Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Magyarburgundi és magyarbordói

St. Andrea Merlot és Gere Solus 2004-ből

2008.06.19. 07:00 - palack

Két merlot-t bontottam a nem túl dicsőséges 2004-es esztendőből. Az egyik St. Andreáék középkategóriás versenyzője, a másik a Gere Attila zászlósbora. Mindkettő szép volt a maga nemében, ám egyikük sem hozott katarzist. Persze, azt inkább más évjáratban lenne érdemes keresni, de most ez jutott. Azért ne sajnáljanak.

St. Andrea Merlot 2004

Erősen karamellába hajló meggypiros színű, ránézésre matuzsálemnek vagy pinot-nak tippelném. Krémesen forog a pohárban, sűrű csíkokban, nagyon lassan folyik le a falán. Igen intenzív az illata, beleszagolva már magabiztosan pinot-nak titulálnám. Istálló, aszalt meggy, málna, aszalt szilva füstölt szalonnába tekerve, jófajta rummal locsolva. Néha előtérbe kerül a füst, máskor az alkohol. Gyakran édes, ám még éppen nem lekváros illat. Nem vibrál, de szépen rétegzett, változik, azonban kicsit darabos.

Szájban vékonyabb, mint amit az illat, és talán pont olyan, mint amit az évjárat ígér. Második napra savaiból, tartásából nem, viszont gyümölcsösségéből veszített. Megkapunk mindent, amivel csábítottak, csak halványabb, szerényebb kiadásban. A gyümölcsök savanykásabbak, a kiegészítő izgalmak szégyenlősebbek. Mintha időnként túl rusztikus lenne: ki-kilóg belőle hol a sav, hol az alkohol. Aztán összerendeződnek. Tanninja finom, épp elég. Lecsengése hosszú, az alkohol csípésétől eltekintve szép. Nekem ízlik, közhelyesen mondhatnám: egy nehéz évjárat szép bora. A 6 pontot tartja.

Gere Solus 2004

Tekintélyes, nagyon sötét bíbor színű, darabosan forog, viszont meglepően fürgén csúszik le a pohár falán. Illata közepesen intenzív, vonzó. A hordó túlsúlyát hamar ki lehet pörgetni a pohárból. Fekete ribizli, szeder, áfonya - a kötelező gyümölcsök nem maradnak el. Kakaó, kávé, némi füst - az obligát fűszerek is helyükön vannak. Egy édeskés, likőrös jelleg bukkan még fel időről-időre. Igazi eminens illat, de nekem hiányzik belőle az izgalom.

Szájban ő sem hazudtolja meg évjáratát: kissé vékonyka a lelkem. Ízében így inkább a tannin, a sav és a hordó fűszerei dominálnak, a gyümölcs szerénykedik némileg. Savanykás piros ribizli, málna - ha igazán odafigyelünk. A tannin néha túlpörög, de aztán észreveszi magát, és kicsit hátralép. Szépen szerkesztett, visszafogottan robosztus bort ismerhetünk meg benne. Schwarzenegger szmokingban. Nekem ízlik, közhelyesen mondhatnám: egy nehéz évjárat szép bora. Biztos 6 pont. Sajnos nálam is inkább tavaly évvégi arcát mutatta a tavaszi szép remények helyett.

Talán érdekes plusz információ, hogy a több napi visszadugózott pihenést egyértelműen a Solus bírta jobban, szinte teljesen fitt maradt, míg a St. Andrea igencsak megroggyant tőle.

Címkék: kóstolás vörös hatpontos merlot 2004 st. andrea eger gere attila villány solus

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr12524455

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása