Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Slágergyanú

Takler Syrah, Günzer Merlot és Máté Mantus

2007.06.04. 05:24 - alföldi merlot

Volt egy röpke, ám lázas periódusom, amikor bántam, hogy merlot-nak kereszteltem magam, és nem syrah-nak. Azóta már örülök, hogy elmaradt a névváltoztatás. A syrah-láz azonban nem csak engem kapott el, hanem a magyar borászokat is. A dolog természetéből fakadóan sokkal súlyosabb következményekkel. Ők nem a névvel játszadoztak, hanem syrah-t telepítettek. És most egyre többször hallom, hogy nyakunkon egy újabb fajta, ami a Kárpát-medencében nem akar beérni. Én nyugtával átkoznám a napot, hiszen a syrah-ültetvények még alig járnak túl a szűztermésen, de az tény, hogy a 2003-as álomborok emlékét már csak a méltatlan utódok arcpirító árai őrzik. Taklerék azonban átvágták a gordiuszi csomót. Sőt, a jelek szerint másokat is.

Takler Syrah 2006

Nem vér szerinti gyerek, a szüret előtt egy hónappal vették a nevükre. És a név jámboran tűr. Már messziről hallottam a bor hírét a hidegkúti bordílertől. Aztán másoktól is, hogy abszolút sláger, bár kissé gyanús. A Szegedi Borfesztivál második napján aztán belenyaltam, és nem rontotta el a kedvem, bár a figyelmem erősen meg volt osztva. A negyedik napon már figyelmesebben kóstoltam, főleg azért, mert négy-öt értő szájból is hallottam, hogy ez a bor méltatlan a Takler névhez, és ilyen palackokkal van kikövezve az üzletiesség poklába vezető út. Én dafke próbáltam meglátni benne a szépet, és ez három félkortyból még mindig nem tűnt lehetetlennek. De amikor saját palackkal eredtem az elbaltázott renomé nyomába, meg kellett állapítanom, hogy a baltázás kiváltója nem az irigység, hanem az esztétikai érzéken esett sérelem.

A viszonylag tetszetős homlokzat mögött nem egy épület áll, csupán álványzat, amely ideig-óráig megakadályozza, hogy a szél bedöntse az egyetlen falat. Illatában körömlakk, virág, marcipán és tejcsoki. Eleinte érdekesnek tűnhet, és jól behűtve lefuthat olyan gyorsan, hogy észre sem vesszük, hogy töke van a menyasszonynak. Azért szerintem a harmadik, jobban megforgatott kortytól határozottan az émelyítő felé mozdul el, és vissza sem jön. Kóstolva éretlenség és édesség külünös házassága. Vékony, tartalmatlan bor, meghatározhatatlan fajtájú szőlőből. Éretlen savak. Édes és művi. A lecsengésben a gyermekkori Leo jégkrém rumos diója kísért, amit aztán édes-savanyú-keserű szájíz követ. Egy chilizált bor a chileiek koncentrációja nélkül. Koktélnak jobb volna. 
3 pont (akik kevesebb ideológiai ballaszttal kóstolnak, azoknak talán megér négyet is)

Günzer Zoltán Merlot 2004

A friss villusélmény nyomán semmi jóra nem számítottam. A címke is valahogy a rezignált beletörődés  jegyében fogant – barna és szomorú. És ugye ennek a bornak volt egy dicső elődje 2003-ból, amely a virágzó merlószcéna egyik aranyifja volt, és húzta magával a Günzer nevet. A 04-es jóval olcsóbb, valamivel három rongy alatt kapjuk.

Az első pillanattól kezdve meghökkentően szép bornak találtam. Mint egy békebeli merlot, amit még nem barrikból faragtak. Illatában málna, fahéj, fekete olajbogyó, köménymag. Finom, egyenes, tiszta, jó inni. Erős közepes koncentráció, semmi édesség. A tannin enyhén húz. Ha nagyon tűhegyre vesszük, akkor egy kis zöldesség és naspolyásság olykor bevillan, de nem tűhegyre kell venni, hanem inni. Az egyik legjobb kétezernégyes vörös, méltányos áron.
6 pont (egyszerre megrázó és örömteli, hogy ez a böcsületes próbálkozás mindössze 200 forinttal drágább Taklerék travesztiájánál)

Máté Mantus 2004

Szép história. A tízéves Máté Ferike az 56-os forradalom után emigrált az anyukájával Kanadába. Aztán a vancouveri egyetemre járt, majd vitorlásokat épített, aztán könyvet írt róla, és azóta csak ír, és vitorlázik, és utazik. Festőművész feleségével, Candace-szel 1987-ben Toszkánában járva úgy döntöttek, hogy ha két világcsavargónak érdemes valahol sátrat vernie, akkor ez az a hely. Az elhatározást vásárlás, felújítás és könyvírás követte. A könyv bestseller lett, a házból emlék, mert utána már nemcsak otthonra, de borra is vágytak, és a nagy toszkán ingatlanpangás idején megvásárolták a Castello Banfi egyik vadregényes birtokszegletét, amit a nagyüzem nem tudott gazdaságosan művelni. Az első kereskedelmi forgalomba került évjárat a 2001-es volt, a borászatot az autodidakta Candace vezeti. A fajtaválaszték: sangiovese, merlot, syrah és cabernet sauvignon. Csúcsboruk a Banditone névre hallgató syrah.

A Mantus 2002-es prototípusát Radován barátunk is tartotta (tartja?), az sem megvetendő, de nem említhető ezzel egy lapon. A Máté-borok az ezeregyéjszaka meséit idézik – van bennük valami hiperbolikus elem, ami hol elvarázsol, hol taszít. A 2004-es Mantusban győz a varázslat.

Ha nem a Günzer-merlot-val együtt kóstoljuk, talán besoroltam volna a szuperérett, szuperbarrikolt szupertoszkán vonulatba. De mivel a Günzer Merlot egyértelműen pozitív meglepetés volt, afféle magyar mérceként segített betájolni a Mantust. És ez a tájolás rádöbbentett valamire – a magyar vörösborok túlnyomó többsége nem teljesen érett szőlőből készül, és ezt a borászok barrikolással próbálják leplezni. Ez a megállapítás nem a Günzer-merlot kritikája – egy a közelmúltban végigkóstolt 2003-as villányi-szekszárdi cabernet franc-sor mutatta meg igazán. És be kell vallanom, hogy ez engem ritkán zavar/zavart, hiszen ehhez vagyok/voltam hozzászokva. De a teljesen érett szőlőből készült bor mellett lehetetlen nem észrevenni az illat bizonytalanságát, a korty megbicsaklását, a sav élességét, a tannin durvaságát. Félreértés ne essék, nem szeretem a túlérettséget, sőt. De az érettségfogalmam megváltozott, és fölébredt bennem a gyanakvás, amit nehéz lesz elaltatni.

Sötét szín és valóságos aromaterápia. Mélységesen szenzuális. Tejszínhabos eper, puncs, datolya és füge. Kóstolva mint egy degeszre pakolt bőrönd a világ körüli utazáshoz: koncentrált, gyümölcsös, a magas alkohollal izmos savak birkóznak, a végén súlyos tannin. Semmi piruett meg pas de deux, csak tangó kivilágos virradatig. A lecsengésben fahéj és pisztáciafagyi. Érett, de nem lekváros, erősen barrikolt, de volt mire föladni a barrikzakót. Kicsi vagyok ahhoz, hogy jósoljak, de a jövőjét még szebbnek sejtem.
megelőlegezett 8 pont (27 euró)

Címkék: 2006 kóstolás vörös szekszárd hatpontos merlot 2004 hárompontos villány takler nyolcpontos toszkána syrah máté günzer mantus

18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr5789984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

py 2007.06.04. 08:38:27

A Takler syrah sajnos tényleg nem túl nagy szám, bár már eleve gyanús az árképzése is. Persze csak a többi, erősen túlárazott hazai syrah-hoz képest; amúgy önmagában kb. feleannyiért mondanám azt, hogy nem volt rossz vétel (kb. a Takler alap kékfrankos árszintjén). Az a gyanúm, hogy ez az a bor, amiből mindenki vesz egy palackkal (hátha...), de aztán nem megy vissza a másodikért. De cáfoljatok rám. Amúgy sem vagyok mérvadó, nálam pl. a Günzer merlot sem vizsgázott ilyen jól, ritkán van olyan, annyira ne legyenek konkrét emlékeim egy nagy érdeklődéssl felnyitott borról, mint arról. De az is lehet, hogy túl korán zaklattam, a palackban azóta eltöltött hónapok jót tettek neki...

zoli 2007.06.04. 09:17:36

3szor kellett megkóstolni a bort, hogy végül azt lehessen mondani róla, amit a többiek is?
És a magyar syrah se jó már, hogy olyan sokan szidják?

Angmar-i 2007.06.04. 09:45:19

A pünkösdi hosszú hétvégén Piel tartotta rendszeresen ismétlődő kóstoló szeánszunkat, ezúttal a syrah volt terítéken.Takleréké volt az első felvonás - egyedüli magyarként - és az utolsó helyezés!Nehéz volt syrahként értelmezni, legalább is a többihez képest.nálam leginkább a fajtajelleg hiányzott, vagy inkább az, amit az eddig általam kóstolt (és kedvelt)syrahk-nál megkedveltem. Amúgy jó poharazgató bor - lenne - féláron!

Zebrateve 2007.06.04. 09:49:26

A montalcinói vár enotecájában megláttuk a Máté nevet egy palackon, nem is volt olyan drága, meg is kérdeztük az eladótól, vajon van-e magyar vonatkozása? Valamit hablatyolt arról, hogy nincs, meg hogy heyli termelő stb. stb. Így nem vettünk, pedig ezek szerint megért volna egy próbát...

torkosborz 2007.06.04. 10:38:30

Néhány hete kóstoltam a Takler shyrazt (2006), nekem bejött, könnyű gyümölcsös, fűzseres bor, éretlenséget nem találtam benne. Nekem bejött.

Kotyogó 2007.06.04. 10:45:36

Döntöttem, idén Montalcinóba megyek. Most már csakazértis! megkóstolom ennek az ötvenhatosnak a borát. Szerintetek ez kézműves munka? Óne fajélesztő meg hasonlók?

Octopus 2007.06.04. 10:52:19

A Mantusból nekem a 2002-eshez volt szerencsém, az is nyomot hagy az emberben... elképesztően érett és tömény illatban, izben kicsit vékonyabb volt (csak az illathoz képest!), és elég savas, amire azért nem számit az ember...

szulfit 2007.06.04. 11:20:36

Takler nálam tiltólistán van a túlárazott, újvilági-stílusú Regnum cuvée miatt, de azért én sem tudtam ellenállni a kísértésnek, és rohantam a Bortársasághoz a 2200 Ft-os Syrah-ért. Kb. kékoportó fajsúlyú bor, csak imitt-amott érezhető némi fajtajelleg, két nap múlva valami egyenélesztőt véltem felfedezni benne, kb. olyan volt, mint a tömegrozék. Csinált bor a javából, de legalább nem a csokoládés-lakkos újvilági fajtából. Ez utóbbi típus jeles képviselőjével a hétvégén sikerült találkoznom, amikor kibontottam egy 2004-es Bock Syrah-t. Magas alkohol, lakk, hordó mögött vékony, felháborítóan szar bor 8000 Ft-ért. Nálam ezentúl Bock is tiltólistán van, és ezentúl csak olyan kis kézműves borászatok vörösborait fogom venni, akikről tudom, hogy nem bohóckodnak a borral és nem akarnak gátlástalan módon meggazdagodni.

balu1 2007.06.04. 13:06:14

Kóstoljátok meg Polgár Syrah 2004-et!
Bizton mondhatom nem lesz csalódás és árban is nagyon jó!

Fekete Leányka 2007.06.05. 23:09:39

Szívemből szóltok!

Miért kell éretlenül szüretelni a szőlőt? Ráadásul jó évjáratban. A Takler Syrah 2006 ismét egy nagy ballépés a pincészettől, akárcsak a 13.000.-Ft-os Regnum. Sok a tanácsadó, nomeg a kényszer.
Az ismételt hibákért csak a 2003-as Noir Gold miatt vagyok hajlandó megbocsátani.
A Polgár Zoli egyébként meglepően szép (2004-es) borokat mutatott Szegeden.

Kotyogó 2007.06.06. 21:59:56

A bormustra után csak annyit: Én feind Shirazt kóstolok. Aztán majd a többit és véleményt is alkotok. Eddig titkolta az öreg, hogy ilyen bora is van. Eddig nem voltan Shiraz fan, de most már érdekel...

nemjo 2007.06.09. 15:37:29

A Takler - syraht még palackozás előtt kóstoltam , már akkor sem ízlett.
Aki azt írja a Bock syrah 2004ről hogy szar bor , az fulladjon bele a saját kézműves kénjébe!

ungarisse robertparker 2007.06.10. 09:40:20

Kotyogo: szoktal te neha onallo velemenyt alkotni valamirol, vagy kimerul az allaspontod a "Feind az isten es Konyari a profetaja" marketingszovegek allando ismetelgeteseben? Mert mast eddig nem hallottunk toled.

dalton1 2007.06.10. 13:30:33

Hát mit csináljon ha egyszer ízlenek neki a boraik...

Malbex 2007.06.11. 22:05:13

Takler Syrah-t Etyeken kostoltam, engem egy 2 euros languedoc-i vorosre emlekeztetett. Nemcsak Taklerhez, a syrah-hoz es Szekszardhoz is meltatlan az a bor.

móci néni 2007.06.20. 23:29:45

nagyon nem értek Veled egyet óh, M. Merlot, nem először, ld Hemina. A Takler-shiraz ennyire nem szar, az meg, hogy vékony, tényszerűen gázos kijelentés. Nem ismerem az analitikáját, de nem vékony. De nem is ez a lényeg. Nekem nem kutyám-macskám ők, de beszélgettem az érzékeny és kedves T. Andrással, és mélységesen meg van bántva attól a kitételtől, hogy átvágtak mást is. Úgy vélem, ezek becsületes emberek, akik hülyére dolgozzák magukat, ez a bor nem olyan, amilyennek levágod, és vitatható eljárás vérig sérteni magukat hülyére dolgozó embereket így a kíbertér felelőtlenségében.(netán piaci hátrányokat okozva nekik, de ezt hagyjuk). megszoktam az éles, észosztó, sokszor felületes és ordenáré dumákat tőletek, tisztelet a kivételnek (albi sose sértő valahogy), de néha az jut eszembe, hogy tkp jól el kéne kapni a posztos embört és kiverni belőle a szart is
a Ti móci nénitek

csite 2007.06.21. 08:21:21

Szegény Taklerék! Mint ha itt bárki is lopott pénzből venné a borokat, meg örömködve kritizálna.

ui: a rossz bort készítőket is el kell verni!?

szulfit 2007.06.21. 08:35:22

Ellentétben a bormédia számos képviselőjével az itt írók és hozzászólok pénzért veszik a borokat, és joguk van leírni, hogy mit kaptak a pénzükért. Egy borban nem a rohadt sok munkát tiszteljük, hanem azt, hogy jó és őszinte.
süti beállítások módosítása