Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Tony Curtis és a tokaji aszú

Abcug Hujber Ottó 3., avagy mi van a fejekben?

2007.09.12. 09:17 - Albert gazda

Milyen örvendetes, hogy a fiatalok egyre odaadóbban érdeklődnek a borkultúra iránt. Milyen nagyszerű, hogy a magyar kormány is szereti a bort. (Igaz, hogy inkább csak a vöröset és a száraz fehéret, a tokajit nem nagyon, mégis.) Milyen kár, hogy még 2007-ben is megszívathatják a világ legjobb borvidékét.

Az úgy van – alaposan leegyszerűsítve –, hogy a személyiségfejlődés során az ember előbb-utóbb eljut az igazi édes borokig. Cukrozott-sűrítményezett merlot-kkal és muskotályokkal kezdi, aztán elsznobosodik, kizárólag száraz vörösöket hajlandó vedelni – amelyekből lehetőleg üvölt a barrique –, majd nyitottabbá válik, komoly fehéreket is szívesen kortyolgat, végül pedig rájön, hogy a tokajinál semmi sem nagyobb a világon.

A kormány még nem tart itt. Bizonyára ezért nem tüntetett ki augusztus 20-án tokaji borászt, és ezért nem szól árva szót sem, amikor szégyenszemre erőművet akar építeni Hegyalján a korábbi szocialista párti tagozatfőnök nagyvállalkozó. Igaz, azt egykettőre megtudtuk, nem kormányzati kompetencia ez, a környezetvédelmi minisztérium szerint nekik közük sincs az erőműbotrányhoz.

Minden gondja-baja-nehézsége ellenére a borágazat produkálta a rendszerváltás utáni csekély számú magyar sikertörténetek egyikét. A kombinátos időszakból kikecmeregve sorra szedték össze magukat a minőség mellett elkötelezett termelők, akik bár világhírnévre eddig nem tettek szert, azt nagyjából bebizonyították, hogy a semmiből is bírnak várat építeni. Ebben a 90-es évek elején a villányiak, később a tokajiak jártak élen.

Utóbbiaknak köszönhetően már tisztában vagyunk vele: a Tokaji borvidék adottságai abszolút kivételesek, következésképpen világviszonylatban is a legértékesebb nemes édesborokat készíthetik a tehetségesek. Másképpen: nem Tony Curtisnek és Baumgartner Zsoltnak kellene a legmarkánsabb országimázsképző erőnek lennie, hanem a tokaji aszúnak. Mert nincs más, ami magyar, és világszínvonalú. Maximum a Rubik-kocka.

Más kérdés, arról, hogy a borvidék lejtői és pincéi frenetikus értékeket rejtenek, egyelőre legfeljebb a legtájékozottabbak tudnak tengeren innen és túl, a széles néptömegeket bonyolult lenne felvidítani valami hatputtonyos Szepsyvel. Mélyről és messziről indultunk, és senki-semmi nem segít, hogy gyorsabban haladjunk. Nemhogy országmarketingre nincs pénz, nemhogy a világnak nincs gőze rólunk, itthon is alulinformáltak és/vagy cinikusak azok, akik a döntéseket hozzák.

Különben hogyan lehetett volna engedélyezni tíz évvel ezelőtt, hogy Monokon, a világ legjobb borvidékén akkumulátorgyárat építsen a Perion? Különben hogyan lehetett volna engedélyezni, hogy Bodrogkeresztúr határában, a világ legjobb borvidékén monstruózus szemétlerakót létesítsenek? Különben hogyan hagyhatják, hogy a világ legjobb borvidékének zseniális dűlői között és településein keresztül naponta kamionok ezrei dübörögjenek keresztül? Különben hogyan lehetett engedélyezni, hogy Szerencsen, a világ legjobb borvidékének kapujában szalmatüzelésű erőművet építsenek?

Alighanem csakis úgy, hogy ebben az országban semmi sincs a helyén. Hogy senki nem tud, nem ért semmit. Hogy mindig elsikkad a lényeg. Hogy üresség van a fejekben. Meg bornírt sötétség.

Nem állítom, hogy Hujber Ottó tervezett erőműve nem teljesít minden előírást, amelyet kell. Ilyen értelemben a szemétlerakóval sincs gond. Az sem vitás, hogy ha valaki munkahelyet teremt egy munkahelyekkel gyatrán ellátott régióban, az jó.

Csakhogy néha vannak kifinomultabb szempontok. És néha tíz év alatt sem változnak az érvek. Amikor Tokajról beszélünk, egész Magyarországról beszélünk. Az, hogy a borvidék presztízse és hírneve kiteljesedjen, egész Magyarország érdeke. Gazdasági érdeke is, mellesleg. És ez az, aminek keresztbe tesz a szemétlerakó, a kamionforgalom, a szalmaerőmű, az akkumulátorgyár.

A Perion beruházását 1998-ban megakadályozták. Tiltakoztak, hangosan, sikerült. A példa adott.

(ezt a szöveget az Indexre írtam, megjelent, ott van igazán jó helyen, de úgy gondoltam, végső soron az Alkesz szövegkörnyezetéből sem rí ki)

Címkék: esszéjellegű tokaj bormarketing erőmű hujber

64 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr62163406

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Sitio sugerido 2018.05.06. 02:02:43

bell canada 411 - Topamax causes dementia

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Batmonkey 2007.09.12. 09:50:08

Alapvetoen igazad van, bar szerintem kicsit elhamarkodtad ezt a cikket es van benne nehany indulatbol irt kijelentes.

"...ebben az országban semmi sincs a helyén. Hogy senki nem tud, nem ért semmit. Hogy mindig elsikkad a lényeg. Hogy üresség van a fejekben. Meg bornírt sötétség."

Ez a szokasos magyar panaszaradat. Mert hogy csak itt szar. Pedig nem is, es nem is annyira.

Tobbszor is eltem kulfoldon, a majmolt Nyugat-Europaban es bizton allithatom, hogy semmivel nem jobb ott elni. Csak mas.

Amugy egyetertek: Tokajt minden aron meg kell vedeni. A problema kiterjesztese mar santit.

py 2007.09.12. 10:57:01

Volt szó arról, hogy a tokaji borászok aláírást gyűjtenek a tervezett erőmű ellen. Ha az ember nem járt kint az idén a borfesztiválon (kövezzetek meg, így jött ki a lépés!), hol lehet ehhez csatlakozni? Persze kérdés, egy aláírásgyűjtés mire elég, de legalább van valami. Az Alkesz pedig szerintem jól teszi, ha figyel erre az ügyre, mert ez valóban nem pártpolitikáról szól, hanem az országról, az (szabad ilyet leírni?) ország-imázsról. No meg az emberi hülyeségről, ahogy Albert gazda is írja.

Defter 2007.09.12. 11:24:13

Batmonkey, szerintem félreértetted Albertet, az ő írásában nem volt benne a "csak". Azt írta, hogy itt nem jól mennek ezek a dolgok, és ebben teljesen igaza van. Az ország szégyene, amit Hegyaljával tesznek, és nem csak a mostani, hanem a többi dolog is. De az talán még nagyobb szégyen, hogy most hallgatnak, mint ... a gazban. Mintha nem mernének hozzányúlni a kérdéshez.
Ebből a szempontból totál mindegy, hogyan megy ez más országokban.

dalton1 2007.09.12. 11:51:22

"Mélyről és messziről indultunk, és senki-semmi nem segít, hogy gyorsabban haladjunk."

Komoly írás, komoly helyzet, komolytalan ország.
Biztos nem itt a legszarabb de ebben az országban különösen igaz hogy nemcsak annak vezetősége de népe is ahogy alkalma adódik nekiáll tönkretenni. Jártam Dél-Afrikában, Koszovóban, Albániában és sorolhatnám, soha sehol nem tapasztaltam még Tirana főutcáján az égő szemét mellett vagy Pretoria belvárosában (Koszovóról nem is beszélve), hogy emberek ennyire leszarnák a saját országukat. Ennyire nem törődnének azzal amilyük van és lehet hogy nemsokára nem lesz. Komolyan nem pártokról van szó, érdekelne is engem ki irányítja az országot ha annak érdekeit nézné, mert ha nem tévedek elsősorban (vagy kizárólag) erre hivatott. Egy ország irányításából nem szabad meggazdagodni, aki azt akarja az tönkreteszi vele azt amit irányít. Mélyről és messziről indultunk és sűlyedünk és távolodunk tovább...fel kellene ébrednie a magyarnak és nem Erdélyt visszaszerezni hanem megőrizni ami maradt! Komoly nemzet, komoly nép számára ennyi elég!

Gratulálok Albert, ez szívből jött!

G.B. 2007.09.12. 13:33:13

Én voltam a borfesztiválon és aláírtam. És már ott is mellbevágott a dolog. Tényleg, csak úgy kérdésfelvetésként: feltűnt valakinek előzetesen, hogy a "hol is kéne erőművet csinálni az országban?" kérdésre miért egyből Tokaj a válasz?
Ki engedélyezte ezt? Ki a felelős? Hogy lehet ezt hagyni?

Spiderpig 2007.09.12. 13:46:50

Ugyan már, energiára szükség van, tokajit meg úgyis csak az iszik, aki nem szereti a bort.

pritamin 2007.09.12. 17:25:05

biztos "meg volt rá az okuk". a politikusoknak, meg a bizniszcimboráiknak mindig meg van...

Nikó Noir 2007.09.12. 18:01:38

Albert gazdának szerintem tökéletesen igaza van, nagyon jó és korrekt írás ez!
""...ebben az országban semmi sincs a helyén. Hogy senki nem tud, nem ért semmit. Hogy mindig elsikkad a lényeg. Hogy üresség van a fejekben. Meg bornírt sötétség."
Ez pedig nem panaszáradat, hanem sajna a valóság!És ez évek óta minden téren így van...

Borboszi 2007.09.12. 20:28:47

... mindezenfelül számomra az a siralmas, hogy a magyar borásznak azzal kell töltenie az idejének a nagyrészét, hogy megvédje amije van. Azon kell gondolkoznia, hogy milyen módon tud a rombolás ellen tenni, jogszabályoknak kell utánanézni, ügyvédhez járni, egyeztetni, fogalmazni, stb-stb... a borásznak, a Mészáros Lacinak, a Demeter Zolinak és a többieknek... mi a fészkes fenéért nem lehet az otthon, hogy a borász a bort csinálja, azzal foglalkozik az ideje 80%-ának, hogy hogyan lehetne még sikeresebb és jobb, és nem azzal, hogy hárít, meg adózni tanul, meg igazodik a baromságokhoz, amiket gyakorlatiatlan, ám túlképzett sok-sok diplomás emberek kitalálnak okosan...

és itt utalnék batmonkey hozzászólásához. Tudod, én nem majmolom nyugatot, de eszemben sincs Magyarországon élni. Itt foglalkozhatok a szőlővel, a borral, az eladással, az emberekkel, és nem mindenféle más, elterelő dolgokkal. És ez mintha valóban működne... Én azt nem állítom, hogy ebben az országban a kormány egyáltalán működőképes. De abban biztos vagyok, hogyha mondjuk egy agyament vastag vállalkozó kitalálná azt, hogy egy alma- és egy szőlőbirtok közé ide Déltirolba betelepít egy szalmaégetőt, már ott bajban lenne, hogy a tervvel beteszi a lábát ide... Csak messziről meglobogtatná az ötletét, már raknák is kifele, tán még az alpesi tehenkék is megkergetnék kicsinykét... nemhogy elvileg engedélyeznék...

... itt mégegy dolog eszembe jutott. Amikor az év elején arról volt szó, hogy a Soóst (borász középiskola) bezárják és belovasztják egy élelmiszeripari suliba, akkor is sokan írtak alá ennek tiltakozásául. Többek között én is küldem egy faxot. Nem romantikából, mert oda jártam, hanem mert az biztos, hogy olyan tervet sosem szabad engedni megvalósítani, ami többet rombol, mint használ. Nos a Soós bezárása ezerszer többet rombolt volna, mint használ. Aztán ebben az volt a lesújtó, hogy májusban otthon voltam, és valami kapcsán beszélgettem egy politikában benfentes XXII. kerületi nagyfejessel. Nem ismerte az álláspontomat az ügyben, csak röhögve odavágta nekem, hogy "és a hülye Soósosok meg gyűjtötték az aláírást, meg gyülekeztek, közben tojtak rájuk minden szinten. Az suli bezárása csak azért nem valósult meg, mert a kerületi polgármesternő (elfelejtettem a nevét) egy, ez ügyben illetékest meggyőzött, hogy nem olyan jó ötlet bezárni a sulit"... Ennyi... siralmas... a politika is, meg úgy általában... sajnos tényleg nem MI döntünk... bár néha úgy látszik...

Szilagyi LAci 2007.09.12. 21:10:46

Attól tartok nehéz dolgunk lesz mert még ha sok aláírás lesz is, nekik van 863 ügyvédjük:)

Kotyogó 2007.09.12. 22:41:20

Vajon miért nem hallatja szavát ebben az ügyben Fodor Gábor miniszter úr. A Rába megmentésében élen járt, most meg nem nyilatkozik a környezetvédelmi tárca. Hogy is van ez? Mi az, hogy nem nyilatkozik? Vagy ebben az ügyben kivételesen az MSZP fogja az SZDSZ tökét. ledílelték az egészet? Mi van? Tényleg leszarják a magyar szőlősgazdákat? Én nem szeretem a tokai édes borokat, de úgy gondolom, hogy tiszteletet kell adni azoknak, akik azon a tájon kidolgozzák a belüket, hogy aztán a világban elismeréseket seperjenek be - Magyarországnak. Melyik magyar politikus hozott annyi népszerűséget ehazának, mint a tokai bor? Itt már mindenki eldobta az agyát?

hegyaljai 2007.09.12. 22:54:41

Remélem nem épül fel. De ha mégis felépülne, az adott napi második kamion szalmát, amit Szabolcs felöl Tokaj belvárosán keresztül visznek az erőmű felé hol lehet majd megállítani és visszafordítani. Már megint hüjének néznek bennünket.

G. Lóci 2007.09.12. 22:58:48

Azt tök könnyű mondani, hogy NE.
Ezt NE, azt NE, NE legyen erőmű, NE legyen duzzasztógát, NE legyen atomerőmű, NE legyen szemétlerakó, NE legyen lokátor, NE legyen semmi.
Csak hát ezekre mind szükség lenne. Vagy itt, vagy ott. Megoldást találni persze jóval nehezebb, azt nem is ajánl senki.
És olyan helyet nem lehet találni, ahol ne sértené valakinek az érdekét, ha ezek bármelyikét oda építik. Van, ahol a borászokét, van, ahol a kukoricatermelőkét, van, ahol egyszerűen az ott lakókét (pl. az autópálya-építések).
Mellesleg nem tudom, az egri és a gyöngyösi borvidéket mennyire tette tönkre a visontai széntüzelésű hőerőmű. Szerintem semennyire.

Ha mégis megépülne az erőmű Szerencsen, csak a szállítást kell megoldani - lehetőleg vasúton, hogy ne nőjön a kamionforgalom, mivel Szerencsre megy vasút, villamosított vonal. Meg a füst szűrését.

A szemétlerakó is persze, hogy nincs ott jó helyen, ahol van. De hol lenne megfelelő hely máshol a környékben? A "sehol" válasz nem elfogadható, és Zemplénen belül kellene megoldani.

dalton1 2007.09.12. 23:21:07

Má ne haragudjatok de ez a Lóci nem egy beragadt tétel? Lesznobozza a borkedvelőket, dicsőíti az átkosbeli moslékot most meg támogatja a leghíresebb borvidékünk szétbarmolását hogy erősebbet ne írjak...remélem a ti kertetek végében építik fel...az ország gazdasága nem ezen az egy elb*szott szalmaégetőn fog múlni, Hujber és az MSZP pénze viszont igen...erről van szó...és hogy kinek lehet érdeke ennek az országnak a szisztematikus rombolása...abba inkább nem megyek bele magamra haragítva sok drága jó antifasisztát...
A visontai erőmű kilóméterekre rondítja a borvidék látképét, és a természeti károkba szerintem te se menj bele bár nem vonom kétségbe hogy ehhez is értesz...annál pedig hogy azt mondjuk NE csak az könnyebb hogy DE...valójában úgyis ti nyertek...széplassan szétrothasztjátok az országot, jó munkát és sok büszkeséget...várom az egetrengetően okos választ...

Kotyogó: A nagytöbbségnek nem volt mit eldobnia és Fodor Gábor tökét fogdossa mindenki...

G. Lóci 2007.09.13. 00:59:38

dalton1 2007.09.12. 23:21:07

A fikázás láthatóan már remekül megy. Csak hát ahhoz nem kell ész.
Értelmes ötletet viszont nem írtál. Ahhoz már kellene.
Szóval, hová kerüljön a szemétlerakó, és hová az erőmű? És miért pont oda?
Ott mivel sért kevesebb érdeket?

Mellesleg a visontai erőmű NEM a borvidéken van, sőt, magáról a szorosan vett borvidékről nem is igen látható.

Lesznobozni meg csak a sznobokat szoktam (hiába no, divat lett bort inni, lehetőleg drágát, csücsörítgetve, mert az olyan előkelő), a szocialista borokat meg te valószínűleg csak hírből ismered, így nagyon hiteles a moslékozásod.

Én mondjuk biztos nem rohasztom szét az országot, mert nem vagyok a hatalom közelében, és nincs is szándékom odakerülni. Se jobbról, se balról.

dalton1 2007.09.13. 01:07:56

"Mellesleg nem tudom, az egri és a gyöngyösi borvidéket mennyire tette tönkre a visontai széntüzelésű hőerőmű. Szerintem semennyire."

Ha ez nem a borvidéken van akkor Tokajon miért kellene ott legyen? Mellesleg meg ne sértselek te írtál értelmes ötletet? Sajnos nem szóval ahhoz hogy ezt a szememre hányd szintén nem kell ész...

Miből gondolod hogy a komcsi (nem szocialista mert az elvileg most van azelőtt kommunistának nevezték...) borokat csak hírből ismerem? És honnan tudod te mint szakértő, hogy ki a sznob és ki nem?

Várom az értelmes válaszokat, félek nemigen lesz...ja és ez a "fikázás" ez egy kicsit gyenge...

egri Fehér 2007.09.13. 01:53:23

Ááááá

Bevezetőül elmondanám, hogy a visontai erőművet még az Eged-hegy közepéről is látni, aztán a Pap-hegyről is, a Ferenc-hegyről is, a Tagiból is, és így tovább, szépen, nyugat felé, gyakoratilag az Egri Borvidék sok részéről. Pedig az ugye a Mátrai Borvidéken van.
Namármost, Visontán legalább ott van alattuk/mellettük a szén (meg persze most már Bükkábrányban is, de ez most nem érdekes...). De azt a kurva füvet bevallottan nem Szerencsről fogja odaszállítani európaiértelembenvettszoci-áldemokrata barátunk... Kurvára nem vágm, miért Tokaj-Hegyalja kapujába kell az ilyet telepíteni, amikor gyakorlatilag bárhová lehetne.
Bárhová, érted, G.Lóci? BÁRHOVÁ!!! Vágod?! Akár még a Kossuth térre is. A vita pedig marhára nem arról szól, hogy kell-e erőmű, hanem, hogy nem oda kéne nyomni. Tokajból egy van a világon, ez a kurva energiafű meg gondolom szinte mindenütt megél - vagy ehhez is kéne a nemespenész?! Rakják mondjuk a Cserehátba, ott még több a munkanélküli. Válasszanak ki X db falut, amelyik ezentúl energiafűből fog élni. Vagy vmi. De könyörgöm, gondolkodjanak előtte egy picit! Basszus, hát nem azért az ország vezetői???

G. Lóci 2007.09.13. 03:31:17

dalton1 2007.09.13. 01:07:56
Szerencs is eléggé a tokaji borvidék peremén van.
(Egyébként TokajBAN, nem Tokajon, utóbbi csak akkor igaz, ha a Tokaj-hegyre gondolsz, de akkor meg kell elé a névelő. Ha már ennyire szeretjük, ezt sem ártana tudni.)
Nekem nem dolgom értelmes ötletet írni alternatívaként, mert én nem tiltakozom az ellen, hogy ott legyen, nekem jó akkor is, ha oda kerül. Aki tiltakozik ellene, az mondja meg, hogy hova építsék, és ott _miért_ pont oda. A "csak" nem indok, a "ne Szerencsre" meg nem helymegjelölés.
Az értelmes válaszokat először neked kellett volna megadnod, de mintha nem tetted volna.

egri Fehér · egrifeher.blogspot.com 2007.09.13. 01:53:23
Visontán ott _volt_ a szén, ma már Bükkábrányból hordják, vasúton. Igaz, eleinte ott is kamionokkal próbálkoztak, akkoriban ugye nem volt még M3, és volt szerencsém elég sokat járni arrafelé a munkám miatt. A (villany)vasút olcsóbb, és a környezetet is jóval kevésbé terheli. Kellett némi idő, de rájöttek.

Bárhova? Nem, nem vágom. Miért is?
A Kossuth térre pl. nagyon hülye ötlet lenne, egy ország fővárosába sem telepítenek ilyet, legalábbis nem a városközpontba. Nehéz megoldani a szállítást + rontja a városképet. Szerencsen nem rontja, mert biztos nem a városközpontba kerül.
A Cserehátba? Miért, ott nem élnek emberek, akiknek ez ugyanolyan rossz lenne, mint a tokajiaknak? Cserehátból is csak egy van a világon.
Ha megfelelő szűrővel látják el az erőművet, nem fogja érezhetően szennyezni a vidéket. Kell csináltatni egy független céggel környezettanulmányt, és ha azt állapítja meg, hogy árt a vidéknek (a borokat is beleértve), akkor máshová kell vinni (máshol nem árt a vidéknek?), ha meg azt, hogy nem, akkor nem vinni máshová.
Egyébként nem külön energiafűről van szó, hanem közönséges szalmáról, valamint kukorica- és napraforgószárról, amit most is elégetnek, csak most a tarlón. Tokaj környékén is, mert ugye ott sem minden szőlő.
Esetleg a villamosítást nem kellene visszacsinálni a tokaji borvidéken? Hátha az is árt a szőlőnek, pláne a bornak.

Talán nektek kellene kicsit gondolkodni előtte (bár remélhetőleg nem vagytok és nem is lesztek az ország vezetői).

És talán nem zsigerből, első felindulásból kellene írogatni, hanem némi gondolkodás után (már bocs, de a cikkírónak is). Már ha nem túl nehezen teljesíthető kérés.

G. Lóci 2007.09.13. 03:40:03

Egyébként a gazdák sem maga az erőmű ellen tiltakoznak, csak a megnövekvő kamionforgalom ellen, amit viszont vasúti szállítással el lehetne kerülni.
A Tokajt elkerülő főútra a mostani forgalom mellett is nagy szükség lenne, csak hát ha délen építenek hidat, akkor ugyanúgy átmegy a teljes borvidéken a forgalom (meg elég nagy túrással jár, jó termőterületeken, ha a várost el akarják kerülni), északon meg legalább két hidat kellene építeni (Tisza + Bodrog), ami nem olcsó, + ott is szőlőtermő területeket kellene feltúrni, mert az útnak valahol mennie kell.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2007.09.13. 06:11:10

G. Lóci,

olyan független cég által készített hatástanulmányt talán mégis inkább az egedélyek kiadása és a projectbe való belekezdés előtt kellett volna csinálni. Nem pedig akor amikor már országos szintű felzúdulás van az ügyből.

Amúgy igen a "bárhova máshova" az egy egészen pontos megjelölés azzal a bővítéssel, hogy a befektető tényleg oda vinné az égetőüzemét ahova csak akarná. Van a Tokaji borvidéken kívül százával olyan település ahol tárt karokkal fogadnának egy munkahelyteremtő vállalkozást.

A világ köztudottan legjobb természetes édesbortermő borvidéke nyilvánvalóan _NEM_ jó helye egy ilyen ipari vállalkozásnak.

De nem igazán tartom valószínűnek, hogy téged akár én akár más ebben a kérdésben meggyőzne... ugyanis neked és azoknak a léngeszeknek akik az ilyen őrületes baromságokat támogatják először igazuk van és csak utánna gondolkodnak. Hogy miért azt nem tudom... vélhetőleg érdekből vagy politikai lojalitásból. Mindenesetre furcsa és elkeserítő, hogy a Himnuszban helyt kapó tokaji szőlővesszők sokak józan gondolkodásában és szívében nem kapnak helyet.

t f 1 (törölt) 2007.09.13. 08:06:41

Hozzák az alföldre azt az erőművet, nekünk már úgyis mindegy ;)
Különben is itt van Paks, 40 km légvonalban. Legalább lesz munkahely, mert a szőlőket vágják ki gyors ütemben

py 2007.09.13. 08:18:27

Elég jellemző ez a "fordított" gondolkodás: kinézek egy helyet, ahová senki épeszű ember nem tervezne lokátort/erőművet/szemétégetőt/stb., majd azt mondom, hogy jó, az ellenzők mondják meg, hogy akkor HOVA? És ha az utca embere nem áll elő pontos helyrajzi számmal, hatástanulmánnyal, egyebekkel, akkor azt mondom neki, hülye vagy fiam, akkor inkább maradok az eredeti ötletnél. A vicc az, hogy ezt a gondolkodást azok is átveszik, akiknek semmi érdekük nem fűződik a dologhoz (gondolom, Lócinak sem), csak balhé ne legyen...

Ez olyan, mint az a bevett gyakorlat, hogy építési engedély nélkül kezdek építkezni, utólag úgyis megkapom rá azt a fránya engedélyt, hisz' már úgyis ott van az a ház, hülyeség lenne nem megadni. És ha erre azt mondaná valaki, hogy bontsam le, akkor jövök azzal, hogy jajjnemá-jajjnemá. Szerintem evidens kellene legyen, hogy bizonyos kiemelt helyekre (természeti értékek szívébe, világörökségi részek körzetébe) nem tervezünk nagyobb ipari létesítményt, nem adunk ki rá engedélyt stb. Ez a szemlélet szerintem könnyen védhető, és így elkerülhetőek volnának az ilyen utólagos viták. De ehhez még sok mindennek kell változnia a fejekben, úgy tűnik.

dalton1 2007.09.13. 10:16:18

Lóci a nagy szakértelmet sugárzó ám minden hozzáértést nélkülöző hozzászólásaid, érveid nevetségesek és gyerekesek. Komolyan gondolkozni kezdtél a Kossuth-téri erőműépítésről és hogy Tokajon vagy Tokajban? Tipikusan olyan dolgokba kötsz bele ami a valódi kérdésről eltereli a figyelmet, pont ez a célod...valójában fogalmam sincs neked miért jó ha odakerül...

Szerinted van olyan független cég amelyiknek ne lehetne elegendő pénzt a zsebébe csúsztatni egy kedvező szakértői véleményért? Álomvilágban élsz és hidd el a tokaji gazdáknak fogyna el előbb a pénzük.
Neked nem dolgod alternatívát szolgáltatni, neked csak az a dolgod hogy tipikus magyarként végignézd, támogasd és tapsolj hazád tökretételéhez...Gratulálok!

És megbocsáss de a gazdák az erőmű ellen is tiltakoznak. Ha birtokodba kerül egy csereháti aszú vagy szamorodni kérlek hívj, hogy megnézzem...

Nem csodálkozom hogy egri fehér-nél elpattant a húr, hatalmas erőfeszítésembe tellett hogy alkalmazkodjak cinikus stílusodhoz...

(Kérlek a helyesírási hibáimra a jövőben ne hívd fel a figyelmemet!)

Batmonkey 2007.09.13. 10:25:15

Csunyan elmergesedett a vita, mint mindig, amikor a politika is kepbe kerul.

Egy szo sem esik mar a borrol.

En kezdtem, szoval bocs.

Beke, testverek. Meg nyugodtsag.

Defter 2007.09.13. 11:19:49

Az utóbbi időben úgy érzem, Lóci nem a borok iránti rajongása miatt látogatja ezt az oldalt, hanem azért, hogy izgassa a népet. Lehet, hogy ez az egyetlen szórakozása. Attól még örültem, amikor egy hétre eltiltották a kommenteléstől. Ez a stílus nem annyira nyerő.
Ahogy az sem, hogy mindent a gazdasági érdekeknek vessünk alá. Sőt, az üzletieknek, mert itt is inkább arról van szó. Csak azt nem értem, hogy pl. a szélerőműveket miért olyan nehéz engedélyeztetni. Nemrég volt egy riport erről valamelyik műsorban, csak nem tudtam rendesen követni. A lényege az volt, hogy jónéhányan várnak ilyen engedélyre, de hiába, illetve nagyon sokáig tart, mire megkapják. Sőt, eddig alig egy-két ilyen engedélyt adtak ki - de lehet, hogy félreértettem, mert az országot járva láttam már legalább két helyen ilyen szélerőművet. Azt azért senki nem vitathatja, hogy a környezetre nézve sokkal barátságosabb ötlet, mint egy tüzeléssel energiát termelő erőmű, bár a hazai szélviszonyokat tekintve lehet, hogy nem annyira hatékony. És persze nem igényel emberi erőt az energiaforrás előállítása, szóval nincs akkora közvetett hatással a környezetre. De elég szegényes, ha egy erőműberuházás hasznát leginkább ezzel lehet megindokolni. Miközben eleve azt mondják, hogy nem is innét lesz az alapanyag, csak ideszállítják.
Mondtam már, de továbbra sem értem, miért csak akkor foglalkozunk Tokajjal, amikor a mellünket kell veregetni az aszúk dicséretét hallva, és miért nem akkor, amikor védeni kellene ezt az értéket. Azt hiszi mindenki, hogy ez egy örökérvényű adottság, ami soha nem fog elmúlni? Nem lehet elhinni, hogy egyszercsak már nem lesz tokaji aszú? Ha így haladunk a borvidék tönkretételében, akkor nagyon hamar megtapasztalhatjuk, hogy milyen az, amikor az egyetlen kivételes tulajdonságokkal rendelkező magyar borfajtát már csak emlékeinkben őrizhetjük.
Ez a pesszimista jövőkép. Remélem, tényleg nem jutunk ide, csak ahhoz azért változások kellenének a fejekben. Odafönt.
Ez persze nem jelenti azt, hogy más borvidékekre simán lehet ilyen létesítményeket telepíteni.És persze én is elfogult vagyok, hiszen nyilván nem csak a borvidékek fontosak az országnak, hanem más területek más adottságokkal ugyanannyira érdekesek és kivételesek lehetnek. De amíg a fővárosban a repülőgépek zaja ellen hatékonyan lehet tiltakozni, addig azt hiszem, van alapja egy biomassza-égető erőmű elleni tiltakozásnak is Tokaj-hegyalján.

dalton1 2007.09.13. 12:01:35

Ez a szélerőmű kérdés ugyanolyan mint a hidrogénégetésű vagy elektromos járművek...amíg van olaj jaj annak aki ilyennel foglalkozik.
Minden a hatalmi érdekeknek van alávetve és nem csak most, hanem mióta ember van...

G. Lóci 2007.09.13. 14:19:28

dalton1 2007.09.13. 10:16:18
Még mindig várom a választ a kérdésre: hova és miért pont oda?
Csak terelsz, mint a pulikutya, értelmes válasz meg sehol.

Egyébként meg honnan veszed, hogy tönkretenné? Van erre valami bizonyítékod, vagy csak azt hiszed?
Mellesleg az urakodó szélirányt (északnyugati, ugyebár) is figyelembe véve Szerencs jóval szerencsésebb hely, mint a Cserehát, Szerencsről ugyanis az esetleges szennyezést (ami jó szűrőkkel elég minimális, lásd Anglia, ahol a füstszrők felszerelése óta nincs korom a levegőben, ezért a ködös Albion kifejezés már csak legenda) elfújja a szél a Tisza felé, a tokaji borvidék mellett. A Cserehátból viszont pont a borvidék felé vinné.

BZoltan 2007.09.13. 06:11:10

"A világ köztudottan legjobb természetes édesbortermő borvidéke nyilvánvalóan _NEM_ jó helye egy ilyen ipari vállalkozásnak."
Miért? És hol lenne jó helye? Ott miért lenne jó helye?

A köztudottan meg legfeljebb a vágyainkban él. Kérdezz meg egy spanyolt, portugált, görögöt, franciát - nemigen Tokajt fogja említeni. Ahogy a közép-európaiak egy részén kívül más sem.

A Himnuszban meg meg sok mindenről szó esik, erre hivatkozni butaság. Nem egy természet- és érdekvédelmi tanulmány, hanem himnusz.

G. Lóci 2007.09.13. 14:54:29

dalton1 2007.09.13. 10:16:18
Még mindig várom a választ a kérdésre: hova és miért pont oda?
Csak terelsz, mint a pulikutya, értelmes válasz meg sehol.

Egyébként meg honnan veszed, hogy tönkretenné? Van erre valami bizonyítékod, vagy csak azt hiszed?
Mellesleg az urakodó szélirányt (északnyugati, ugyebár) is figyelembe véve Szerencs jóval szerencsésebb hely, mint a Cserehát, Szerencsről ugyanis az esetleges szennyezést (ami jó szűrőkkel elég minimális, lásd Anglia, ahol a füstszrők felszerelése óta nincs korom a levegőben, ezért a ködös Albion kifejezés már csak legenda) elfújja a szél a Tisza felé, a tokaji borvidék mellett. A Cserehátból viszont pont a borvidék felé vinné.

BZoltan 2007.09.13. 06:11:10

"A világ köztudottan legjobb természetes édesbortermő borvidéke nyilvánvalóan _NEM_ jó helye egy ilyen ipari vállalkozásnak."
Miért? És hol lenne jó helye? Ott miért lenne jó helye?

A köztudottan meg legfeljebb a vágyainkban él. Kérdezz meg egy spanyolt, portugált, görögöt, franciát - nemigen Tokajt fogja említeni. Ahogy a közép-európaiak egy részén kívül más sem.

A Himnuszban meg meg sok mindenről szó esik, erre hivatkozni butaság. Nem egy természet- és érdekvédelmi tanulmány, hanem himnusz.

hegyaljai 2007.09.13. 16:45:47

Kedves G.Lóci!

Ez a szállítás, kamion ügy súlyosabb, mint gondolnád. Próbálj gyalogosan átkelni Tarcal főutcáján, és a sebességkorlátozásrűt betartva 50-el menni Bodrogkeresztúron végig, anélkül, hogy agy kamion megelőzzön.
Nem ezen blog látogatóinak a feladata a hatástanulmányokat megírni. Itt a felháborodás azért jogos, mert hüjének néznek mindenkit. Azt nyilatkozzák, hogy napi egy kamionnal fog nőni a Tokajon átmenő forgalom. Ebben az a veszélyes, hogy a másodikakat, tizediket nem állíthatod meg. Meg a venyige. Nincs is benne a hatástanulmányben, csak a szalma, meg a kukoricaszár. Ahhoz más kazán, más aprító kellene. De pofátlanul lenyilatkozzák, hogy milyen jó lesz már csak e miatt is a szőlőtermelőknek. Egyszóval, ha valaki hazudik, és megígéri, hogy minden nagyon jó lesz, ne csodálkozzon, hogy van aki nem hisz neki.

t f 1 (törölt) 2007.09.13. 17:23:44

Fölösleges olyannal vitatkozni, aki csak kötözködni akar.

t f 1 (törölt) 2007.09.13. 17:30:36

Fölösleges olyannal vitatkozni, aki csak kötözködni akar

G. Lóci 2007.09.13. 18:34:44

hegyaljai 2007.09.13. 16:45:47
El tudom képzelni, milyen súlyos, sokat jártam Tokajban. Ezért is gondoltam, hogy vasúton kellene megoldani, Szerencsen az állomásról egy iparvágányt az erőműig (ha lesz), és végig lehet vasúton vinni az égetnivalót. És csak a vasúti szalma- (stb.-) szállítást engedélyezni, közútiért büntetni.
Sőt, a mostani kamionforgalom elterelésére is kellene valami megoldást találni, mert a mostani is túl sok.
Nekem csak az nem tetszik, hogy ha bármit akarnak építeni bárhova az országban, egy csomóan fölemelik a hangjukat, hogy hát az ott nem lesz jó, miért nem máshova. Legyen az a hely bárhol. Ha a iskunsá lakatlan részére tennék a homokra, akkor azért kelne ki egy csomó természetvédő, hogy a homoki gyíknak jaj de szar lesz innentől. Persze a borkedvelőket meg az nem érdekelné - más érdekcsoport.
Aztán - jó példa erre a lokátor, ami a mi védelmünket szolgálja - átviszik máshova, akkor meg ott nem jó. A Zengőn nem jó ezért, a Tubesen nem jó azért. Indokot mindenre lehet találni, és az ellenkezőjére is. És mindenkinek igaza van, mint a rabbis viccben.

Ha tényleg hegyaljai vagy, akkor ismered a vidéket: szerinted hol lehetne a településeket megkerülő utat építeni úgy (a jelenlegi kamionforgalom miatt), hogy ne kelljen szőlőültetvényeket felszámolni miatta, azaz senki érdekét ne sértse? Én nem nagyon tudok ilyet elképzelni.

hegyaljai 2007.09.13. 19:15:27

Kedves G.Lóci!

Te úgy látszik egy másik országban élsz, nem ebben. Addig senki nem lesz semmit hajlandó vasúton szállítani, amíg a közúti szállítókkal nem fizetik meg az úthasználat tényleges költségeit, mint ahogyan a pályavasút megfizetteti a vasúti szállítókkal. Addig ebben az országban egy méter iparvágányt sem lesz építve.
Ami a borvidék forgalomcsillapításának kérdését érinti én tényleg tokaj-hegyaljai vagyok, de nem útépítő mérnök. Az látszik, hogy a kamionosok nem ismerik a TEN folyosót Miskolc és Kassa között. Nem azért, mert ott nincs autópálya, hanem mert ők nem közlekedéspokitikai koncepció alapján, hanem kalkuláció alapján választják ki az útvonalat. Az ő problémájuk, hogy ha elindulnak a Kelet-Balkánról, és Lengyelországba, a Baltikumba, Finnországba tartanak, akkor a legrövidebb út Ukrajnán át vezetne. Oda viszont valamiért nem akarnak behajtani, tehát az EU keleti határához legközelebbi kamionnal járható utat, hidat választják. Ez a Nyíregyháza, Tokaj, Sátoraljaújhely,Eperjes,Dukla hágó útvonal. Ehhez képest a Miskolc-Kassa felé tett kitérő + 160 km, és a szakasz nagyobb része nem is autópálya. A tervezett Tiszalök, Tokaj, Encs kerülésével elképzelt 39-es út is legalább egy 80 km-el több, viszont ez kikerülné a településeket, főleg Tokajt, Tarcalt Mádot, Abaújszántót, de a forgalom egy jelentős része továbbra is a 37-esen húzna észak felé Sátoraljaújhely irányába. Itt a négysávúsítás mellett reális alternatívát csak egy Záhonytól délre épített Tisza híd jelentené, azt, hogy az a kamioncsorda, vagy legalább egy része nem a borvidéken zúdulna át.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2007.09.13. 20:35:34

G. Lóci

Tokaj bizony a világ legjobb természetes édesbortermelő vidéke. Erről a legnagyobb tisztelettel és engedelmeddel nem pont ezen a fórumon szándékozok vitát nyitni. Amúgy csodálkozzál bátran, a borértők és a természetes édesbor rajongói ezt pontosan tudják szerte a világban.

A kérdésedre, hogy hol lenne jobb felépíteni a szalmaépítőt már válaszoltunk sokan... Bárhol. Csukd be a szemed és bökjél rá vakon a Magyarország térképre és 99%, hogy jobb helyre fogsz bökni mint a Tokaji borvidék.
de ha konkrét példát akarsz akkor legyen mondjuk Jánoshida, Lajosmizse, Kiskundorozsma vagy Szatymaz...de sorolhatnám tucatszámra.

A Himnuszra pedig nagyon nem butaság, de ha neked a nemzeti szimbólumok és azok tartalma butaságnak számítanak akkor iratkozz ki bátran Magyarországról és kérjél állampolgárságot mondjuk a ködös Albionban...amely elnevezésnek az égvilágon semmi köze nincs az ipar füstöléséhez, inkább a Brit-szigetek különleges időjárásához.

dalton1 2007.09.13. 21:30:35

Szintén Lócinak!

Százhalombattai vagyok. Itt van egy bazinagy hőerőmű ami Budapestet látja el energiáva, plusz egy városnyi kőolajfinomító ami viszont az egész országot benzinnel. Szar hogy itt van de nem tiltakozunk ellene mert Etyeken nyilván rosszabb helye lenne. Csak tájul közlöm hogy nincsenek felszerelve a korszerű szűrők, a büntetést minden évben befizetik és sokkal kevesebbel megússzák mint ha szűrőt tennének fel. Ne gondold hogy egy ipari cég törődik a környezettel...

Hogy ki mit terel nem mennék bele, te már Albiontól a homoki gyíkon és a Csereháton át a Zengőig mindent megemlítettél...

De igazad van te szarj az országodra, a boraira, a Himnuszra, szívjad a füstöt igyál szart csak ne várd el hogy mindenki más is ilyen degenerált legyen.

Szemenyei 2007.09.13. 23:05:34

Eddig csak olvasója voltam az oldalnak, ezúttal klaviatúrát ragadok és szintén csatlakozom néhány előttem szólóhoz, valamint sajnálattal értek egyet a cikk szerzőjével:
Habár jószerivel a száraz borokat részesítem előnyben, nagyra értékelem a természetes édesborokat is. Tokaj pedig a világon egyedülálló természetes édesboros vidék, mindezt már rajtam kívül jónéhányan felismerték...
Ezenkívül az ország "vezetőségéről" és "hozzáértés"-ről csak annyit, hogy mindenki csak a markát tartja, legyen bármilyen beállítottságú, és amíg ilyen a felfogás, megnézhetjük magunkat. Legyen szó akár autópálya építésről, erőműről, privatizálásról, haddnesoroljam...//ez erősen off volt, de ami G.Lócit illeti, csak sajnálni tudom

G. Lóci 2007.09.14. 03:37:56

BZoltan 2007.09.13. 20:35:34
"Tokaj bizony a világ legjobb természetes édesbortermelő vidéke."
Na ja, a magyarok szerint. Mások szerint meg nem.

Bárhol? És ott miért lenne jobb helyen? Mondjuk Kiskundorozsmán miért? Ott nem lenne gond az átvonuló akárhányezer kamion? Vagy csak mert ott nincs bor?

Egyébként meg külföldről könnyű beleugatni, hogy Magyarországon mi legyen, mi ne. Te mintha nem itt élnél.

dalton1 2007.09.13. 21:30:35
Neked is meg BZoltánnak is:
Tanuljatok meg magyarul, vagy gyúrjatok kicsit agyra, és akkor megértitek, mit írtam a Himnusszal kapcsolatban. Mot még láthatóan nem megy. Igaz, a degenerált szót dalton1 már megjegyezte, biztos elég sokat mondták rá.

dalton1, indokot még mindig nem említettél.
Szóval megint felteszem a kérdést: hova épüljön, és miért pont oda?
Indokokat kérek, nem azt, hogy csak, és nem azt, hogy bárhova, csak ne Szerencsre. Ezek ugyanis nem indokok, csak zsigerből fakadó handabandázások. Ha csak ennyi telik tőletek, ne is várjátok, hogy bárki komolyan vesz benneteket. Még itt sem, nemhogy kormányszinten.

Szemenyei 2007.09.13. 23:05:34
Inkább magadat sajnáld, te szerencsétlen.

G. Lóci 2007.09.14. 03:51:09

hegyaljai 2007.09.13. 19:15:27
"Addig senki nem lesz semmit hajlandó vasúton szállítani, amíg a közúti szállítókkal nem fizetik meg az úthasználat tényleges költségeit, mint ahogyan a pályavasút megfizetteti a vasúti szállítókkal. Addig ebben az országban egy méter iparvágányt sem lesz építve."

Olyan büntetéseket kell kiszabni, hogy ne érje meg a szalmát közúton szállítani. Sajnos, minden szállításra ezt nem lehet megtenni, meg hát azért is mennek Mo.-on keresztül, mert viszonylag lapos, jó sokáig.
A Miskolc-Kassa útvonalon épp pár hete jártam, hát személykocsival sem egy élmény, kamionnak elég keskeny az is. És sehol sem autópálya, igaz, legalább a településeket nagyrészt kikerüli. Ha az lenne, gondolom, a kamionok is szívesebben mennének rajta. Sajnos, itt Európában nem épült ki olyan rendszer, mint mondjuk az USA-ban, ahol az autópályák is mintegy kockás füzetet rajzolnak É-D, illetve K-Ny-i irányban, és most még az országos szinten legfontosabb autópályák kiépítése zajlik (ezzel is késésben vagyunk, legalább 20 évnyit, és lassan is megy), a regionális szinten fontosak csak utána jöhetnek (gondolom én).

Az égető esetében meg az államnak garanciát kell vállalnia arra, hogy ha az erőműben nem tartják be a fokozott környezetvédelmi előírásokat, akkor bezáratja. És szigorúan ellenőrizni.

G. Lóci 2007.09.14. 03:51:46

hegyaljai 2007.09.13. 19:15:27
"Addig senki nem lesz semmit hajlandó vasúton szállítani, amíg a közúti szállítókkal nem fizetik meg az úthasználat tényleges költségeit, mint ahogyan a pályavasút megfizetteti a vasúti szállítókkal. Addig ebben az országban egy méter iparvágányt sem lesz építve."

Olyan büntetéseket kell kiszabni, hogy ne érje meg a szalmát közúton szállítani. Sajnos, minden szállításra ezt nem lehet megtenni, meg hát azért is mennek Mo.-on keresztül, mert viszonylag lapos, jó sokáig.
A Miskolc-Kassa útvonalon épp pár hete jártam, hát személykocsival sem egy élmény, kamionnak elég keskeny az is. És sehol sem autópálya, igaz, legalább a településeket nagyrészt kikerüli. Ha az lenne, gondolom, a kamionok is szívesebben mennének rajta. Sajnos, itt Európában nem épült ki olyan rendszer, mint mondjuk az USA-ban, ahol az autópályák is mintegy kockás füzetet rajzolnak É-D, illetve K-Ny-i irányban, és most még az országos szinten legfontosabb autópályák kiépítése zajlik (ezzel is késésben vagyunk, legalább 20 évnyit, és lassan is megy), a regionális szinten fontosak csak utána jöhetnek (gondolom én).

Az égető esetében meg az államnak garanciát kell vállalnia arra, hogy ha az erőműben nem tartják be a fokozott környezetvédelmi előírásokat, akkor bezáratja. És szigorúan ellenőrizni.

G. Lóci 2007.09.14. 03:52:21

Nem tudom, időnként miért megy el készer a hozzászólás.

Albert gazda 2007.09.14. 07:09:14

Kedves hozzászólók, G. Lóci nevű vitapartnereteket kiiktattam a rendszerből, kérlek, ne válaszoljatok utóbbi felvetéseire, és ne nevezzétek degeneráltnak vagy szerencsétlennek sem, amely kifejezések használatában ő maga, mint fentebb látszik, előszeretettel jeleskedett.
Kedves G. Lóci, ilyen természetű, főként pedig ilyen stílusú polémiák kezdeményezésére ajánlom figyelmedbe az Index politikai fórumait. Aki itt tesz ilyet, az sikeres ember nem lehet. Amennyiben döntésemre és indoklásomra reagálni szeretnél, mélben megteheted, szívesen beszélgetek veled, írásban, hogy úgy mondjam, négyszemközt.
Addig is szomorúan búcsúzunk tőled, emléked megőrizzük, egy darabig.

zoldful 2007.09.14. 09:50:35

Bocs, ez kicsit hosszú lesz, de tele van az egyebem.

Kedves Albert gazda, nem kellett volna G. Lócit kigolyóznod, mert ez a vita az értékrendekről szól, amit helyes irányba terelni szerintem mindenkinek kötelessége, a lényeges dolgokra pedig csak vitában lehet rávilágítani még akkor is, ha a hangnem esetleg kikezdi egyesek érzékenységét.
Lóci több dologra is rámutatott, ami nem hülyeség, a gyakorlatiasság felől közelítette a kérdést, ez viszont nem minden esetben jó választás, szerintem ebben sem, hiszen lehetnek magasabb, kevésbé megfogható érdekek, ezzel ismét utalnék arra, hogy ez az egész kérdés az értékrendekről kell szóljon, a szemléletről, ami sajnos oly nagyon jellemzi Mo-t. Egyet értek Fodor Gáborral abban (mondatát csak kizárólag szó szerint tekintve), hogy ez nem környezetvédelmi kérdés. Nem az, sokkal több annál.
Utalva AG cikkére nekem is az a véleményem, hogy talán nincs is magyarabb dolog a Tokajinál. Ha húszig elszámolva kellene mondanom valamit, amiről mindenkinek Magyarország juthatna eszébe, nem tudnék mást mondani, mint a Tokajit. Valóban ez olyan embléma lehetne, kellene legyen, amit az ország bátran zászlajára tűzhetne és fel kellene rá építeni a nem létező országimázst. Ha elfogadjuk és mondjuk, hogy adottságai, hagyománya, táji jellemzői és a lerombolt nimbusz helyén keservesen nehezen újraépülő kézzel fogható bizonyítékai alapján Tokaj-Hegyalja a világ egyedi és nem másolható drágaköve, akkor ezt a valamit nekünk minden erőnkkel védenünk kell. Ebbe nem fér bele az, hogy erőművek, hulladéklerakók, irgalmatlan járműforgalom vagy más, a természetességet felborító beruházás rombolja a kialakítható, de kormányzati elkötelezettség nélkül törékeny imázst.
Nincs és nem is lehet olyan hatástanulmány, ami megmutatná, hogy Tokaj adottságait mennyiben befolyásolná egy erőmű beruházás, ami persze betartja a határértékeket. Biztos vagyok benne, hogy technológiailag működtethető normálisan egy ilyen erőmű, de attól, hogy nem bizonyított valaminek a káros hatása, az nem bizonyítja ez ellenkezőjét sem, mert a lehetőség a rosszra benne van, a száraz gyakorlatiasságon túlmutató dolgokat tekintve mindenképpen. Tehát nem a hatástanulmányokat kell követelni a támogatók részéről, hanem az ellenzőknek kötelességük követelni azt a szemléletet, amelynek folytán egy ilyen beruházás megvalósítása az említett helyen és okokból fel se merülhessen, legyen bármilyen közvetlen gazdasági, foglalkoztatottsági, mibizonyezzeljótteszünkarégióval jelszavú haszna is, mert ez bizony tisztelt honfitársak, nem fér bele! Amíg ez a szemlélet beivódhat a fejekbe, azt mi már nem fogjuk megérni úgy érzem, de akkor is küzdeni kell, mert az ember tegye a dolgát és hallassa a hangját, ahol tudja.

Még annyit, hogy tegnap a Klubrádió Megbeszéljük műsorában szerettem volna a témát felvetni, de sajnos nem kerültem adásba. Azért ma is megpróbálom. A tegnapi Népszabadság egyébként egész oldalas cikket szentel az ügynek.

dalton1 2007.09.14. 14:52:23

Elnézést kérek ha bárkit megsértettem, elragadtattam magam!

zoldful-lel egyet értek!

MalbecNC 2007.09.14. 17:04:04

Sztem sem kellett volna Lócit kizárnod, kedves Albert gazda. Nemcsak azért, mert nem ő kezdte a fikázást,hanem csak visszavágott, hanem azért is mert bemutat egy másik szemléletet is, ami mentes érzelmektől, gyakorlati szempontból közelíti meg a kérdést.
Nem tudom, hogy igazából kinek árt a hőerőmű, de valahogy nekem valami sántít. Tudom, hogy most majd én kapom a feketelevest, hogy nem értem a magyarok kincsét veszélyezteti a hőerőmű…
Átolvastam a cikket és a linkeket, külföldi véleményeket, úgy nagyjából képben vagyok.
- környezeti szempontból nem ártalmas, a botritiszesedés nincs veszélyben
- turisztikai szempontból sem veszélyes, a tervek szerint jóval beljebb a 37-es útnál épül majd, meg egyéb süllyesztett trükkökkel
- a szerencsiek akarják, a fejlesztés mellett vannak, munkahelyteremtő
- a Tokaj polgármestere szerint akár meg is épülhet, csak nem menjen keresztül Tokaj városán
- Szerencs alapvetően (és most kapok majd nagy leszúrást) nem tartozik a belső, védett zónájú történelmi borvidékhez, csak közigazgatásilag kapcsolódik. Az „igazi” Tokaj a három „Sátor” hegy alkotta területen húzódik, mint ahogy a latin is mondás is mondja: "Incipit in Sátor, definit in Sátor" + Kopasz hegy. Ha ránézünk a térképre a borvidék szélén helyezkedik el, messze a háromszögtől.
- Kassa felől érkező forgalom nem fog átmenni Tokajon, a 37-es út elején megáll

Tökéletesen egyetértek Lócival, hogy vonattal megoldható az alapanyag szállítás. Szerencsre minden irányból megoldott a vasúti forgalom. A külföldi (Dánia) cikkek alapján nincs légköri szennyezettség, turistákat nem vetheti vissza jobban, mint a szerencsi cukorgyár, ami egyértelműen nézőközpontban van. A nemes penészedést a Bodrog vize adja a hegyekkel együtt, Szerencs melletti dűlök nem esnek bele ebbe a területbe.

Nem tudok szabadulni attól a gondolattól, hogy valakinek nagyon nem tetszik ez az erőmű és Tokaj hírnevét használja fel tiltakozásul. Elég meglengetni a zászlót, hogy híres borvidékünk, nemzeti büszkeségünk bajban van, hőerőművel akarják mérgezni a levegőt és máris elborul az ember agya. Mondom ezt én, aki szintén aláírta a tiltakozó levelet a Várban….

Kotyogó 2007.09.14. 17:35:35

MalbecNC!
Elfogadva a mások véleményét, csak arra gondolj, hogy Toszkánában engedélyeznének-e egy hasonló erőművet a borvidéken. Még akkor is, ha a szélén van. Ráadásként ismered a tulajdonost. Egy vén komcsi(bocs, ma már szoci! - én meg nem vagyok Fidesz szavazó!), aki mindent átvisz, ha akar. Hujber elvtárst nem érdekli, hogy mi történik a borvidékkel... Gondolkozása a következőre épül: "Utánam a vízözön, csak nekem legyen jó". Komolyan mondom, hogy nem értem! Szabolcsban is nagy a munkanélküliség. Miért nem oda viszik? Jártál már Mádon? Tudod, hogy milyenek az utak? Szerinted mikor volt az utlosó útfelújítás a bekötőút után? Nehogy már néhány nyerességre vágyó, az állam által is támogatott erőmű tulajdonosának toljuk a büdös szekerét, aki semmi pénzen foglalkoztatja majd a környékbelieket. Inkább újabb szőlőültetvények és a magyar borászok exporttámogatásával foglalkozzon a kormány. Vedd már elő az agyad! Hujber elvtárs szerinted milyen hírnevet hozott kicsi hazánknak? És ezt komolyan kérdem! Egyben egyetértünk: azt az idióta, esetleg a Hujber álta fizetett Lócit tényleg nem kell kitíltani erről a fórumról, mert akkor van demokrácia, ha mindeki elmondhatja a véleményét! Ő is!

MalbecNC 2007.09.14. 19:31:40

Elővettem. ;-)
Fogalmam sincs, hogy milyenek az olasz törvények, de azon kívül, hogy a szőlőtőkéket nem engednék kivágni, bármi lehet! Mondom rengeteg cikket olvastam végig, a többségében az emelték ki, hogy tiszta, nem jelent semmilyen semmilyen veszélyt a környezetre, gazdaságos, hűdejó, mert szemetet takarít el, munkahelyeket teremt, stb... egyetlen egy negatívumot láttam, ami itt is megjelent: megnövekszik a kamionos forgalom és az általuk okozott kosz, zaj nem igazán kedvező.
Ahogy olvastam a cikkeket az egyikből az derült ki, hogy azért vinnék Szerencs mellé, mert ott könnyen rá tudnának csatlakozni a meglévő alállomásra. Nem jártam Mádon, de a kamionok sem fognak arra járni, ha hinni lehet a felvázolt terveknek.
Ahogy Albert gazda kérte a politikát hagyjuk! Ami meg a a borok exporttámogatását illeti én nem is bánom, ha nem arra költenek elsősorban. Inka kishazánkat kéne rendbe tenni borok, borvidékek, minőség,kúltura, stb. szempontjából aztán mutogatni.

Sárfehér 2007.09.14. 19:48:53

G. Lóci fölmondta a technokrata kiskátét, az összes demagóg és erősen megkérdőjelezhető premisszákkal együtt. Nem tudjuk itt a környezetvédelem alapvető problémáit megvitatni, de gondoljátok meg: tényleg normális, hogy úgy pancsikolunk az energiában, mint most? Tényleg normális, hogy ennyi szemetet termelünk? Valóban muszáj ennyit közelekedni? A nagyszüleink csak 50-60 évvel ezelőtt hogy voltak meg mind enélkül? És előtte a többszáz generáció? (Végülis G. Lócit nem a véleménye, hanem a stílusa miatt lőtte ki A.G.)

Az, hogy egy dán reklámcikk mit ír, asszem, nem mérvadó, de vitatkozni sem tudok vele, hiszem nem ismerem a tervezet erőmű műszaki paramétereit. Emlékezzetek rá, hogy a nagymarosi erőmű mögött álló irdatlan pénz hogy magyarázta már a végén, hogy az nem is erőmű, hanem igazából környezetvédelmi beruházás...

Hegyalja, sajnos, biztos kap eleget szennyből Miskolc és Kassa közelsége miatt, lehet, hogy egy szerencsi erőmű ezen már nem oszt-nem szoroz. De tényleg arról van szó, hogy nincs olyan sok hely Magyarországon, ahol országimázst lehetne építeni. És, ugye, ehhez, ahogy az úrinőre is mondani szokták, nem elég tisztességesnek (környezetbarátnak) lenni, hanem annak is kell látszani. Különben is, hogy tiltakozzunk a homonnai beruházás ellen, ha mi is ugyanazt csináljuk? :)

MalbecNC 2007.09.14. 20:07:22

Mielőtt valaki félreértené, nem az erőmű mellett lobbizom, csak utána néztem, hogy mi ellen is tiltakozunk.
amiket olvastam nemcsak dán cikkek, de egyéb tanulmányok is voltak, amiből az derült még ki, hogy Európa igen mellette van a bióerőműveknek, és azt is megjósolták, hogy a kedvező feltételek miatt sokkal nagyobb népszerűségnek örvendenek majd, mint a hagyományos szén/gáz hőerőművek.
Valaho még azt is olvastam,hogy Magyarországon még 10 helyen tervezik a bioerőműveket. Nemtom,hgoy ilyen hírverés után vajon hol fognak örülni neki? :-)
Még egyszer Szerencset nem zavarja, csak a Tokaj Reneszánsz egyesületet.
Ez az országimázs pedig biztos, hogy csak borral építhető? És Tokaj olyan egységes, egyértelmű, hogy tökéletesen betöltené ezt a szerepet? Mintha évtizedekre visszamenően nem lenne rend a portáján.
Tokajt pedig nagyon is ismerik a világban. Bármerre megyek és említem honnan jöttem, vigyorognak: Tokaj... Azonnal a gulash után.

Kotyogó 2007.09.14. 22:46:42

Figyelj Malbec! Ne hagyjuk a politikát! A politikát, ami nem egyenlő a pártpolitkával, hanem az adott népek önrendelkezésével - demokráciával. Pl. tíltakozásával. Nem a politikával, hanem a politikusainkkal van gond. Politizálni kell! Tudod mit jelent a polisz? Cuzámen- , ahogy a művelt német mondaná!- az a gond, hogy egy büdös Kádár rendszeren felnőtt komcsinak mindent szabad ma ebben az országban. Az egyik legfontosabb magyar borvidéket is tönkre tenni. (Még egyszer: nem szeretem a tokai bort!) Ha nem érted amiről írok, akkor nincs miről beszélni, mert nem ebben az országban élsz. De a borra vissza térve. Én most Cseh Tamás, Levél növéremnek c. albumát hallgatom - ajánlom neked is. Feind Shirázt iszom - jó dolgom van. Azon gondolkodom, hogy mit is akarsz nekem beadni... Nem fog sikerülni, mert az érvelésed egyenlő a nullával. Toszkánában nincs "környezetbarát" erőmű sem. Tessék mán tájékozódni... A gulash suppét pedig hagyjuk, tudjuk, hogy az idegenforgalom, hogyan öli meg azt, ami valóban magyar. Hamarabb kapsz " Magyar vagyok nem turista" feliratú polót a Váci utcában, mint egy valódi eligazítást arról, hogy hol kóstolhatsz igazán jó magyar borokat Budapesten.

Malbex 2007.09.14. 23:22:04

Valahol melyen belul a seggemben ereztem en azert, hogy Kotyogo ebbe a temaba is bele tudja valahogy keverni a Feind szot.

MalbecNC 2007.09.14. 23:56:47

Figyelek, hogyne! :-)
Én úgy értettem, hogy ITT hagyjuk a politikát, mert nem ide való.
Sajnos tényleg nem értem minden szavadat, tehát hagyhatjuk is azt a részt!
Nem ismerem Olaszország energiapolitikáját, így azt sem tudom, hogy vannak-e egyáltalán erőművek Toszkánában.
Amit mit akartam beadni az meg már teljesen mindegy!

dalton1 2007.09.15. 14:33:35

Hogy évtizedekre visszamenőleg nincs rend Tokajban arról nem Tokaj tehet. Most és itt meg a mellett agitálunk hogy ugyanezt ne lehessen évtizedek múlva elmondani...

MalbecNC 2007.09.15. 23:06:45

Ej, én nem a szocializmus alatti rombolásra gondoltam, illetve részben annak következményeként az "igazi aszú" vitájára.

hegyaljai 2007.09.16. 11:16:26

Kedves MalbecNC! A borpárlattal történő javítást már az 1936-os bortörvény is engedte, tehát nem szocialista találmány. Ezt a vitát az erőmű körül, illetve a tokajiak egyhangú tiltakozását a tokaji belső problémák miatt semm szabad itt relativizálni. Két okból sem. Egyrészt örülni kell, hogy végre van olyan ügy amiben összefogtak, ez alap a saját belső ügyeik rendezésére. A másik ok, maga az erőmű. Ha az felépül, több évtizedig ott lesz. Szemben a tokajiak belső szabályozásávak, ellenőrzésével, ami fokozatosan is alakítható, és alakul is.

MalbecNC 2007.09.17. 13:43:44

Ó, én nem kifejezetten a borpárlattal való javításra gondoltam, mint blokkoló tényező. Sőt az egyáltalán nem az, csak egy technológiai eljárás. Ahogy lekerültek a hegyoldalról a szőlőterületek, a kombinátosodás, az öreg aszús jelleg trükkök bevetése, stb. bevezetése, illetve más borvidékre is jellemző fontossági sorrend a mennyiség javára a minőséggel szemben.

Eszem ágában sincs relativizálni semmit sem, csak "hangosan" gondolkodom.
Sztem most sincs összefogás, ha azt veszem, hogy Szerencs városa szeretné, Tokaj polgármesterének meg csak az a kifogása, hogy nem menjen keresztül a forgalom Tokajon (határozottan igaza van!) és csak a Tokaj Renaissance nyilatkozik úgí, hogy baj van. Az is igaz az egyesület a tokaji termelők egy részét magába tömöríti csak magába. Hol van Szepsy, Demeter, Andrássy, Monyók (az iternetes oldalon ők nem szerepelnek tagként)?

Az erőmű tényleg nehéz dió. Magam részéről nem örülnék akkor sem, ha a Kopár dűlő, Steiner-dűlő, Baktai-dűlő, Szent György hegy, Zsámbék környékén, vagy Eged-hegy mellett épülne meg függetlenül attól, hogy mit mondanak.
De egyrészről az országimázs tárgya a Tokaji Aszú lenne, ami a Tokaj Hegyalján terem és attól egyedi világszerte, hogy az egyetlen olyan természetes édes bor, ami oxidatív érleléssel készül, párlattal nem erősített és nemesz penész által következett be a töppedés.
Szerencs nem a Kopasz hegyen/környékén van és tudtommal (de itt már bizonytalan vagyok) nem is szerepel aszús tételekkel a borvilágunkban, viszont a Tokaji borvidék része, tehát nem jó helyen nézték ki az illetékesek a helyet. Pechükre és az (nem tokaji illetőségű)ellenkezőinek szerencséjére.

Defter 2007.09.17. 15:00:11

Malbec, az említett borászok közül azért van, aki nem is olyan régen még tagja volt az egyesületnek, csak aztán más irányt vettek az elképzelései az eredetvédelemről. Az, hogy valaki hivatalosan nem tag, még nem jelenti azt, hogy nem ért egyet. Ahogyan az is igaz, hogy a kérdés nem a TRE problémája, ők csak felkarolták, fellépnek ellene, és meglehetősen sokat is költenek rá, a Disznókővel együtt - amennyire tudom.
A lényeg szerintem ebben van, vagyis hogy van valami, ami nem feltétlenül kellene, hogy legyen, és végre valaki összefogja a közvéleményt, hogy egységben az erő felkiáltással elérjenek valamit. Tiltakozzanak. Hogy felhívják a figyelmet arra, hogy valamit megint el akartak intézni fű alatt, csupán politikai kapcsolatok révén. Nemrég pedig elvetették az elkerülő út tervét, ki tudja, milyen okból. Valószínűleg hasonló. Talán csak elegük van már a tokajiaknak a politikai játszmákból, és szeretnék, ha végre úgy történnének a dolgok, ahogyan kell, vagyis észérvek alapján születnének döntések, és a ténylegesen nagyobb súlyú közérdekek érvényesülnének.
Vagy mi.

egri Fehér 2007.09.17. 15:23:34

MalbecNC:
Monyók és a Tokaj Renaissance... :)

boroscimke 2007.09.17. 15:35:42

www.decanter.com/news/117640.html#
máshol is akadtak hasonló problémák a világban már, mint Tokajban nálunk most... erre most leltem, lehet, hogy lerágott csont amit találtam, de nem gyenge

Sárfehér 2007.09.17. 16:03:09

Most megnéztem a térképet, hogy tisztázzuk: Szerencs Mádtól nyugatra kb. 5 (!!!!) km-re találálható, azaz nagyon is közel. A Kopasz-hegytől pedig légvonalban nem egész 15 km-re, nyugat-északnyugatra, azaz kb. az uralkodó széljárás irányában. A visontai erőmű távolsága is ilyesmi a mátrai borvidéktől (érintettek: Abasár, Markaz, Domoszló, Visonta), de ott az uralkodó szél éppen az alföldre fújja a füstöt. Ez a távolság elég csekély, Veszprémben mindig jelezte az orrom, ha a szél éppen Pét felől fújt...
(Az előző hsz-omban Homonna helyett persz Tőketerebes a helyes. Bocs.)

MalbecNC 2007.09.18. 09:27:29

Ok, Defter, én csak azt akartam volna mondani, hogy a TRE nagyon rendes, hogy felkarolja a témát, csak nem képviseli az egész Tokajt, vagyis nincs meg az az "egységes" fellépés.
Az is érdekes egyébként, hogy a weblap szerint a tizenvalahány pincéből alig 2-3 olyan, akinek a tulaja magyar...

Monyókkal mi baj van egri Fehér? Nem az volt a kérdésem, hgoy miért nincs benne a TRE-ben, hanem nem láttam nyomát a tiltakozásának.Ha egész őszinte akarok lenni mostanában nagyon egyáltalán nem láttam...

Boroscímke, Spanyolországban, a Ribera del Duero vidékén autóutat akarnak szélesíteni. Ez azért valamivel durvább! Bár a cikk szerint itt sem egyöntetű a Bodegák véleménye. A dolog, magától érthetően Vega Siciliának fáj legjobban, és vanak akik nem ellenzik, csak racionális építést várnak. A helyi bortestesület meg hallgat.Innen kívülről én is az északi nyomvonalat támogatnám...

Sárfehér, igazán röstellem, hogy úgy tűnik, mintha a szalmáékat támogatnám, de az általam olvasott nemzetközi tudományos cikkek szerint minimális a légköri szennyezettség, amit az erőmű fog okozni. Jóval az engedélyezett szint alatt van. Az igazi veszély a tüzelőanyagot szállító kamionok forgalmában van. Azt pedig meg lehetne oldani, hogy a 37-es úton Szerencsnél feljebb (Keletre) ne menjen.

Sárfehér 2007.09.18. 15:00:24

Kedves MalbecNC, egy percig sem gondoltam, hogy te az erőmű mellett vagy. Két dolog csak: sok a tudományosnak álcázott műszaki reklámújság. Különbséget lehet tenni kiadó szerint (modjuk az Elsevier vagy a Springer tudományos) és kiállítás szerint is. A tudományos folyóiratok többnyire puritán kivitelűek, ritkán színes ábrákkal (talán a Science és a Nature kivétel), műg az ipari propagandaújságok általában színesek, sok fényképpel és hirdetéssel. Tudományos értékük megkérdőjelezhető.

A másik, hogy a határértékek betartása nem jelenti feltétlenül, hogy az illető üzem nem szennyez. Különös tekintettel arra, hogy stratégiailag fontosnak tekintett üzemek egyedi határértéket kapnak, pl. a váci Forte tízszeres koncentrációjú ezüstöt bocsáthat a Dunába, mint bárki más.

A környezetvédelem fő problémája, hogy az egyetlen zöld energia csak az az energia, amit nem termeltünk meg. Minden energiatermelés, a szél és a napenergiát beleértve, szintén terheli a környezetet, hiszen a berendezések teljes életciklusát kell figyelembe venni. Minden eszközt le kell gyártani, aztán termel valamennyi energiát, majd szemét lesz belőle. Pl. a korai napelemek előállításához több energiára volt szükség, mint amennyit azok egész életük során megtermelhettek. Az energiafű termeléséhez is kell szántani, trágyázni, permetezi, (gyomírtani?), levágni, összepréselni, elszállítani (mert ha jól értem, nem hulladékszalma elégetéséről lenne szó). A fene tudja, hogy hol az eredő mérleg. Az pedig, hogy a Hegyalján kelektező venyigét is elégetnék, inkább propagandafogás. A venyigét sokkal jobb helyben komposztálni.

Az, hogy hova, milyen, és mekkora kapacitású erőművet építsenek, az mindig egy kínos kompromisszum kérdése. Mégis, a célnak annak kell lennie, hogy talán már középtávon is komolyan vissza kéne szorítani az energiafogyasztást. Ennek rengeteg aspektusa van, vasút, településszerkezet megváltoztatása (kevesebbet kelljen utazni), a költözés megkönnyítése hitelekkel (mindenki közel lakhasson a munkahelyéhez), jobb hőszigetelés, stb.

Bocs, most én meg fölmondtam a környezetvédő kiskátét, de ígérem, hogy ezennel befejeztem. Mindenesetre előre a minél tisztább Zemplénért és Hegyaljáért.

És ha már homoki gyíkon viccelődőtt valaki, megemlítem, hogy Tokajhegyalja nevezetes, fokozottan védett növénye a magyar nőszirom, ez van a húszforintoson is, épp olyan szimbóluma a vidéknek, mint a magyar kikerics Villánynak. Mindkettő ugyanannyira "nemzeti" értékek, mint pl. az aszú.

MalbecNC 2007.09.20. 16:13:14

Engem nem zavart, hogy felmondtad a "környezetvédő kiskátét"! :-) Ennyivel okosabb vagyok most már én is!

Vajon mi volt másképp 1998-ban amikor sikerült megakadályozni a Perion féle építkezést? A Észak-magyarországi Környezetvédelmi Felügyelõség mondott, tett valamit, mint annak idején?

Ok... Lássuk akkor mire mentek a tokajiak az aláírásainkkal!
süti beállítások módosítása