Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Godot-ra várva

Keressük a villányi terroirt (Bock, Tiffán)

2007.11.30. 09:41 - BOB

Ha villányi termelőket kérdezünk az évjáratokról, általában arra a következtetésre jutunk, hogy az anyatermészet Villányt csupa "kiváló", "igen kiváló" és "egészen csodálatos" évvel örvendeztette meg. Na már most, ha ez igaz – és miért ne lenne az, ha ők mondják –, a kettőezernégyes esztendőt csakis "kiváló" évjáratnak tekinthetjük. Valószínűleg maguk is így gondolhatták ezt, hisz számos magasra árazott bort, úgymond csúcsbort töltöttek le az évből. Ezen itókákból szemléztünk meg kettőt.

Az igazat megvallva sosem tartoztam a nagy Villány-rajongók közé, már ha nem számoljuk ide a mennyiségiből fokozatosan minőségibe átcsapó borfogyasztás kanyargós ösvényének első, botladozó lépéseit. Ugyanakkor a zsákuccázók kórusában sem vállaltam soha tenorszerepet. Egyszerűen csak megpróbáltam szeretni azokat a borokat, amik megérdemlik, és kerülni azokat, amik meg nem. A mai napig naiv kíváncsisággal közeledem a villányi borokhoz. Volt dolgom számos szép darabbal, meg számos kevésbé széppel is. De ha arra keresem a választ, mire képes a borvidék, a talaj, a napfény, a terroár, akkor ehhez a válaszhoz alig jutottam közelebb. Talán majd most.

Bock Cabernet Sauvignon Jammertal Selection 2004

Bock Józseffel kapcsolatban évek óta levegőben lóg a "technológiaváltás" varázsszava. Tény és való: a korábbi rusztikus, csak több év után fogyasztható, marcona tanninú borlegionáriusok történelemmé váltak, helyükbe a kettőezerhármas esztendő  alkohol- és gyümölcsbombaként jellemzett, könnyebben érthető és iható, mondhatni újvilági stílusú borokat léptetett. A helycserés támadásnak meg is lett az eredménye, a 2003-as Bock-borok rekordtempóval ürültek ki a vinotékák polcairól. Pedig egy helyütt maga a borász mesélte el, hogy a kettőezerhármas év katlanmeleg nyara jócskán rásegített a technológiaváltás kezdeti nehézségeivel küszködő pincészetre, az új technika pedig inkább a következő, 2004-es évben tudott kiteljesedni. Nos, íme az eredmény, szaglásszuk, ízleljük.

Fiatal, lilába hajló szín köszön rám a pohárból. Forgatva súlyos glicerincsíkok csordogálnak a pohárfalon, rajzos templomablakokat skiccelve rá. A bor illata elsőre édes. A meggy, vanília és édesgyökér már-már geilbe hajló kombinációja súlyosan, masszívan ül meg az orromban, távozni is alig akar. Néhány perc forgatás hatására aztán összeesik, mint a túlkelt kenyér: a vanília nyers tölggyé fanyarodik, és felüti a fejét egy furcsa, kén-dioxidos aroma, mégpedig annak is a kellemetlenebb, vegyszeresebb változata. Rendületlenül forgatom tehát tovább, hátha segít rajta a friss levegő. Újabb pár perc után aztán a vegyszerek mintha távoznának. Megkönnyebbülten sóhajtok fel, és már majdnem átadnám magam az élvezetek orális részének, amikor sunyin, hátulról visszakapaszkodnak a besték, és onnantól már távozni sem hajlandók. Igazából nem tudom eldönteni, hogy ez most valóban kén-dioxid, vagy ugyanez, plusz a brutális, 15%-os szesz furcsa kombinációja, vagy valami egészen más, az viszont biztos, hogy az amúgy súlyos és nehéz illatra erősen rányomja a bélyegét.

Szájban aztán az utóbbi években megismert Boxi-iskola tagadhatatlanul és kíméletlenül gyűri maga alá az érzékelést: hatalmas extrakt, brutális alkoholos fűtés, sok gyümölcs, mindenhonnan áradó, egész fejet betöltő ízvilág bontja le szájpadlásom. A korty végében megbúvó halvány kesernyéig töretlenül árad szét mindenhol, és az egyensúlya is több, mint rendben levő, vagy ahogy nálamnál kiműveltebb borírók szokják megfogalmazni: magas szinten megfogalmazódó harmóniával van dolgunk. Mindene nagy, de mindene egyformán. Finesznek, szofisztikáltságnak, rafinériának viszont hírét sem ismeri. Igazi erőbor, bár nemcsak a tanninokkal erőművészkedik, hanem az alkohollal és a gyümölcsökkel is. Elefánt a porcelánboltban.

Úgy tűnik, hogy ha 2003-ban a természet segített rá a technológiára, akkor egy évre rá bizony megvonta a támogatást, és a technológia vált uralkodóvá. A kevesebb talán több lett volna. Ha méretre pontoznám a borokat, feltétlenül érdemelne vagy nyolcat a tízből, de az illatában huncutkodó TVK és a kifinomultság teljes hiánya miatt most inkább szigorú vagyok, mint Karádi őrmester. 5 pont mint olyan, és remélem, hogy csak az én palackom volt ilyen.

Tiffán Cuvée Carissimae 2004

Tiffánék Karizmája a latin nevű csúcsküvék talán legnevesebbike, amelyet többen foglaltak már hősénekbe, mint Aragorn királyságát. És talán az egyetlen, vagy legalábbis egyike azon keveseknek, amelyek latin nevére valami értelmes magyarázat is van. Kettőezerkettes kiadását magam is nagyon szerettem. A bor egyébként teljes egészében a Villány legnevesebb dűlőjének számító Kopár termése, és ezt méretes felirat is hirdeti a címkén. Klasszikus bordói kevercs, a két cabernet és merlot házasítása.

Színe sötét rubinvörös, némi cseresznyés széllel, érettségben tehát a Boxi-sauvignon előtt járhat. Illata elsőre a klasszikus meggy-fa kombó, majd forgatva kis édesgyökér és némi bőr jelentkezik. Igazi barrikbordói illat, különösebb dörzsöltség nélkül, de szépen, kereken hozva a sztenderdet. Aztán egyszer csak bezárkózik, kicsit porosnak hat, és ezt a zárkózottságot már órákon át tartó karaffos érlelés, poharas pörgetés és buzgó imádkozás sem nyitja meg. A szelence bezárult, a vonat elment. Szép, kerek, de intenzitásában nagyon visszafogott marad.

Szájba véve viszont hódít: áradó ízvilágában szépen tercel egymásra a gyümölcs és a jól integrált fás jegyek, a harmónia szép, az utóíz igen hosszú, a szerkezet arányos, szépen összerakott. Hibátlan ívet kapunk a korty teljes tartama alatt, semmi döccenés, semmi keser. Ugyanakkor bár sokan és sokfelé hangsúlyozzák a Kopár-dűlő védjegyének számító kerekséget és harmóniát, amit erősen érezni e boron is, fájdalmamra komplexitásnak, finesznek itt sem találjuk sok nyomát. Izgalommentes a bor, minden nagysága, harmóniája, csodás hossza és kereksége ellenére. Azért egy vastag hatosra mindenképp érdemes. Mert szép bor, semmi kétség. 6 pont.

Bár két emblematikus bort kóstoltam, jottányit sem jutottam közelebb Villány megismeréséhez. Cserébe viszont kiköltekeztem szépen. És ezért kaptam egy technológiai bemutatót és egy izgalommentesen, de tökéletesen abszolvált kötelező kűrt. A területnek, az úgynevezett villányi terroárnak nem sok nyomát leltem. Ezek a borok ugyanúgy készülhettek volna a világ bármely hasonló éghajlatú borvidékén. Nem egyediek és nem megismételhetetlenek, egyszerűen csak jó borok. És azért ez sem utolsó szempont.

Címkék: kóstolás vörös hatpontos merlot 2004 ötpontos villány cabernet franc cabernet sauvignon bock tiffán carissimae terroir

37 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr81242245

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MAti 2007.11.30. 12:00:23

Én a borhoz nem értek, csak szeretem... :)

Viszont egy röpke kérdést feltehetek?
Meg lehet valahogy, legalább körülbelül fogalmazni, mit értesz "finesz" alatt?

koccintós 2007.11.30. 12:44:23

Ezek után én csak a best buy címkét hiányoltam... ;)

Jenyei 2007.11.30. 12:58:45

Ezt a Boxi-s bizalmaskodó hangot nem tartom az Alkoholistákhoz méltónak.

Kotyogó 2007.11.30. 13:40:19

Mit jelent a "technológiaváltás". Talán a francia Arobois chips heavy/medium és társaikat. Borász szaküzletek üzemeltetői mesélik, hogy a legnagyobbak is spórolnak a hordóval. Kíváncsi voltam mennyibe kerül egy új 225 literes tölgyfahordó. 50-70 ezer forint/db. Használható max 4 évig, mert utána ugyanolyan, mnt bármelyik tölgyfahordó. Nem ad túl sokat a borhoz. Vagy van egy új olasz termék, elég pár gramm belőle egy hordóba és nem csak a bornak ad kellemes vanília illatot, hanem - állítólag - magának a hordónak is hosszabb lesz az élettartama. lehet, hogy ezt érezted Bock borában amikor a vaníliáról írtál? 2004 nagyon rossz évjárat volt. Főleg vörösben, mert a fehérek alacsonyabb cukortartalom mellett is hozni szokták a formájukat. Ha jól emlékszem, akkor Jásdi szerint mi inkább fehér boros vidék vagyunk. Szóval, a már említett olasz adalékanyag, ami méreg drága, két perc alatt új illatanyagot kölcsönöz a bornak. Megmutaták, szédületes. Ezt a technológiai váltás? Egyébként nincs annyi tölgyerdő, mint amennyi barrik bor születik a világon. Csak erről egyik borász sem beszél. Megértem őket.... Főleg, ha 3000 forint/ palack felett értékesítik a borokat. Akkor már inkább a reduktív borok, igaz azokra meg szintén fújnak, akik a hordós érlelésre tették le a voksukat.

Kotyogó 2007.11.30. 13:44:03

Jenyei! Nincs mit csodálkoznod, mert itt a Boxi a sztár, meg még néhány borász, akik azt Isten tudja, hogy mivel érdemelték ki a kiemelt figyelmet. És vannak olyanok is, akikről csak nagyon ritkán írnak. Sajnos... Tiffánt becsülöm, mert ő legalább csinál nagyon jó és nagyon szar borokat is. Ez az élet, nem lehet mindegyik bor egyformán jó.

Jenyei 2007.11.30. 14:15:56

Kedves Kotyogó, ez most sejtelmes, de félreérthetetlen vádaskodás akar lenni Bock és a barik-hordót használó cégek ellen?
'Lehet, hogy...?' Persze minden lehet. De akkor most ha Bock személyesen nem válaszol itt, és nem cáfolja meg a chip használatát, akkor 'a hallgatás beismerés' elve alapján ő is simlis ál-barikozó?

benchmade 2007.11.30. 14:39:25

A saját lelkiismeretével kell szembenézni annak a borásznak aki a szar 2004-2005-ben is megcsinálta a csúcsborait.

Kotyogó 2007.11.30. 14:52:33

Jenyei!
A lótúrót! Nem Bock-nak szólt, hanem arról írtam, hogy átalánosan megy a nagy átverés. Egyébként ittam olyan Bock barrik bort, ami szerintem nem látott hordót. Bock meg vegye a fáradtságot és válaszoljon, ha nem igaz... :-) Egyébként nem is biztos, hogy átverés, hanem csak "technológiaváltás" ahogyan a cikkben is olvasható. Lehetnek jó technológiai borok is, ha már fejlődik a világ. Te sem szívesen közlekednél ma már Trabival, ha van annál jóval biztonságosabb és kényelmesebb autó. Arra akartam rávilágítani, hogy a borkészítés ma már nem úgy megy mint hajdanán. A gravitációtól nem lennének Márton napján letisztult borok. Na jó, egy augusztusi szürettel talán. Benchmadének meg igaza van. 2004-ben és 2005-ben nem születtek csúcsborok. Más kérdés, hogy "csináltak" csúcsboroknak nevezett italokat. Már írtam itt arról, hogy az egyik kedvencen Konyárinak a Sigillum Lonliense-je. Remélem jól írtam le. : -) Ezért már kaptam kritikát. Szóval a Lonliense egy nagy bor volt 2003-ban. Aztán a 2004-es és 2005-ös borukat kóstolva nagyot csalódtam. Pláne, mert ugyanolyan áron mérték, mint a 2003-as borukat. Az utóbbiak nem voltak csúcsborok. Sőt...

hegyaljai 2007.11.30. 14:52:38

Nem túl elegáns egy fogalmat úgy meghatározni, amikor valamit úgy definiálunk, hogy mi nem. Tételezzük fel a terroir borról, hogy az nem egy a fajta jellegével meghatározott, nem a fajélesztő által felerősített erjedési illattal, nem a hozzáadott – a borászatban engedélyezett – anyagokkal módosított, nem az érlelési hatásokkal megváltoztatott bor. Amely borokra nem ezek a jellemzők, illetve jellegüket ezek a hatások csak a legkisebb mértékben módosítják, akkor tud érvényesülni a termőhely, a terroir. Az egészre persze hat az alkotó ember tudása, kultúrája, technológiája. Ha nő az emberi energia-bevitel, akkor kevesebb a termőhely számára az alapvetően – a növényi asszimilációt kivéve – az entrópián alapuló, a csökkenő energiaszint felé való mozgások érvényesülési lehetősége. Minél több az emberi hatás – főleg a borászatban – annál inkább lehet ugyanilyen, illetve nagyon hasonló bort a szomszéd dűlőben, faluban, országban előállítani.

Kedves bob!

Ezért nem találtad a Villányi terroirt.

Albert gazda 2007.11.30. 15:26:29

A sejtelmeskedve vádaskodó kommenteket ki fogjuk vágni a francba. Az bizony nem úgy van, hogy akit megvádolnak, az bizonyítsa be, hogy nem. Hanem annak kell bizonyítania, aki azt mondja, hogy igen. Ehhez tartsuk magunkat, ha lehet.

dalton1 2007.11.30. 15:41:53

Kicsit zavar engem is a Boxi-zás meg a Gyuri-zás attól függetlenül milyen érzelmeim vannak az adott borászokkal kapcsolatban.
Én senkiről semmit nem feltételezek de sokmindent elképzelek, mindenesetre a Bock-alapborok ára 1000Ft-tal el van nézve fölfelé...csakúgy mint más "sztárborászok" alap-cuvée-i és borai...de asszem ezt már kitárgyaltuk párszor. Jó bort csinálnak persze, az új hordó is hozzáad az árhoz de csak azért legyen 30-40%-kal drágább, mert Nike vagy Adidas?

Kotyogó az 50-70eFt egy barrique hordóért igen jutányos...

Kotyogó 2007.11.30. 16:04:16

Nem vádaskodtam, csak elmondtam azt, amit úton útfélen hallani a borászati segédanyagokat forgalmazó magyar és külföldi cégek tulajdonosaitól. Akik bizony igen jól élnek abból, hogy a neves borászatok tőlük vásárolnak. Persze neveket is említettek, de azt bizalmasan tették. Ráadásul nem szeretném egyik ilyen anyagot használó borászatot sem hírbe hozni, mert ugye ők nem vallották be, csak a segédanyagokat forgalmazó cégek tulajdonosai mesélték. Lehet, hogy nincs igazam, mert az ezeket az anyagokat forgalmazó cégek tulajdonosai hazudnak. Ha ők igen, akkor én is. A személyes tapasztalatomat egy Bock bor kapcsán írtam le. Nem azt mondtam, hogy Bock nem készít csodálatos nagy borokat. Azt sem, hogy nem ittam tőle valóban tölgyfahordóban készült nagyon finom bort. Jó lenne, ha valaki szervezne egy konferenciát és ott a borászok elmondanák, hogy mi tartozik hozzá a fejlődéshez és mi nem. Egyébként ezeket a segédanyagokat tudtommal törvényi előírás szerint hozzá tehetik a borhoz. Másként ugyanis nem forgalmazhatnák. Főleg francia és olasz termékekről van szó. Albert Gazda! Nézz körül a neten hátha te is tömegével találsz ilyen termékeket forgalmazó cégeket. Mint írtam, ez nem is biztos, hogy baj, mert nem kell Trabanttal közlekedni, ha ma már jóval kényelmesebb járműveket is feltaláltunk. Egyébként a kommenteket ki lehet vágni a francba, csak akkor minek ez az egész. Moderátor egyenlő cenzor? Persze kis hazánkban különösen értelmezik a sajtószabadságot… De ezt Ön is tudja Albert Gazda.

Jenyei 2007.11.30. 16:06:22

Én is keveseltem egy kicsit.
Legyen 150 eFt. 225 liter az 300 palack egy évben, két évben 600, utána ne használjuk. Akkor az 600 palack, egy palackra 250 ft jut. Azért az nem ANNYIRA horribilis, hogy ezer forintokkal felnyomja az árat.

Kotyogó 2007.11.30. 16:15:20

Dalton tévedsz. Hörcsik Ricárdtól (Dynamis Kft.) kért árajánlatomra a következő válasz érkezett: Két 225 literes új barrique hordó ára 140 ezer forint. Igaz, tavaly volt. Nagyobb tételben még olcsóbb. Franciaországból és az olaszoktól két-három-négy évet használt hordókat 15-20 ezer forintért hoznak be, úgy hogy még a kereskedő is jól jár. Használtabb hazai hordókat 5-10 ezer forintért adnak el. Igaz, azok már 5 év felettiek vagy még öregebbek. Egyébként szerintem is túl van spilázva Bock... De a szűk látótér mindenkinek jár.

dalton1 2007.11.30. 16:51:05

Lehet Kotyogó! Nekem egy borász mondta de igazad van a 80eFt az a felső ár.

Kotyogó 2007.11.30. 17:20:33

Dalton! Az tökéletes. Egy év alatt 10 ezer forintot emelkedett, ami elképzelhető, mert ugye fogy a tölgy. Már régen nem csak francia tölgyből készítik a hordókat. Román, ukrán tölgyek érkeznek Magyarországra is. A déli meg a nyugati államokban is tőlük vásárolnak. Ráadásul a barrikolás az egy nagy hókuszpókusz. Ugyanis, amikor a hordót készítik a hajlításkor mindenképpen felmelegítik a fát. Az csak ráadás, hogy ugyanabból a tölgyből tüzet rakva jobban megpirítják. Így lesz aztán lájtos, meg médium stb. Régen a gyengébb minőségű borok javítására használták a csersavakban gazdagabb új tölgyfahordókat. Amikor rájöttek arra, hogy plusz ízt ad a tölgy. Pl. vanília stb. eljött a barrik mánia kora. Ma már szőlőmag kivonatokat is adagolnak a borokhoz, amivel különleges aromákat adnak a bornak. Ezeket teljesen apróra (porrá) darálják és pillanatok alatt feloldódik a borban. De van olyan adalékanyag is, ami tölgyfából készült. Porszerű barna és ugyanúgy a vanília a meghatározó illata. Amikor a 2003-as Konyári Lonliense-t ittuk az egyik borász barátom megjegyezte, hogy karamell íze van. Tetszett neki, de felvetette, hogy esetleg pirított cukrot rakot hozzá. Nem tudom, lehet, hogy csak a hordó alakította a bort. De most figyelj. Mertz Árpád - remélem jól írtam le a nevét - kedző borászoknak szóló alapkönyvében a vörös borok ízének és színének javítására karamellt javasol. Hogy ezt a bortörvény engedi-e vagy sem, azt nem tudom. Végül is az is cukor, márpedig két mustfokot ma még cukorral is javíthatnak a borászok. Albert Gazdától előre elnézét kérek, mert nem akartam meggyanúsítani Konyárit. Ettől még 2003-ban jó volt a bora. Jajj, jut eszembe, most már nem írom le még egyszer Konyári nevét, mert úgy járok, mint a Feinddel, aki miatt megfedtek a múltkor, mondván hogy reklámozom.

dalton1 2007.11.30. 17:47:38

A borkészítés törvényben engedélyezett adalékanyagaival való ismerkedés közben sokszor, nem rengetegszer döbbentem meg...nagyon...nem kicsit...

Kotyogó 2007.11.30. 18:03:34

Pl. Kupfát Ilyesmikre gondolsz? Rézszulfát, a kénhidrogénes (záptojásszagú vagy más néven bakszagú) borok kezelésére. Nehézfém milligrammok kellenek, de a törvény engedi. Csak egy kicsit kell többet rakni a borba, hogy az egészségre ártalmas legyen. Állítólag idén -főleg a kisebb pincékben minden harmadik boroshordóban bakszagú borok vannak. Ezt valószínűleg a nagyok is nehezen tudják elkerülni.

Kotyogó 2007.11.30. 18:07:33

Egyébként a www.enartis.com oldalon olvashattok arról, hogy milyen adalékanyagokat tehetnek a borokba. Angol nyelven persze. Ezek a termékek kicsi hazánkban is megvásárolhatók.

Kotyogó 2007.11.30. 18:09:44

Abert Gazda figyelmébe ajánlom, hogy egyszer erről is írhatnátok egy cikket. Végül is ez is a borhoz tartozik. Nem föltétlenül előítéletesen, de átnyálazva, hogy az egyes termékek mit okozhatnak vagy hogyan javítanak a bor élvezeti értékén. Pl. fajélesztő nélkül ma már egyetlen magyar borász sem tudna nagy bort készíteni...

hegyaljai 2007.11.30. 18:34:39

Kedves Kotyogó!

Ha nem a talaj, a helyi mikroklíma érvényesül, hanem a befektetett pénz az új hordók árában, vagy a chips-ben, vagy a létező instant anyagokban, akkor a terroir visszahúzódik. Ez visszanyúlik a hagyományok kérdésére is, mert amikor a talaj nem volt tönkretéve a gyomírtókkal a műtrágyával, a szőlőtermelési technológia, a feldolgozás egységes volt, és lényegében nem léteztek borászati beavatkozások a töltögetésen kívül, akkor tényleg a terroir vitt mindent. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a filoxéra előtt kevert fajtaszerkezet, akár százévesnél is idősebb tőkéken, nem volt alany nemes egymásrahatás sem. Magyarországon jelenleg talán 8-10 borászati vállakozás vállaja fel azt az alázatos hozzáállást, hogy érvényesüljön a termőhely. Terméskorlátozás, öreg tőkék, sok kézimunka, minimális vegyszerhasználat a szőlőben, és a borászatban a kénen kívül semmilyen. No ezért nehéz a mai borokból a terroirt kiérezni, azt azonosítani.

shiraz 2007.11.30. 19:23:28

"Pl. fajélesztő nélkül ma már egyetlen magyar borász sem tudna nagy bort készíteni..."
szvsz pont ennek az ellenkezője igaz.

aquarius71 · www.finewines.hu 2007.11.30. 20:09:19

Kedves Mindenki!

Azt gondolom AG fenti posztja egy igen érzékeny ámde annál fontosabb témakör érint. A magam részéről régóta töprengek azon, hogy milyen szempontok befolyásolnak a stílusa (ill. annak váltása) kialakításakor. Én nagyon szeretem a Bock borokat és méginkább készítőjüket mint ember (van szerencsém ismerni) de ha a szívemre teszem a kezem akkor én is a terroir-ra szavazok. Még akkor is ha nem minden évben kapja az ember ugyanazt a minőséget. Sőt megfordítom. Talán ez a szép és izgamas az egészben, hogy minden év más.

Talán éppen ezért áll közelebb Szekszárd (ha úgy tetszik Szexárd) és borászai és borai ahol sokkal inkább tettenérhető a "hely szelleme" a borokban mégha ez együtt jár az évjárat szabta hullámzással is. (szerencsére inkább hullámhegyek vannak). Az is egy érdekes szempont hogy a "terroirközpontú" boroknál és borászatoknál mennyivel jobban hagyják érvényesülni a természetes tényezőket (helyi fajta, talaj és klíma triója) például a hozamkorlátozott, öntözés és vegyszermentes (ökológiai/biodinamikus szőlőtermesztésen keresztül és a pincében is kevésbé a "technológián" van a hangsúly.

Ilyen szempontból van még mit megismerni ezen az önológiai kalandtúrán, ahogy azt a Chateauneuf du Pape vagy bizonyos olasz/toszkán borok is jelzik.

Albert Gazda hozzávetésével pedig maradéktalanul egyetértek: "A sejtelmeskedve vádaskodó kommenteket ki fogjuk vágni a francba. Az bizony nem úgy van, hogy akit megvádolnak, az bizonyítsa be, hogy nem. Hanem annak kell bizonyítania, aki azt mondja, hogy igen. Ehhez tartsuk magunkat, ha lehet. "

Hadd legyek rosszmájú, ez csak a boros témákra vonatkozik? Vagy másra is? (szalmaerőmű...) Bocsánat....

aquarius71 · www.finewines.hu 2007.11.30. 20:10:40

Elnézést, egyik mondatom hiányosra sikeredett, helyesen: "A magam részéről régóta töprengek azon, hogy milyen szempontok befolyásolnak EGY BORÁSZT a stílusa (ill. annak váltása) kialakításakor.

tomlaker 2007.11.30. 20:39:03

nem akarok olyanba belemenni amihez nem értek, de a fajélesztő nem valami ördögtöl való szintetikus dolog, hanem leválogatott vadélesztők.
burgonyban ha jól emlékszem, például szabályozzák a használható törzseket az eredetvédelem jegyében.

Malbex 2007.11.30. 20:45:16

szerintem itt nem a fajelesztorol van szo, hanem a pakolt tanninrol, a mustsurites ezernyi technikajarol, a forditott ozmozisrol, satobbi.

franki 2007.11.30. 20:54:29

Talán szerencsésebb lenne a termőhely kifelyezés használata, mert a terroir másról is szól.

Cukker 2007.11.30. 22:49:51

Malbex... igenis nagyon sok múlik a fajélesztőn... ugyan azon, egyszerre szüretelt szőlőből másfajta élesztőbel más bor lesz, gyümölcsösebb, mélyebb színű, magasabb extract tartalom stb...
A "technológiaváltás" pedig leginkább az irányított (hűtőtt esetenként akár fagyasztásig) erjesztés, a megfelelő élesztő kivása, a kénezés (mikor, mennyire) sem mint chips-szezés, műtanninozás...stb...bár bizonyára ez is előfordul, a váltás nem ezt jelenti.

a barrique hordókat pedig 70-200 (+áfa) áron lehet venni, aki nem hiszi, járjon utána

Malbex 2007.11.30. 23:11:19

Cukker, koszonom, tudom, mire jo a fajeleszto, konkretan az extrakt nem fog tole noni. Ellenben a pakolt tannintol igen :) Es az se mutannin, hanem altalaban tolgytannin.

Dél-Balaton 2007.12.01. 09:46:36

Malbex, a fajélesztő nagyon is befolyásolja a borok extrakt tartalmát, mert az élesztők más és más koncentrációban termelnek többek között glicerint. Pakolt tanninok mennyiségétől az extrakt kevéssé változik, mert az ajánlott használandó dózis pár gramm hektónként.

pelotepincsi 2007.12.01. 13:42:38

továbbra is Loliense, vagyis Lelle

Benikuty 2007.12.01. 19:36:46

Ne piszkáld már,végre eldugult:)

Kotyogó 2007.12.01. 21:47:19

Pelotepincsi! Bocs! Igazad van!
Benikuty! Már megint nem a lényeg érdekel! Talán ha olyan hozzászólást írnál, amit szívesen elolvas az ember. Mint pl. hegyaljai, aki értelemes dolgot írt, mert igaza van: gravitáció, kén, fejtés és töltögetés. Így születhetnek nagy borok, meg nagyon ihatatlanok. De mindezt legalább a természet hozza létre.

hegyaljai 2007.12.01. 22:35:32

Kedves Kotyogó!
Én a bor kapcsán nem írtam a gravitációról, csak az entrópiáról.
Persze, ha az ember beavatkozik a szőlőbe, a borba, attól még az lehet nem csak tisztességes, hanem élvezetet nyújtó is. Ennél fontosabb, hogy én is ahhoz a 99 %-hoz tartozom, aki nem tudja megfizetni azt az árat, amelybe egy ilyen ideálisnak tartott terroir bor a ritkasága, a termelő kockázata miatt kerül.

Benikuty 2007.12.02. 08:37:48

Kotyogó,nem kell elolvasni:)

Fekete Leányka 2007.12.02. 19:38:55

35-ből 10 komment a Kotyogóé. Ez már küvében is túlhangsúlyos.

Malbex 2007.12.02. 20:08:45

En inkabb fejlodeskent ertekelem, hogy a 10 kommentjebol csak egyben kerult elo Feind neve :)
süti beállítások módosítása