Nehéz bármi épkézláb dolgot írni egy birtok újkori születésnapjáról. Főleg akkor, ha a tizenötödikről van szó. Az meg nagyon nem könnyíti a feladatot, ha a borászat népszerű, és sokak által ismert. Ráadásul írtam is már róla itten. Így marad a szubjektív vélemény, ami összegyűlt az évek alatt, amikor Tokaj-hegyalján tartózkodtam, és a Disznókőnél jártam.
Aki még nem olvasta át a Disznókő internetes oldalát, nem találkozott bemutatkozó prospektusukkal, annak elsőként azt ajánlom, hogy olvassa el. Különben számára keveset mondhatnak a következő mondatok. Leginkább persze azt ajánlom, hogy látogasson el, és élje, tapasztalja meg amiről szólok.
Első, bortól kinyílt szemű látogatásom a borvidéken természetesen itt kezdődött. Adta magát a helyzet, ahogy megérkeztem a 37-es úton, azonnal betértem a futurisztikus traktorgarázstól nem messze található Sárga Borházba.
A mai napig gyakran étkezem itt, élvezem a visszatérőknek kijáró fogadtatást, a jó szót, mint ha rokonokhoz jönnék. Már a kezdetekkor volt valami újszerű a környezetében, olyan szervezettnek tűnt, és a csodák kapujának találtam. Eltelt egy-két év, amíg eljutottam oda a fejlődésben, hogy már a borászatba is belátogattam, mint a mai napig az érdeklődő vendégek.
Elsőként, legnagyobb hatással maga az épület volt rám. A borok persze tetszettek, főleg az aszúk, de inkább sokkolt a modern borászat látványa, működése. Aztán felgyorsultak élményszerzéseim a borvidéken, köztük a Disznókőnél is, ahol jó párszor élvezhettem Mészáros László birtokigazgató szakmai előadását, vendégszeretetét.
Sokszor felsétáltam már a filagóriához, a névadó kőhöz, ahonnan révedtem hol a Nagy-Kopaszra, hol a sík felé. Megnyugtató szentély az ott fent, utazóknak való a megpihenésre, a szőlőterület szemrevételezésére.
A pince a szőlőt saját területein termeli meg. Nagy általánosságban homogénnek mondható a talaj, és a klíma, de mint a pár dűlőválogatott boruk mutatja, lehet árnyalni a színeket. Meglátásom szerint az egyik legjobb adottságú termőhely, igaz nincs óriási talajváltozatosság, leginkább a riolit-tufás, vulkanikus agyagtalaj jellemzi. Ami egyfelől lehet óriási előny, hiszen nagy mennyiségben készíthető egységes stílusú bor, másfelől szűk játszótérnek is tűnhet, ha a sokszínség bemutatása a cél (de erre a borvidéki stratégiának kell szolgálnia). Azt hiszem, mostanra kezd látszódni az a tudatos munka, amivel hosszú távú célukhoz közeledhetnek. Az alap birtok borok is egyre jobbak – évjárattól függetlenül –, egyre jobban megcsiszolják a követ, ami a kezükbe adatott.
Disznókő stílus. Fogalommá vált. Új stílusú aszú, mondták az átkosban nevelődöttek, meg hogy csinálják az aszút. Ma pedig bátran kijelenthetjük, visszahozták 1992-ben azt, ami előtte itt lakott. A tiszta, alázatos borkészítést, a tökéletesre törekvő szőlőmunkát. Forradalmároknak tekinthetjük őket! Már a kezdeti években – amikor még "fogalmuk sem volt" arról, mit is lehet itt alkotni – a gondos munkával megszületett egy ékkő, ami a mai napig ragyog, és tanulsággal szolgál, számomra ez a 1993-as 6 puttonyos Aszú.
A birtok megmutatta nekünk édes borain keresztül azt a tizenöt évet, ami a mindennapjuk volt. A borok érzékeléseim szerint ilyen formában voltak:
2006 6 puttonyos Aszú: Birs, vilmos körte illatban, nagyon intenzíven. Lendületes, élénk sav, üveges szerkezet, narancshéj fűszerezi. TISZTASÁG, ERŐ
2005 6 puttonyos Aszú: Barackos, vaníliás, tropikális illat. Tömör szerkezet, zárt ízvilág, penge sav. TISZTASÁG, ERŐ
2004 5 puttonyos Aszú: Citrus, cseres illatvilág. Ízben is cseres, sok a botrytis, laza szerkezetű, könnyebb hangvételű mű. BOTRYTIS
2003 5 puttonyos Aszú: Tömény, buja, mézes illat. Lomha érzet, koncentrált, narancsos. BUJASÁG
2002 6 puttonyos Aszú "A hetedik": Muskotályos, barackos, körtés. Virágos íz, sok gyümölccsel, tömör, szép harmónia. (Attól "hetedik", hogy Zéta aszúszemek kerültek bele, és a Zéta a görög abc hetedik betűje) BUJASÁG
2001 6 puttonyos Aszú: Avar, gomba, sok botrytis a gyümölcsösség mellett illatban, és ízben is. BOTRYTIS
2000 6 puttonyos Aszú: Áradó édesség, citrus, kandírozott gyümölcsök illata. Öblös, bőségszaru gazdagságú, fárasztó bor. BUJASÁG
1999 6 puttonyos Aszú: Kapor, friss gyümölcsösség, mineralitás. Feszes test, pazar sav, erő, lendület, gazdag íz, és ásványosság. TISZTASÁG, ERŐ
1998 5 puttonyos Aszú: Ázott bőr, cser, avar, narancs illatban. Íze is hasonló világú, de jó lendületű. BOTRYTIS
1997 6 puttonyos Aszú: Viaszos, grillázsos, datolyás illat. Élénk savérzet, aszalt gyümölcsök, mindez frissítő citrussal. Jó formában. TISZTASÁG, ERŐ
1996 5 puttonyos Aszú: Kenyérhéjas jegyek, kevés gyümölccsel. Kávés, oxidált világ, de még jól tartó savak, gyümölcsössége még széppé teszi. BOTRYTIS
1995 5 puttonyos Aszú: Cseres, érlelt illatvilág, gombásság. Ízében nyerses, kesernyés, élénk savval, töppedt ízvilág. BOTRYTIS
1994 Szamorodni (édes): Barack karöltve botrytisszel, vaníliával fűszerezve. Virgonc sav, jó szövés, szép kesernye. KAKUKKTOJÁS
1993 6 puttonyos Aszú: Szilvás, fűszeres illat, citrussal. Lendületes, vibráló sav, érett ízvilág, hosszú lecsengés. TISZTASÁG, ERŐ
1992 5 puttonyos Aszú: Érett, fáradó illat. Íze is kerek, sima, megfáradt savakkal, érlelt ízek. AZ ELSŐ
Meglátásom szerint az elkövetkező években is óriási fejlődési lehetőség áll a birtok előtt. Ennyi év tapasztalatából is jól látszik, hogy mennyire nagy ingadozások figyelhetők meg az édes boroknál. Ezen hullámok kisimítására talán nem kell újabb másfél évtized, de hogy nem lesz könnyű megtalálni a titkát, az biztos. A száraz boros vonalon megnyugtató a fejlődés iránya, egyre inkább érzik a szőlőben a finomságokat. A közel sem ideális évjáratok ellenére egyre szebb alapanyag kerül a garatba a feldolgozáshoz. A szakmai csapat összeszokottnak tekinthető, ahogy látom jó hangulatú, barátságos munkahely a Disznókő. Éljen soká, mindannyiunk örömére!
Utolsó kommentek