Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Kalifornia odaát van

Hiába sok, mégis kevés – és már megint Gere Kopár

2008.01.28. 07:12 - Albert gazda

A kaliforniai borok kapásból lenyűgöztek a 90-es években. Akkor, amikor először találkoztam velük. Mert vastagok voltak és bársonyosak. De már másodjára kiderült, hogy az egyik pontosan olyan, mint a másik. Harmadjára pláne. Kis túlzással, ofkorz. Természetesen vannak kivételek. Kóstoltam egyszer egy Joseph Phelps-cabernet-t, máig érzem földesen-izgalmasan-gyümölcsösen-bordóiasan komplex illatait. Alig néhány hónapja az Allora Lussót tartottam indokoltnak dicsérni. Akárhogy is, az utóbbi időben többször eszembe jutott, érdekes lenne megnézni, hol is tartunk éppen – mármint én és a kaliforniaiak. Úgyhogy kapóra jött, hogy N. Prof. tengerentúli turnéja során szert tett három érdekesnek ígérkező tételre, a 60-70 dolláros kategóriából.

Rai Vini Egri Cabernet Sauvignon 2003

Magyar versenyzőket is csatába küldtünk, elsőként ezt. A Rai Vini bioborászatként hirdeti magát, hogy ez pontosan mit jelent náluk művelésmódban, terhelésben, borászati munkában, azt nem tudom. Az biztos, hogy azok a borok, amelyekhez szortimentjükből szerencsém volt, nem hatottak meg. Ez sem. Meglepően töpszli dugó, átlagosan rubintos szín. Nagyon animális illat, cefrés, éretlen meggyes jegyekkel. Ízben annyira nem savanyú, hogy ihatatlan legyen. A második körben már egészen brutálisan istállószagú, ember legyen a talpán, akinek marad kedve belenyalni. 3 pont, maximális jóindulattal.

Chateau St. Jean Cinq Cepages 2003

Kultuszbor a Sonoma-völgyből, ha jól emlékszem, néhánnyal korábbi évjárata év bora címet szerzett a Wine Spectatortől. De az sem kizárt, hogy mástól. Öt szőlőfajta termése, a két cabernet-t és a merlot-t petit verdot és malbec színesíti. 14,4-es alkohol, mély bíbor szín, meleg illat. Likőrös és aszalt gyümölcsös, nem nélkülözi a komplexitást. Szájban is vannak tartalmai, de sok az édesség – annak ellenére, hogy a végén elég rendesen szárít a tannin. Az illata nyílik is, de az ízében kevés a kanyar, egy svunggal hömpölyög végig, sokkal több összetettségre lenne szüksége, hogy igazán szeressem. 6 pont.

Gere Attila Kopár 2004

Alig egy hónapja bántottam a 2003-as Kopárt. Nem ízlett, kaotikusnak, visszafogottnak, kellemetlennek találtam. Ám azt hallottam, ahogy a 2004-es fekete címkés barrique cabernet, úgy a 2004-es Kopár is különb formát mutat, mint egy évvel korosabb, szuper évjáratból származó párja. Színe rendben, illata máris fineszesebb. Az obligát erdei gyümölcsökön túl pörkölt csonthéjasok izegnek benne, meg kellemesen kulturált minerális frissesség. Testben karcsúbb, mint az amerikai, de jó tartású, rétegzett ízekkel. Finom, kellemes, jó ivású. Bőrös-leveshúsos árnyalatok gazdagítják. Lecsengését savanykásság billenti meg, de a második körre ez eltűnik. Illatai még áradóbbakká válnak, a korty egyensúlyban van, szépen tartja magát a búcsúig. Szerintem eléri a 7 pontot.

Casa Lapostolle Clos Apalta 2004

Michel Rolland legfontosabb chilei munkaadójáról alaposan leszedtük a keresztvizet bécsi túránk után. Most itt volt az alkalom, hogy a Lapostolle–Marnier-érdekeltség lemossa a gyalázatot. Mégpedig csúcsbora, a Clos Apalta 2004-es verziójával. Bordeaux-i blend. Talán a legmélyebb szín. Vastag, sűrű orrban, nem kevésbé szájban. Sok erdei gyümölcs, csipetnyi furcsa, parfümös mellékszál. Nem kellemetlen és direkt, hanem érdekes, nem éreztem még ilyet, képtelen vagyok leírni pontosan. Hatalmas és gömbölyű, ha azt állítanám, hogy játékos és izgalmas is, túloznék, de okvetlen érdekesebb, mint a kaliforniaiak. Búcsújában nemcsak tannin van, de gyümölcsösség és lendület is. Jó bor. 7 pont.

Vesztergombi Pince Csaba Cuvée 2003

Irigyen figyeltem régebben Alföldi Merlot kolléga és barátai Vesztergombi-rajongását, különös tekintettel a szelektív cabernet sauvignonra. Sajnáltam nagyon, hogy nekem azokból a bizonyos 2003-as válogatásokból pont a CS-t nem sikerült beszereznem, hanem csak a többit. Amelyek általában bicegtek. Öt ponttal zárt régen a cabernet franc, egy-két hónapja bontottam kékfrankost, Műtannin véleményét közelinek éreztem az enyémhez. Végül úgy döntöttem, ebben az amerikás sorban hátha dobbant a Csaba Cuvée. Csakhogy. Illata abszolút bizonytalan. Káosz és rendezetlenség, ráadásul erősen tejes, amit sehogy sem tolerálok. Ízben komplexül sűrűnek, nagynak mutatkozik, hömpölyög, betölti a szájat, de a savak nem szépek, a tannin szárít, a végéből visszaköszön a tejesség. Részletekben gazdag, de a részletek az istennek se állnak össze egésszé. Lehet, hogy a palackkal volt gond. Pedig nagyon megnéztem a dugót: ilyen szépet, hosszút és egészségeset ritkán látni magyar üvegben. 5 pont.

Joseph Phelps Napa Cabernet Sauvignon 2004

A legnagyobb név a mezőnyben. Nyilván az Insignia miatt bálványozzák, de azzal nemcsak az a baj, hogy kinek van rá pénze, hanem az is, hogy ember legyen a talpán, aki fel tud hajtani belőle egy példányt. A Napa-völgyi CS sem kispályás. Nagyvörösbor-szín, áradóan széles-súlyos illatvilág. Mintaszerűen hozza a cabernet sauvignon kassziszos-eukaliptuszos jegyeit – de nem sokkal többet. Rengeteg édesség, széles-magas test, egyenes, pontosan tudja, mit akar, és azt hogyan is érheti el. Aki nem szereti a vörösbort, ennek alapján megszereti. Aki azonban azt szereti, ha a vörösbor férfias és energikus, nem szereti. Hiába jön elő valami ribizli, hiába okosodik, ahogy szellőzik, hiába nem ismeri a zöldet hírből sem, nincs benne az a haraphatóság, az az izgalom, amely a szememben igazán klasszissá tehetné. Hiába sok, mégis kevés. 6 pont.

Címkék: chile kóstolás 2003 vörös szekszárd hatpontos 2004 ötpontos eger hárompontos gere attila villány hétpontos vesztergombi kopár cabernet casa lapostolle sauvignon rai vini phelps st. jean csaba cuvée cinq cepages clos apalta sonoma napa

29 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr41311461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2008.01.28. 08:13:07

hiába, már a Kopár is minerális...:-)

Cserszegi Óvszeres 2008.01.28. 08:27:23

El kell felejteni hamarosan minden korábbi előítéletet a nagy "vörösbor-lelőhelyekkel" kapcsolatos nézetekről. Múltkor ittam egy Cezar Pincészettől származó, Extraordinarii fantázianevű vöröset, az elmúlt fél évben a legjobb vörös, amit ittam.

Shyr Kahn 2008.01.28. 10:43:59

Szerintem eleve nem kellett volna felszedni semmilyen előítéletet, főleg nem egy régió tételeinek 1%-nyi kóstolása után :S

Cserszegi Óvszeres 2008.01.28. 11:38:00

Előítéletek márpedig vannak, amelyek részint még jogosak is lehetnének, ha közben nem tanultak volna meg az ország legkülönbözőbb pontjain is hozamkorlátozni, meg profi módon bort készíteni. Nagyra tartom a "klasszikus" magyarországi termőhelyeket, csak közben jönnek mások is, ébrednek mások is, Zala lassan megint fogalom lesz, nyomul az Alföld, meg egy csomó olyan terület(nem is mind borvidéki minősítés alatt), amelyeken eddig divat volt röhögni. Persze ettől függetlenül hiszek a terroir-alapú megközelítésben, de a borok árát figyelve túlzónak tartom, amit a névért, termőhelyért fizetni kell ma Magyarországon.

Octopus 2008.01.28. 13:05:18

a Clos Apalta chilei, nem kalifornyák...

Shyr Kahn 2008.01.28. 13:16:06

Octopus dokinak igaza van. Ez hiányzik a cikkből. Előítéletek vannak/voltak/lesznek, de egy kicsit kevésbbé kellene leértékelni az Újvilágot, mert bizony ott is van rengeteg szépség.

Shyr Kahn 2008.01.28. 13:19:15

A Casa Lapostolle nem mellesleg talán a leghíresebb chilei borászat a Concha y Toro után.

Albert gazda 2008.01.28. 13:54:16

Amelyről például itt írtam:

alkoholista.blog.hu/2007/12/28/keretes_tortenet

meg itt:

alkoholista.blog.hu/2007/02/19/halal_a_tematikara

meg a 90-es években a VG-ben

persze lehet, hogy jobban ki kellett volna domborítani a dolgot, csak hát az ember hajlamos nem mindent ádámtólévától kezdeni, olyan esetekben, amikor az alapinfókat már többször leírta

nemjo 2008.01.28. 14:07:25

Hm...
A 2004-es Kopárt nem volt bizodalmam kóstolni, sőt a létét is megkérdőjeleztem. Úgy hittem hogy abból az évjáratból nem lett volna szabad letölteni, de ezek szerint tévedtem ....

Más: Ausztrál évjáratokról van valakinek infója?

kádkongató 2008.01.28. 14:48:35

nemjo
Nézd meg a Hugh Johnson borzsebkönyvét. Sok helyen lehet kapni. Abban benne van.

Shyr Kahn 2008.01.28. 15:36:27

A doki tudta... úgy gondolom, hogy otthon van az Újvilági borok világában :-) ;-)

egri Fehér 2008.01.28. 16:43:13

nemjo:
Hadd legyek egy picit gonosz és ironikus:
ausztrál évjárat? MUHAHA!!!! :D:D:D:S:S

hegyaljai 2008.01.28. 18:24:20

Kedves Albert Gazda!
Én magamat egy rendkívül toleráns blog látogatónak tartom, de ma valami kiverte nálam a biztosítékot!
"Kis túlzással, ofkorz"
Gondolom, ezt rajtam kívül mindenki érti. Ha így van visszamegyek a Ménesi útra a diplomám ügyében. (és semmi szmájli, tényleg dühös vagyok)

friccs 2008.01.28. 20:11:27

Kedves hegyaljai!

Már veheted is a cípődet, gute reise! :)))

deprimarius 2008.01.28. 21:05:08

ringsider,

Nem értem, miért vagy szkeptikus. Lehet, hogy 2004-ből már annyi palack Kopár készült, hogy kénytelenek voltak vásárolni Fertőrákosról is szőlőt a csillámpaláról, így ténylegesen minerális lett a bor:)

ps: amúgy Ráspinak tényleg van olyan szőlője Fertőrákos határában, amit "Kopár"-nak neveznek(a dűlőt). Na azt kellene kétszeres Kopár-áron kihoznia.

Ferraiolo 2008.01.28. 22:55:09

Ha gondos kutatómunkát végeznénk itt a blogon a kommentekben legtöbbet szereplő szó tárgyában akkor kétség kívül Ráspi lenne az. Polihisztor vagy gerillamarketing? Még a végén kiderül, hogy Romanée Conti is Fertőrákosról vásárolja a szőlőt:))) Haggyyuk má ezt...

dagadtos 2008.01.28. 23:56:34

Sose fogja/fogják abbahagyni, ezt kell megérteni - leginkább már rég ki kellett volna tiltani a francba. Most hogy is jött ide a Ráspi, ehhez a cikkhez? Hogy a fenébe jött ide?? Komolyan kiborító, olvashatatlan már az egész oldal emiatt.
És a gerillamarketing kifejezés nagyon találó...
Kedves Albert Gazda! Semmi esély nincs rá, hogy a CS reserve-hez is hozzájuss? Érdekelne ezután az 5 pont után, azt hova tennéd.

deprimarius 2008.01.29. 10:21:18

Ferraiolo,

ott volt a szmájli a végén...de a Kopár-jelenség miatt jogosnak érzem a poént(egyre több tízezer palack készül belőle és nemcsak a névadó dűlőből).

dagadtos,

csak egy kis humorérzék, hogy máshol az országban is van olyan nevű dűlő mint a leghíresebb magyar borbrand neve. (ami ugyebár NEM csak a Kopár dűlő terméséből készül). Az indított az egészre, hogy egyre devalválódik, erodálódik a "minerális" szó tartalma, mert már jószerével minden bor minerális lesz. Kezd divatszó lenni, miközben a valóban, markánsan minerális borokat két klezemen meg tudnám számolni. És hogy pont a Kopár lenne menerális, az nekem a csúcs!

de hogy ontopik is legyek: a 04-es Kopárt nem kóstoltam, a 03-as nekeme is óriási csalódást okozott, 3-4 pontot adnék max.

hegyaljai 2008.01.29. 12:01:52

Kedves deprimarius!

Remélem a következő kijelentésedért

"(egyre több tízezer palack készül belőle és nemcsak a névadó dűlőből)"

Gere fel fog jelenteni hitelrontásért. Ha nem fog feljelenteni, akkor annak hírértéke lesz. Ugye a blog kezelői az ilyen ügyekben a bíróságnak kiadják a regisztrált hozzászóló adatait?

dagadtos 2008.01.29. 12:26:56

Én nem vagyok humoromnál, amikor egy ilyen cikk végén is előkerül a Ráspi. Ha valahol aztán semmi keresnivalója a nevének, az egy ilyen mezőny. (Nem minőségileg, hanem a borok karakterét tekintve.)
Az, hogy a Kopár csak a Kopárról lenne, nem is állítja senki, sőt. Pl az erősen limitált Gere Finesse '04 hátcímkéje épp ezt taglalja, hogy a Kopárral ellentétben, az teljesen onnan van. (Vagy a carissimae, mástól.)

Ferraiolo 2008.01.29. 12:29:14

Miért, nem több tízezer palack készül a Gere Kopárból? Én úgy tudom. Van valakinek infója a pontos palackszámról?

dagadtos 2008.01.29. 12:56:41

Illetve, azt kifelejtettem írni, hogy magán a Kopár címkéjén is fel vannak tüntetve a dűlők pontosan.

Shyr Kahn 2008.01.29. 13:31:30

Amikor láttam, hogy végre született egy cikk a kaliforniai borokról és ilyen sokan szóltak hozzá, már kezdtem kellemesen csalódni, hogy végre nem csak a szűk hazánk tételeiről folyik a diskurzus... erre azt látom, hogy Ráspi és Kopár a téma ezerrel, csakúgy, mint az előző néhány heti cikk után (Vesztergombi és az egri tétel sehol, a címnek megfelelő régióval pedig nagyon kevesen foglalkoznak). Mégsem kellett csalódnom. 1970-es években pedig lenyomták a Bordeaux-i nagyágyúkat franszoáhonban és mostanság is gondolom nagyon sok a gyönyörű tétel közöttük. Én a jó bort szeretem és szeretnék néhány igazán jó Napa-, vagy Sonoma- völgyi tételt kóstolni. A probléma csak az, hogy ezek a jó tételek többségében elég drágák (~100$). Tud valaki Budapesten olyan helyet, ahol nagy választékban kaphatók?

deprimarius 2008.01.29. 14:05:04

hegyaljai,

na ennek a beírásodnak nagyon-nagyon örülök, mert példaértékű. A tényeket már előttem leírták, a Kopár VÁLLALTAN, NYÍLTAN nem csak a Kopár dűlőből készül és tényleg egyre több palack készül belőle. Hozzád hasonlóan erről nem tudnak sokan és a mérvadó villányi csúcs-dűlőbornak tekintik a nevezett bort. Közben nem az, ezzel együtt bizonyos típusú piacokon tényleg fontos hogy legyenek ilyen boraink-brandjeink és ezt Geréék nagyon profin csinálják.

Ferraiolo 2008.01.29. 14:12:21

Shyr Kahn!
Én is szívesen szóltam volna hozzá a posthoz inkább kalifornia témában, de Albert Gazda írása tök jó úgy ahogy van. Viszont a fertőrákosi borász nevének ismételt felbukkanása kiverte a biztosítékot nálam. Ennek helye lehet, de nem itt.
Ha jó kaliforniai borokat szeretnél kóstolni , akkor ajánlanám figyelmedbe Albert Gazda bevezetőjében a linket, onnan el tudsz indulni:)
Remélem nem merítkeztem így reklámozásba...

hegyaljai 2008.01.29. 23:33:02

Kedves deprimarius!
Akkor most azt mondod, hogy nem baj, hogy Gere Kopár bora nem a Kopár dűlőből származik. Akkor meg miért tettél erre vonatkozó megjegyzést??

deprimarius 2008.01.29. 23:52:36

kedves hegyaljai,

de azt mondom hogy baj, de nem önmagában az, hanem azáltal, hogy nagyon sokan - ezek szerint hozzád hasonlóan - úgy gondolják, hogy ez egy dűlőbor, a címke ellenére. Tehát maga a jelenség baj, vagyis nem baj, csak éppen szvsz nem segíti elő hogy borkultúránk jó irányban fejlődjön tovább. konkrétan az egészben azokra a szakírókra orrolok, akik ilyen borokra nagyon magas pontszámokat adtak/adnak.

dagadtos 2008.01.30. 00:09:08

Juj, szegény Albert Gazda azért még itt maradhat, mert 7-est mert adni? :D
süti beállítások módosítása