Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Az izgalom nyomában

10 + 1 cabernet sauvignon, vakon

2009.03.09. 12:00 - vörös és fehér

A múltkor elejtett szálat felvéve, egy újabb vallomás: a vörös fajták közül a cabernet sauvignon az, ahol nem tudnék álmomból felébresztve előrántani egy kedvencet. Pláne hazait. Eddig hozzám legközelebb állónak a toscanai Máté pince tételét éreztem, de egy fecske, úgy érzem, nem fecske. Úgyhogy elkezdtem cabernet bemutatókra vadászni, és egyből szembejött egy nemzetközi versenyzőket felvonultató vakkóstoló a Bor és Másnál. Gondoltam ez után szélesebb palettáról választhatom ki aktuális kedvencem.

Népes és neves kóstológárda jött össze a Hajógyári szigeten levő kóstoló helyiségben. Voltak ott borgyűjtők, borszaküzlet tulajok; s voltak, akik egy bormagazin aktuális havi tesztjéről érkeztek épp. Ezt most csak azért hangsúlyozom ki, mert saját jegyzeteim után egy összesített végeredményt is közzéteszek, talán nem haszontalan a 15 szájról ennyit elárulni. A 10 versenybort egy belövő cabernet-vel vezették fel a házigazdáink, azt hiszem ettől szívesen eltekintettünk volna. A borokat a kóstolás sorrendjében adom közre, s bár 100 pontos rendszerben is pontoztam őket, az itt megszokott skálán is értékeltem a tételeket. (Fontos megjegyeznem, hogy a két skála közt egyértelmű megfeleltetést nem tudok tenni, az itteni pontokat egy ilyen kóstolón jellemzően jobban széthúzom, mintha egymástól függetlenül kóstolnám ugyanezeket a borokat.)

Feind Borház 2005

A belövő tétel. Érett bor látszatát keltő, rozsdabarnás szín. Illatában fahéj, édes gyümölcslekvár. Íze alapján egy gyorsan megöregedett, nem túl veretes alapanyagból készült bor, amiből a savak már kivonultak, és a lapos édességérzet maradt meg egyedül. 3 pont.

Thummerer 2004

Szintén érett színnel fogadott, illatában jelentős animalitással. Emellett a fűszerek és a rumosdió dominálnak. Kóstolva itt is a savak hiánya a legszembeötlőbb. Jelentős kesernye rontja el a korty végét, s némi kellemetlen savanyúság is megjelenik benne, mindössze 3 pont ez is.

Bock 2007

Szemmel láthatóan frissebb tétel került elénk. Illata kicsit fémes, meggyes, diós, dohányos. Kóstolva feltűnő, hogy az élénk savak és a karcos tanninok még nem egyfelé húznak. Nagyon fiatal, kócos bor, jelen állapotban alig 4 pontos.

Vina Los Vascos 2006

A Lafite birtok kezelésében levő chilei pincészet borával az előző tételekhez képest felfelé ugrottunk minőségben. Beleszagolva a pohárba a Chile, Dél-Amerika szavak hagyták el önkéntelenül is el a kóstolók száját: erős mineralitás és animalitás érződött ugyanis. Földes, enyhén meggyes illatok jöttek még. A nagy testben érett tanninok, szép savak és szilvás-gyümölcsös jegyek úszkálnak. Szépen összerakott bor, nálam 5 pontot ért.

United Vineyards Pfneisl Family 2004

Osztrák bor következett a sorban, amit Sopronban is birtokkal rendelkező Pneisl család burgenlandi birtokáról származó alapanyagból szűrtek. Izgalmas illattal találkoztam: szilva, feketeribizli és kis fűszer jött a pohárból. A korty sima és édes volt, de enyhén savhiányos. A tannin érett formát mutatott, a lecsengést egy enyhe fémes jelleg zavarta meg. Erős 5 pontot adtam rá.

Ernest & Julio Gallo Sonoma Cabernet Sauvignon 2000

Kaliforniával folytatódott a sor, számomra ez a bor okozta az egyik legnagyobb meglepetést. Egyrészt korát meghazudtolóan fiatal(os) volt, másrészt meglepően ásványos illatú. Hűvös, eukaliptuszos nyitány után bújtak elő a minerális illatok, az érett gyümölcsök és dohány mellett. A kortyban lendület van az érettség és a kerekség mellett. Szép bor, masszív 6 pontot is megért nekem.

Gere Barrique 2006

Illatában jelentős fémesség, némi virágossággal ötvözve. Kis idő múlva rumosdió tűnik fel. A tanninok nyersek, túlzók. A korty közepe húsos, gyümölcsös, a végét egy enyhe keserűség rontja el. 4 pont.

Mondavi Napa Valley 2005

Kicsit poros illattal nyitott a tétel, de rendesen kipörgött ez belőle. Utána egyértelműen a feketebogyós gyümölcsök uralkodtak rajta, egy leheletnyi vaníliával a háttérben. A korty gyümölcsös, nagyon szépen strukturált. Sav, tannin, alkohol egyensúlyt mutat, érett, komoly bor, némi édességgel a lecsengésben. Itatja magát. Nálam elérte a 7 pont tetejét.

Kiss Gábor Válogatás 2006

Ez volt az egyetlen bor, amit vakon is felismertem. Komplex, izgalmas illat, gyümölcsökkel, fűszerpaprikával. Ízben a komoly test erőteljes tanninok mögül mutatja magát, a húsos korty most még nem hamonikus, de ígéretes. Talán az általam kóstolt 2006-os Kiss Gábor borok közül ez a legnyersebb most – de az illat, és a nyers erő 5 és 6 pont közé érdemesíti jelen állapotában is ezt a tételt.

Alta Vista Los Escasos 2005

Ez az argentin tétel sem tudja levetkőzni dél-amerikai voltát, legalábbis az intenzív füstös-minerális jegyet én előszeretettel tulajdonítom termőhelyi adottságnak. A fekete szeder jelenik meg még erőteljesen benne, ízben pedig a markáns tanninok. A nagy testhez nem túl szép savak társultak, kibillentve a bort az egyensúlyi állapotból. 5 pontnál nem is jutott így feljebb.

Vylyan Selection 2003

Kapott mostanság hideget-meleget a pince nálunk, én dicsérni fogom ezt a bort. Érett színnel, édeskés, cseresznyekompótos-fűszeres illattal találkoztam, majd egy szép struktúrájú, izgalmas, fűszerekben és gyümölcsökben gazdag korttyal. Öregedésnek nyoma sincs. 6 pont.

Az összesített sorrend ez lett:
1. Mondavi Napa Valley Kalifornia 2005
2. Vylyan Selection 2003
3. Kiss Gábor válogatás 2006
4. Gallo Sonoma 2000
5. Alta Vista Los escasos 2005
6. Pfneisl 2004
7. Gere Barrique 2006
8. Los Vascos Chile 2006
9. Bock 2007
10. Thummerer 2004

S hogy milyen tanulságot vontam le a tesztből? Továbbra is nyitott szemmel járok, ha valahol cabernet sauvignon-t kóstoltatnak: ott a helyem. Hátha meglelem azt a tételt, amiért igazán lelkesedni tudok. Szép bort már tudnék venni.

Címkék: kóstolás négypontos hatpontos ötpontos hárompontos hétpontos vylyan cabernet sauvignon bock gere thummerer mondavi gallo kiss gábor alta vista pfneisl los vascos

19 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr24988055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Friend of Wine 2009.03.09. 12:31:03

2004-es Cabernet Sauvignon-okat összeereszteni 2003 és 2006-osokkal, pláne Selection-nel, elég "érdekes" sor.
(Bár 2004-ből is van szép CS: pl. Gróf Buttler CS 2004 Rácz-hegy.)
Thummerertől is a CS 2003 Selection-t és pl. Vesztergombi CS 2003 Reserve-t kellett volna a sorba tenni.
Vannak itt azért jó CS-ok.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.03.09. 14:53:16

Egyet nem értek, hogy miért chilei jellegzetesség a mineralitás és az intenzív füstös-minerális jegyek. Sok más termőhely van, ahol ezek megvannak. A füst meg talán a hordóból.

vörös és fehér 2009.03.09. 15:10:49

@akov: itt, ezen a kóstolón a borok közül a dél.amerikai termőhelyet elég jól meg lehetett tippelni az illat alapján - ebből a felismerésből általánosítottam.

töppedt 2009.03.09. 16:54:08

Próbáltam keresni kereskedést ahol Mondavi Napa Valley Kalifornia 2005 kapható, de nem találtam, illeteve a bor és más-ban van szűretlen(ár nélkül). Ez volna az ?
Az árról még annyit hogy nem lehetne a név után zárójelben feltüntetni. Tudom egy kattintás, de 10 bor után keresve ez többször tiz kattintás Ti pedig tudjátok kóstolásnál az árakat. Nem jól gondolom ?

vörös és fehér 2009.03.09. 17:08:20

@töppedt: Szia! Igen, a bor és másos volt, és nem, most nem kaptunk mellé ár megjelölést. Megpróbálok árakat szerezni.

czudarka 2009.03.09. 21:26:16

Ha Cabernet akkor inkább a Franc!
Szerintem.
Sok mindennek klappolnia kell a jó Sauvignon-hoz!
Szerintem ez az egyik legnehezebb műfaj!
Kegyetlen termőhely/fekvés, mikroklíma/ érzékeny fajta!
Tehát inkább a Franc!

akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.03.10. 10:45:13

@czudarka: A múltkor voltam egy franc kóstolón és pont annak az ellenkezője bizonyosodott be, amit mondasz. Összesen több, mint 10 Cabernet Franc-ot kóstoltunk vakon, köztük akadtak franciák és magyarok is. A végkövetkeztetés az volt, hogy a CF-ből közel lehetetlen egy maximálisan harmónikus bort előállítani. Nem véletlen, hogy a franciák Bordeux-ban nem is próbálkoznak mással, csak a cuvée-be keveréssel. A loire-i franc-ok meg mind acéltartályosak, nagyon savasak, de némileg gyümölcsösek, csak kajához ajánlható, nagy melegben, egyébként hitvány borstílus szerintem. Az, amivel Mo-n próbálkoznak, tudniillik, hogy a CF-et hordóban erjesztik és érlelik, egészen ritkaságnak mondható. A kóstolón 20EFt-os borok is szerepeltek, de nálam 86 pontnál többen nem értek el. Volt Malatinszky kúria 2003, Bock, Vylyan, Takler, Vida, stb. Az árát alig érte meg valamelyik... (szokásos magyar probléma).

czudarka 2009.03.10. 11:28:32

@akov:"Az, amivel Mo-n próbálkoznak, tudniillik, hogy a CF-et hordóban erjesztik és érlelik, egészen ritkaságnak mondható. "

Ezt nem igazán értem?


A többivel sem értek egyet, de ettől tisztelem a véleményed,neked inkább Sauvignon, én akkor s Franc párti maradok! Ez persze nem azt jelenti, hogy a jó Sav.-t nem szeretem, csak több jó Franc-al találkozom a Cabernet-ek között!

akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.03.10. 15:40:11

@czudarka: az első részére az a válasz, hogy ha megnézed a franciákat, akkor ők nem nagyon csinálnak 100% CF-et. Ld. Bordeaux vagy más borvidékek. Fro-on kívül sem nagyon vannak 100% CF-ek, mindig csak a "blend" része.

Ahol van, az a Loire völgye (ld. Chinon, Anjou például), de ott csak acéltartályos van szinte, ami nagyon gyümölcsös, hasonló a stílus egy kicsit a Beujoulais-hoz, amolyan újboros, persze egy kicsit azért fahordóban is "meglötykölik", de "csukott szemmel" magyar CF fogyasztóként nem nagyon ismerné fel az ember. Ez nyilván azért van, mert rájöttek, hogy a cabsav-ból sokkal tartalmasabbat egyszerűbben lehet kihozni.

Mi a kedvenc magyar CF-ed egyébként? Nagyon más ám egyébként vakon kóstolni vagy 10 bort, mint 1-1-et esténként kibontani a vacsorához. A magam részéről ha igazán bort akarok kóstolni, akkor csak sótlan pogácsát vagy kenyeret eszek hozzá, különben nagyon esetleges eredmények születnek. Igazi kóstolókor sajtot, húst, netalántán melegételt szigorúan tilos enni (szerintem). A zsír (legyen az állati, növényi vagy tejzsír) nagyon tompítja a tannint, sokszor egy éretlen tannin-nal tele lévő bor is tetszehet.

czudarka 2009.03.10. 16:01:43

@akov: Hát még mindig nem kaptam választ a hordóban erjesztés témájára. de biztos csak elírás volt a részedről!
Azt értem, hogy nem csinálnak pure Francot csak blendingeléshez használják!
Nekem a szekszárdi és villányi Franc-ok nagyon tetszenek.
Sok-sok bort szoktam egybe kóstolni, így tudom, hogy milyen a nem vacsorához felbontott borok serege!
Én még pogácsát sem eszem közben, ha csak nem egy pl: kertbarátok és borászok borversenyén vagyok, ahol néha az ember egy ökröt is megenne, csak az illót és a dohot feledje!
Amúgy itthon kevés a nagy CS mert fenológiai érése nem következik be csak 10 évből 3*szor és ott is csak tökéletes dűlő és jó klón és persze tudatos szőlész, mert az október elején is kultivátorozott ültetvényből nem lehet "zöld-íz" mentes bort csinálni!

akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.03.10. 17:34:37

@czudarka: Tehát magyarul: "nem fémtartályos erjesztésű"

czudarka 2009.03.10. 17:45:14

@akov: Hát milyen? Fakádas?

akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.03.11. 09:49:27

Nevezheted fakádnak, vagy fa tartálynak (ennek nem tudom mi a neve), ami automatizált és törkölykalapot lenyomkodja, stb.

Az általam kóstolt loire-i CF-ek mind acéltartályos erjesztésűek és érlelésűek voltak.

czudarka 2009.03.11. 12:25:20

@akov: Na jó én befejezem, mert egymás mellett elbeszélésé válik lassan a "beszélgetés"!
Amiről te beszélsz, hogy automatikus törkölymaceráció meg ilyenek, az általában mind acéltartályban történik!
Vannak borászatokban fa tartályok, de nem hiszem, hogy direkte a Cabernetek miatt lennének! Az általam ismert "top" borászatok jelentős része nem is rendelkezik ilyennel! Nálunk a módi általában az, hogy acéltartályos erjesztés után kerülnek hordós érlelésre a cabernetek.
Ismerek egy fiatal borászt Szekszárdon aki készít reduktív Cabernetet (sauvignont) és nagyon príma bor, annak ellenére, hogy furcsa a szájnak, de egy tökéletes gyümölcsbomba!
Márkvárt pince javaslom kóstold meg!

szkitia 2009.03.11. 13:27:05

tavaly decemberben voltam Egerben, és ott a Szépasszony völgyben, a Kocsis családi pincészetnél kóstoltam egy 2000es CS-t, mint amatőr borkedvelő nekem tetszett
hogy szeretni lehet-e, azt esetleg írja meg egy hozzáértő

akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.03.11. 17:01:51

@czudarka: Van több pincészet is, akinek van fatartálya macerálóval, bár nem sok (pl. Wunderlich). Igen, látom visszaolvasva, hogy össze-vissza beszéltem. Tehát: az általam fogyasztott 3 féle loire-i CF-ből 2 nem is látott hordót (érleléskor sem), a 3. meg annyira biodinamikus volt, hogy már jobban hasonlított a körömlakkra, mint borra. :)

töppedt 2009.03.11. 21:21:46

@akov: "A loire-i franc-ok meg mind acéltartályosak, nagyon savasak, de NÉMILEG GYÜMÖLCSÖSEK, csak kajához ajánlható, nagy melegben" 10:45:13
Öt órával később:„Ahol van, az a Loire völgye (ld. Chinon, Anjou például), de ott csak acéltartályos van szinte, ami NAGYON GYÜMÖLCSÖS” 16:01:43
Igen, látom visszaolvasva, hogy össze-vissza beszéltem írod magadról.
Aztán azt írod a Páváról - a Magyar sikerek Párizsban
Irsaitól Páváig- ban „a TERROIR jelleget a piacnak való megfelelés miatt régen kiírtották& lekvárt szedtek le, stb. és így sikerült egy konyakmeggyet létrehozni”
Később máshol CF-ról : „3. meg annyira BIODINAMIKUS volt, hogy már jobban hasonlított a KÖRÖMLAKKRA, mint borra. :)”
Aztán a Kékfrankos-sprint I-ben halljuk, hogy a biodinamikus Ráspi mind dugós, Kaló meg ecetes.
Hagyd már kicsit ülepedni magadban a dolgokat, aztán ha már kristályosodik, vesd papírra/képernyőre.
De tényleg ciki nélkül, leírnád mi volt a legkellemesebb 5 borélményed tavaly? Valóban érdekel

2009.03.11. 21:35:33

czudarka: nem vagy egyedül, imádom a CF-t. mondjuk az igazán jó CS-t is (Fritz CS válogatás 2007 például számomra nagyon jó). de nem véletlenül mondják egyre többen, hogy a CF nálunk van igazán otthon...

Friend of Wine 2009.03.12. 19:12:06

CF-et én is bírom. Szerintem Villányban ezt kellene nyomni, a kékfrankost itt el lehet felejteni, sehol sincs Sopron-Eger-Szekszárd-hoz képest.
Villányból már sok szép Franc-t ittam:
Gere&Weninger, Gere, a Vylyan-ek is jók, de 2000 Ft körül a Chateau Teleki is szépet alkot ebben a műfajban (2002 Bordeaux arany, 2006 Párizs ezüst-nem régen volt itt az MA-n egy cikk erről)
alkoholista.blog.hu/2009/03/08/magyar_sikerek_parizsban
süti beállítások módosítása