Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Az alkoholista is ember 2.

Kárpát-medencei borászok második találkozója

2007.09.03. 06:33 - Albert gazda

Betartottam, amit ígértem, elmentem ügyesen a Kárpát-medencei borászok budafoki randevújára. És annyit kóstoltam-kortyoltam, hogy majd belegebedtem. Össze is gabalyodott a fonal a végére, de előtte rendben volt egy darabig, úgyhogy van mondanivalóm szerencsére. Így megy ez napjainkban.

Elöljáróban megjegyzem, hangulatosnak találtam a zenés rendezvényt – pláne, hogy fellépett szülővárosom másik jelentős exportcikke is –, más kérdés, hogy szombaton kettő körül értem oda az elvben délelőtt kezdődött eseményre, és akkor még javában építgették szegény Bott Frigyes és Takler András közös standját.

Tehát ahogy terveztem, meglátogattam szépen az összes határon túli kiállítót. A lenyűgözően aktív és lendületes Bott famíliáról most nem írnék – ők találták ki a komáromi borgálát, amelyet Frigyes mester módfelett sikeresnek nevezett utólag; jövőre mindent megteszek, hogy ott lehessek –, megdicsértem nemrég etyeki vonalon. A szlovéniai Rozsmán István érdekes módon csak maradékcukros borokat hozott, azt mondták, az idei szürettől lesznek szárazak is. Két félédes bort vettem magamhoz tőlük, az olasz- és a rajnai rizlinget sem találtam revelatívnak.

Érdekesebbnek véltem a vajdasági Maurer Oszkárt: a Skythia nevezetű házasítás finom, a 2004-es olaszrizling kissé egyvonalú, a 2006-os szerémi zöld egészen ígéretes. A kadarka külön világ: készítői közlése szerint 130-140 éves tőkékről származik, világos, mint egy siller, és fűszeres. Nem blockbuster. Mintha egészen más szőlőből lenne tényleg, mint Balla Géza 2003-asa. Amely tartalmasabb, intenzívebb. Mostanában többen piszkálják Ballát, mondván, nem is kadarka a kadarkája. Meg is kérdeztem a hatvanhektáros pince kereskedelmi igazgatóját erről – a nevét sajnos elfelejtettem –, aki azt mondta, hogy de igenis.

Természetesen Feind Lajost sem hagyhattam ki. Ezúttal kevésbé lettem lelkes, mint nagyjából tavaly ilyenkor. A 2006-os sorból az olaszrizling és a rozé nem jött be, a cserszegi fűszeres igen, nagyon is. Leginkább a shirazra fentem a fogamat – és nem hengerelt le. Fűszeres-borsos, sokkal nem több. Kevésbé komplex és koncentrált, mint vártam.

A Takler András által prezentált borok közül leginkább a 2006-os cabernet franc esett jól – meg az a hír, miszerint 2006-ból több cabernet sauvignon válogatás készül, mint amennyi 2003-ból anno összejött. Az a 2003-as egyszer járt a poharamban, és rettentően szerettem. Szerintem az volt az évtized eddigi legjobb magyar CS-e – és hátha ilyen lesz a 06-os is. A két egri, Gál Tibor és Simon József egyaránt aktuális viognier-ja által hatott rám kedvezően – nem is tudtam, hogy a donnak is van már ilyenje. A nap vörösbora címet Dúzsi Tamás 2004-es Görögszója veheti át tőlem. Aztán volt még ropogós zöldveltelini Rókusfalvy Páltól, halvány furmint a Monyók Pincétől, finomságok Hernyák Laci-Lászlótól és egy-két magas színvonalú vörös Tiffán Zsolttól – utóbbiak részleteire már nem emlékszem, mert egyfelől megzavarta a fejemet az alkohol, másfelől hosszas polémiába bonyolódtam egy réges-régi, rég nem látott szakállas barátommal.

A két legjobb sor elfogyasztása mindazonáltal jóval korábban volt esedékes. Örömmel jelentem, a Laposa család tevékenysége a maga teljes szépségében mutatkozott meg előttem. Mostanáig nem volt szerencsém velük, ezúttal lett. Minden bemutatott boruk kitűnő, ásványos, zamatos, férfias, dinamikus, izgalmas: a badacsonyi olaszrizling és a szürkebarát éppúgy, mint a somlói olasz és a juhfark. Laposa József szerint a somlói olaszban kicsit sok a fa – nem szabad, hogy egy somlaiból kiérezhető legyen ez, mondta –, ám engem nem zavart cseppet sem. Kitűnt, hogy készítője a juhfarkot tartja a legtöbbre ezek közt – árnyalattal több összetettséggel még magasabbra helyezném magam is. Bár az világos, hogy idő kell neki, palackban és pohárban egyaránt.

Jöjjön akkor a nap győztese. A Tokaj–Nobilis 2006-osai így együtt konkréten hibátlanok. A fajtától megszokottnál testesebb, karakteresebb a sárgamuskotály, frenetikus a furmint (tudom, nem nagy kunszt ilyet állítani, hiszen az évjárat legjava még ki sem jött: bajnok a 2006-osok közt, és szerintem akkor is ott marad a spiccen, ha kompletté válik a mezőny, ez fix) csillogóan tiszta, mármint illatban és ízben is, a kövérszőlő (70 grammnyi cukra vagy 20-nak tűnik érzékszervileg), kedves és vonzó az Amicus. Végül perfektül harmonikus a 2003-as 5 puttonyos aszú.

És mire ez a szöveg megjelenik, már nem leszek másnapos. Hurrá.

Címkék: fesztivál helyszíni szemle dúzsi takler laposa gál tibor monyók rókusfalvy balla géza bott frigyes rozsmán maurer simon józsef hernyák tiffán zsolt tokaj nobilis

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr38155901

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Batmonkey 2007.09.03. 10:12:28

A shiraz buktàzott, Kotyogo romokban...:)

Sárfehér 2007.09.03. 10:48:14

Kedves Albert Gazda, nem írtál Bott Frigyes borairól, pedig arra is kíváncsiak vagyunk, azt hiszem, mindannyian. :) Maurer Oszkár borai vajon hol érhetők el?

Albert gazda 2007.09.03. 10:55:31

Ahogy írtam is, itt írtam a Bott-borokról (az így megy ez napjainkban mondat alá van belinkelve):
alkoholista.blog.hu/2007/05/21/az_alkoholista_is_ember
Maurer Oszkár állítólag hamarosan lesz Pesten is, de részleteket nem tudok.

MalbecNC 2007.09.03. 13:52:52

Kedves Albert gazda!

Nagyon közel voltam ahhoz (mind fizikailag, mind akaratilag), hogy ellátogassak erre a budafoki rendezvényre, főleg a "Kárpát-medencei borászok második találkozója" alcím miatt, mert a budafok környéki borászatok annyira nem vonzottak idáig.
Elsősorban az "éppen ráérek és ott leszek valahol" miatt mentem volna és csak másodsorban keltette fel az érdeklődésemet a találkozó. A vonatkozó honlap (itt sem) adott elegendő információt, hogy mit is takar ez a "találkozó" és arról sem, hogy lehet-e kóstolni a borászok borait, vagy csak értekezéseket hallgatni (bennfenteseknek).

Most már tudom, hogy ez egy "kis vár borfesztivál, vagy borfalu" volt, de azt még mindig nem, hogy volt-e valami más esemény/dolog is ami a a "kárpátaljaiságot" hangúlyozza, vagy csak inkább a budafokiak fesztiválját akarták ezze vonzóbbá tenni a borivók számára?

Muslica 2007.09.04. 14:01:12

Ehhez: "...ők találták ki a komáromi borgálát, amelyet Frigyes mester módfelett sikeresnek nevezett utólag; jövőre mindent megteszek, hogy ott lehessek..." szeretnék hozzátenni ezt-azt.
Lehet hogy Bott Frigyes módfelett sikeresnek ítélte meg a saját maga által szervezett rendezvényt :) , de remélem nem száll fejébe a dicsőség, és lesz elég ereje javítani azokon a dolgokon amik viszont nem voltak jók.
Pl.:
- a rendezvény a Tiszti Pavilon előadótermében volt, ami a legkevésbé sem szellőztethető, ultrameleg helyiség, ahol minden jóravaló borász rohangált a behűtött boraiért az egyetlen hűtőpultig és vissza... ugyanis az összes bor fél óra alatt felmelegedett, és senki nem szeret 25 fokos borokat inni. Javallat: borhűtő minden kiállítóhoz és klimatizált berendezés, vagy szabadtéri rendezvény...
Továbbá, lehet hogy kötelezni kellene a kiállítokat, hogy ha már arra szerződtek hogy d.u. 1-től 8ig ott lesznek, akkor legyenek is ott: sose tudom meg, hogy az utolsó egy órában hol a fenében volt a Vylyanékat képviselő hölgy, mert hiába kerestem a standnál bárkit is. A borok ott voltak, abban hiba nem volt, de önkiszolgáló ez, kérem? Így ottmaradtam - Montenuovo és Merlot nélkül.
Na meg az se volt valami csúcs, hogy Heinrich-ék borait egy abszolút hozzá nem értő hölgy és úr szolgálta fel, messziről sütött róluk, hogy dunsztjuk sincs az egészről. Nagyon tetszet a "-Lehet tudni, miből áll ez a küvé?" kérdésre a "-Tulajdonképpen ez titok! Próbálja meg kitalálni!" válasz. Később - jóval később - találam egy A4-es lapot, amin tételesen fel voltak tüntetve a házasított borok alkotóborai... akkor most ezen mi volt a titok? Poén áldozata vagyok? Vagy az illető nem járta ki a 4 elemit sem, és nem tud olvasni, ezért maradt titok a számára? ...
De a többi dolog tényleg jó volt. Remek borok, jó hangulat, vidámság, kacaj, sok-sok ember. Várom a következőt, remélem sikerül a fent említett kellemetlenségeket jövőre orvosolni, de ha nem, akkor is ajánlom mindenkinek, érdemes mindent megtenni azért hogy ott legyetek!
süti beállítások módosítása