Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Majdnem kulcsrakész

Pincejárás az erdőbényei Obzidiannál

2007.08.27. 09:58 - csite

Erdőbénye Hegyalja igazi gyöngyszeme. A borvidék "V" alakjának tölteléke, afféle mostohagyermek. Mostanság külföldiek találnak itt nyugodt pihenést, amihez a falu házait vásárolják szorgalmasan. Az illetékes közútkezelő nem szívelheti a települést, így erősen javasolt a strapabíró közlekedési eszközök használata. Itt található a nagy pénzből megálmodott Béres Szőlőbirtok, lakik itt sok jó kádármester is, de a mostani írás kulcsfigurája, Homonna Attila is itt verte le sátorfáját, hogy a környék dűlőinek öreg tőkéit faggassa. Az ő általa igazgatott Obzidiant és természetesen saját borait (ezekről később) mutatta meg nemrég.

Az Obzidianról: másfél hektáros birtokocska, amelynek területei az erdőbényei Határi dűlőben találhatóak. Fajtái között a sárgamuskotály, a zéta, a hárslevelű és a furmint a meghatározó. A szőlőtőkék művelési módja kordonos, koruk 10-20 év közé tehető. A befektető célja a borkészítésen kívül még nem ismert, talán nincs is tudatában annak, micsoda csiszolt kincsek lapulnak a falu szélén levő pincében, a palackba zárva, várva a fényre jutást és szépségük megmutatását a világnak. A borok keresztelője sem történt még meg. Mindegyik bor a tavalyi évjárat szülötte.

Obzidian száraz: afféle mindent bele küvé, valószínűsíthetően furmint- és hársdominanciával. Illatában gyümölcsös, pici alkoholédességgel, leheletnyi hordóvaníliával. Szájba véve karakteres savérzet, finom zamatosság, jó lendület. A kortyot pici cseres kesernyésség tolja meg a végén, de nem mondható bántónak.
Jobb oldali hordó: furmint és hárslevelű frigye e bor. Lassan nyíló illat, amelyet friss körte ural, pici birssel. Nagyon jó nyeletű, kerek savval, finom gyümölcsösséggel.
Bal oldali hordó: ugyanazon tétel másik hordóban. Míg az előző még utóforradalmát élte, ez már megállapodott. Körtés, szőlős illat. Puhább, szélesebb szerkezet, gazdag ásványosság, amelyet tisztán ölel körbe a gyümölcsösség. Utóíze hosszú, karakteres.
Édeshármas-féleség: aszús fürtök feldolgozásával készült, meleg érzetű bor. Illatában tropikális, picit fűszeres, körtés jegyek. Szájba véve meglep acélossága. Nagyon egyenes, feszes szerkezetű, sallangok nélkül, sok gyümölcsösséggel. Lecsengése hosszú, zamatos.
Édes muskotály: virágos, muskotályos illat. Magas, kerek sav, sok citrusossággal, hihetetlen élettel teli bor. Zárása hosszan elnyúló, jól kitart a díszítés a sav mellett.

A pince borain is érződik az odafigyelés, a törekvés a tisztaságra. A kénen kívül nem kerül semmi a borokba, amitől hihetetlenül tiszták maradnak. Remélhetőleg feltárulhat a pince ajtaja mihamarabb, annak érdekében, hogy a borok megtalálják figyelmes fogyasztóikat.

Címkék: helyszíni szemle fehér tokaj furmint sárgamuskotály hárslevelű homonna határi zéta erdőbénye obzidian

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr28147642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dalton1 2007.08.27. 12:17:20

Sokadszorra követem el a szentségtörést hogy nem témába vágóan kommentezek de létfontosságú a kérésem!

Ha valaki tud Etyek környékén eladó egészséges, minőségi fehér borszőlőt /chardonnay, rizling, királyleányka, tramini stb...kb. 2-3 mázsa) azt kérem a dalton1@freemail.hu címre jelezze! Köszönöm!

csite 2007.08.27. 13:46:04

TIPP: Mi lenne, ha elmennél Etyekre, és ott próbálkoznál kérdezősködni, esetleg megnézni lábon a szőlőt!?

szulfit 2007.08.27. 14:22:38

Nem világos nekem teljesen: Hommona átnevezte magát Obzidiannak (ha igen, mi a túrónak?), vagy az Obzidian egy új birtok (ha igen, ki áll mögötte?), melyet Homonna igazgat?

csite 2007.08.27. 15:08:10

Nem nevezte át, bocs ha félreérthető. Új birtok, amit ő igazgat, és egy számomra ismeretlen befektető, akinek van pénze erre, csak nem figyel oda rá eléggé.

dalton1 2007.08.28. 20:36:36

csite: A következő lépes az lesz!

Juzzie 2007.08.31. 14:45:37

Szerintem a fiatal Tokaj-Hegyaljai borászok egyik legígéretesebb személye. Egészen különcködő munkássága teszi egyedivé a borvidéken. Édes-hármas társításai nagyon impozánsak. Kár, hogy nem járkál fel annyit a fővárosi fesztiválokra. Etyeken azért ott volt! :)
süti beállítások módosítása