Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

2006 vörösben

Mire jók a nagyon jó évjárat nagyon nagy borai?

2008.11.05. 06:59 - Albert gazda

Elszaporodtak az utóbbi időben a vörösboros posztok, úgy néz ki minden, mintha az elfehéredést gyakran kifogásoló olvasóink kedvére tennénk – pedig jó nagy szerepe van ebben a véletlennek is. Jelen esetben például annak, hogy a Bortársaság vezérkara meghívott engem arra a belső kóstolóra, amelyen a híres 2006-os évjárat nem kevesebb, mint 19 nagynak szánt vörösbora került terítékre. Ezek közül egy dugós volt, úgyhogy bekerült a helyére egy talján vendégművész. Nem vakon kóstoltunk, viszont alaposan, sok pohárral, és többször is visszatértünk egy-egy tételhez.

Elöljáróban még annyit, az elmúlt hetekben gyakran volt téma hozzászólóink körében az, hogy hogyan is pontozunk mi, és miért úgy, ahogy. Ezúton hívom fel ismételten a figyelmet arra, hogy a pontszámaink nem ítéletet jelentenek, hanem orientálni próbálnak, és bizony könnyen előfordulhat, hogy ugyanaz a bor az egyik héten nem annyit kap, mint a következőn. Továbbá más egy vakkóstoló, amikor az ítészek főként a hibákat keresik, más, amikor látják a címkéket és ismerik a sztorit, megint más, amikor egy egész estét rászánhatnak egy-egy tételre. Arról már nem is beszélve, mennyire más, amikor több nap jut a vizsgálódásra. Még valami: ha sok minta játszik egyszerre, hajlamosak vagyunk széthúzni a mezőnyt, lehet, hogy a gyengébbek érdemtelenül kevés, a jobbak a kelleténél több pontot kapnak – tőlem okvetlenül –, már csak azért is, hogy markánsan meg lehessen különböztetni őket.

Térek a lényegre: a sorban alapvetően cabernet alapú házasítások szerepeltek – némelyikben a kékfrankos is kihasította a maga szeletét –, Egerből, Szekszárdról, a Balaton déli és északi partjáról, Pannonhalmáról, Villányból. A legtöbb bor ez utóbbi borvidékről került ki, aligha véletlenül.

Villa Tolnay Névtelen 2006

Cabernet sauvignon, kékfrankos és merlot, 22 hónapot töltött barrique-ban, még nincs piacon. Karcsún gyümölcsös illat, finom, még karcsúbb íz, de tiszta és elegáns. Kedvemre való, lehet belőle valami. 5 pont.

Pannonhalmi Apátsági Pince Infusio 2006

80% merlot, 20% cabernet franc. Hónapok óta kapható, rendkívül népszerű. Megjelenése után nem sokkal kóstoltam, nem igazán tetszett, művinek éreztem. Most megváltozott a véleményem. Mélyebb, szofisztikáltabb illat, nem hatalmas, de arányos. Ízletes, jó ivású. Többen érezték belőle a túlérett, megégett gyümölcsöt, én nem. 7 pont.

Takler Bartina 2006

35% kékfrankos, a többi fele-fele arányban merlot és cabernet franc. Butább illat, meggyel, széles, de mintha nem állt volna még össze. A tanninok erősek, a vége kissé savanykás, hiányzik belőle a lendület. A múltkori Takler-bemutatón is ezt éreztem élménynek a legkevésbé. 4 pont.

Sebestyén Grádus 2006

40% merlot, 35% cabernet sauvignon, 25% cabernet franc. Mély illat, aszalt gyümölcsökkel, hordóval, pörkölési aromákkal. Sokkal szebb és ízletesebb, mint az előző, de ebben is elkelne valamivel több dinamizmus. 6 pont.

Heimann Barbár 2006

Dűlőszelektált, a Baranyavölgy legidősebb tőkéinek termése. A domináns merlot-n és cabernet franc-n túl tartalmaz 23% tannat-t és 11,5% kékfrankost is. A mezőny leggyümölcsösebb darabja, az utána következőket is beleértve. Érett szilva, meggy, ilyesmi, az aszaltosságon innen. Fűszerek, üdeség. Ízben is gyümölcsös és játékos, a végét kissé megbiccenti némi fanyarság. Mások ezt nem észrevételezték – néhány nappal korábban én sem –, magasabbra is tették. Nálam most 6 pont.

Thummerer Bikavér Superior 2006

Kékfrankosból van benne a legtöbb – 40% –, még négy fajtából jutott bele, blauburgerből is. Kicsit paprikás, tipikusan thummereres, bármit is jelentsen ez. Elég egyszerűnek tűnt ebben a kontextusban. 4 pont.

St. Andrea Merengő 2006

Kékfrankos a fele, syrah, cabernet franc és merlot jutott még bele. Úgy tudni, készítője szerint ez eddig a pince legjobb bora. Engem nem győzött meg, noha érzem benne a potenciált. Nagyon mély, izgalmas és komplex illat, a bors is megjelenik benne. Szájban nagy, de egyensúlya még nem állt be, simulniuk kell a savaknak, tisztulnia a lecsengésnek. 7 pont.

Konyári Pince Páva 2006

Az ország egyik legperspektivikusabb pincéjének az új presztízsbora. Van, aki már kóstolta. Drága lesz, 11 940 forintra lőtték be a palackárat. A szőlő a Szárhegyről származik, fele cabernet sauvignon, 45%-a cabernet franc, alig 5% merlot színesíti. Mély, áttetszően vonzó szín, hatalmas illat. Délies karakter, finoman érett gyümölcsök, pörkölési aromák, föld és avar, végtelen komplexitás. Minden mozdításra mutat újat. Tökéletes szőlő, tökéletes hordó, maximális odafigyelés. Elegáns, játékos, hibátlan. 9 pont.

Günzer Zoltán Ördögárok 2006

Új telepítés szűztermése. Finom, érett, de nem túlérett illatokkal indul, menet közben sűrűbbé válik. Nagy, arányos test, gazdag ízek, a tannin kissé szárít. A pohárban rengeteget fejlődik. Erős 7 pont.

Campo di Sasso Insoglia del Cinghiale 2006

Egy olcsó szupertoszkán. Mármint ahhoz képest. Cabernet franc, merlot, syrah. Elsőre zavaróan savanykás illat, amely gyorsan kitisztul, gyümölcsök és fűszerek maradnak utána. Ízben közepesen nagy testű, ízletes, harmonikus, kulturált. Kitűnő. 7 pont.

Mayer Kopár 2006

Bordeaux-i összetételű házasítás a nagy hírű dűlőből. Ijesztően animális illat, csak lóistálló, és semmi más. Szájban nagy testű, jobbra érdemes, de a lecsengésben visszajönnek az állatok. 2 pont.

Szemes Dél 2006

A fele cabernet franc, a másik fele fele-fele arányban merlot és cabernet sauvignon. Cukorkás illat, kissé rendezetlen, nem áll össze, nem izgalmas. Méretre ez sem kicsi, de nincs szépen felépítve. 4 pont.

Ebner 7-es Hordó 2006

80% cabernet franc, 20% merlot. Tiszta, koncentrált illat, bizonytalan ízek. A savak a végén mindent felborítanak. Érdemes lenne egy év múlva ránézni. 4 pont.

Gere Kopar 2006

A minap dicsérték agyba-főbe a kollégák, egyszer, majd még egyszer. Nekem a borfesztiválon nem ízlett, savanykásnak találtam a végét, és arra kényes vagyok. Az álláspontom megváltozott. Összetett illat, sok gyümölccsel, okos hordóhasználatra utaló jegyekkel. Bordeaux-i karakter, csipetnyi animalitással. Ízben kissé kevesebb, de még mindig elég sok: gazdag, sokrétű, élet is van benne, búcsúja hosszú. Játszik ez is, hol többet mutat, hol kevesebbet. Eléri a 8 pontot.

Tiffán Cuvée Carissimae 2006

Bordeaux-i házasítás a Kopár-dűlőből. Kellemetlen meglepetés, különösen a 2003-as után. Erjedtes-törkölyös, értelmezhetetlen illat. Először kóstoltam, de többek szerint más alkalmakkor is ilyennek mutatta magát. Ízben hömpölygős, de lapos. 3 pont.

Bock Cabernet Franc Fekete-hegy 2006

A 2004-est nagyon szerettem. Ezt kevésbé szeretem. Meggyes illat, kis lyukkal, ürességgel. Szájban tartalmasabb, de sokkal kevésbé, mint amit vártam. 6 pont.

Malatinszky Kúria Cabernet Franc 2006

A szűretlen széria nemrégiben piacra került példánya. Következetes és tudatos borász munkája, pontosan azt a stílust viszi tovább, amit a 2003-assal elkezdett. Kevésbé gazdag, mint az etalon, viszont elegánsabb. Bordeaux-ias kifinomultság, illatában a gyümölcsök és a hordós érlelés egyensúlya, ízeiben dettó. Csersavakban nem szűkölködik, de nem lógnak rajta, készek arra, hogy beépüljenek. A 2003-asban sokkal inkább hajlamosak voltak önálló életet élni. 8 pont, a sor harmadik legjobb bora.

Sauska 7 Siklós 2006

7-es küvéből kettő készült ebben az évjáratban, ez a siklósi Makár és Zuhánya dűlők terméséből. Egyharmadnyi cabernet franc-t, merlot-t és cabernet sauvignont raktak bele. Az illata szép, de nem feltétlenül bonyolult. Ízben sem az, nem tudni pontosan, honnan jött, hová tart. Lehetne feszesebb. 6 pont.

Sauska 7 Villány 2006

Nemcsak a termőhely más – Kopár, Ördögárok, Feketehegy –, hanem az összetétel is: 59% cabernet sauvignon, 41% merlot. Klasszisokkal jobb, mint a másik. Az illat kevésbé csap orrba, de sokkal jobban kibontakozik. Mély és komplex, karaktere hasonlít a Páváéhoz, de újvilágibb, édesebb. Megint csak: perfekt szőlő, kiváló hordó (97%-ban francia, 3%-ban amerikai tölgy), hibátlan munka, tudatosság. Igen nagy test, de minden arányos benne, ízletes, jó tartású. Szélesen, gyümölcsösen cseng le. Itt és most 9 pontra is jó volt. A sor második legjobb bora.

Címkék: 2006 st. andrea gere attila takler ebner sebestyén heimann malatinszky pannonhalmi apátsági pince bock tiffán thummerer konyári mayer günzer zoltán villa tolnay szemes sauska campo di sasso

52 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr68749232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ferraiolo 2008.11.05. 10:09:32

Csak egy rövid megjegyzés a "...az ítészek főként a hibákat keresik" mondathoz. Jó esetben -és ez mindig így kellene hogy legyen-, a borversenyeken és komoly teszteken az ítészek a borban levő harmóniát vagy annak hiányát keresik vagy kellene hogy keressék.
Más. A 2006-os Heimann Barbárt nemrég kóstoltam egy 2006-os hazai vörösbormezőnyben és a kóstoló társaság egyik kedvence lett. Szvsz szép jövője van a bornak, áradó szép gyümölcsösség és finom hordóhasználat jellemzi, a tannat pedig gyönyörűen fest a borban. Heimann úr nem kicsit lehet fanatikus, ha a tannat, sagrantino, és úgy tudom barbera fajtákat telepít és művel a pannon klímán:)Lehet, hogy Madiran és Uruguay után tannat nagyhatalom leszünk?:P

Octopus 2008.11.05. 11:20:27

Máris csorog a nyálam...
Tényleg sok a vörös poszt az utóbbi időben, de nekem kifejezetten tetszik! Főleg, hogy ilyen borokról, amit azért nem minden nap vesz meg az ember.

szulfit 2008.11.05. 11:44:48

Örülök, hogy van 9 pontos magyar veres, de egyre inkább elképedek az árképzésen. 9 rugó a Merengő, 12 rugó a Páva, a Sauska borokról már nem is beszélve. Aztán ott van a 15 rugós Magnifico, Capella és Elysium (ezt a sok buzi latin nevet), és a BT szinte megduplázta a Szepsy és Bussay száraz borok árát. Ez a magyar borlufi mikor pukkad már ki?!

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2008.11.05. 12:50:23

szulfit,
a Bussay borok ára javarészt egy kissé csökkent, pedig a 2007-esek eddig szvsz a legszebbek a dokitól!
ezek a 9 pontos veresek...
első olvasásra hihetetlennek tűnnek, de igyekszem mihamarabb kóstolni őket!

lackó 2008.11.05. 13:32:05

Nem igazán értem szulfit hozzászólását. Miért is beszélsz lufiról? Mi gond az árképzéssel? Nem, nem mondom, hogy valaha is magamnak vettem 3000 Ft-nál drágább bort, mert nem tehetem meg, de erre ott a társaság, ahol közösen meg tudjuk kóstolni ezeket a tételeket. Maximum 40-50 euros borokról beszélünk, amelyek a kóstolás szerint megütik a nemzetközi mércét, mégpedig felülről. A Sauska borokról pedig igenis beszélhetünk, hiszen a legjobb ár-érték arányú 9 pontos bor ebben a sorban. A bortársaságnál 6.000 Ft körül van. Változatlanul fenntartom: egy bort annyiért lehet eladni, amennyiért megveszik. AZ árképzés pedig (ha minden igaz, persze nem minden esetben) tükrözi a borász által tartott értéket.

Én nem látok itt semmi kivetnivalót, ahogy nem értem a problémádat sem, ellenben nagyon kíváncsi lettem a Sauska borokra, egy-kettőhöz volt eddig szerencsém, de bízom benne, hogy továbbra több lesz.

lackó 2008.11.05. 13:33:36

Szulfit: miért, a Bussay borok drágák?

Kérdés: te mit tartasz elfogadható árnak egy nagy vörösnél, vagy fehérnél?

Ferraiolo 2008.11.05. 13:48:04

Lackó! A magyar borok árképzésével leginkább a külföldi megítélésben van nagy gond. Az hogy "egy bort annyiért lehet eladni, amennyiért megveszik" kis hazánkban lehet, hogy működőképes, de külföldön ez a képlet nem megoldható. Ez a nagyobb lufi, nem a hazai...

benchmade 2008.11.05. 13:57:08

Carissimae 8886,- Bock Syrah 7494,- Gere-Weninger CF Sel. 8478,- Capella 14766,-
szulfitnál a pont:)

lackó 2008.11.05. 14:16:32

Nem mondom, hogy meg tudom venni egyedül ezeket a borokat, azt sem, hogy nem tartom drágának őket, főleg a magam pénztárcájához mérve, de amennyiben ezek a borok nemzetközi klasszis szinten vannak, akkor hol itt a gond? Lehet, hogy hülye vagyok én a kérdéshez, de akkor sem értem a problémát. Addig oké, 3-4 pontos borért igen, sajnálnám, ha ennyi pénzt adnék, de ez nem magyar jellegzetesség: emlékezzetek vissza a ném is oly régi pinot-sorra, ahol nagy börgöndiek buktája volt, 2-3szoros áron.
No és akkor az ellenpélda: Infusio 3930.-, Sauska 6330.-,

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2008.11.05. 14:36:04

Nálam 5000 körül van a lélektani határ, de ennyi pénzért legalábbis a saját értékrendem szerinti 8 pontos élményre vágyom, ha nem kapom meg, akkor rossz boltot csináltam.Ennek ellenére 6000 körüli összeg nem mondhatni soknak egy 9 pontosért, ha tényleg annyi. Én mondjuk úgy tudom elképzelni hogy katarzis-élmény kell hogy legyen a 9 pont.

Bor B. 2008.11.05. 16:36:17

OFF de hátha....

Borszaküzlet eladó vagy üzlettársat keres, családi okok miatt.

elzee 2008.11.05. 17:40:28

Bor B.

ment a mail.

pelotepincsi 2008.11.05. 20:33:13

a Kopar pedig 8 sincs. én vettem egy palackkal...

Cserszegi Óvszeres 2008.11.06. 09:38:26

Az Infusio tényleg nagyon jó bor, a Konyári Pávát még nem kóstoltam, és bár biztos nagyon tuti, de az árát nézve nem is fogom szürcsölni mostanság.

benchmade 2008.11.06. 12:17:31

Ja, csak kár 15,5 alkoholért. Páva nálam is elrepült.

lackó 2008.11.06. 14:13:02

Miért is kár a 15,5 alkoholért? :))))

szulfit 2008.11.06. 14:29:05

Most jött a hír: megindult a 06-os Grande Selection előjegyzés, 6-os kartonban, 12500 Ft + ÁFA. Mindent visszavonok, a Páva tényleg kiváló áron elérhető :)

lackó 2008.11.06. 14:43:59

Szulfit: jó, talán túlárazott a Páva, vagy mondjuk azt, hogy nem engedhetem meg magamnak...de változatlanul nem értem, hol van a lufi és mi van a Sauskáról nem is beszélve-hozzászólással. Epekedve ácsingózok válaszodra várva.

töppedt 2008.11.06. 16:37:40

Emberek! nem kell 12.5 rugót fizetni már sokáig a csúcs vörösért. Néhány év és tablettában is bevehetjük.
Ime:
egeszseg.origo.hu/cikk/0845/453571/20081105_cukorbetegseg_reszveratrol_1.htm

szulfit 2008.11.06. 17:34:25

Lackó,

Megismétlem az állításomat: szerintem túl sok drága magyar bor került most piacra, túl magas áron. És itt most nem a kistermelők kis tételeiről beszélek, de nem is Tokajról/Somlóról, hanem néhány nagy termelő nagy tételeiről. Azért beszélek lufiról, mert:

1.Szerintem ez a mennyiség ezen az áron nem eladható. Egy nyugati csúcsbort azért lehet szépen beárazni, mert nagyobb a piaca, és nemcsak az adott országban veszik. A magyar csúcsborok külföldön eladhatatlanok (nézd meg egyszer egy Weinundco akciós standját), és a mennyiségi felfutás miatt itthon sem fogják tudni eladni őket: most kétszer annyi csúcsbor került piacra, mint 2003-ból, és nem hiszem, hogy annyira nőtt a jólét, azaz el lehetne adni ezt a sok bort.

2. Szerintem bizonyos magyar csúcsborok ára (Magnifico, Capella, Grande Selection, Elysium) eltúlzott. Egy magyar csúcsküvé áráért 2 palack brunellot/barolot/chateauneuf-du-pape-ot veszek jegyzett pincészettől. Ellentétben a fent említett területekről származó borokkal, a magyar borok nem eltarthatóak, 7-8 év után szétesnek (hidd el, tapasztalatból beszélek, brutális gyűjteményem van 97-ig visszamenőleg).

3.Míg nyugaton a borértők tábora és a tőkeerős vásárlók között van egy jelentős átfedés, addig nálunk ez minimális, így a csúcsborok jelentős része céges ajándékként végzi, vagy egy étteremben egy céges vacsorán, ahol 10 emberből 9 nem értékeli igazán (hidd el, tapasztalatból beszélek). Ez nem a hosszú távú piacépítést szolgálja.

4.Az általam ismert borkedvelők már korántsem csak Magyarországon vásárolnak és nagyon érdeklik őket a külföldi borok, szóval komoly a verseny.

Ha nem hiszed, amit mondok, bonts fel egy 2003-as Grande Selectiont, vagy egy 99-es Kopárt, és látni fogod, hogy bizony élvezhetetlen. Ballagj el a Terroir Klubba/Radovinbe, vegyél egy Chateauneuf-du-pape-ot, és hasonlítsd össze a kettőt: 30-80 éves ültetvényről származik, több évtizedes családi tapasztalat áll a borászat mögött, talán ez a titok nyitja.

Összegezve, én jobban örülnék annak, ha előbb szaktudásban, szőlészeti munkában, hozamkorlátozásban követnénk a nyugati példát, és nem árazásban.

czudarka 2008.11.06. 17:42:19

Szulfit!

Ez a tömör valóság egy kicsit ijesztő, de IGAZ!
Egyetértek.!

napoletano 2008.11.06. 19:22:02

Bizony, Szulfit sok igazat irt.
Egy dolog azert fejben tartando: hogy a forgalomba kerulo bor 80%-a nem lat palackot (ez vilagatlag), es hogy a palckban megvasarolt borok 90%at a vasarlast koveto 24 oran belul felbontjak.
Tehat sokan beszelnek tarolasrol, igenyessegrol, stb. - de igazan a krem kremje (nem minosegrol, mennyisegrol beszelek, a megbantas szandeka nelkul) amelyik tarol, kostol es osszehasonlit, no meg osszehasonlitva vasarol - tehat meg inkabb igaz, hogy a magyar csucsborok termeloi igen vekony jegen jarnak. A magyar szuperborok tenyleg szemermetlenul tul vannak arazva, kulonosen akkor, ha azt szamitjuk, ami a valodi osszehasonlitasi alap, hogy mennyit kell egy osztrak, nemet, dan hivatalnoknak dolgoznia, amig megkeresi a palack arat, es mennyit a magyarnak? Ezek a borok ui. csaknem kizarolag Mo-n talanak vevore - ill. inkabb talaltak, ameddig kisebb mennyiseg volt beloluk - de nem akarom Szulfitot ismetelni.

wolferl 2008.11.06. 20:57:56

Gyerekek, Szulfit szövegében valóban sok az igazság. Egyszer megkérdeztem egy nagyon ismert magyar borászt, hogy miért olyan drágák a komolyabb (vagy annak szánt) magyar vörösborok,fel volt háborodva és ő is arra hivatkozott, hogy hát a minőséget meg kell fizetni, különben meg annyi amennyi, ha egyszer el tudják őket adni. Node gyerekek: én rendszeres borfogyasztó vagyok, heti 2-3-4 alkalommal bontok, nemcsak kóstolok: iszom, és egyszerűen nem tudok megfizetni 10 ezres borokat. Miközben pontosan tudom, hogy legtöbbjük nem ér annyival többet, mint amennyivel többe kerül! Szívesen meginnám őket, de ennyiért? Ugyanennyiért, ha nagyon akarok, már egészen jó francia borokat is kaphatok akár. Egyszerűen nem vagyok hajlandó 3 ezernél többet áldozni egy magyar vörösre. Messze van még a maygar vörös a francia prémium árkatagória szerint kínált minőségtől, ezt már megtapasztaltam.

valuka · http://www.borkem.hu 2008.11.06. 20:59:05

Kedves Szulfit,

Teljes mértékben egyetértek az Általad leírtakkal. Különösen azzal a tapasztalattal, hogy a nálunk vásárolt borok a fizetés után nagyrészben felbontásra kerül, nem sok embernek van lehetősége és helye tárolásra. Ez a saját tapasztalatom is. Az is saját tapasztalat ( és ezzel biztos vagyok benne, hogy nagyon nem egyedül vagyok ebben az országban ), hogy egyre több borszerető ember létezik az országban, viszont egyre többen vannak olyanok is, akik miután meglátnak egy-két árcédulát , nem igazán értik meg, hogy ezt most miért is kell arra a cédulára ráírni. Azt egyszerűen nem tudom megérteni, hogy egy-két villányi, egri stb. csúcsküvé miért kerül annyiba amennyibe 10-20000 palack éves termeléssel, amikor kisebb ( de elismert ) pincészetek ennek töredékéért hozzák ki boraikat. De az is igaz, hogy ennyiért is valószínűleg el fogynak ezek a palackok, különben nem így árazták volna be. Így viszont nagyon sok borszerető embert fosztanak meg annak lehetőségétől, hogy ezeket valaha is megkóstolhassák. Ezzel lehet, hogy piacot ( és további potenciális vásárlókat ) is veszíthetnek itt Magyarországon, mivel azaz érzés benne marad a fogyasztóban, hogy xy pincészetnek van ilyen magas árú bora is, akkor valószínű, hogy olcsóbbra már nem nagyon figyelt oda.

koccintós 2008.11.07. 08:03:37

Nekem még az a furcsa az árképzésben, hogy ezeknek a magyar boroknak, amikről itt szó esett, mindegyiknek a 2006-os évjáratáról van szó. Vagyis alig két éve érlelt borokról van szó, ami vörösben korántsem számít soknak.

Végignéztem kiváncsiságból a BT külföldi kínálatát: a 10 ezer feletti tételeknél nem találtam 2005-ös bornál fitalabbat, de a túlnyomó többsége korábbi évjáratok termése. Márpedig ez meghatározó egy csúcs vörösbornál, legfőképp az áránál.

De erről Szulfit már megírta a (sajnos) szomorú igazságot.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2008.11.07. 08:18:41

Én abszolút elhiszem az itt leírtakat.
A másik oldalról viszont egy nemrég megjelent post tanulsága szerint nagynevű francia boroknál bele lehet futni olyanba hogy 10e Ft-ért nem igazán értékelhető, 20-40 ezerért már jönnek a 7 pontosak. Ilyan összegekből elég drága tanulópénz tud kijönni.
Annyiszor olvasom itt hogy 4-5 ezer Ft-ért olyan külföldi borokat lehet kapni, amelyek zsebrevágják a a magyar csúcsborokat.
Kaphatnék-e a tisztelt fórumozoktól tippeket ebben az árkategóriában, lehetőleg BT-nál beszerezhető tételekről?

lackó 2008.11.07. 08:34:20

Szulfit: ok, így már rendben van, amit írtál, értem, miről beszélsz, viszont a Sauska-problémámat még mindíg nem oldottad meg :)))

Valóban túlárazottnak tűnik jónéhány tétel, de az az érzésem, hogy el tudják adni, mert a sznob-felfogás azért működik és szerintem igenis itt van helye ennek a kérdésnek.

Másrészt drbartának is igaza van.

Eltarthatóság pedig valóban érdekes kérdés, tavaly kóstoltunk '96-os nagy borokat és valóban élvezhetetlenek voltak, szemben mondjuk egy 25 éves Brunellóval.

Röviden: nem érzem, hogy egyértelműen ki lehet jelenteni a lufit, még ha van is benne komoly igazság.
Persze, az már egy újabb kérdés, hogy miért kell minden évben kijönni csúcsborral, ha azt sem az évjárat, sem az eredmény nem indokolja. Márpedig ezt egy komoly borásznak tudnia kell megítélni.

Nagyon is értem és tudom, miről beszélsz, ezt én is tapasztalom, viszont nem ballagok sehova és nem veszek borokat, mert nem tehetem meg :)))

Egy rövid hozzáfűzés még: nem vagyok benne túl biztos, hogy a magyar borászok szaktudása, hozamkorlátozása és szőlészeti munkája ne lenne nyugati szinten. Ezt így kijelenteni és általánosítani nem szerencsés. Legfennebb vannak olyan magyar "sztárborászok", akik miatt kialakulhat ez az általánosított kép.

MalbecNC 2008.11.07. 09:51:04

"Elszaporodtak az utóbbi időben a vörösboros posztok, úgy néz ki minden, mintha az elfehéredést gyakran kifogásoló olvasóink kedvére tennénk"

Pedig, nyugodtan lehetne! ;-)

Gyönyörű borok, kár, hogy ilyen hihetetlen magas az áruk.

MalbecNC 2008.11.07. 10:02:08

Nekem már a 2005-ös Carissiame sem nyerte el a tetszésemet olyan mértékben, amennyibe kerül. Nemzetközi viszonylatban ez a 30 EUR feletti kategória, amiért már tényleg komoly borokat kaphatsz világszerte.

Mondjuk azért sikerült legyűrnöm az egész palackot, de közben sűrűn csóváltam a fejem. :-)

MalbecNC 2008.11.07. 10:21:56

Tényleg túlárazottak tűnik némelyik magyar csúcsbor, de még kevésbé csúcsbor is.

De OK, legyen, ha már egyszer csúcsbor, hiszen az ilyeneket az ember ünnepi alkalmakra veszi és nemcsak a magyar, de a külföldi borissza is. Az igazi gondot nekem az okozza leginkább, hogy felbontáskor nem adja meg azt a katarzist, amit az áráért elvárnánk, nem járul hozzá az ünnep fényéhez, így elég lelombozó. Már akinek, mert a fogyasztók többsége még mindig "Kopárt", "Gerét", "Taklert", stb. iszik, és áhítattal szürcsölgeti a sokszor a tényleg szép, de inkább egy egyszerű hétvégére való bort. És amíg ez így van, nem is lesz bajuk a borászoknak a magasra pozocionált boraikkal.

czudarka 2008.11.07. 12:26:09

Lackó!

Köszönet a kultúr vitáért. Lehet ezt így is.

Szerintem csinálja és adja a borát mindenki annyiért amennyiért akarja és persze, ha tudja!!!!!!!!!!!!!!!

A piac majd eldönti, hogy megveszi, vagy nem.

A Sauska "lufit" Szulfit szerintem azért mondta, mert a szőlők nagyrészt pár éves telepítésűek.

Türkménbasi 2008.11.07. 15:15:43

Érdekes, egyre inkább agyonsztárolják ezt az Infusio-t pedig akárhányszor kóstolom nekem mindig kicsüng belőle az alkohol, pedig nem szokott a magas alkohol zavarni. Meg elég művinek is tűnik a bor, szerintem azon a klímán eléggé meg kellett erőszakolni a szőlőt, hogy ilyen testet mutasson.

sodoma 2008.11.07. 16:27:01

Hát igen, az a fránya ár-érték arány...Mindenki véleménye elgondolkodtató és vmilyen szinten mindenkinek igaza van. Számomra egy biztos: Teljesen mindegy mennyi wupiupi-ért sikerül beszerezni egy palackot, ha attól azt kapom amit várok akkor nem sajnálom. Ámbátor ha kicsit is hiányérzetem maradt akkor mindegy, hogy ezer vagy tízezer pénzt adtm érte. Sajnálom, hogy nem döntöttem jobban....

sodoma 2008.11.07. 16:33:25

Most például egy 2006-os Tüske KF-t kóstolgatok...Az ár-érték arány vitathatatlanul felhasználóbarát:) Szeretem a "kis" borászokat....Mintha jobban érezném a boraikban az odaadást...

pecz 2008.11.07. 21:51:18

En Szulfittal ertek egyet, teljes mertekben.
Masreszt kerdesere (mikor pukkad kia lufi?), az a valaszom, hogy nalam mar kipukadt, de szerintem masoknal is ki fog pukkadni mostansag. Eljott az az ido. Van mar olyan borkereskedes is, amelyik nem forgalmazza ilyen aron a magyar sztarborokat.

lackó 2008.11.08. 00:06:53

Khm, ölnézést, az ér, hogy nálam esélytelen volt a lufipukkadás valaha is, mivel nekem sosem volt saját lufim?
Van viszont szép, nagy közös lufi. Jó erős a fala, nehéz kipukkasztani :)

Egyébként pedig egyetlen egy változatlan állításom fenntartom: vannak olyan "sztárborok", mint a kóstolásból is kiderült, amelyek állják a lufipróbát és ezekkel aztán semmi gond nincs, jaj, de nagyon nincs...

szűrő 2008.11.08. 14:01:30

A nagyapám azt mondta nekem "fiam amennyit kérsz, annyit érsz" lehet hogy így lettek drága boraink? A félreértés elkerülése végett, nekem semmi bajom a magyar borok minőségével.

Nekem inkább a pinot-k 2008.11.09. 10:49:46

Bár én ezek közül a borok közül csak nagyon keveset kostoltam, hihetetlennek tűnnek a pontszámok, különösen az előttük álló verbális értékelés fényében. Pl ezt most így hogy?

"Engem nem győzött meg, noha érzem benne a potenciált. Nagyon mély, izgalmas és komplex illat, a bors is megjelenik benne. Szájban nagy, de egyensúlya még nem állt be, simulniuk kell a savaknak, tisztulnia a lecsengésnek. 7 pont."

Eddig azt hittem, a 7 pont nagyon jó bornak jár csak. Vagy:

"Ezt kevésbé szeretem. Meggyes illat, kis lyukkal, ürességgel. Szájban tartalmasabb, de sokkal kevésbé, mint amit vártam. 6 pont."

És akkor ugye a két 9-pont igencsak meglepő. (egy korábbi, Ráspi-posztnál erről már ment nagy fórumozás, ti. hogy lehet-e szórni a 9 pontokat.)

Vagyis, ha Albert gazda reálisan pontozott, talán rendben vannak a magyar csúcsvörös-árak. Ha viszont kicsit bőkezűen szórta (amitől én egy kicsit félek), tényleg furcsa az árképzés, de nem megmagyaráhatatlan: Magyarországon van egy eléggé árérzéketlen réteg, aki némi (nem feltétlenül rossz értelemben vett) sznobizmus által vezérelve megveszi ezeket, még ha relatíve túlértékeltek is olasz vagy francia versenytársaikhoz képest.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2008.11.09. 22:02:58

Látok igazságot "Nekem inkább a pinot-k" hozzászólásában.
Bár én se kóstoltam az itteni borok zömét, de valahogy nekem is az volt az érzésem , hogy a leírások nem feltétlen vannak összhangban a pontszámmal. Pl a 9 pontos Sauska:arányos, ízletes , jótartású.
Bár komoly anyagot takarnak e szavak, de nem érzem át a leírásból az eufóriát, amit egy ilyen pontérték indokolna.
Biztosan más a megítélés olyankor mikor elég sok bort kóstolunk együlésben, így a pontok inkább azt tükrözik, hogy ez jobb, volt ennél, amaz , meg emennél is , így a sok bort egymástól diferenciálva tudnak kijönni a magas pontok. Ha esetleg egy, vagy két bort kóstolunk, akkor egy arányos, ízletes, jótartású bor lehet , hogy csak 7-et kap, mert fölidéződik a kóstoló emlékében mondjuk egy méregdrága francia grand /1er/ vagy akármilyen cru emléke ami 9 pontos emlékezetes katarzissal járt, és amihez fel se nőhetnek a magyar csúcsborok. És ugye a 10 pontos skálára rá kell, hogy férjen a világ összes bora, tehát a 9 pontot elvileg nüansz választja el a fokozhatatlantól.

Albert gazda 2008.11.09. 22:17:00

Az alábbi bekezdést biztosan mindenki elolvasta? Biztos, hogy a pontok a legfontosabbak?

"Elöljáróban még annyit, az elmúlt hetekben gyakran volt téma hozzászólóink körében az, hogy hogyan is pontozunk mi, és miért úgy, ahogy. Ezúton hívom fel ismételten a figyelmet arra, hogy a pontszámaink nem ítéletet jelentenek, hanem orientálni próbálnak, és bizony könnyen előfordulhat, hogy ugyanaz a bor az egyik héten nem annyit kap, mint a következőn. Továbbá más egy vakkóstoló, amikor az ítészek főként a hibákat keresik, más, amikor látják a címkéket és ismerik a sztorit, megint más, amikor egy egész estét rászánhatnak egy-egy tételre. Arról már nem is beszélve, mennyire más, amikor több nap jut a vizsgálódásra. Még valami: ha sok minta játszik egyszerre, hajlamosak vagyunk széthúzni a mezőnyt, lehet, hogy a gyengébbek érdemtelenül kevés, a jobbak a kelleténél több pontot kapnak – tőlem okvetlenül –, már csak azért is, hogy markánsan meg lehessen különböztetni őket."

MalbecNC 2008.11.10. 01:28:06

Nekem inkább a pinot-k 2008.11.09. 10:49:46

Én az alkeszek pontozását a pontértékek szöveges megnevezésével (anyós bora, após bora, pannon klasszis, stb.) együtt veszem, hozzánézve a kategória alatti borokat.
Ha úgy érzed, hogy a borleírásban nem csupa dicséret van, akkor az azt jelenti, hogy azt fogalmazzák ott meg, hgoy szerintük mi hiányzik még a 10 ponthoz, de legalábbis a fölötte levő pontokhoz.
Az árképzés meg egy másik dolog. Magyarországon szerintem nem irányadó a bor ára a bor nagyságának megítélésében. Nemcsak a túlpozicionált árak miatt, hanem mert egy bor árának meghatározásakor nem az az egyetlen szempont, hogy mennyire szép, vagy csúcsokat rengető a bor, hanem a mögöttes támogatás, anyagi háttér is. De ez már nem idevaló téma.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2008.11.10. 06:13:32

Igen Albert gazda, valóban ugyanarra a tényre világítasz rá, mint amit szóvá tettem. De föltehetem -e a kérdést, miszerint az itt szereplő kilencpontosok emlékeid szerint valóban fej-fej mellett vannak a korábban mérföldekkel magasabbra taksált elit francia borokkal? Ezt tisztán érdeklődésből teszem fel, mivel sem ezeket a 9-eseket, sem azokat nem kóstoltam, így saját véleményem nincs. Egyszerűen rendszeresen olvasva ezt a blogot korábban az volt a benyomásom, mint szulfit hozzászólása is megerősít, hogy tudomásul kell vennünk, hogy a francia prémium jóval előttünk jár, így a hazai csúcsborokat hozzájuk viszonyítva elismerésnek kell tekinteni, ha 7-8 pontot elérünk. Akkor most arra vagyok kíváncsi, hogy megváltozott-e a helyzet? Mert az, hogy nemzetközi klasszisnál erősebb, a tökélytől eggyel gyengébb osztályzatok vannak itt jelen, ez arra utal.

Cervaes 2008.11.10. 11:32:27

Kedves Gazda!
Köszönjük a jó szavakat a Barbárhoz. A házasított boroknál pontosítanék:
Merlot 38%, Cabernet franc 27%, Tannat 22%, Kékfrankos 13%. Csak a Kékfrankos származik 30 éves ültetvényről, a többi már ebben az évezredben került eltelepítésre.

Kedves Ferriaolo!
Barberát nem telepítettünk. Nem tudom, hogy fanatizmus kérdése-é az új fajták behozatala, kipróbálása. Minden esetre a honosítás "procedúráját" végezzük, illetve a kadarka szerepének erősítésére a pécsi Kutatóval közösen összes alapfajtájukat, ill. a térség 80-100 éves ültetvényeiről kiválagotatott tőkéket (összesen majd 30) vizsgáljuk. Tudtommal Magyarországon ez a legnagyobb és átfogó kadarka kísérlet.
XXXL

Spicc 2008.11.10. 21:46:05

Most láttam, hogy Luka pincészet már kijött szinte a teljes 2007-es sorral. Ez azt jelenti hogy októberi szüretet és egy havi erjedést feltételezve a borok kb. 10 hónapig voltak hordóban érlelve. Minden bor 4000 HUF fölött.
Ezek szerint ezeknek a boroknak már csak palackérlelésre van szükségük?
Lehet hogy tavasszal már a 2008-as sor kerül a piacra...

megjegyzés 2008.11.20. 00:20:35

wunderlich 2006-os sorozata véletlenül maradt ki, vagy feketelistán van ?

Girardelli 2009.06.13. 15:14:03

Ugyan már régen volt itt mozgás, a most megjelent Csúcsbor blog néhány linkje visszavezetett ide. És nagy csodálkozással olvastam az itteni kemény szavakat némelyik tételnél, nem beszélve a feldícsért tételek tartalmilag, "objektíven" megfogható okait a tupírozáshoz.

Szerintem minden hasonló, nem vak kóstolás ítéletét kb. annyira szabad csak figyelembe venni, mint amennyit ér, azaz, semennyire: nagyon kíváncsi volnék, kedves blogíró uram ugyanezeket a tételeket ugyan vajon miként ítélte volna meg egy igazi vakpróbán? Mert ugye nem címke teszi a bort...

Amúgy a "csúcsvörösek" cseppet valóban túlárazottak, a top értékűek valójában nem ütik meg a félárukat egy nemzetközi összevetésben.

mb szerény 2010.11.28. 13:18:39

Tisztelt Albert gazda!
Sokra értékelem leírásait, ahol rengeteg hasznos infót szolgáltat egy hobbi borértő számár ,de a pontozásai hagynak némi szakmaiságot maguk után.
ahhoz hogy valóban szakmailag értékelhessen egy bort én azért a 100 pontos rendszert tartom megfelelőnek.
Természetesen a 10 pontos érthetőbb de lényegeket elhagyó módszer.
A Barbár alul értékelését sajnálatosnak tartom és talán egy kis hendicappel indult önnél?
Miért.
Ha leírná számomra a valós pontlevonást érő

mb szerény 2010.11.28. 13:21:34

hibákat akkor azt megköszönném. Persze mint tudja a legalacsonyabb és legmagasabb pontszám levonásra kerül így nem izgulok mert ez minden bizonnyal a bor számára leadott idáigi pontszám.

mb szerény 2010.11.28. 13:56:51

bocsánat természetesen az imént a legalacsonyabbra gondolta csak néha az agyam megelőz és így kihagyok egy két szót.

mb szerény 2010.11.28. 14:01:54

Ha nincs korlátja a hozzászólásnak ,akkor most még leírnám gondolataimat a leírásokkal kapcsolatban.
Ha a blog bor kedvelőknek szól és nem szakmabelieknek , remélem ezzel nem sértek meg senkit (mindenki tanulja valakitől és utána, gyakorlás gyakorlás és tanulás tanulás.......
Szót ejthetne értékelési szempontokról ,természetesen ezek helyes elbírálási technikáiról.

mb szerény 2010.11.28. 14:24:51

@Albert gazda:
Tisztelt Albert gazda!
Mi szükség a markáns megkülönböztetésre ,ha a borok között nincs markáns Különbség egy komoly 100 pontos versenyen.
Inkább használati utasítást mellékeljen a borok mellé. Mikor milyen lelki állapotban ,napszakban ,gasztronómiai élményhez..... ajánlja vagy esetleg nem ajánlja.
A vak illetve nem vak kóstolásról ugyan az a véleményem és személyes tapasztalatom. Nem egyszer kóstoltattam ételek mellé komoly nemzetközi szakértőknek meglepetésként borokat amiket utána nagyra értékeltek persze azért sejtésük volt róla hogy mi is lehet a pohárban , ettől szakértők de mégis .Ok akkor most mondhatja hogy a tálalási is befolyásol és igaza van de eljátszottam már fordítva is ahol kemény kritikával bírálták az általuk már korábban agyon dicsért tételt???!!!!
süti beállítások módosítása