Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Balassaborok

Tegnap ittam

2009.05.20. 09:03 - vörös és fehér

Balassabor kóstolót tartottam, konkrétan kibontottam két furmintot, amiket előzőleg már a barátaimnak is megmutattam, mert úgy gondoltam, hogy ezeket a borokat érdemes mutogatni. Az első piaci tétele a kispincének egy 2005-ös Király furmint volt - immár ezt a termőterületet István elcserélte egy másik dűlőben levő területre. A bort kinyitva az az érzésem támadt, hogy jelentős mennyiségű kőmorzsalékot is beleszórt a borász a palackba - intenzív ásványosság, és némi pörkölt mogyoró áradt a pohárból. A korty is ezen a vonalon mozgott - aztán másnapra kinyílt a bor. Ekkor már a mineralitás díszítő jeggyé szelídült, a jó savak, érett gyümölcsök, és egy meglepően virágos illat vették át a vezérszerepet. Nem egy friss bor, de a sok csalódást okozó érett-furmintok után bizodalommal töltött el a fajtát illetően. Talán egy picivel ez is már túl van a csúcsán, de ha még hozzá tud valaki jutni, akkor egy hosszabb szellőztetés után nem jár vele rosszul.

A 2006-os Mézes-Mály furmintot Albert gazda pár hónapja vakon külföldi tételnek tippelte - nála ez egy igen pozitív kritika. Harmonikus, gyümölcsös, kifejezetten tartalmas tétel. Illata megkapó, az érett barack, és egy kis teafű izgalmas elegyet alkot benne. Külön örültem, hogy nyomokban birsalmát is tartalmaz, annak pedig pláne, hogy ez a jegy nem nyomja el a frissességet benne. Meg merem kockáztatni: ez a bor is állná a sarat egy komoly furmint-mezőnyben - ahogy nemrégiben a Betsek dűlőből származó palack is ezt tette.

A sor végén egy viszonylag frissen palackozott, még címke nélküli 2007-es Zétát kóstoltam (a fajtát Király Ferenc nemesítette furmint és bouvier keresztezésével). István abban az évben csak édes bort készített, ráadásul zétából kevés önálló tétellel találkoztam még - őszintén bevallom, konkrétan egy sem jut az eszembe. Illatában van egy pici borsosság, és rengeteg érett, zamatos körte. Ízben is a frissen facsart körtelé köszönt vissza. Ennél a tételnél egy kis savat még el tudtam volna viselni, engem hamar eltelített a bor. De attól nem kell tartani, hogy sok marad belőle a másnapi visszakóstolásra, pláne ha hívunk hölgyeket is a kóstoláshoz. Desszert helyett is adhatjuk, de akár az édes borok világába bevezető tételnek is ideális ez.

Mindegyik bort másért szerettem, a Király furmintra öt, a zétára hat a Mézes-Mályra pedig hét pontot adtam.

 

Címkék: 2006 2005 kóstolás hatpontos ötpontos tokaj furmint hétpontos 2007 zéta balassabor tegnap ittam

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr751120310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

napoletano 2009.05.20. 10:12:47

v&f: zetabol keszult: Disznoko, a "Hetedik" nevu aszu, azt hiszem 2000-es. Ez volt a Disznoko 7. aszuevjarata, es a zeta a gorog ABC hetedik betuje, innen a nev.

egri Fehér 2009.05.20. 21:10:59

A Mézes-Mály egyszerűen szenzációs. Az egyik legjobb száraz furmint, amit valaha...
süti beállítások módosítása