetleg az OBI mellett megkérdezhetnéd mondjuk Szőkééket is, mielőtt helyt adsz gusztustalan találgatásoknak.

Ami a konkrét bort illeti, szar lehet, hogy nehéz benne örömet lelned, de ahogy az írásaidat nézem általában is, te mindig megmondod a frankót.

dalton1 2007.01.22. 14:48:50

Ez kemény...de van benne ratio...

Metzger 2007.01.22. 19:55:29

Csite uram, szóval háttérbe szorultak..
Gondolom a zamatgarantászokhoz képest!
süti beállítások módosítása