Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Erőmű helyett világörökséget!

Avagy mi újság most Hegyalján?

2009.01.23. 10:03 - BOB

Alig pár hete magunk is írtunk róla, hogy néhány település - Szerencs, Erdőhorváti, Abaújszántó, Tállya, Legyesbénye, Szegi, Erdőhorváti, Mezőzombor és Bodrogkisfalud - a világörökségi cím "visszaadását" fontolgatja és inkább az ipartelepítésre bízná a térség jövőjét a borhoz kapcsolódó turizmus és vendéglátás helyett. Közben zajlottak a zajlanivalók, január elején ülést tartott a Tokaji Történelmi Borvidék Világörökségi Egyesület (ennek tagjai többek között a Hegyalja önkormányzatai), ahol úgy tűnik, közeledtek az álláspontok, vagy legalábbis abban megegyeztek, hogy meg kellene egyezni. Éppenséggel ez is valami.

Az egyetértés jelenleg annyira korlátozódik, hogy közösen kérik dicső kormányunkat a világörökségi törvény mielőbbi elkészítésére és parlament elé terjesztésére (tekintve, hogy kishazánk 1985-ben csatlakozott a világörökségi egyezményhez, 1987 óta pedig világörökségi tájaink is vannak, elképzelni sem tudjuk, mi az isten tarthatott ennyi ideig, hiszen törvény azóta sincs). A világörökségi törvény, illetve annak végrehajtási rendelete vagy az ebből fakadó alacsonyabb szintű szabályozók ugyanis meghatározhatnák pontosan, hogy egy világörökségi tájon mit lehet, és mit nem. Például épülhet-e olyan erőmű, amihez 200 kilométeres körzetből kell tüzelnivalókat hozni, napi párszáz kamionnal, a borvidéken keresztül. Ezen felül a törvény tenné lehetővé azt is, hogy a Hegyalja állami támogatásban részesüljön a világörökségi értékek megőrzéséhez. Ez azért is különösen fontos, mert a kilépést fontolgató önkormányzatok jelezték: amennyiben a világörökségi cím előnyeit is látnák (itt képzeletben összedörzsöljük jobb kezünk hüvelyk- és mutatóujjait), talán felülvizsgálnák korábbi döntésüket.

Májer János, Tokaj polgármestereTokaj Polgármestere, Májer János szerint az aggodalmak kissé túlzóak, a települések kilépési szándéka valójában segélykiáltás volt, és a világörökséggel kapcsolatos kérdések rendezése - így a törvény elfogadása - jó útra is terelheti a jelenleg megakadt folyamatot. A fő problémát ugyanis abban látja, hogy a világörökségi címmel kapcsolatban évek óta tart a teljes szabályozatlanság, és az állam az ebből fakadó gondok megoldását mégis az önkormányzatoktól várja. A polgármester szerint Szerencsnek kompromisszumkésznek kell lennie, de ezért cserébe kompenzációra is igényt tarthat.

Májer bizakodásának némileg ellentmond viszont, hogy a világörökségi egyesület közgyűlésén az önkormányzatok megakadályozták (a hírek szerint meglehetősen bárdolatlan stílusban), hogy a borászatot képviselő szervezetek az egyesület teljes jogú tagjává váljanak.

A fő probléma nem az ipar léte, hanem a formája. Májer szerint érthető, hogy miután Szerencsen bezárt a nagy hagyományú cukorgyár és csokoládégyár, a fojtogató munkanélküliségre a város az újabb ipari létesítményekben keresi a választ. De ahelyett, hogy egy a térség arculatába, jellegébe is beilleszthető létesítményben gondolkodna, egy olyan erőműre mondott igent, amely egyrészt a hivatalos verzió szerint is legfeljebb 130 ember számára tudna munkát biztosítani (a mai erőművek a magas fokú automatizáltság miatt igen kevés emberrel is megoldják az áramtermelést), másrészt pedig nincs hozzá helyben tüzelőanyag, így nem kevesebb, mint 200 kilométeres körzetből kellene azt kamionok százaival az erőműbe szállítani.

Halkan megjegyzem itt, hogy a Tokaji híres félliteres palackjait Orosházán gyártják, a többi palack nagy részét pedig külföldről kénytelenek a borászatok beszerezni. Talán ezen is elgondolkozhatnának Szerencsen, ha már iparról van szó.

A kilépést fontolgató önkormányzatok fő érve, hogy az idegenforgalomból a Hegyalján nem lehet megélni. Az viszont nem tagadható, hogy 2002 óta - ekkor kapta meg a térség a világörökségi címet - jelentős befektetések valósultak meg e területen is, márpedig a gaz imperialista tőke oda szokik menni, ahol az legalábbis hosszabb távon megéri neki. Toszkánának kábé negyven év kellett ahhoz, hogy a világ egyik vezető turisztikai célpontjává váljon, Tokaj-Hegyalján még csak öt éve indult be valami. Tokajban a régi zsinagóga épületére alapozva kulturális központ és színház épült, Tarcalon az országban egyedülálló kistelepülésként 2 db négycsillagos szálloda is üzemel (az Andrássy kúria és a Degenfeld kastélyszálló, ebből az Andrássy kúria a wellnessrészlegét is a borra alapozza), és lassan a gasztronómiában is berúgják a mocit, a tállyai Oroszlánosba tavaly még Eckart Witzigmann, az évszázad szakácsa is ellátogatott. A bor mellett pedig a helyi főzésű pálinkák és például Balla Enikő kecskesajtjai is nemzetközi színvonalúak. Vannak tehát jó kezdeményezések, és egyelőre úgy tűnik, hogy van szándék ezek térségszintű összehangolására is.

Az erőmű építése jelenleg áll. A japán befektetők elálltak a kétes üzlettől (ebben volt némi szerepe a Tokaj Renaissance-nak is), az új befektetőként emlegetett MVM pedig fetételhez kötötte a beszállást, mégpedig olyan hatástanulmányhoz, mely igazolja, hogy az erőmű működése a természetes és épített környezetet semmilyen módon nem fogja károsan befolyásoni. A hatástanulmány jelenleg készül, a hírek szerint nem fog ilyet tartalmazni, sőt.

A világörökségi törvény előkészítése a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalban zajlik. Mezős Tamás, a szervezet elnöke szerint a cél az, hogy Tokaj környékére is olyan iparág érkezzen, amely sok embert foglalkoztat, és egyúttal a természethez közeli, azt elfogadó termelési mód létesül. Ebben - úgy tűnik - egyezik a véleménye Tokaj polgármesterével. Ha minden igaz, a törvény az idei tavaszi ülésszak végéig a parlament elé kerül, és erőmű helyett végre tényleg a világörökségi értékek, a tokaji borok megóvásán gondolkozhatunk Hegyaljával kapcsolatban.

Címkék: híradó szemleszerű tokaj borturizmus erőmű hujber tokaj renaissance világörökség

21 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr8897213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

napoletano 2009.01.23. 11:46:15

Pfu... koszonet a tajekoztatasert, talan van remeny. Bar hogy a boraszokat kepviselo egyesuleteknek miert ne lenne helye a vilagoroksegi egyesuletben, az abszurd... hiszen az egesz viulagoroksegi besorolas a boron alapul.

Gyagilev (törölt) · http://lattam.blog.hu 2009.01.23. 12:43:55

Ez az ország az abszurd országa. Gondolom már észrevetted sok helyen, lett volna rá lehetőséged (legutóbb a "tilos behajtani Bp.-re ilyenolyan rendszámmal, de azért mégiscsak lehet" ügy kapcsán). Tehát én ezen már meg sem lepődöm...

hegyaljai 2009.01.23. 22:30:37

Mint itt már korábban többed magammal leírtuk, hogy nincs a "világörökség" ügye jogilag rendbetéve, csak egy "kezelési terv" van, ezért a hatóságok a világörökséget csak egy ürügynek tekintik, hogy újabb eljárási díjjakat vessenek ki. Ennél is rosszabb, ha arra az álláspontra helyezkednek, hogy ha nem engednek semmilyen változást, mert akkor nem történhet semmi baj.
2008 szeptemberében a Világörökségi Egyesület egyetértésével az egyik helyi országgyűlési képviselő - Hörcsik Richárd, nem mellékesen Sárospatak polgármestere - interpellálta a kulturálatlansági misztériumot, ahol a válaszadó Arató szagállamtikár mindent megígért, de azóta sem csináltak semmit. Az elmúlt hetekben a kilépni szándékozók úgy döntöttek, hogy megvárják, hogy a a Kormány, illetve az Országgyűlés pótolja az ezzel kapcsolatos mulasztásait, és akkor majd meglátják.

Készpénz Jancsi 2009.01.24. 01:59:13

Nem lehet mit csinálni, amíg a kommereken múlik, az erőmű meg fog épülni, az örökségi címnek pedig annyi. Ha a kommerek mennek, jöhet a dózer. Ez az ország ilyen.

9mmPara 2009.01.25. 09:46:19

Mall rat!
Nem szeretnélek megbántani, de saját kis pátriámban bizony azt látom, hogy van az a pénz (és nem is kell túl sok), amitől a népnemzeti keresztény gerinc is oly puhává válik, mint a napon felejtett vaj. És ez akkor is megtörténik, ha kommerközeli, neadjisten ószövetségi identitástudatú vállalkozó hozza azt a pénzt.
Öntudatos, jó érzésű, helybéli civilek -- ezek kellenek. Hajrá Tokaj!

menza 2009.01.25. 23:02:33

Sajnos elég nagy a szegénység arrafele és a munkanélküliség. Az erőműn kívül ott a nagy közúti forgalom is, ami pl. Tokajon halad át.

Hegyalja egy ékszerdoboz. Hatalmas lehetőségekkel.. de vhogy senkinek sem fontos.. bár a finnek, hollandok vásárolgatnak házakat.. ők látnak benne fantáziát.

Elég nagy meglepetés volt amikor egy borász elmondta, lassan külföldiek kezén van a szőlők nagyrésze (francia, amerikai

Ez az erőmű az, ami ráadásul máshonnan származó hulladékot (szerves ha jól emlékszem) dolgozna fel?

9mmPara 2009.01.26. 12:32:13

Konkrétan szalmaerőmű. Kb. 50-100 km-es körzetből gyűjtik össze a szalmabálákat, teherautóval, közúton elcipelik az erőműbe, ott eltüzelik és áramot termelnek. Ez a dolog most két oldalról is támogatott: egyrészt mezőgazdasági termék nem mezőgazdasági célú felhasználása (ne kérdezd, hogy ez miért jó, nem tudom), másrészt a szalma megújuló energiaforrásnak számít, ezért a vele termelt delejt kötelező átvenni, ráadásul jogszabályban rögzítetten magasabb áron, mint a többi erőműtől.
Kb. annyira eszesen van szabályozva, mint a biodízel.

borpancsoló 2009.01.26. 13:34:12

Mindennek a teteje - vagy inkább az alja - hogy olyan helyekre mint a Hegyalja (bortermelés, világörökség, természeti kincsek turisztika)hőerőműveket építhetnek. Már várom hogy hozzánk a Balatonpartra mikor tolnak egy jó kis szénerőművet. A balcsi pont jó is lenne hűtőtónak, aztán lehetne termálozni! Éljenéljen!

borpancsoló 2009.01.26. 13:42:23

@menza: Tényleg külföliek kezén van, és tényleg elkéne ott a munkahely.

Szerintem egy üveggyár nem rossz ötlet, főleg ha állambácsi belátná, hogy nevetséges módon a legtöbbszőr szlovén üvegekbe palackozzuk azt a "míves magyar bort". Esetleg meg kéne nézni, azok hogy csinálják ott a messze nyugaton :) és - nem szégyen - lekoppintani.

Be akarunk törni Európába a MAGYAR BORRAL, de magyarországon van a legkisebb borászatra épülő kiszolgálóipar.

9mmPara 2009.01.26. 14:24:58

Az üveggyár tényleg jó ötletnek tűnik. Igaz, kicsit más műfajban, kicsit távolabb, de a parádi környék még jól kommunikálható múltat is tud felmutatni.

muskotály küvé 2009.01.26. 15:03:39

A korábbi üveggyárakkal mi lett? Privatizáltuk valami külföldinek, aki kis idő után úgy döntött, inkább az anyaországi gyárakból látja el a magyarországi piacot?

borpancsoló 2009.01.26. 16:22:16

@muskotály küvé: Valahogy úgy. Persze vannak még üveggyárak Magyarországon, ott van pl a Sopronban a csonkaglass, de az ilyeneknél megrendelésre készülnek üvegek, ami előnyös, ha valami egyedi dizájnt akarsz, de baromi drága és csak nagy példányszámban lehet rendelni, szóval nincs az, hogy beszaladsz 10.000 palackért és kihozod a raktárból.

borpancsoló 2009.01.26. 16:24:53

A szlovén üveg többek közt azért is előnyös, mert -egyrészt nagyon jó minőségüek, másrészt - tíz tizenöt forintal olcsóbb ugyanaz az üveg mint a magyar, ami azért elég rázós különbség. (mégiscsak a palackáron lehet a legjobban megfogni a palackozási költségeket)

BOB 2009.01.27. 15:04:39

Az Orosházi üveggyárral az lett, hogy 3 részre vágták, mindhármat privatizálták, és most remekül működik mind. A tokajis palackokat az O-I által megvett Egyesült Csomagolóüveg Kft. gyártja, de novemberben Gentben (Belgium) is láttam egy villamos ablakán OrosházaGlas-os gravírt, vagyis a járműüveg- és épületüveggyártó üzemegység is megy ott szépen.

menza 2009.01.27. 20:49:39

borpancsoló: Rendszergazdánk örökölt egy szőlőst édesapjától, kegyeletből megtartotta, hosszú gondolkodás után, most az olaszok viszik el a mustot tőle és a többi termelőtől.

9mmPara: akkor jól emlékeztem. Ez azért is érthetetlen, mert ha jól tudom, az Alföldről vinnék a cuccos nagyrészét. Tény, hogy a környéken hatalmas szegénység van, pénzügyön dolgozom,nagyjából átlátom az ottani helyzetet, nyilván emiatt sokan támogatnák..

menza 2009.01.27. 20:53:47

Némileg a bloggazda fejlett gasztronómiai ismereteihez és a témához is idevág, Pátyon ridegtartású szürkemarha és bivaly kapható. egyelőre auchanban láttam, de meglátogatjuk Bossal vmelyik nap a céget. Hegyalján vannak a jószágok..

borpancsoló 2009.01.28. 08:10:47

@menza: És ha ehhez hozzáveszed azt, hogy most szorongatják meg a winehaus-t amiért magyar borként akarta bevizsgáltatni azt a bort, amit olaszországból hozott be; rájövünk hogy itt valami nagyon nem frankó.

Érdekes tendencia, hogy egyre nagyobb mennyiségben vesznek mustot ás újbort olasz borászatok, miközben egyre olcsóbban és nagyobb mennyiségben hoznak be lédig-bort. Mig egy liter tömegbor előállítása Mo-n 70-130 ft/l, a magyar lédig árak 60-160 ft/l, addig az Olasz bort nemrég ajánlottak . . . TÍZ FORINT PER LITER . . . áron.

Nem kell rokefellernek lenni, hogy rájöjjünk, ez mit jelent...Persze ez a szabadpiac és alapjában véve ez (kis módosításokkal) így rendben is lehetne, csak rossz a f.sznak a másik végén lenni. :)

(ha megengeditek, egy személyes tapasztalat: 2002-ben voltunk kinn az akkori iskolámmal Olaszországban, egy hét, egy csomó gyönyörű borászat, baromi jó volt na. A várakozásokhoz képest nem voltak sokkal fejlettebbek az ottani gépek, mondjuk 10 évvel voltak előrébb. Akkor mondta az egyik borászat vezetője, hogy az országuk támogatási rendszere az exportot olyannyira nyomja, hogy ha ők áthozzák a bort a magyar határon(vagy bármely 3.ország országhatárán), és ott beleöntik a dunába, már akkor sem defficitesek. Elég sokkolóan hatott. :) )

t f 1 (törölt) 2009.01.28. 08:57:35

@borpancsoló >> Istvándy Jenő Pincészete: Ez pontosan így van. A magyar lédig árakhoz annyit fűznék hozzá, hogy az valóban ennyi lenne, ha venné valaki. De nem veszik...

borpancsoló 2009.01.28. 16:12:34

@lackó: vihetnél tőlem is egy 40-50 hektót. :)
süti beállítások módosítása