Új szerzőt avatunk. A jövőben posztjai Rezeda néven jelennek meg. Bármit mondanánk róla, azonnal fölfednénk kilétét. Rezeda szerint a magyar fehéreket a MA stábja hajlamos alulpontozni, ezért ne lepődjünk meg, hogy mindjárt két kilencpontos száraz fehérrel nyit (és Bussay dr. budget rajnaija is 8 pontig lendül)! A Szepsy birtokfurmintot mi házon belül 7 pontra szoktuk taksálni, a Monarchia Chardonnay Battonage 2006-ost illetően kevés még a tapasztalat. Olasz- és rajnai rizlingek, furmintok, chardonnayk és mások, 16 érdemes magyar pincészet egy-egy fehére vakon. Virágozzék száz virág!
Szerencsénk volt a minap, ugyanis az elmúlt két évjárat 2006 és 2007 hazai fehérboraiból válogattunk, kedvünk szerint, csak úgy, találomra. Tudtuk, hogy sok jó bor született 2006-ban, a 2007-eseket még csak most ízlelgetjük. Az eredmények meglepően jók voltak, a 06-os borok jórészt most jutottak el optimális formájukhoz. Az évjáratban egyetlen kivételt tettünk, akárcsak a magyar származásnál. 2005-ből megnéztük a Villa Tolnay Bandérium Cuvéejét, amitől annak idején sokat vártunk, be is váltotta reményeinket. A másik kivétel a Cloudy bay 2006-os Sauvignon blancja volt, ami hozta állandó formáját, kissé harsány, jó savú, üde bor formájában. Azon szoktam csak évről-évre elgondolkodni, vajon mitől kerül be rendszeresen a Wine Spectator legjobb 100 bora közé… Amúgy persze nem rossz, már ha valaki ezt a stílust keresi, többnyire megtalálja, amit akar.
Meglehetősen nagy volt a csapat, 19-en kóstoltunk együtt. Sok vita nem volt, első helyen fej-fej mellett végzett a Szepsy Birtokfurmint és a Monarchia Battonage Chardonnay! Ez utóbbi volt talán a legnagyobb meglepetés, egyöntetűen állítottuk, hogy a Monarchia eddigi legjobb bora. Személy szerint engem meglepett a három rajnai kitűnő szereplése, ilyen egyértelműen szépen iskolázott borokat idehaza még nem kóstoltunk ebből a fajtából. Egyedül a Laposa bor nem hozta igazán a formáját, de ebben vélhetőleg a fiatalság a ludas, lesz még ideje magához térni. A Figula Rizling pedig korábbi kóstoláskor már mutatott sokkal jobb formát, így ezt tekintsük pillanatnyi „megingásnak”. De a legfontosabb, hogy a nyilvánvaló évjárati hatásokon túl, jelentős fejlődést lehet látni. Kétségtelenül, válogatott gazdák válogatott tételeit kóstoltuk, de sajnos emlékszem nem egy kóstolóra, ahol a nagy neveknél is borult a papírforma, rendre találtunk bizonytalan illatokat-ízeket. Ezen a téren határozott előrelépés tapasztalható, most már csak az kellene, hogy ez a fejlődés ne rekedjen meg a prémium kategória határain belül. Tokaj nem véletlenül volt most háttérben, hiszen a hétvégén lesz a Mádi Kör II. kóstolója
Szeremley Huba Badacsonyi Rizling 2007
A megszokott összeszedettség, élénk savak, az átlagosnál talán kevesebb ásványosság jellemzi ezt az évjáratot. Tipikus „fogyasztásra ösztönző” bor, különösebb mélységek nélkül. Tiszta és badacsonyi. 4,5 pont
Pannonhalmi Apátsági Pincészet Rajnai rizling 2006
A három rajnai szépség egyike. Mostanra tökéletesen összeállt, lekerekedett, mégis kellően markáns képet mutat. Illata mintaszerűen petrolos, moseli könnyedséggel vegyítve. Kifogástalan egyensúly, szép citrusok az ízben. 6 pont
Figula Mihály Arácsi Olaszrizling válogatás 2007
Hordómintát kóstoltunk, vélhetően ezért volt illatában egy tisztázatlan eredetű bizonytalanság. A bor koncentrációja és a jelentős potenciál így is érezhető. A magasabb alkohol és vélhetően igen érett alapanyag miatt már kezdetben olajosan legördülő, nagyágyú bort sikerült palackba tölteni. Sima, csupa mandula ízű, barokkosan telt bor. 6 pont
Györgykovács Imre Somlói Hárslevelű 2006
Illatában igencsak visszafogott, mondhatni igazi somlai. Némi ásványosság mellett vegetális jegyek. Sima és határozott karakter, jó savakra épül. A Györgykovács boroknál megszokott viszonylagos karcsúság és tisztaság most is jelen van. Szerényebb ízvilág, korrekt megjelenés. 5-6 pont
Villa Tolnay Bandérium cuvée 2005
Illatában édeskés, az újhordós érlelés nyomai érezhetők, de nem tolakodóan. Elöl húsos, élénk, badacsonyias savakkal, jó egyensúllyal, finom ízvilággal. Virágos-vegetális jegyei mellett kis gyümölcsösség, nagyon sima struktúra, elegáns megjelenés. Ízében az újhordó már egyáltalán nem érezhető, az utóíz hosszú és elegáns. 6-7 pont (Megosztó.)
Laposa Pince Bazaltbor Badacsonyi Rizling 2007
Ezúttal kissé zárkózottnak tűnt illatban, halvány minerális karakter, leheletnyi gyümölcsösséggel. Illat után ízben sem hoz különösebb izgalmakat, savai ugyan érezhetők, de nem tűnik elég gerincesnek. Ízvilága kimerül a sós-ásványos jegyekben. A bor persze így is élvezetes, de nem közelíti a pincészet 2006-os rokon tételét. 4-5 pont
Pendits Szőlőbirtok Tokaji Furmint Krakó 2006
Újabb bizonyítéka annak, hogy Wille-Baumkauff Márta és Stefan jó úton halad. Nem először mutat ez a bor nagyon jó formát, de mostanra a furmintságnak valami könnyed, átlényegült formáját kínálja. Illatban a csupa körte-szegfűszeg vonulat nagyon tisztán jelenik meg, mintha csak acéltartályban érett volna. Légies, de nem súlytalan bor, kifogástalan egyensúllyal. Hosszú, gyümölcsös utóízzel. 6-7 pont
Orosz Gábor Tokaji Hárslevelű 2006
Már illatában lenyűgözően kedves, csupa méz és hárs, buja és meleg. Vagy meleg és éppen ezért buja. Kiváló savak, ízbeli citrusosság, a botritisz jelenléte nélkül. Ízben végig hozza az illatból ismert finomságokat, közepesen vastag bor. Száraz borokra „rászoktató” ital lehet. Nagyon szép. 7-8 pont
Árvay és társa Zempléni Sauvignon blanc 2006
Zárkózott, a fajta helyett terroirt kínáló illatvilág. Nemes, semmi tolakodó nincs benne. (Ahogy ezt már megszoktuk.) Ízben viszont annál több az izgalom. Kitűnő savak, elől-hátul gömbölyded bor, ami ásványossága mellett ízben kellő teret enged a fajtának. Bodzás-édeskés utóíze hosszú, a bor maradandó élményt tud adni. 7 pont
Gál Tibor Viognier 2006
Ennek a bornak is most jött el az ideje. Az újhordó csak nyomokban, mellette illatban a fajta finom édeskés-szőlővirágos jegyei kedvesek, élénkek. Jó savak, kis cserzőanyag, közepesnél nagyobb test. Utóíze hosszú és meggyőző. 6 pont (Járt már nálunk hasonló eredménnyel.)
Gál Lajos Egerszóláti Olaszrizling 2006
Évek óta a legjobb ár/érték arányú fehérbor. Most sem keltett csalódást. Finoman édeskés illata után jó savak, közepesen telt test, virágos-keserűmandulás ízvilág. Hosszú, sima nagyon kiegyenlített bor. Örök biztos tipp. 5-6 pont
Bussay László Csörnyeföldi Rajnai rizling 2006
Bussay doktor borait eddig is sokra tartottuk, de valahogy a rajnai eddig nem mutatta azt az egyediséget, mint más borai. No ezzel nincs semmi hiba. Illata akár Rheingau zömöken ásványos tételeit is reprezentálhatná. Savai egyértelműek, bármely rajnainak díszére válhatnának. Fűszeres-citrusos ízvilága remek cserzőanyag háttérrel mutatkozik, érett, épp csak a férfiasság kedvéért mutat némi szikárságot. Ínyencek csoda-bora. 8 pont
Légli Ottó Rajnai rizling 2006
Gazdag és intenzív petróleum az illatban, nagyon tiszta és határozott. Élénk, kissé ásványos is. Nagyszerű savak, kiegyenlített, sima struktúra. Ízeiben is hozza a fajta legjobb formáját, citrusok mellett finoman fűszeres. Hosszú, elegáns, a fajtához igazodóan testes. 8 pont (A MA régi kedvence, ami újabban sajnos formaingadozik.)
Jásdi István Lőczedombi Olaszrizling 2007
Mandulavirág illatú, édeskés, buja bor. Elöl gömbölyded, ami a magasabb alkoholnak köszönhetően a bor lecsengését is alapvetően meghatározza. Egyensúlya kifogástalan, ízeiben sós és édeskés egyszerre. Elegáns, nagytestű, olajosan folyó bor, nagy koncentrációja ellenére csopaki könnyedséggel. 8 pont
Monarchia Borászat Battonage Chardonnay 2006
Sokat vártunk ettől a bortól, nem csalódtunk. Érdemes 1-2 órát dekantálni, meghálálja. Elegánsan indít, érintésnyi fával az illatban, mellette gazdag chardonnay jegyek. Alma, fahéj és élesztő. Kifogástalan egyensúly, remek cserzőanyag, nagy struktúra. Nagyon chardonnay, jó egri savakkal. 9 pont
Szepsy István Tokaji Furmint 2006
Levegőt kér, és lehetőleg nagyobb űrtartalmú poharat. Igen gazdag és elegáns illatvilág, sós jegyek mellett halvány édeskés karakter. Már illatban is sűrű, koncentrációban is sokat ígér. Krémessége jelentős cserzőanyaga mellett is meggyőző. Ízében a méz csak érintésnyit van jelen, mégis végigkíséri a bort. Hosszú, koncentrált, telt és elegáns. Bízzunk benne, hogy élettartama is nagyságát támasztja majd alá. 9 pont
Utolsó kommentek