Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Tizenöt éves a Disznókő

Születésnapi megemlékezés

2007.05.13. 18:56 - csite

Nehéz bármi épkézláb dolgot írni egy birtok újkori születésnapjáról. Főleg akkor, ha a tizenötödikről van szó. Az meg nagyon nem könnyíti a feladatot, ha a borászat népszerű, és sokak által ismert. Ráadásul írtam is már róla itten. Így marad a szubjektív vélemény, ami összegyűlt az évek alatt, amikor Tokaj-hegyalján tartózkodtam, és a Disznókőnél jártam.

Aki még nem olvasta át a Disznókő internetes oldalát, nem találkozott bemutatkozó prospektusukkal, annak elsőként azt ajánlom, hogy olvassa el. Különben számára keveset mondhatnak a következő mondatok. Leginkább persze azt ajánlom, hogy látogasson el, és élje, tapasztalja meg amiről szólok.

Első, bortól kinyílt szemű látogatásom a borvidéken természetesen itt kezdődött. Adta magát a helyzet, ahogy megérkeztem a 37-es úton, azonnal betértem a futurisztikus traktorgarázstól nem messze található Sárga Borházba.

A mai napig gyakran étkezem itt, élvezem a visszatérőknek kijáró fogadtatást, a jó szót, mint ha rokonokhoz jönnék. Már a kezdetekkor volt valami újszerű a környezetében, olyan szervezettnek tűnt, és a csodák kapujának találtam. Eltelt egy-két év, amíg eljutottam oda a fejlődésben, hogy már a borászatba is belátogattam, mint a mai napig az érdeklődő vendégek.

Elsőként, legnagyobb hatással maga az épület volt rám. A borok persze tetszettek, főleg az aszúk, de inkább sokkolt a modern borászat látványa, működése. Aztán felgyorsultak élményszerzéseim a borvidéken, köztük a Disznókőnél is, ahol jó párszor élvezhettem Mészáros László birtokigazgató szakmai előadását, vendégszeretetét.

Sokszor felsétáltam már a filagóriához, a névadó kőhöz, ahonnan révedtem hol a Nagy-Kopaszra, hol a sík felé. Megnyugtató szentély az ott fent, utazóknak való a megpihenésre, a szőlőterület szemrevételezésére.

A pince a szőlőt saját területein termeli meg. Nagy általánosságban homogénnek mondható a talaj, és a klíma, de mint a pár dűlőválogatott boruk mutatja, lehet árnyalni a színeket. Meglátásom szerint az egyik legjobb adottságú termőhely, igaz nincs óriási talajváltozatosság, leginkább a riolit-tufás, vulkanikus agyagtalaj jellemzi. Ami egyfelől lehet óriási előny, hiszen nagy mennyiségben készíthető egységes stílusú bor, másfelől szűk játszótérnek is tűnhet, ha a sokszínség bemutatása a cél (de erre a borvidéki stratégiának kell szolgálnia). Azt hiszem, mostanra kezd látszódni az a tudatos munka, amivel hosszú távú célukhoz közeledhetnek. Az alap birtok borok is egyre jobbak – évjárattól függetlenül –, egyre jobban megcsiszolják a követ, ami a kezükbe adatott.

Disznókő stílus. Fogalommá vált. Új stílusú aszú, mondták az átkosban nevelődöttek, meg hogy csinálják az aszút. Ma pedig bátran kijelenthetjük, visszahozták 1992-ben azt, ami előtte itt lakott. A tiszta, alázatos borkészítést, a tökéletesre törekvő szőlőmunkát. Forradalmároknak tekinthetjük őket! Már a kezdeti években – amikor még "fogalmuk sem volt" arról, mit is lehet itt alkotni – a gondos munkával megszületett egy ékkő, ami a mai napig ragyog, és tanulsággal szolgál, számomra ez a 1993-as 6 puttonyos Aszú.

A birtok megmutatta nekünk édes borain keresztül azt a tizenöt évet, ami a mindennapjuk volt. A borok érzékeléseim szerint ilyen formában voltak:

2006 6 puttonyos Aszú: Birs, vilmos körte illatban, nagyon intenzíven. Lendületes, élénk sav, üveges szerkezet, narancshéj fűszerezi. TISZTASÁG, ERŐ
2005 6 puttonyos Aszú: Barackos, vaníliás, tropikális illat. Tömör szerkezet, zárt ízvilág, penge sav. TISZTASÁG, ERŐ
2004 5 puttonyos Aszú: Citrus, cseres illatvilág. Ízben is cseres, sok a botrytis, laza szerkezetű, könnyebb hangvételű mű. BOTRYTIS
2003 5 puttonyos Aszú: Tömény, buja, mézes illat. Lomha érzet, koncentrált, narancsos. BUJASÁG
2002 6 puttonyos Aszú "A hetedik": Muskotályos, barackos, körtés. Virágos íz, sok gyümölccsel, tömör, szép harmónia. (Attól "hetedik", hogy Zéta aszúszemek kerültek bele, és a Zéta a görög abc hetedik betűje) BUJASÁG
2001 6 puttonyos Aszú: Avar, gomba, sok botrytis a gyümölcsösség mellett illatban, és ízben is. BOTRYTIS
2000 6 puttonyos Aszú: Áradó édesség, citrus, kandírozott gyümölcsök illata. Öblös, bőségszaru gazdagságú, fárasztó bor. BUJASÁG
1999 6 puttonyos Aszú: Kapor, friss gyümölcsösség, mineralitás. Feszes test, pazar sav, erő, lendület, gazdag íz, és ásványosság. TISZTASÁG, ERŐ
1998 5 puttonyos Aszú: Ázott bőr, cser, avar, narancs illatban. Íze is hasonló világú, de jó lendületű. BOTRYTIS
1997 6 puttonyos Aszú: Viaszos, grillázsos, datolyás illat. Élénk savérzet, aszalt gyümölcsök, mindez frissítő citrussal. Jó formában. TISZTASÁG, ERŐ
1996 5 puttonyos Aszú: Kenyérhéjas jegyek, kevés gyümölccsel. Kávés, oxidált világ, de még jól tartó savak, gyümölcsössége még széppé teszi. BOTRYTIS
1995 5 puttonyos Aszú: Cseres, érlelt illatvilág, gombásság. Ízében nyerses, kesernyés, élénk savval, töppedt ízvilág. BOTRYTIS
1994 Szamorodni (édes): Barack karöltve botrytisszel, vaníliával fűszerezve. Virgonc sav, jó szövés, szép kesernye. KAKUKKTOJÁS
1993 6 puttonyos Aszú: Szilvás, fűszeres illat, citrussal. Lendületes, vibráló sav, érett ízvilág, hosszú lecsengés. TISZTASÁG, ERŐ
1992 5 puttonyos Aszú: Érett, fáradó illat. Íze is kerek, sima, megfáradt savakkal, érlelt ízek. AZ ELSŐ

Meglátásom szerint az elkövetkező években is óriási fejlődési lehetőség áll a birtok előtt. Ennyi év tapasztalatából is jól látszik, hogy mennyire nagy ingadozások figyelhetők meg az édes boroknál. Ezen hullámok kisimítására talán nem kell újabb másfél évtized, de hogy nem lesz könnyű megtalálni a titkát, az biztos. A száraz boros vonalon megnyugtató a fejlődés iránya, egyre inkább érzik a szőlőben a finomságokat. A közel sem ideális évjáratok ellenére egyre szebb alapanyag kerül a garatba a feldolgozáshoz. A szakmai csapat összeszokottnak tekinthető, ahogy látom jó hangulatú, barátságos munkahely a Disznókő. Éljen soká, mindannyiunk örömére!

Címkék: 2006 2005 1992 1993 2003 2002 2004 tokaj disznókő 2000 szamorodni 2001 1999 1994 aszú 1995 1996 1998 1997

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr3474106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cserszegi Óvszeres 2007.05.13. 22:20:42

Az összes létező kalapom leveszem Tokaj előtt. Viszont már túl van lihegve kicsit ez a Tokaj-téma. Illetve majdnem mindig csak az édes borok kerülnek előtérbe, pedig olyan szép száraz furmintok is vannak ott például, meg egy csomó minden más is. Kövérszőlőről is jó lenne már hallani valamit, szerintem nagyon érdekes fajta. Egyébként pedig úgyis a Bussay a csúcs!!!

Zetek 2007.05.14. 00:49:21

Óvszeres. A borról nem hallani kell, hanem kóstolni. Meg mi az, hogy túllihegik Tokajt? Naponta kellene és lehetne írni a témáról!!!

egri Fehér 2007.05.14. 08:36:45

Cserszegi Óvszeres: tekintve, hogy a világ legjobb adottságú borvidékéről van szó, a témát nehéz körüllihegni. Minden olyan mozzanat érdekes, amely azt mutatja, hogyan is áll a "hozzuk ki a legtöbbet a borvidék potenciáljából"-projekt.

egri Fehér 2007.05.14. 08:37:59

mármint túllihegni nehéz... :)

Cserszegi Óvszeres 2007.05.14. 18:02:08

Kedves Zetek!

Hallani - értsd: olvasni. Ha nem olvasol ilyen jellegű infókat, minek mész boros honlapokra? Egyébként tévedsz, a kóstolás nem elég, kifejezetten jó dolog pédául borászoktól hallani, hogy jellemzik a saját boraikat, mit mondanak talajról, klímaváltozásról, növényvédelemről... Persze aki csak lohálja a bort,(nem kell félreérteni, nem személyeskedés)annak ez mindegy, aki szőlőt is termel, az viszont szívesen is HALL a borról.
Kedves egri Fehér!
A téma szerintem ennél komplikáltabb. Ahogy írtam is, nagy tisztelője és kedvelője vagyok a tokaji bornak. De Tokaj most már nem az egyedüli itthon, ami kuriózum, sőt nem csak Tokajban vannak világszínvonalú édes borok sem. El kell menni Csopakra, Badacsonyba, Csörnyeföldre, stb... Mégegyszer mondom, Tokaj utánozhatatlan. Egyébként pedig édes borban valóban az etalon, de szárazban nem az, ennyi, és ez is egy nézőpont. Vagy akár az is egy nézőpont, hogy mit töltesz egy jó kajához, mit iszol meg egy baráti beszélgetéshez. Ez általában nem tokaji.

Művelődő 2007.05.15. 07:36:55

csite most nagyon visszafogott volt... viszont a hétvégén bontott 93-as 6 puttonyos,az ún. etalon: fantasztikus,mély,hosszú,hihetetlen!Köszönjük!És sok ilyet kívánunk!
süti beállítások módosítása