Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Szent faszobrászok

Taposó-Kút, Barát-Szikla és St. Andrea Forever

2007.10.30. 06:25 - alföldi merlot

Kreinbacher és St. Andrea, a magyar borászat kései gyermekei, akik az elődök vállán óriásnak tűntek, ám ideje volna bevizsgálni, vajon saját jogon is ülve nyalják-e a Holdat.  A nagykorúságot mindenesetre szépen bizonyítaná, ha elengednék végre barrikanyu kezét. Dr. Spock előtt erőspaprikával kenték be az orálisan fixált kisdedek hüvelykjét, és sokért nem adnám, ha ennek valamilyen önológiai megfelelőjével sikerülne Szentilonkáékat és Szentandiékat leszoktatni az újfázásról. A hitvallások szerint ugyan mindkét borászat a termőhely és a természetes borászkodás bűvkörében él, ám a boraikat kóstolva a hordótól ritkán látni a terroirt. A most kóstolt ömlesztett küvék kapcsán három kérdésre vártam választ: van-e egyáltalán megoldás az ilyen sokismeretlenes egyenletekre (hét fajtánál alább egyik sem adja), fogyik-e a barrik, és végül milyen messze van a Hold?

Az első nap vakon kóstoltam, a második nap látva. Az elvárásaim ezúttal magasabbak voltak a szokásosnál – elvégre mindhárom volt vagy van Pannon Bormustra csúcsbora.

Szent Ilona Borház Taposó-Kút Cuvée 2005

Sajátos házasítás: az egyik fele olaszrizling, a másik pedig régi, vegyes ültetvényekről származó szőlő – juhfark, furmint, hárslevelű, rizlingszilváni, ezerjó, sárfehér stb. A négyes Taposó-Kút kiváló alany volt a kockázamentes nyalakodáshoz. A puncsot nyilván nem a bazaltból szívta magába, de szálka legalább nem állt a nyelvünkbe. A 2005-ösben kevesebb a puncs és merészebb a sav. Hogy aztán ezek a merész savak élénkek vagy élesek, nehezen tudnám eldönteni. Voltak selymes, kerek kortyok, amikor az él csak a végén metszett, és voltak savanykás, savas kortyok, amikor a nyelvbegytől a garatig hasított. Afelől ellenben nincs kétségem, hogy ennyi matéria kevés felöltöztetni a savakat. Különösen a korty közepe ásít az ürességtől. Persze a Taposó-Kút nem reménytelen eset – csak szerényebben kell hozzá közelíteni. Némi jóindulattal friss és dinamikus bornak is nevezhető, amely legjobb pillanataiban ledobja magáról a köves fanyarságot, és pompás őszibarackkal lepi meg a kóstolót. Bár a furmint elvileg a Barát-Sziklában meghatározó fajta, én itt is éreztem egy sajátos, általam a furminttal asszociált fanyarságot. Öröm, hogy a 2004-eshez képest visszahúzódott a fa, üröm, hogy nincs, ami a helyére lépjen. Így került két szék között a földre: ínyenceknek túl egyszerű és savhangsúlyos, örömivóknak sovány és savhangsúlyos. A palackérés még faraghat rajta, de 5 ponton túlra aligha lendíti. (Albert gazda derűlátóbban ítélte meg.)

Szent Ilona Borház Barát-Szikla Cuvée 2004

A palackérés pozitív példájának szántam. És vakon Taposó-Kútnak néztem, mert fő jellemzője a puncs és az üresség. Ám úgy látszik, a puncs nem a 04-es Taposó-Kút privilégiuma volt, hanem a hordók akkori állapotát tükrözte. A Taposó-Kúthoz hasonlóan ez is vegyes ültetvényről származik, de itt az olaszrizling helyére furmint került. Illatában puncs és szőlő, a háttérben zsírkréta. Olajos, lustán mozog a pohárban. Kóstolva mindent maga alá gyűr a puncsaroma. Megfelelő hőmérsékleten (vagy hosszas szájban forgatás után) kemény húsú őszibarack is bevillan. Közepes test, selymes textúra, alkoholos hév a lecsengésben. Egyszerű bor – a szőlő esélyt sem kapott a hordóval szemben. Egy sima reduktívnál persze komplexebb, de a magasabb harmóniát csak ugatja.
4 pont

St. Andrea Örökké 2006

Az első magyar butikborászat, a mikrotételek zsonglőre. Már csak egy lépés, és minden hordó külön nevet kap. 600 palack ebből, 800 palack abból. Aki kimarad, lemarad. És ez a taktika, úgy látszik, bevált: a hívők minden újdonságot felszippantanak. Pöccre indul a marketing mobile.

Az elismerésre méltóan magas szintű borászati munka és az exkluzivitás mellett a névadás és a dizájn a kultuszképzés másik motorja. Az Örökkéhez Ipacs Géza ef Zámbó István motívumkészletét fejte meg, és öntötte nyakon angyalkás-aranyos szósszal. A név pedig jól illeszkedik a lila köd szériába: Őrzöm csodálatos álmodat, Angyal szállt el a város felett és Önmagát író történet – néhány további névötlet grátisz: Szeplőtelen fogantatás, Iszonyú minden angyal, Plakátmagányban ázó éjjelek. Az emberben óhatatlanul felmerül a kérdés, vajon a borhoz keresnek nevet és címkét, vagy fordítva? Az Örökké hét szőlőfajta házasítása: chardonnay, szürkebarát, pinot blanc, olaszrizling, rajnai rizling, hárslevelű és viognier. Variáció a Napborra.

Szalmasárga, lassú mozgású. Az illatban agyag, szőlővirág, vilmoskörte és őszibarack. Vastagabb, olajosabb, tartalmasabb, mint a szentilonák. A három ömlesztett küvé közül az Örökké az egyetlen, ahol volt mivel bebugyolálni a savakat. Higanymozgásúnak nem nevezném, de most örült a szám, hogy végre kushadnak a savak. Maga a korty nem túl zamatos, viszont jól strukturált. Ízben enyhén parfümös, őszibarackos. A korty végétől megemelkedik, és a lecsengésben végre olyan, amilyennek mindvégig lennie kellett volna: lendületes, gazdag, sokszínű és finom. Viszont az alkohol enyhén éget, az üres pohárból jön a fa – ismét a földön járunk. Egy négyezer forintos bortól, amit ráadásul Örökkének hívnak, többet várok.
kegyelem 6 pont

A 2005-ös Taposó-Kút és a 2006-os Örökké egyaránt a barriknyomás csökkenését mutatja. Más kérdés, hogy a Taposó-Kútban nincs elég anyag kitölteni a hiányt. Az Örökkében majdnem túlvilági nyugalom uralkodik, pedig a 2006-os Landord megmutatta, hogy a chardonnay nem feltétlenül jelent egyet az agyonszedált, ingerszegény, vajas korttyal. Mindent összevetve: messze még a Hold.

(Mielőtt valaki a cím kapcsán rosszízű szóalkotással vádolna, a faszobrászt Kassáktól loptam (A ló meghal, a madarak kirepülnek („már jött is a félkrisztus faszobrász/fiatal volt és gyalázatosan igazságszagu”)).)

Címkék: 2006 2005 négypontos olaszrizling somló hatpontos 2004 ötpontos furmint st. andrea eger chardonnay kreinbacher taposó kút szent ilona borház barát szikla örökké

21 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr75210898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wine T. Ester · http://www.borhirek.blog.hu 2007.10.30. 08:29:00

Kedves A.M.!
Kicsit keserű szájízzel írsz! Vajon miért? Mindig lehúzod a Gyurit vagy csak most?
Halványan dereng, hogy már máskor is előfordult...
Szerintem, ha ezek a borok lennének a legrosszabbak Mo-n, akkor világhatalom lennénk!
Csak pozitívan!
Hajrá! :-)

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2007.10.30. 09:46:35

Úgy tudom, hogy a Szent Ilonánál nem direkt ilyen erős (a szerintem nem barik) fa. Egyszerűen fahordóban érlelik és tartják, és addig, amíg a hordók leadnak faízt (jó pár év) addig ettől nem lehet megszabadulni. 2004-2005 óta, ahogy tudom, igyekszenek csökkenteni a fás ízt.

Én rajongok a Taposókút puncsos ízéért.

Részemről sokkal nagyobb hibának látom, hogy a palackjaik nagyon heterogének: egyesek igen jók (illatorgia, puncs, vanília stb.), másik fád, üres paraszti bort tartalmaz, aminek az itala sem túl jó.

Az Örökké nekem csalódást okozott a Várban, arra emlékszem, hogy sehogyan sem sikerült harmóniát találnom benne. Ezt még vissza kell kóstolnom.

Jenyei 2007.10.30. 11:25:17

Innen nézve az Örökké címkéje túlzsúfolt és széteső. Kívánom nekik, hogy a valóságban ne ez legyen az ember benyomása.

alföldi merlot 2007.10.30. 16:03:39

Kedves W.T.E., mint szerintem többnyire mindenki, aki itt ír és olvas, én is kedvelem a St. Andrea-borokat. Van amelyiket jobban, van amelyiket kevésbé. Dicsértem a 2004-es Áldást, a 2002-es Merengőt, és rajongtam a 2002-es Mythosért. A 2006-os Napbor vagy most az Örökké kevésbé tetszett. És szerintem is világhatalom lennénk, ha ezek volnának a legrosszabb borok Magyarországon. Az viszont aggaszt, hogy kóstoltam a Várban a 2005-ös Áldást és Merengőt, és elkeserítőnek találtam. Remélem, hogy csak nekem volt gyökérnapom. Te kóstoltad már őket? Ha igen, mi a véleményed róluk?

Borboszi 2007.10.30. 19:37:12

... amíg nem írtad Jenyei, addig meg sem néztem a képen a borokat. Hűűű, meg hóóó, meg ááá... Szeretem a modern művészetet, és a nem modernt is. Talán borcímkeügyileg maradi vagyok, vagy csak a kifinoult és elegáns fog meg igazán. Erről a címkéről az a szó, hogy bor, eszembe sem jut. Az, hogy meg kellene kóstolni, az sem. De ha csak szimbolikarendszerben gondolkodok. Nézzünk meg egy tarot kártyát. Mindegyik kifejez valamit egységesen úgy, hogy sok-sok apró szimbóluból áll össze. Ez a címke nem áll össze. Olyan kis identitászavaros, meg (ez egy nagyon erős szó, de így érzem) katasztrófális. Másik oldalról meg a művészet egyik célja a katarzisélmény-okozás. Köszönöm, az megvolt. De ez akkor is egy bor. Nekem nem jön össze, sajnálom.

Gyuri, attól még imádlak. Esetleg a címketervezést is biodinamizálni kellene. Olyankor ne, amikor a Hold vizes jegyben áll, továbbá a Hold ne legyen semmilyen fényszögben a Neptunnal, Jupiterrel, vagy a Plútóval... :-).. ez valami egészen elvetemült bolygóállásnál készülhetett...

Csodás 2007.10.31. 12:28:53

Nem egyedüli vélemenyemet szeretném megosztani, miszerint barrique -, vagy csak fa- ide, vagy oda, a 2005-ös Taposó árnyéknak is kevés a 04-eshez képest (amit kimondottan nagyra tartottunk!)
Ami meg Lőrincz Györgyöt illeti, nagy rajongója voltam, de ennek lassacskán vége. A borai egyáltalán nem képviselik a csúcsot -nemhogy Magyarországon, de Egerben sem. Az árai egyre kevésbé férnek el a cédulákon, a címkéit meg odatolnám Csernus elé, méltassa egy hozzáértő. Azt már csak futólag jegyzem meg, hogy az 05-ös Merengő hátcímkéjén jóformán egy büdös Magyar szó nincs! Aki a biodinamizmusról, meg Egerről, meg a földből "építkező" borászról beszél, és ennyi nemzeti öntudat nincs benne, az legkevesebb képmutató. (remélem a fogyasztóvédelem nem nézi a blogot, mert esetleg teljesen jogosan tönkrebírságolják)

Decanter 2007.10.31. 13:51:26

Kedves A.M.!
Azt írtad elkeserítőnek találtad a 2005 Merengőt és az Áldást.Érdekelne, pontosan mi nem tetszett benne? Kóstoltam én is a Várban mindkettőt,engem a Merengő kifejezetten meggyőzött,az Áldásnak viszont szerintem még kell egy kis idő,valahogy nem kerek,de azért nem rossz anyag. Betankoltam a pinyóba mindkettőből,úgyhogy remélem csak Te nem voltál jó passzban.

Ly  2007.10.31. 21:24:55

Mindhárom bort kóstoltam a Várban, de egyiktől sem ájultam el...
Vagyis, de: az áruktól igen... :-)

Kettőjük közül a jövője szerintem a somlóinak lesz szebb. Az egrit valahogy képtelenség követni. Volt neki pl. egy óriási Cabernet Franc-ja 2005-ben, vagy nem tudom mikor, aztán meg abbahagyta a témát és jönnek ezek a baromihosszúnevűküvék.
Kreinbacherék viszont irtózatosan sok pénz árán folyamatosan telepítenek, meg vásárolnak is a legjobb területeken, lassacskán majd csak egyre több fajtaboruk is lesz. talán az áraikból is engedhetnének egy kicsit.

Fekete Leányka 2007.10.31. 23:02:02

Úgy tűnik a legjobb borászoknak jut a legtöbb rosszindulat. Magasan van a mérce.
Minden eddigi Merengő szerintem többet ért akár a Kopárnál, akár a Regnumnál. Az egyiknél 40%-al olcsóbb, a másiknnak a felébe kerül.

"néhány további névötlet grátisz: Szeplőtelen fogantatás, Iszonyú minden angyal, Plakátmagányban ázó éjjelek." - ezt pedig kifejezetten ízléstelen megjegyzésnek tartom.
Lehet hogy nincs szükségük a névötleteidre!
Vagy lehet, hogy rossz kézbe került ez a három bor?
Nem vagyok érzékeny fajta, de az erőszakosan határozott modorosság visszataszító.

nemjo 2007.11.01. 00:13:28

Valóban a legjobb borászoknak jut a legtöbb rosszindulat, ez fokozottan igaz Gere Attilára ....

Hülyeséget írtál Kormi.

ultimusz 2007.11.01. 07:39:31

Tökéletesen egyetértek Csodással!

Lőrincz már rég nem az, mint aki valaha volt. Egyszerűen egy túlmarketingelt garázsborász lett, agyonbarikkolt mintatételekkel, horror áron. Az utolsó jó bora a 2002 Merengő volt (amiket rossz hírek szerint nem is ő készített a pincéjében).
Egyébként agyilag is teljesen egyre jobban megcsúszik: ezek a halomra gyártott nyálas, gagyi, ömlengő bornevek egyszerűen borzalmasak. Giccses, ócska, sajnálnivaló. Bár ha jól meggondoljuk már eleve a pincészet neve is durva: hogy lehet valakinek szentté avatni a feleségét ország-világ előtt.... hú... boahh... otthon is biztos egy nyálas papucs ez a Gyuri barátunk.
Persze van, akinek bejön ez a rózsaszín köd...

teroldego 2007.11.01. 09:31:48

Ultimusz !

Te gondolkozol is vagy csak írsz ? Lehet borokon vitatkozni,meg cimkéken is,ettől szép az egész és ezért van ez a fórum.Személyeskedni,személyében sérteni viszont nem lehet valakit csak azért,mert nem tetszik a bora,a cimkéje vagy esetleg a pincészet neve. Főleg ha nem is ismered az illetőt.
Azt pedig nagyon sajnálom,ha neked a 2002-es Merengő volt az utolsó bora. Lemaradtál néhány szép tételről.

ultimusz 2007.11.01. 18:33:17

Kedves Teroldego!

Tényleg nem ismerem Lőrincz Györgyöt és cseppet sem állt szándékomban személyeskedni vele szemben, tényleg túllőttem a célon, amiért itt és most megkövetem magam.

Viszont azt a véleményem továbbra is fenntartom, hogy mind a minitételes újabb borai, mind az egész édeskés-giccses cimke- és névvilága egyszerűen katasztrófális!

dalton1 2007.11.03. 16:49:45

Ki avatott szentté kit? Itt volt a pápa...?

Fekete Leányka 2007.11.03. 18:58:22

Ultimusz!

Ha elfogadjuk azt, hogy a bor csak közvetít a terroár és a kóstoló között, akkor talán érthető az a szándék, ahol az egyes dűlők ízeit külön szeretné megmutatni a borász. A St.Andrea annyi bort készít egy-egy dűlőből amennyi ott tisztességes gazdálkodással megterem, nem pedig annyit, mint amennyit el lehet adni. Ezt szerintem értékelni kell.

Egy kis kitérő:
Ma az országba kb.700.000 Hl bor kerül be Olaszországból. Nagy része folyó tételben 1 Euro alatt. Az áruházakban mondjuk elfogy a negyede. A háromnegyede azoknál a borászoknál köt ki, akik mindig annyi bort csinálnak (nem készítenek), amennyit el lehet adni.

A cimkékről leírom én is a véleményemet, hátha árnyalja azokét akik eddig határozott nemtetszéssel éltek.
Lehet olyan cimkéket készíteni, amelyről messziről felismerhető az adott borász. Ezt nevezzük a márkaépítés időszakának. Kiemelten negybetűvel a borász, vagy a borászat neve/logója. Ilyenek voltak a St.Andrea cimkék is az első két évben. Sokan leragadnak ennél a fázisnál, nem tunak, vagy csak nem akarnak ennél többet mondani. Fegyelmezett világban élnek, állandó arculattal. Én sokkal inkább egy olyan világba vágyom, ahol ezen túl is szeretnének üzenni valamit és tele van a világuk szárnyas csacsikkal, lángoló kalapokkal, idézetekkel a bibliából, szakrális utalásokkal, vagy csak egy neves festőművésszel készíttetnek egy-egy grafikát a különböző dűlőkből származó chardonnay-ra. Nekik már nincs szükségük az arculatépítésre, mondani szeretnének valamit, belehelyezni magukat egy olyan világba, ahol önmaguk is jól érzik magukat. Akik szeretnének velük tartanak.
Azt esetleg lehet mondani, hogy ez a világ nem tetszik, de azt hogy
"nyálas, gagyi, ömlengő bornevek egyszerűen borzalmasak. Giccses, ócska, sajnálnivaló"
talán nem illene.
Egyébként a vélemény szabad.

dalton1 2007.11.03. 20:51:05

Egyetértek! Annyival kiegészíteném hogy érdemes utánnaolvasni az egyes címkék történetének.

vargabalint_VBA 2007.11.03. 22:31:36

re: Fekete Leányka 2007.11.03. 18:58:22

A 700.000 hl-nek nézz utána. Tavaly 90.000 hl lédig bor jött be (összesen 131.000 hl), remélem, hogy idén nem nőtt ekkorát az import. :-)
Forrás: www.hnt.hu/doc/import2006.I-XII.pdf

egri Fehér 2007.11.03. 22:36:09

Szerintem az Örökké egy nagy fehér bor, 4 ezer Ft nem sok érte, azzal együtt, hogy a hordó tényleg kissé túlzottan hangsúlyos.

Fekete Leánykával nem értek egyet, ami a St.Andrea borok elnevezését illeti. Szerintem azért nem szerencsés dolog (még csak azt sem mondanám, hogy nem jó út amin ezügyben járnak, mert marha jó marketingfogás) mindenféle fantázianevek használata, mert az vhol ellentétben áll a birtok filozófiájával. Merthogy mi is a birtok filozófiája? A terroir borok készítése. Ehhez képest a terroir neve (a dűlő, vagy a falué, de sokszor még a borvidéké sem) nem található meg a főcímkén.
Márkaneveket építenek, ugyanúgy, mint az újvilági borgyárak... Miért nem a terroir jelenik meg a címkén???

Én azt a konzervatív elképzelést vallom, hogy a címkének tájékoztatnia kell, nem pedig egy új világot építenie. Szerintem az új világot a bornak kell létrehoznia, és ehhez a címke annyiban járul hozzá, hogy ellátja a bor fogyasztóját az ehhez szükséges tudnivalókkal. Persze attól még lehet szép.

Mindenesetre a St.Andrea címkék szépek [egy kivétellel: rozé...], és továbbra is marhára felismerhetőek, két arany csík közt egy grafika (általában)... :)))

Ja, és a borok is jók, és ez a legfontosabb!

egri Fehér 2007.11.03. 22:38:10

FL: btw az, hogy vkinek 10-12 hónapig kitart a bora, nem azt jelenti, hogy harminc centes importborral keveri a sajátját...
ha meg tovább, mint 12 hónap, akkor meg azt, hogy eladási gondjai vannak (kivéve persze a nem minden évben elkészülő tételeket)

Fekete Leányka 2007.11.06. 19:56:39

Egri Fehérnek

Alapjában egyetértek mindkét kommenteddel, de a terroirt csak a fajtaborok képviselhetik, illetve majd a Grand Superior borok. Az egy dűlőből készülő borok nevei:
Kovászó, Sziráki, Ferenchegy - Ch
Magyalos - Kadarka
Tóbérc, Magyalos - Kf
Mind dűlőnevek. Ezek hordozzák a terroirt. A borházasításoknak pedig nevük van, mint a gyerekenek:
Napbor, Örökké, Áldás, Merengő
Illetve van néhány olyan birtokbor, ami nem kizárólag egy dűlőből származik. Pl. Pn
Ezek a piaci tételek. Ezen kívűl van még néhány, amely valamely érzelmi okból saját nevet kapott. Aki kíváncsi rá hogy miért, remélhetőleg velem együtt örül neki.
De talán ezt az érzelmes hozzáállást nem illene tovább firtatni. Én szeretem és kész.

Csodás 2007.11.07. 08:57:21

Fekete Leánykának:
Csak annyit, hogy nagyon szép, ha egy bornak mélyebb üzenete is van, így St. Andrea majd minden címkéje kifogástalan.
Csakhogy:
"Mi szól a természetről, mi a jellegről, mi az életről, mi a látható, mi a láthatatlan, mi teszi az édeset, mi a keserűt, mi az ami ízlik, mi a halál, mi szolgál a halásznak, mi a vargának, mi tartozik az időre, mi az eredet, mi isten, mi a sátán, mi a méreg, mi ellenszere, mi van a nőben, mi a férfiban, ez a szín miért itt, ott meg miért az, miért a rövid, miért a hosszú, miért a találat, miért a vétés, és miért az ezeken túli realitás..."
Mindez a 06-os, könnyed kis rozécskán!
Hát erre egy mentség lehet, valami tudattágító szer. Meg aki úgy találja, hogy egy rozénak ilyen mélységeket kell sugallnia, azzal is baj van.
Ja, és mit üzen az 05-ös Merengő tiszta angol szövege a Magyar fogyasztóknak?? Azt, hogy nem nektek készült! Ennyi!!
süti beállítások módosítása