Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Hipermarket az időgépben

Laci bácsi jólmegmondja

2008.10.03. 06:01 - BOB

Laci bácsiHónapok óta keringnek a pletykák borbuzi-körökben arról, hogy mekkora eladatlan készletek vannak már szinte mindenhol, a borászatoktól a kereskedőkig, merthogy csökken a fogyasztás, mint olyan. A magamfajta alkoholista ilyenkor megnyalja szája szélét és azonnal olcsított csúcsborokat vizionál a boltok polcaira, onnan pedig önnön pincéjébe. Remegő kézzel futja át az erről szóló hírleveleket, szórólapokat, egyéb papírtermékeket. Aztán kihúzza a fejét a borsznobizmus homokgödréből, és egy párhuzamos univerzumban találja magát. Egy szürrealista falanszterben, ahol a cirádásan metszett bordói címkék oportót rejtenek, ahol a száraz furmint félédes hárslevelűként kel életre, Gere Attila portugieserje pedig az idődilatációnak esik áldozatul. Márpedig az Auchan valahogy így képzeli el a magyar kulinária jövőjét, ha lehet hinni őszi borkatalógusuknak. Mink pedig sírunk és nevetünk. Borkultúra a lefolyóban.

A magyar gasztronómia Győzikéje, a mi kulináris adu ászunk, a bárhol bevethető és garantáltan ugyanazt a szintet hozó Laci bácsi nem először adja a nevét olyanhoz, amiért kezdő szakácstanoncot is összevont szemöldökű dörgedelmek kíséretében küldene el melegebb éghajlatra a világ boldogabbik fele. Az ételporok és fűszerutánzatok után most a borok vannak soron, mintha a hon borászatának nem lenne épp elég baja enélkül is. Pajkos félmosolya ezúttal kerházas aszút (5 puttony, 1999 forint), egervines bikavért (389 forint) ajánl a nyájas borfogyasztóknak, veretes fülszövegekkel adva tudtunkra azt, amit eddig is tudtunk: hogy a hipermarketekben a magyar bor megcsúfolása, megalázása és sárba tiprása zajlik ipari méretekben.

Tulajdonképpen majdnemhogy felesleges is megírnom ezt a posztot, elég lenne annyi, hogy "nézzétek meg a madarasteszkó borkatalógusát, és ne káromkodjatok, valamint ne röhögjetek túl hangosan". Mivel azonban nem lehetünk biztosak benne, hogy a neves újgall áruházlánc (amely francia üzleteiben ugyebár belistáz cru classékat is, nálunk meg, ugye...) minden magyar borbaráthoz el tudta juttatni ezt a papíralapú valamit, úgy gondoltam, hogy a borkultúra elleni vétek volna megfosztani a többieket egy-két elnyomott kacaj termelte boldogsághormontól, így hát szemlézek belőle némely borokat.

A második-harmadik oldal Tokajjal foglalkozik, itt a 499 forintos száraz szamorodnit és a kerházas, 1999 forintért mért ötputtonyos aszút érdemes megemlíteni, mindkettő nagy, képes ajánlást kapott a lap szélén, ezt igya a magyar sokáig. Az oldalon a további választék gerincét is a Tokaj Kereskedőház, a Promontorbor és az örökzöld Puklus pincészet adja, néhány ihatóbb tételt ügyesen elbújtatva maguk között. Alig egyet kell viszont csak lapoznunk, hogy Laci bácsi veretes kolumnában magasztalja a furmintot, eképpen: "A furmint szőlőfajta Tokaj igazi büszkesége. Egyrészt az Aszú készítésében játszik meghatározó szerepet, másrészt ez az egyik legcsodálatosabb száraz fehérbort adó szőlőfajta széles e világon. Illata intenzív, kóstolva telt-, krémes, utóíze hosszú". Namármost, a furmintra ugyebár két dolgot nem szoktunk jellemzőnek tartani: az intenzív illatot és a krémességet. Mindez azonban eltörpül amellett, hogy a veretes oldalszöveg mellett egy kerházas, félédes hárslevelű palackja feszeng, aki mintha nem érezné jól magát a kiváló száraz furmint szerepében.

Ugyanezen hajtás jobb oldalán a Gere Attila villányi oportójának dícsérete zeng, eképpen: "... Rubin színű, lágy, elegáns vörösbor, amelyben dominál a szőlő elsődleges gyümölcsillata és aromája /.../ Gyümölcsössége a fő erénye, ezért frissen fogyasztva az igazi". És a fénykép mellett Gere Attila 2004-es (!!!) portugieserje virít, amit azon frissiben kellene elfogyasztanunk. Mégpedig időgép nélkül, ha lehet.

Néhány eseménytelen oldal után (ahol csak olyan apró kérdésekre szeretnék választ kapni, hogy Gere Tamás Mirtill küvéjéről mikor tűnt el az évjáratmegjelölés, hogy miként sikerül a Rosevalley borászatnak 399 forintért palackba ragasztania a cabernet sauvignont, és hogy ki árazta be a Vincze Béla-féle 1200 forintos, 2005-ös évjáratú sima bikavért meg a totálisan ismeretlen, a nemzetközi borpiacon nagyjából 3 eurot kóstáló "La Caraf" rozét együttesen 5699 forintra) máris legnagyobb kedvencembe botlok, a Chateau Haut-Belian bordói AOC borába. Gondolom, a nevéről (meg annak Haut-Brionra hasonlításról) nem a pincészet tehet, mint ahogy a Chateau Margaux-ra hajazó címkéről sem (a célközönségnek vélhetően halvány fogalma nincs sem a Haut-Brionról, sem a Margauxról). A bor melleti ajánló szöveg azonban legmerészebb várakozásaimat is alulmúlja, idézem hát szó szerint: "A Bordeaux Chateau Haut világszerte vált ismertté és keresetté azon borkedvelők körében, akik megbízható minőségű francia bort szeretnének fogyasztani, de ezért nem akarnak kisebb vagyont áldozni. A bor közepesen testes, finom tannintartalmú, gazdag gyümölcsös aromákkal rendelkezik".

No kérem, aki eddig nem hallott a Bordeaux Chateau Haut-ról, az most legyen olyan kedves sürgősen ápdételni ez irányú ismereteit, hiszen világszerte ismert és keresett pincészetről van szó. Ha azonban mindez még nem volna elég, a borajánló folytatódik, és még mielőtt gyanús lenne, ugyanerről a borról szól a fáma továbbra is: "No és természetesen a Solament is. A Portugieser, a szó legszorosabb és legpozitívabb értelmében a 'mindennapok bora'. Könnyűnek tűnik, mégis kellően testes. Lendületes savakkal, lágy-elegáns tannintartalommal rendelkező vörösbor. Ez az a bor, aminek fogyasztásához nem kell ünnepi alkalom, hanem azért választjuk, mert egy kellemes vörösborral szeretnénk megörvendeztetni magunkat, egy finom ebéd, vacsora mellett". Ezek azok a szavak, melyek hallatán a magamfajta egységsugarú alkoholista zokogva borul az asztalra, és patakban ömlő könnyei közt siratja el az igényesség utolsó szikráját is. Portugieser egy bordói AOC borban? Könnyű, kellően testes, lágy és elegáns egyszerre? Erre már sajnos nem találok szavakat.

A hátsó borítóra még vetek egy pillantást, 699-ért háromputtonyos, 1099-ért ötputtonyos aszú kelleti magát az Ősz-hegyi Pincétől. Aztán aprót nyögök, és végre felhasználom ezt a katalógust arra, amire talán a legalkalmasabb. Annak se tökéletes, egy kicsit talán fényes a felülete és az anyaga is lehetne vékonyabb. De mindezt elnyomja már a vízcsobogás.

Címkék: borok a hiperből tokaj furmint promontorbor bordeaux gere attila tokaj kereskedőház hárslevelű szamorodni portugieser gere tamás vincze aszú auchan puklus

30 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr7693287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

koccintós 2008.10.03. 08:10:08

Ha nem szomorodtam volna el annyira, azt írhatnám, hogy jót kacagtam...

Sajnos mindegyik hiper ezt csinálja; a Spar pl. simán keveri az eszenciát az aszúeszenciával, a pálinkákat 8-10 celsius fokon ajánlja fogyasztani, stb. Mondjuk az a Spar-os katalógus nem ennyire gyenge, dehát...

Ez már csak a "két rossz közül a kisebbik" választási lehetősége.

muskotály küvé 2008.10.03. 09:35:58

Már csak ezért sem szoktam Auchanba menni.
Ha este 8-kor kell 1-2 üveg fogyasztható bort venni, csak a Cora jön szóba.

BOB 2008.10.03. 09:54:25

En kabe 3 percre lakom a budakalaszi Coratol, tehat napi szinten latogatom, es azt vettem eszre, hogy ott is erosen csokkent a szinvonal az elmult 1-2 evben, ellenben az Interspar jon fel, mint a talajviz. Tavaly az oszi akciojukban peldaul Buttler-borok is voltak, amik ugyebar nem kifejezetten a hipermarket-torzskozonsegnek szolnak. Es az atlagos szinvonal is jocskan fole ment a Coranak.

dagatt 2008.10.03. 10:02:30

Én tegnap botlottam bele véletlenül a munkahelyemen ebbe a csodakatalógusba. Lefittyedt szájjal lapoztam végig, a munkatársaim nem értették, miért nem csillog a szemem a sok "finom" és akciós bor láttán... Jajjj... :(
Este átugrok a Móri Bornapokra, talán ott sikerül elfelejteni ezt a borzadmányt.

lorien · http://lorien.blog.hu 2008.10.03. 10:07:03

Hiperben bort vásrolni csak végszükség esetén. A bizonytalan és sokszor rossz tárolási kötülmények miatt jó eséllyel lehet hibás borba botlani. Különösen akció idején, nem véletlenül szórják ki nyomott áron a beragadt készleteket.

dalton1 2008.10.03. 10:42:15

Szerintem valaki elszúrt valamit az Auchannál...az utolsó oldalon van a Solamen névre hallgató Lisicza portugieser amiről a bordeaux-i mellé nyomtatott óda szól...

(Ami egyébként nem egy rossz bor! Mármint a Solamen.)

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2008.10.03. 10:44:56

Szerintem sokkal jobb borkat válogatni úgy, hogy a gyerek a kocsiban ül a sor közepén és nem ér el semmit, mint a feleségeddel rohangálni egyik pulttól a másikig, tejszíntől a WC papírig.

Az Interspar javulását és a Cora romlását én is észrevettem. Az Intersparban azt látom problémának, hogy nincs egyenletesen készlete, egyszer-egyszer beesik egy nagyon jó adag (pl. Vincze Béla Pannon Bormustra díja Bikavérje, vagy Garamvári muskotály pezsgője), az kifut, és utána hónapokig csak az "átlag" megy. A Corában már jó tételek se nagyon vannak.

Octopus 2008.10.03. 11:01:56

Az akciós újság tényleg kritikán aluli. A Solamen kékopi amúgy az utolsó oldalon van, a szöveg valahogy az emlitett bordóihoz csúszott - azért ilyesmikre (is) figyelhettek volna. A Vincze + La Caraf és hasonló "csomagok" trükkösek, véletlenül nem 4 db Vincze + 1 Caraf vagy hasonló kombináció kerül ennyibe?
És akkor a sok gagyi bor között ilyenek is figyelnek, hogy Bock Syrah, Dom Perignon pezsgő. Én nem vagyok ellene a hiperben borvásárlásnak, de nyilván komolyabb borokat nem kockáztatnék. Olcsőbb, friss évjáratú borokat viszont félelem nélkül. Már ha akad jó áron, merthogy hihetetlen drágán tudják adni a magyar borokat a hiperekben, ami kapható szaküzletben az szinte mindig olcsóbb ott. A Spar és Cora főleg drága, mégha igényesebb is.

Az Intersparos akcijós újság viszont tényleg elég igényes volt, és érdekesség is akadt, pl a Depardieu Anjou-i borai, az olcsóbbik vöröse (2000 Ft) elég jó is ráadásul...

Octopus 2008.10.03. 11:03:11

Dalton1 megelőzött a Solamennel :)

hegyaljai 2008.10.03. 11:13:00

A legnagyobb gáz az egész akciós újsággal az, hogy a termelő adja a fotót, fizet az újságban való megjelenésért, engedményt ad az árból, de ha ilyen tévedések, hitelrontó dolgok jelennek meg róla akkor nem tehet semmit. Illetve felmond mint beszállító az adott láncnál, de akkor a helyére rögtön benyomul valaki, akivel újra kifizettetik azt a polcpénzt amit ő a kilépésével elvesztett.

szulfit 2008.10.03. 12:05:10

Nemrég jöttem vissza Franciaországból, ahol láttam több hipermarket akciós borkatalógusát. Ott is van gagyi bor (4 eurós bordói faládában), de a katalógus több mint fele jegyzett és elismert birtokok borairól szól. Arról már nem is beszélve, hogy ízlésesen és szakszerűen vannak kihelyezve (kifektetve!) a borok. Elmehetnének a magyar leányvállalatok menedzserei egy tanulmányútra a jó édes anyavállalatukhoz!

Erik777 2008.10.03. 12:24:10

Németországban jóval kevesebb tesco-féle szupermarket és pláza van, szerencsére. A Kaufhof és a HIT borválasztéka egészen jó, főleg a Kaufhof-é.

hárslevelű 2008.10.03. 13:57:56

Ha borkatalógus:
a METRO katalógusa tele van kifutott, pincében megmaradt borral. Ráadásul a kínálat nagyban hasonlít az 1 évvel ezelőttihez. (Persze ugyan azok az évjáratú borok.) Ha valaki arra jár, én egy gyöngyszemre bukkantam: Béres Naparany 1780 Ft. Nem szabad kihagyni!
(Ez persze nincs bent a katalógusban)

kukko 2008.10.03. 14:51:21

Az Intersparos katalógus tényleg nem volt rossz. Vettem is egy-két Tokajicum bort, a Darázskő furmint, és a kései Hárslevelű is aciós volt.
Az nekem is feltűnt, hogy az esszenciából hogy lett aszúesszencia...
Ami pedig még a spar mellett szól, hogy néha tényleg bele lehet futni egy leárazásba. Pl. Scheller Olasz 500, Nyakas Riesling 500, il Poggione Brunello 2000.
De nehogy még azt vélje valaki, hogy a spar fizet (jó is volna), egyszer pincemester borokat kínáltak ilyen kis lánykák. Hát nem kellett volna. Ha valaki ezeket megkostolta, utána még meg is akarja venni?

VPR 2008.10.03. 20:35:04

És a Pennyben borhetek vannak...:-)
Mondjuk nem cifrázzák, bor képe, mellette ár, esetleg százalék, semmi süket duma...

ezerháromér' ebből egy, számomra ismeretlen pincéből soproni CS ihatatatlannak bizonyult.

Viszont Varga féle(!) Irsai Olivér talán kb. 600ért állat jó.

A madarastesco katalógusa tényleg horror.

nick: 2008.10.05. 10:29:57

akkor menjetek inkább most a Cora-ba!
tegnap ott vásároltam párat, elég jó árakon

pl.:
Béres Magita cuvée 1.390-
Béres Holdezüst 1.190-
Jekl Flóra Il Primo rosé 1.199-
Jekl Siller 1.099-
Ikon Kékfrankos és Merlot 959- (az előbbi nagyon jó, bár az utóbbi se rossz - tegnap le is teszteltem)
meg még pár, számomra ismeretlen külföldit kalandvágyból :-)

...ja, és megint van Cora-s cidre is 499-ért :-) (száraz és édes is)

espé 2008.10.05. 13:16:11

A madaras katalógus tényleg csapnivaló!
Csak az van benne ami a polcon is. Nincsenek benne falra akasztható kandallók, plazmatévék, házihifik. Hiányoznak még a sörök, pálinkák, stb. De a kifinomult ízlés ellenére eü. felhasználásra alkalmasnak találtatott.

Leonardo Di Cabrio (ex-Fidel Castrol) 2008.10.05. 19:54:46

A tanult posztíró kollégám vegyen másik cipőt, hisz ez már megkopott a döglött oroszlán abajgatásától, a tisztelt szervilis kommentelők pedig talán inkább a folyadékokkal lesznek szíves foglalkozni.

espé 2008.10.05. 21:15:10

Na Ja!
A tisztelt kommentelők zömmel a helyzethez illő komolysággal illették a madarast és a többi hasonlót. A fellelhető borokkal kapcsolatos élményeiket leközölték.

Cirfandlia 2008.10.06. 10:23:20

A Metro borkatalógusában a Pezsgőről szóló cikk is megérne egy posztot... Annyi borszakértő mint amennyi abban az áruházláncban van, no meg egy nyelvtan tanár igazán átfuthatta volna a cikket. DON Perignon és hasonlók :(

Octopus 2008.10.06. 15:46:26

A Metroban mikor lesz (volt?) borakcijó? Valami érdekes van ott?

loading 2008.10.06. 17:39:57

Október 15-ig van a Metróban akció (lehet lesz később is).
Az Interspar lehet jobb lett, de sajnos sokkal drágább is. Néhány tétel esetében 30-40% a szakboltokhoz képest.

takács bálint - zsebtévé 2008.10.06. 18:18:47

Amit eddig hyperben sikerült vennem:

Takler Bikavér Rewserve 2004: 1530 Ft,
Vesztergombi Bikavér 2004, 2005: 1500 Ft,
Thumerer Bikavér 2003: 1500 Ft, Sebestyén Grádus 2004: 3000 Ft, Konyári Signum Lolliense 2005: 2500 Ft,
Bussay Esküvé 2006: 1290 Ft, Vesztergombi Turul 2005. 1200 Ft, Takler Cabernet Franc 2006: 1600 Ft, Göncöl 3*** Aszú 2004 + Dúzsi Bikavér 2003: 1990 Ft,
Göncöl 3*** Aszú + Bock Ermitage 2004: 1990 Ft.
Nem egy-két palackot. A Takler bikából pl. 22-t, a Göncöl+Dúzsi-ból 14-et sikerült betáraznom. Beragadtnak egyiket sem éreztem, finomnak jópárat.
Mifelénk nincs szaküzlet, de a magam fajta panelprolinak ez az árfekvés és minőség így megfelel.
Ja és a InterSmár kb. félévente esedékes "mindenbor30%" akciójában meg tényleg nem a bennragadtat nyomják, hanem mindent, ami a polcon és a raktárban megtalálható. Amit előző nap szállítottak, azt is. Ja, és az éppen akciósból is lejön a 30%.

Takács Bálint -Zsebtévé, Sztalinváros

Labancz 2008.10.07. 13:46:59

Na ismét okosabb lettem!
Legalább értékesítési gondjaik nincsenek... :-)

VPR 2008.10.07. 21:07:18

EgyRosszfejWSETadvanceD:
ezért kár volt el***ni az időt a regeléssel.
süti beállítások módosítása