Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Pinot-búra honderű

Pannon pinot 2006

2008.03.04. 06:30 - alföldi merlot

A tavasz első hulláma mindig rádöbbent, hogy a téli, fűtött szobában abszolvált kóstolások eredményét törlésjel alá kellene helyezni. A szabadtéri bor egészen más, mint a fedett pályás. Én legalábbis összehasonlíthatatlanul gazdagabbnak találom. És akkor lehet jojózni, hogy vajon melyik az igazi. A magam részéről afelé hajlok, hogy a legszebb arc az igazi arc. Ha a bor rosszabb formáját mutatja, azt a körülmények nyakába varrom. De mi van akkor, ha „a legszebb arc” egy sok órás (ne adj’isten több napos) kóstolás során csupán egyszer villan föl. Ha így teszem föl a kérdést, akkor meggyőzőbb válasznak tűnik, hogy az igazi sem nem a legszebb, sem nem a legcsúnyább, hanem a pillanatfelvételek összemontírozásából adódó „átlag”. Kész episztemológiai útvesztő. Maya fátyla, Ding an Sich meg Schrödinger macskája.

De térjünk a tárgyra! Éveken át pinot-szkeptikus voltam. A borevangélisták írásait olvasva, majd az alélás aktuális okát kóstolva, többnyire az a benyomás alakult ki bennem, hogy a pinot-ban az a szép, hogy nem cabernet. És ez olyan nagy erény, hogy a pontozás ezért nem is nulláról indul. A pinot-szkepszist azonban egyre inkább háttérbe szorítja bennem a pinofilia. Ezért elsősorban Buttler gróf 2004-esét és St. Andreáék 2002-esét ill. 2003-asát illeti poszthumusz hála. Meg persze kezdek lejönni a koncentrációról, aggasztóan romlik a tannintoleranciám és süllyed az alkoholküszöböm.

Valamennyi bort megbocsáthatatlanul fiatalon kóstoltuk, de ez egy ilyen műfaj. Nagyjából három napon át tartott a mintavételezés - szobában és szabadban -, ami pedig a bevezetőben érintett módszertani dilemmát illeti: ezúttal a montírozott átlagolás mellett döntöttem.

Pannonhalmi Apátsági Pincészet Pinot Noir 2006

Dramaturgiailag nem éppen fineszes kezdés, de ez volt a legnagyobb meglepetés. Tavaly tavasszal a 2005-ös, az Etyeki Kúriával egyetemben, megakadt a torkomon. Inkább tűnt kanalas orvosságnak, mint bornak.
A bontást követő első félórában az ütős PN képét mutatta: intenzíven földes, rohadt káposztás szag, szájban tömör, érdes és masszív, a lecsengést viszi a pörkölt tölgy. Aztán kitisztul: káposzta el, őszi erdő be. Nedves avar, vargánya, dohány, széna és erjedt eper. Kóstolva is komplex, izgalmas, kissé érdes textúrával, jó közepes testtel. Ízében eper és gomba. Finom játék az édes és a fanyar között. Teljesen érett, savanya egy pillanatra sem villan. A hosszú lecsengésben határozott, de nem durva tannin, némi alkoholos hév, vanília, eper és földes jegyek. 
Nem a könnyed, játékos, virágos pinot-iskola, hanem a komolyabb, komorabb, hosszabb útra készülő válfaj. Jelenlegi állapotában nem remekmű – gyümölcs, hordó és alkohol nem lépnek egyszerre. De ha megtalálják a közös hangot, és szerintem fogják, akkor ez a pinot mérföldkő lesz a pincészet és a borvidék történetében. Már másnap hiányozni kezdett, és ez mindennél többet mond.
fölfelé nyitott 7 pont

Vylyan Villányi Pinot Noir 2006

Az egri pinot-szcéna kivirágzása hajlamos az emberrel elfeledtetni, hogy a kettős honfoglalás fontosabbik állomásának jó ideig Villány tűnt. Ez ma inkább ásatag emlék mint a jelent meghatározó tény, de tény, hogy vannak délen is felvillanások - a Vylyan 2004-ese a legnagyobb nemzetközi sikert elért magyar vörös, és a 2002-es Tiffán Várerdő igazi klasszis.
Ez volt az egyik bor, amelynek jövőjével kapcsolatban a szokásosnál is több kétely maradt bennem. Nem azért, mert sok korábbi Vylyanhoz hasonlóan a brettmentes potenciált vontam volna kétségbe – ez a pinot kimondottan tiszta, tükrös, állatoknak, silónak se híre, se hamva. Hanem azért, mert szokatlanul egyenes és viszonylag egyszerű volt. Nem tudom, hogy miből tudna építkezni. Ettől még lehet, hogy két év múlva életre csókolja a palackbuké, és én mint kasszandra-imposztor lepleződöm le.
Vylyan mércével mérve kimondottan világos és áttetsző. Az illat zárt – a közepesen intenzíven túlra egy pillanatra sem lendült három nap alatt. Cseresznye, fakéreg, rumos dió. Maraschino likőrre emlékeztet. A korty tiszta és egyszerű, cseresznye-domináns, alkoholos túlpörgéssel. A korty második felében megvastagodik, érdessé válik, és beköszönt az enyhén szárító tannin. Közepes test, hosszú, de nem éppen érdekfeszítő lecsengés. Az első napi barbár-tempó után megszelídült, az alkohol többé nem mart bele a nyálkahártyába, és a tannin is simult. De komplexebb nem lett.
Nem vagyok akkora mászter, hogy el tudjam dönteni, éppen bezárult-é vagy egyszerűen egyszerű.
6 pont (mert a történelem fölfelé kerekít, és talán az idő is)

St. Andrea Pinot Noir 2006

A címkéről és a "melléknévről" ezúttal egy szót sem (illetve egy felet: talán megtalálták a zablát). Gyorsan kopogjuk le: két szűk esztendő után mintha újra nagy, dűlőszelektálatlan St. Andrea pinot-nk volna kimondottan baráti áron.
Derítetlen, szűretlen, opálos, eperlé-árnyalatú vörös, téglába hajló karimával. Az első néhány perc zavaros büdije után kibontakozik az általam tipikusan pinot-snak gondolt epres, narancsvirágos, gombás, májas illat-komplexum. Az eper-erdei gomba tengely körül szórványosan kandírozott narancs, szegfűszeg, eperdzsem, jázmin és vanília bukkan föl. Kóstolva friss, elegáns, világos. A már felsorolt aromák mellett meglepő módon: sós. Tengeri sós, ha lehetek ennyire nagyképű. Én kóstoláskor – egy-két félkortyot leszámítva - következetesen köpök, de ezt elvtelenül nyeltem, mint kacsa a nokedlit. Finom, derűs, tartalmas, de soha nem tolakodó. Hirtelenjében nem is tudom, hogy ilyen mesteri tanninszerkezettel találkoztam-e korábban. A 2005-ös Kadarkában sokak által megénekelt, de általam hiába keresett kifinomult elegancia, itt egészen nyilvánvalóan jelentkezik. Az egyetlen dolog, ami kissé aggaszt, hogy bár két napos karrierje során nem ingott meg, nagyon késznek tűnik. Lehet, hogy sietni kell vele?
Erős 7 pont (a 8 alját nyaldossa)

Weninger-Gere Villányi Pinot Noir 2006

A Bortársaság honlapja így harangozza be: „A Gere-Weninger páros első pinot-ja az Ördögárok-dűlő első terméséből. A cél nem kevesebb, mint a fajta gyümölcsösebb, vonzóbb arcának megmutatása volt. Ami sikerült is. A hordós érleléssel óvatosan bántak, fél év után már palackba is került a bor, ahol további 8 hónapig finomodott, minden értelemben.” Ebből én egy kumma bitet ki nem találtam volna magamtól. Nem tudtam, hogy első és szűz, gyümölcsöt nagyítóval, vonzást egyáltalán nem találtam, a minden értelemben vett finomságról már nem is beszélve.
Amióta Ipacs Géza einstandolta a címkedezájn placcot, ez a körzős-vonalzós tipográfiai topogás teljesen idejétmúlttá vált. Viszont a lódarázs színkombináció méterekről szúrja az ember szemét, aztán közelebbről már az ár szúr. Hatezer forint. Hinnye teringettét!
Ölég sötét (talán a dűlő teszi - bocs). Illatában fakéreg, bélyegenyv és cseresznye – de mintha a szomszéd kertből jönne, megfelelő széljárás esetén. Kóstolva közepes test, némi alkohol többlet és élénk savak. A korty közepe üres. Ízben grafit, cseresznye és kesernye. Közönséges és semmitmondó. Rosszabb pillanataiban a lappangó köménymagos zöldesség összefut a vaníliával. A lecsengésben keserű csokoládé és csípős alkohol. Viszont nem húz a tannin.
Nem ihatatlan, menthetetlen bor ez, de ezért az árért labdába sem rúg a Pannonhalmi vagy a St. Andrea mellett. A hibái valójában nem nagyok, csak erények híján, a semleges háttér előtt nincsen más, ami a figyelmet magára vonná. 
5 pont

Etyeki Kúria Pinot Noir 2006

Be kell vallanom, hogy nálam az Etyeki Kúria az elsőszámú falanszter bor-forrás. Hősies küzdelmet folytatok az előítéleteimmel, de még soha nem ittam tőlük semmit, amire jó szívvel emlékeznék. A 2005-ös pinot-juk is elborzasztott. (Rémálmaiban egyébként már látom, hogy hamarosan ők is szelektálni kezdik a dűlőt meg faggatni az etyeki terroirt. Olyan most a széljárás.) Ami a jelen bort illeti, eddig csak jót hallottam, olvastam róla. Hittem is, meg nem is. Okkal is, meg oktalanul is.
Sötét lila, tükrös (mindig trükköst akarok írni). Az egész sorban ez a legmelegebb karakterű bor. Magas alkohol, közepesen intenzív illat. Cseresznyés-szilvás-rumos diós. Ha az ember túlteszi magát azon, hogy pinot-t bontott, akkor könnyű beleszédülni. Olyan, mint egy kulturált villányi csúcsküvé. Kóstolva a lapos oldal felé húz, a savakat mintha az elektronika letiltotta volna. Erős közepes test, áradóan selymes, bársonyos. Az édes-krémes idillbe kátrány és égett kávé rondít bele. A lecsengés hosszú, tejcsokoládés, cseresznyemagos, magos alkohollal.
Nem akarom a hibáit eltúlozni, mert alapvetően ez egy finom bor. Sőt, a villányi-párhuzamot tovább feszítve, szerintem vakon, dél-pannon csúcsküvék közé vetve remekül helyt állna. Mert érett és kellemes, nincs tanninpara, paprikapara vagy csatakos lópara. Komplexnek viszont az anyja sem mondaná. Szép és ráncmentes, mint egy photoshopolt kismama a Nők Lapja címlapján.
6 pont

Tullio Scrivani barátom (Osticcio) fölvetette, hogy a szokásos brunello- és rossohabzsolás mellett idén nyáron tartsunk egy burgundi-kóstolót. Ő adja a bourgogne-t, mi meg vinnénk néhány magyar pinot-t. A Buttler 2004 helye biztos, a Pannonhalmi és a Szentandi jelölt. Félek, izgulok, bizakodom. De most még honderű rulez.

Címkék: kóstolás hatpontos ötpontos st. andrea eger villány pinot noir hétpontos vylyan pannonhalma etyeki kúria etyek weninger gere pannonhalmi

32 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr96363462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.03.04. 08:01:28

Kedves alföldi merlot,

lennél olyan szíves megosztani a borok konkrét árát és beszerzési forrását is?

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.03.04. 09:30:00

kedves egri Fehér,

Köszönöm az infót.

Mindenesetre :) a félreértés elkerülése végett nem a google és a web használata okoz gondot, hanem szeretném ha a borokról íróknak jó szokása lenne az, hogy a megénekelt borok árát is elárulják. Az átlag fogyasztónak sokat tud segíteni az ilyen.

Octopus 2008.03.04. 09:39:26

Jó cikk, tetszik a stilus! A Pannonhalmi pedig tényleg remek!

Shyr Kahn 2008.03.04. 09:48:49

Kezdetben vala nagyon nagy ellensége voltam a Pinot-ból készült "jó" boroknak. A mai napon azonban még a Pannonhalmi 2005-ösét is visszakóstolnám, ami nagyon opálos és animális volt. A 2007-re nagyon kíváncsi vagyok, ezért azt hiszem veszek is belőle egy palackkal még a mai napon...

Grange 2008.03.04. 09:51:20

Csak halkan jegyezném meg,hogy egy burgundy kóstolóra nem lenne rossz elvinni egy igazi Gál Tibor pinot is!
Ha be tudnának szerezni abból amit még az idősebbik Gál csinált.
Rengeteg időt, pénzt verejtéket ölt abba hogy Eger-ben a pinot meghonosodjon, és fantaszikus burgundy-jelleget sikerült adnia a vidéknek és a boroknak. Lásd, Ch, Pinot.

Shyr Kahn 2008.03.04. 09:51:32

Pardon a hülyeség határtalan, természetesen 2006-ra gondoltam még mielőtt valaki nagyon belekötne :)

dagadtos 2008.03.04. 10:57:36

Én a BT ingyenes kóstolóján néztem meg a Weninger-Gere Pinot-t, és ugyan csak két korty, meg a borokat nézegetve, de egyáltalán nem ilyen volt. Mert ha ott, úgy majd kirobbant belőle a málna és az eper, akkor elég nehéz elképzelni, hogy gyümölcstelen legyen egész palackkal... (Mindamellett drága nagyon, és izgalmasnak én sem találtam különösebben)

lackó 2008.03.04. 11:16:41

Látod, Attila, megy ez így is!

Bár nem tudom, hol tarthatnak most a Gál Pinot-ok, amire te gondolsz, tényleg érdemes lenne, de lehet, hogy ugyanúgy csalódás is, sajnos, Tibor már elég régen nincs köztünk.

Egyébként pedig Pinot téren ajánlanám figyelmetekbe az Eszterházy pinot noir-t, igazi burgundi stílus, rengeteg gyümölccsel, kecses, behízlegő. ha jól emlékszem, 8-10 ojró körüli áron. Csak hát a poros Alföldről messzi van ez.

Na meg Busi doki pinotjára is kíváncsi lennék.

valuka · http://www.borkem.hu 2008.03.04. 11:24:50

Bussay mester pinot-ja elég erős lesz, elmondása szerint (ha jól emlékszem), május-június környékén palackozza, én már nagyon várom. Még februárban kóstoltuk hordóból, már akkor is mutogatta erejét.

lackó 2008.03.04. 12:23:16

Ha jól emlékszem én még 2005-ös pinotját kóstoltam hordóból, akkor még csak próbálgatta, de már akkor is hasra estem.

tunderninja 2008.03.04. 13:41:15

Itt a művelt alkoholistán csak bortársaságos borok kerülnek tesztre?Hogy van ez?Alig lehet olvasni kézműves tételekről,illetve külföldi tételek berakásával készült borsorral,csak a bortársaságos borok kerülnek bemutatásra.Tisztelet a kivételnek,ami kevés...................

egri Fehér 2008.03.04. 14:12:29

tunderninja: a Bortársaság rengeteg kézműves bort tart... pl. LGy borait...

alföldi merlot 2008.03.04. 14:35:32

Kedves tunderninja, lapozz vissza és látni fogod, hogy csak az elmúlt két hétben pl. a következő borászatok és borászok borairól írtunk: Szászi Endre, Miklós Csaba, Varsányi Pince, Sike Tamás, Gál Lajos, Demeter Zoltán, Orsolya Pince. Aztán hogy ezek közül melyik kézműves és melyik nem, én meg nem mondom. Külföldi borokról sem írunk ritkábban, mint amekkora szerepük a magyar borfogyasztásban van - én legalábbis így látom. A címkefelhő ügyes forgatásával szerintem számodra is meglepő mennyiségű külföldi bort fogsz találni. üdv.

tunderninja 2008.03.04. 14:42:50

Alföldi Úr!Rendben köszönöm válaszod és megjegyzésed utána nézek a felhők között.Azért annak jobban örülnék ha úgy lennének a tesztek,hogy a magyarok mellé berakásra kerüljenek külföldiek,és úgy lennének a tesztek,illetve kézművesek,mert pl.ez itt egy Pinot Noir teszt,és pontozás de nem került bele Tamás Pinot Noir.Ok nem 2006-ból van azt írom.Mondjuk szerintem jobb lenne egy olyan hogy egy ismertebb magyar egy külföldi egy kézműves magyar.Mindegyik árral,beszerezhetőséggel.:)

szulfit 2008.03.04. 16:04:28

12 nem egy tucat címmel volt itt nemrég egy poszt (alkoholista.blog.hu/2007/10/04/12_nem_egy_tucat), melyben minden kívánság teljesült: volt Gál Tibor 2002-es PN, nembortársaságos PN, terroir PN és külföldi PN.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.03.04. 16:34:35

Én már azzal nagyon ki tudnék békülni, ha minden borleíráshoz konkrétan és egyértelműen szinte szabványszerűen ott lenne, hogy hol és mennyiért vette az élményéről beszámoló alkesz.

Sokat tudna árnyalni a képen és sokat tudna segíteni nekünk a fogyasztóknak.

Terroir Pista 2008.03.04. 18:36:03

Én még azt javasolnám Alföldi Úrnak hogy a kézműves, a külföldi és a kommersz után mindig kóstoljon meg egy egy házi készítésű csipkebogyószörpöt is, csak hogy teljes legyen a kép! Legjobb, ha holdtölte utáni harmadik napon szedik a bogyókat.

Belzi 2008.03.04. 20:33:29

Velem van baj?

5 pont – tehetség:
Közönséges és semmitmondó.
Rosszabb pillanataiban........
...... csípős alkohol.
Nem ihatatlan, menthetetlen bor ez.........
.... erények híján, a semleges háttér előtt nincsen más......

6 pont – szép:
Kóstolva a lapos oldal felé húz, a savakat mintha az elektronika letiltotta volna.
Az édes-krémes idillbe kátrány és égett kávé rondít bele.
Komplexnek viszont az anya sem mondaná.
... photoshopolt kismama....

BOB 2008.03.04. 21:10:59

BZoltan: értem én a kérést, de az én pincémben például van jópár bor, amiről ha kést szegeznének a torkomhoz, se tudnám megmondani, honnan vettem és mennyiért. Van, ami másfél éve szendereg a polcon és már rég elfelejtettem a beszerzés forrását, van, amit anno ajándékba kaptam, cseréltem, bartereztem, satöbbi. Talán megbocsátható, ha nem azzal foglalkozom, mennyiért lehet hozzájutni, hanem hogy nekem milyen élményt okozott. Nem hiszem, hogy az ára lenne a lényeg, ez nem a TESZT magazin szerintem. Persze, ha kirívóan alacsony, vagy magas az ellenérték, én is megemlítem. Nem tudom, AM kollégánál mi az álláspont, de magam nem hiszem, hogy a borok árával és vásárlásával től sokat szeretnék foglalkozni. Arra ott a Google meg számtalan borkereskedés weboldala.

friccs 2008.03.04. 21:50:10

Létenek jó pinot noir-ok, csak nehéz őket meglelni! :)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.03.04. 22:22:58

Kedves Bob,

azt hiszem, hogy félreértettél. Nem azt kérem, hogy az évek óta a pincédben pihenő boroknak az egykori (vagy mostani) árát és beszerzési helyét írjátok le. Ennek nyilván nem lenne realitása és így érthető módon nem is ezt kérem.

Viszont tényleg jó lenne, ha akkor amikor a beszerzési hely is és az ár is ismert akkor leírnátok. Ez szerintem egy jó ötlet lenne. Szerintem amúgy, ha tetszik neked, ha nem a borok kereskedelmi tételek amiknek az ára és a megvásárlása ugyanúgy a részük ahogy a megtermelésük és az elfogyasztásuk. Nagyon, nagyon csodálkoznék ha csak akár elenyésző számban is lennének olyan olvasóitok akiket nem érdekel az, hogy egy-egy bort honnan vettetek és mennyiért.

Én amikor borról nyilatkozok akkor mindig elmondom, hogy mikor, hol mennyiért vettem... Ha erre már nem emlékszem, vagy cseréltem, ajándékba kaptam akkor ezt is el szoktam árulni.

Ezt a dolgot egyetlen ok miatt tartom fontosnak. Nevezetesen azért mert alapvető és közismert tény, hogy egy bizonyos dolog megítélésében mindenkit befolyásol, hogy az adott dologért mit adott. Akár negatívan akár pozitívan, akár dacból, akár önbecsülésből. Mindegy, hogy hogyan és milyen formában, de hat.


De mindez lényegtelen, a lényeg az az, hogy én kértem valamit és ha kedvetek van akkor teljesítsétek, ha meg nincs kedvetek akkor ne :) Harag és vita ebből nem lesz. Az írásaitokat akkor is tanulságos olvasni, ha nem írtok árat és akkor sem lesz kevésbé tanulságos ha írtok. Én csak örülök, ha egy helyen, kompakt formában a lehető legtöbb hasznos információt megkapom, de nem metélem fel az ereimet, ha ezeket az információkat nekem kell a neten előbányásznom.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.03.04. 22:31:11

Kedves Belzi,

Szerintem nem. A pontszámok itt ezen a blogon szerintem majd mindenkinek mást jelentenek. Töbször elhangzott, hogy vállaltan inkonzisztens az alkeszok pontozása.

dalton1 2008.03.04. 23:01:49

Jaja...az árakra és beszerzési forrásokra nem azért kiváncsi az olvasó (aki egyben potenciális fogyasztó is) mert a bor megítélésében szerepe lenne, hanem mert tudja milyen a saját ízlése és ha felcsigázza az értékelés akkor feltételezhető hogy meg is kóstolná az adott bort...de van akinek 2000Ft a sok és van akinek 40 ropi...könnyebb ha le van írva, zárójelben...nem azért hogy azt mondhassuk hogy ez szar mert rohadt drága hanem hogy ezt megveszem mert megtehetem ezt pedig nem. Ez a cikkírótól egy szivesség természetesen, nem kötelesség megemlíteni, minthogy az egész cikk is szivesség. Ami jelen esetben elég nagyszerűre sikeredett.

Nekem személy szerint nagyon ízlett a Kúria PN-ja...nem mint PN hanem mint bor...jobbnak találtam az Apátságinál, de nem egyszerre kóstoltam.

kádkongató 2008.03.04. 23:26:46

Szentesi Józsi pinot-ját kóstoltátok??
Igen érdekes volt, kicsit cabernet-re hajazott. Hú de most megkeveredtem, hogy vajon '06-os volt a tétel vagy '07-es?
Hát azt már nemtudom. Szerintem '06-os lehetett. Nekem tetszett, ellenben a gazdának már nem annyira.

cuidado llamas 2008.03.05. 00:50:25

kedves Alföldi Merlot! nagyon tetszenek az írásaid, és örülök, hogy a PN-t kezded megszívlelni. szerintem az egyik, ha nem **a** legérzékibb, legizgalmasabb bor.

vörös és fehér 2008.03.05. 12:48:29

Kedves kádkongató! Én kóstoltam Szentesi pinot és Józsival értettem egyet: bizony az egy túl vastag pinot. Nekem legalábbis. Meg neki. Viszont a csókája csodaszép, szerintem.

alföldi merlot 2008.03.05. 13:54:20

Ami az árak és a beszerzési forrás feltüntetését illeti, erről még három éve hoztunk demokratikus döntést, amikor is kisebbségben maradtam. Én a feltüntetés mellett voltam. Ma már a google-galaxisban akadémikusnak látom a kérdést, tök mindegy, hogy hol veszem meg (vidéken eleve mások a lehetőségek, sokszor el is felejtem), ha beírom egy cég nevét, akkor a konkurencia zokon veszi, aztán meg miért kellene egy helyhez kötni azt, amit sok helyen lehet beszerezni, és az árak is változóak. Ha egy bor jó vételnek számít, mindig jelzem, ha aránytalanul drágának találom, azt is. Én ezt a modellt követem.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.03.05. 15:08:34

Miért kell erről demokratikus döntést hozni??? Aki akarja az beírja, aki meg nem az nem.
Minél több értékes információ van egy írásban annál többen és annál szívesebben olvassák.

tunderninja 2008.03.05. 15:33:02

Mindenesetre,a Pinot Noir nálam az elsőszámú NINJA.)Ötvözi a légiességet,a harmóniát a szépséget az ízutazást a megfelelő testtel.Imádom!Örülök neki hogy van ez a fajta.

pinot noir 2008.03.06. 18:03:26

Kedves Szerkesztők!

Igazából egy kéréssel fordulnék hozzátok, amit ha teljesítetek remélem nektek is csodás pillanatokat fog okozni:)...Nagyon örülnék ha megkóstolnátok a 2005-ös Heimann pinot noir-t is. Kíváncsi vagyok nektek mennyire ízlik! Szerintem gyönyörű bor, talán még a tavalyit is felülmúlja, bár igazából a pincáből sajnos már elfogyott a hasonlítási alapom:)

Előre is köszönöm szépen!

pinot 2008.03.06. 21:23:34

Juhász Pinot 2005 kóstoltátok?
süti beállítások módosítása