Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Olaszrizling-panoráma – első kép

Balatonszőlős, Csopak: Figula, Jásdi és a Tamás Pince

2008.02.01. 06:45 - palack

Alföldi Merlot kolléga az immár kilencedik fejezeténél tartó Rizlingodisszeában már jó ideje gyűri az olaszrizlingtémát. Ehhez képest én most szűkített merítést fogok megvizsgálni, szigorúan a 2006-os évjáratra koncentrálva. Persze átfedések így is vannak, lesznek. Több száj többet kóstol. Huszonvalahány palackot bontok, de még akár harminc is lehet belőle. Természetesen részletekben, régiónként adagolva. Kezdésként a Balaton – nem meglepő módon – mindjárt három részre való anyagot is szolgáltat. Az első részben balatonszőlősi és csopaki olaszrizlingek következnek a Figula, a Jásdi és a Tamás pincétől.

Figula Mihály, a 2000-es év borásza két tétellel képviselteti magát. Az alap olaszrizlingje mellett egy dűlőválogatást is megkóstoltam tőle Balatonszőlősről.

Figula Balatonszőlősi Olaszrizling 2006

Sápadt sárga szín, kitöltéskor milliónyi apró buborék. Vastag korona, villámgyors mozgás. Intenzív, friss, mégsem igazán vonzó illat. Élesztős, zöldes jelleg, kis banánhéjjal édesítve. Ha nem adjuk fel, nagy szemű, érett fehér szőlő, az a külföldi fajta, amit ilyenkor télen veszünk a gyereknek.

Szájban is ez a zöldes, banános érzet dominál. Intenzitására nem lehet panasz, szétárad rendesen. Egyrészt ott vannak a savak: erősek, de nem karcolnak, viszont lehetnének jobb ízűek. Aztán van egy édesebb, gyümölcsös érzet: banán, körte. A csipetnyi szénsav pajkosan szúrja a nyelv hátát, kellemesen frissítővé teszi a kortyot. Utóíze közepesen hosszú, gyümölcsös, egyáltalán nem kesernyés. Az olaszrizling friss savú, gyümölcsös, karcsú változata, csak ízben nálam kicsit mellé lőtt. A 4 pont azért így sem kérdéses.

Figula Sóskút Selection 2006

Szintén balatonszőlősi olaszrizling, csak dűlőválogatás. Ő sem aranysárga, de a sima olaszrizlinghez képest sötétebb, teltebb színű. Viszont kitöltéskor még több buborékja van, ami legelőször, amikor vakon kóstoltam őket, tökéletesen félrevezetett. (És nemcsak ez, mint rögtön kiderül.) Mozgása is hasonló, bizony nem komótos. Illata intenzív, friss, édeskés, fajélesztős. Nincs ott az előző zöldes, banánhéjas jellege, tisztább a behízelgés.

Szájban is kerekebb, érettebb, jobb alapanyagot lehet sejteni benne. Vastagabb is valamivel, azonban messze nem annyival, amennyivel a vásárló pénztárcája kell hogy legyen hozzá. Savai élénkek, szépen tartják a gyümölcsös édességet. Körte, túlérett grépfrút. Utóíze hosszú, én kesernyésebbre szeretném, ha már olaszrizling. Jó kis bor, ám dűlőválogatásnak nagyon kevés. Abszolút értéken 5 pontot jóindulattal megkaphat. Az már az én (szerencsére nem mindig) hiú vágyam, hogy ilyen a sima legyen, egy selection pedig mutasson jóval többet.

Jásdiék alap olaszrizlingje mindig megbízható minőséget és kellemes élményt szokott nyújtani. Kiváló alapanyag színvonalas berúgásra vagy könnyű nyáresti kikapcsolódáshoz. A dűlőválogatások már más kategóriába tartoznak, élmény, no meg ár tekintetében is. A 2006-os évjáratból eddig csak a Lőczedombiról hallottam, ám nem sikerült megszereznem, így most egyedül maradt a sima.

Jásdi Csopaki Olaszrizling 2006

Színe inkább a selection Figula, sőt talán mélyebb, de még így is meglehetősen halovány. Elég fürge, bírja a tempót. Orrban jóval visszafogottabb, nem harsog. Valami savanykás zöldesség itt is játszik, aztán ott az érett szőlő és a napsütötte réti vadvirág illata.

Szájban is szerényebben viselkedik, jóval kevesebb helyet követel magának a nyelven. Viszont van annyira húsos, mint a Sóskút, csak sokkal szárazabb. Bár méreteiben mindenképp kevesebb: a sav, a gyümölcs, a szélesség, a magasság; azonban jobban összeáll az egész. Közhely, de igaz: van, amikor a kevesebb több. Lecsengése végre igazi olaszrizlinges. A friss gyümölcsíz észevétlen finom (csak azért sem keserűmandulára emlékeztető) kesernyébe fordul, és jó ideig ott marad a szájban. Itt is megvan az 5 pont és ezzel ár/érték fronton csúnyán leveri a Sóskutat.

Ha olaszrizlingsor, akkor a Tamás pince semmiképp sem maradhat ki: 2002 óta minden évjáratban kiválóakat készítettek, és a 2002-es, a 2003-as vagy a 2004-es is köszöni szépen, remekül van. Bár Tamásék nem váltak sztárokká, nálam ott vannak a fajta nagymesterei közt – és ez nem csak az én különvéleményem. (Zárójelben azért nem bírom magamban tartani, hogy árképzésükben érzek némi furcsaságot. Nem értem, miért úgy a legdrágább, ha egyenesen a pincénél, Csopakon veszem bort.)

Tamás Csopaki Olaszrizling 2006

Már gyönyörű telt aranysárga színével is kitűnt mezőnyből. Tükrös, tiszta, és végre valaki szépen is tud rajzolni a pohár falára. Illata először szinte szúrt, kellett neki némi szellőzés. Aztán viszont gazdagság és elegancia. Virágos, mézes, gyümölcsös, földes. A nap perzselte Csopak. A terroir varázsa.

Szájban sem tör-zúz, és nem is dörgölőzik. Inkább elegáns, szép és nagyon finom. Érett gyümölcs, ásványosság, csiszolt, intelligens savak jellemzik. Húsos és vibráló a korty, minden nyelettel jobban meg lehet ismerni, és bizony érdemes így tenni. Komplex ízében az édes, sós és kesernyés komponensek dinamikus egyensúlyban vannak. Figyelni kell rá, magától nem tolakszik a középpontba. Utóíze hosszú, tökéletesen olaszrizlinges, gyümölcsös, teás, finoman kesernyés. Egyértelműen más kategória, mint az eddigiek. Eléri a 7 pontot is.

A következő részben elindulunk nyugat felé, és a Balaton középső tájékán vizsgálódunk, átruccanva a déli partra is.

Végül egy kis pályázatot hirdetek. Ha úgy érzi a Kedves Olvasó, valamelyik részből kimaradt olyan tétel (szigorúan 2006-os, és tiszta olaszrizling), ami kihagyhatatlan, jelezze bátran. Személyes tapasztalattól fellelkesült, érdek nélküli fogyasztók előnyben. Profitorientált, kilógó lólábú kereskedők hátrányban. Ha lesz megfelelő számú izgalmasnak ígérkező és nem utolsósorban a főváros környékén beszerezhető pályamű, külön fejezetet szánnék ezek bemutatására. Keressük együtt a 2006-os esztendő olaszrizlingjét jeligére.

Címkék: balaton 2006 kóstolás fehér négypontos olaszrizling jásdi csopak ötpontos figula hétpontos tamás balatonszőlős

26 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr57313021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lackó 2008.02.01. 07:31:56

Mélyen tesztelt palack kollega!

Nem vagyok benne túl biztos, hogy tovább kell keresni. Gyanakvásom egy irányba terel: a Tamás pince olaszánál nem tudom, van-é tovább? Számomra ez a megtestesítője és csúcsa évek óta. Mondhatnám: ez "az olasz". Fellapoztam jegyzetimet és bizony, nem találtam ennél erősebbet.

Örvendettem :)

vörös és fehér 2008.02.01. 08:01:29

hogy szentségtörés-e vagy sem, nem tudom, de nekem a tamás 2006-tal elég vegyes tapasztalatom volt legutóbb. egyrészt jópár óra kellett neki hogy formába lendüljön, de nekem kicsit sok ami benne van, nem áll össze egy harmonikus borrá. a nem tú magas alkohol fokozatosan elkezd dominálni. viszont ami alegnagyobb csalódás volt: 48 órával bontás után egyértelműen elkezdett hanyatlani, a 72. órában már csak egy savanyú lé maradt belőle. (véggi hűtőben tárolva, persze.)pedig eddig a régebbi évjáratok meggyőzőek voltak.
a sima figula nálam tavaly csak élesztőt adott, sajnos el is kellett öntöttem annyira nem volt élvezhető.
(gondolom lesz szászi endre, a köveskáli pálffy pincéből ittam érdekes kései olaszt, nem tudom 2006-ból elérhető-e bármi. ha nem balaton, akkor mátraalja, németh a. -bár nem tudom 2006-osa van-e és losonci.)

élvezetesélet 2008.02.01. 08:53:48

Remek a téma, igazán megérdemli az olaszrizling, hogy komolyabban foglalkozzatok vele, a csopaki meg külön!
Ritka élmény az is, hogy ennyire egyet lehet érteni a szerzővel, főként hogy sos-sok éve rendszeres fogyasztója, sőt talán ismerője vagyok a környékbeli boroknak, nemcsak az itt említett nevesebb pincészetek, de a kistermelők tételeinek is (ha valaha is akarnátok időt szentelni a magyar gazstrokultúra egyik kikerülhetetlen szépségének -igen a fröccsről beszélek- talán ehez a poszthoz kapcsolódóan lehetne megtenni).

Visszafelé:

Tamás Pince: Sokkal többet olaszrizling ügyben nem lehet tenni.
Csodás kézműves bor.
A pince árképzése egyből értelmet nyer, ha nem kívánod magadnak a rengeteg borsznobot (aki ugye nagyon is érzékeny a pénztárcájára).

Jásdi: A "sima" olaszrizlingje is remek, mindig megbízható, a dűlő tételek pedig egészen kiválóak tudnak lenni. Jó minőségű "nagyüzemi" termékalap, kikacsintásokkal a nagyságra.

Figula: szőlő helyett vegyi folyamatok, már-már bizarr kénimádat. 5 pont érthetetlen. Elnézést, de szerencsétlen helyzetben sem ajánlott.

valuka · http://www.borkem.hu 2008.02.01. 09:56:34

lackó - egyetértek Veled. Mostanában én sem ittam jobbat a Tamásénál. Egyszerűen majdnem ledőltem a székről olyan szép színe van. Olaszrizlingben tényleg nehéz lesz überelni.

Shyr Kahn 2008.02.01. 10:11:19

Én még annó a Tamás Olaszrizling Selecction 2002-t kóstoltam és az nagyon tetszett. Ha csak megközelíti a 2006-os, akkor már megéri beruháznom egy-két palackra...

Cirfandlia 2008.02.01. 10:13:21

Helyben a Csopaki Söptei pince (Terültetek B.szőlősön) ill. a Füredi Koczor pince - mind izgalmasabb Figulánál.
Scheller meg remélem nem fog kimaradni a B.felvidékről.

lackó 2008.02.01. 10:16:38

Egyetértek Cirfandliával!

A Söptei és Scheller a vidékről!

aquarius71 · www.finewines.hu 2008.02.01. 11:17:09

Kedves Művelt Alkoholisták,

tud valaki abban segítséget adni, hogy a Tamás pince borai a csopaki főhadiszálláson kívül hol megvásárolhatók?

üdv

a71

Cserszegi Óvszeres 2008.02.01. 11:23:00

Valóban, a Tamásék rizlingjei tényleg kezdenek itthon kilógni a sorból, természetesen pozitív értelemben. Az is örvendetes bennük, hogy mindig mások, valóban kézműves műalkotások.
Bár nem tudom, hogy itt alkeszes berkekben mi a maximum, de ha ez a hét pont, akkor mi a tíz a rizlingben?
Palack írásait egyre nagyobb örömmel olvasom, mert kétség kívül fejlődik, de még mindig örvendetes mennyiségű baromságot hord össze.

vörös és fehér 2008.02.01. 11:29:42

Én Tamás bort a Maligánban és a Borkápolnában vásároltam. Utóbbi hellyel kapcsolatban van bennem némi bizonytalanság, mivel az eddig ott vásárolt hat palack borból egy egyértelműen hibás volt, kettőnél zavart éreztem az erőben (az egyik pont a hamar széteső Tamás volt), viszont a Tamás Cabernet Franc igen jó állapotban volt. Utóbbi idők egyik legjobb francja volt nálam az a bor.

vörös és fehér 2008.02.01. 11:32:42

Scheller borok valóban kíválóak, de vajon lehet tőlük már forgalomban 2006-os rizling? Én 2003-nál frissebb tételt nem láttam mostanság tőlük.

Türkménbasi 2008.02.01. 15:25:17

Kedves Vörös és Fehér!

Nem lehetne a 9 fejezetnyi rizlingkóstolásokat (+ a mostanit) egy összesítő cikkben megjelentetni, feltüntetve a kialakult sorrendet is?

bodorján 2008.02.01. 16:06:49

Egri javaslatok:
Gál Lajos Egerszóláti Olasz. 2006
Sztem ez a csúcs Olaszrizlingben, ebből mindig van otthon pár palack. 7,5 p
Juhász Testvérek Olaszrizling 2006
Szét tiszta és tartalmas Olaszrizling. 5,5 p

Balatonfelvidéki javaslatok:

Borbély Badacsonyi Olaszrizling 2006
6 pontot írtam fel

Laposa borok:
Somlói Olaszr. 2006 4,5 p
Bad. Olaszr. 2006 4 p
Nekem egyik se jött be nagyon, viszont többen elájultak tőle a társaságban, úgyhogy kiváncsi volnék palack véleményére is.

Varga Aranymetszés Badacsonyi Olaszrizling 2006
Albert Gazda cikke alapján kóstoltam meg. 6 p

Hajrá palack, az Olaszrizling a kedvenc fehérborom.

Steff 2008.02.01. 19:31:33

Nyári Ödön olaszrizlingjét ne hagyjuk ki, az megint jól sikerült.

Szegediszomelijé 2008.02.01. 19:52:06

Nos, a Tamás pince rajongók táborát én is erősítem, három éve. A nyári 06-os olasz valóban klassz. És ott Szentgyörgy hegyen még bőven belefuthatunk a jóba. Nekem Szásziéknál sikerült,darazsas dűlő pl. de több remek tételük is volt -gondolom van is. A partközeli Alexander pince jó, sőt egész jó olaszokat mutat 600-1000 Ft nevetséges árfekvésben. 06-osokat még nem nagyon ittam, így a fentiek csak korábbi tapasztalataim. Hát igen, szép vidék a Balaton környéke! Így is, úgy is! Nagy érdeklődéssel várom a további 06-os tételeket -bár pont ezzel a régióval bekezdeni...

kádkongató 2008.02.01. 21:05:55

Oléééé! Végre borokról írtok!:)
A jóféle 'olasz tényleg nehezen űberelhető.Illetve szerintem sehogysem.
Elvagyok hűlve hogy Laposáékat alig említik a hozzászólók, és az az egy is hogy.
Kedves Palack! Azt hiszem az egész '06-os Laposa rizling sort meg kell kóstolnod, az már önmagában is megér egy posztot mert baromi érdekes.És egy kakukktojással is megfejelhetnéd mondjuk a '06-os bazalt cuvével.Ha ezt nem is de a Szt.György-hegyit(ez van hiperekben is), Badacsonyit, illetve a Somlait semmiképpen ne hagyd ki. A '06-os Laposa somlai rizling nélkül meg nem is érdemes bezélnünk 'olaszról, 2006-ból. Saját bevallásuk szerint a pincészet történetének legjobb bora lesz, már ha lesz ideje palackérni.
Én ezekhez fogható rilingeket még nem ittam, bár tény hogy nagy hiányosságaim vannak e téren. PÁrdon. Illetve ittam. Egy Szászi Endre asszem késői szüretet ami száraz volt és 6 rongy. Az volt még a totális K.O. Na az övéit is rakd be a sorba. A '06-os Nyári kellemes volt de az előbbiekkel nem említhető egy lapon, persze nem is az az árkategória(1290 a fordítva ABC-ben illetve -ban). Pállfy GYula is érdekes lehet. Nekem kicsit kőzetminta szerűek voltak a borai.Azt sem lehet kihagyni a sorból. Illetve Villa Tolnay rizlingjeit sem kell bemutatni. Van káptalantótiban az Istvándy pince. Na ők is állítólag ügyesek.Most nézem, profi a honlapjuk, főleg az intró. Somló egyértelmű, de nézd meg az Oszvald Lajost is.
A mi vidékünket azaz Dél-Pannóniát meg úgy ahogy van nyugodtan ki is hagyhatod az egész banzájból. Nem lehet ezekkel egy lapon említeni.

kádkongató 2008.02.01. 21:08:46

Hú és majdnem kifelejtem, Orsiék '06-osa is megér egy próbát. Nem világverő de igen finom. Főleg amennyiért árulják.

Szegediszomelijé 2008.02.01. 22:34:02

Hát Kádkongató, a Laposákkal kapcsolatban irígyellek -sajna még nem volt szerencsém hozzájuk. A Szászi alighanem a 03-as darazsas kései, egyébként félszáraz bor lehetett -eltettem a címkéjét:-) És ugyebár az aszu jellegűekről sem esett szó, pedig az is megér egy misét.

limbekcs 2008.02.01. 23:24:56

talán a témába vág, ha nem is szorosan: az utóbbi 2-3 hónapban "véletlenül" elég sok rajnai és olaszrizling házasításba botlottam, kellemes meglepetésemre - esetleg megérne egy kanyart ez a műfaj is?

BOB 2008.02.02. 12:37:00

Laposáék rizlingjei maradandó élményeket okoznak nekem is folyamatosan. Tény ugyanakkor, hogy általában előbb kerülnek piacra, minthogy elérnék az optimális fogyasztási állapotukat, érdemes őket otthon is pinceérlelni, már aki tudja.

palack 2008.02.02. 21:23:20

Köszönöm az eddigi javaslatokat. Igen hasonlóan választunk, ugyanis elég sok ajánlott tétel szerencsére már itt figyel sorára várva. Viszont van, aki az évjárat miatt, sajnos, kimarad, és van, aki a távolság miatt. De megjegyzem, és nem hagyom ki, ha arra járok legközelebb.

A sorozat végére tervezek összesítést, de az bizony szubjektív lesz - csupán egyetlen kóstoló véleményét tükrözi majd.

Most csak tiszta olaszrizlingek lesznek, pedig a rajnai-olasz házasság is valóban jó tud lenni. Például nemrég kóstoltam a 2006-os Esküvét, egészen kiváló bor.

bocsard 2008.02.03. 00:58:00

A Tamás pince árképzése végre mutat valami jó irányt, egy kis pince- aki volt nála tudja-, hogy egy családi ház alattról beszélünk, nincs arra berendezkedve, hogy állandóan csöngessenek a borokért. Arról már nem is beszélve, hogy milyen dolog azzal a kereskedővel szemben aki viszonteladóként vagy forgalmazóként eladja a boraidat, hogy alámész az árainak.
Lelőhely pedig a Retek u.5 Le Sommelier borkereskedés az összes olaszrizling évjárat kapható!

zsolty 2008.02.04. 02:00:21

Nekem az Innhauser ur Csopaki Olaszrizlingje nagyon izlett akarhanyszor kostoltam otet a Borfaluban. Del Balatonrol az Oppenheim (remelem jol irom a nevet)is nagyon kellemes benyomast gyakorolt az izlelobimboimra..

Sáfrány 2008.02.04. 11:53:36

Kései olaszrizlingeket is próbálj majd kedves Palack!
Sok évvel ezelőtt mintha valami vulkán tüze vagy vulkán küvé nevezetűt kóstoltam, azóta is eszembe jut. A túlérett, kimondottan olaszrizling-szőlős aromák hátteri bazsaj égettcukrossága a gyengém. Éljen az olaszrizling, kedvenc fehérem.

Ly  2008.02.05. 20:29:55

Akkor tehát az eddigiek + a saját kiegészítéseim összefoglalásképpen:
nem ártana az Olaszrizling halmaz további bővítése az alábbi tételekkel:

Balaton környéke:
Feind
Pántlika
Cseki-bor (alkoholista.blog.hu/2007/05/18/feszthirado 3. sor)
Pálffy
Istvándy
Szeremley
Borbély
Németh
Laposa
Kovács (bio)
Szászi (hagyományos és bio is)
Nyári
Villa Tolnay
(Tóth Sándor 2006-osára még várni kell két-három évet.)
Légli
Opperheim
Bujdosó

Somló:
Fekete
Györgykovács
Takács
Tornai
Oszvald
Inhauser
Kreinbacher

+Bussay???

Szerintem ezek a termőterületek adják a legjobb olaszrizlingeket. (Nekem legalábbis: Eger, Mátra, Szekszárd, Villány csak statisztálnak ebben a témában. :-))

tunderninja 2008.02.06. 17:23:59

tisztelt borivók,szerintem jelen pillanatban országunkban a Tamás pince csinálja a legjobb olaszrizlinget a 2005.-ös az abszolút csúcson lévő tétel a 2006.-os pedig most kostóltam 2napja és kb 2hónapot adok neki mire csúcsra ér és megver minden évjáratot,de majd a 2007-es :)az lesz az igazi.Második pedig szerintem Gál Lajos Szó-Lá-Ti olaszrizling válogatása áll.Ő 2006-os abszolút csúcson van.Ezek a borok a legjobbak és a legjobbak árban is tehét abszolút Victory,és kalapom emelem előttük.Nehéz ezeket lepipálni.Üdv. nektek új vagyok itt ,de nagyon teszik.
süti beállítások módosítása