Tegyük fel, hogy azt a tételt húzzuk: az ezerjó. Rohály doktor a következőket írja a fajtáról: Mostohagyermek. Magas sav és alkoholgyűjtő. Jó esetben. Rosszabb esetben, nevezetesen ha nem tud kellően beérni, savai rettenetesen karcosak. Csupán két borvidéken terem nagyobb mennyiségben: Móron és az Alföldön. Az alföldi változata jó esetben florális jegyeket hordoz. Ugyanez Mór környékén sokkal minerálisabb formát mutat. (Szemelvények a 2007-es Borkalauzból.) Bizonyítsuk be az állításait.
Ehhez keresve sem találhatunk jobb alanyokat, mint a Finy család (Pontica Bt.) és a Font pincészetek egy-egy palackja. Mind a két név a múltkori ezerjó kóstolásomhoz írt hozzászólásokban bukkant fel; köszönöm a tippeket.
Finy Móri Ezerjó 2006
A 2005-ös évjárat kései szüretelésű változata a legtöbb pontot kapta a tavalyi móri borversenyen. Egy évvel fiatalabb, száraz verzióját sikerült beszereznem Szentesi Józsitól, 1500 forint körüli áron. A bor szokatlanul mély, arany színnel köszönt. Megforgatva a poharat lassú, komótos lecsorgás jelzi, hogy komoly testre készüljek. Illata a fajtára és termőhelyre egyaránt utal: borzasztóan sós. Egy hosszú séta a kihalt tengerparton. Melegedve, de főleg másnaposan: virágzó gyümölcsfák jönnek még be a képbe. Kóstolva a mineralitás szinte mindent elural. Egy palackba zárt Mór. A komoly savak ellenére nincs karcos érzet, a 13-as alkohol sem lóg ki. Jelenleg a tehetséget lehet leginkább díjazni benne, érezhetően komoly anyagról van szó. Na, akkor ez most hány pont? A jelene öt, a potenciálja hat-hét.
Font Ezerjó selection 2006
Ezt a kézi szüretelésű, 21 fölötti mustfokú bort már Albert gazda is megénekelte. Haloványabb, szalmasárgább színnel nyit. Kicsit gyorsabban is csorog alá a pohár falán a megforgatott nedű. Illatában egy nyári piac jelenik meg: virágárusok hada, mellettük almát és körtét kínálnak. Van mézes ember és talán egy gyógynövényes is. Ha hagyjuk a pohárban felmelegedni a bort úgy 15-18 fokig - ne tegyük! -, akkor a bódítóbb virágok illata (pl. gyöngyvirág) eluralkodik. Érdekes hogy ebben is érzek némi sós, köves illatjegyet, de lehet, hogy ez már csak pavlovi reflex. Ízben rendkívül harmonikus: a 13-as alkohol mellett pont annyi sav van, hogy a karcmentes, száraz bor érzet megmaradjon. Gyümölcsös, kerek, és minduntalan újabb pohárra csábító ez a tétel. Eddigi legszebb ezerjó találkozásom volt. Most igyuk, ne tartogassuk, és szép, hatpontos élményünk lesz.
Visszatérve a nyitó állításunkhoz, én úgy érzem, hogy quod erat demonstrandum.
Utolsó kommentek