Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

A nagy párbaj II

Cabernet viadalok

2009.07.01. 10:10 - dagadtos

Szívesen ostoroznám a magyar borvilágot, de az az igazság, hogy a butaság, mely trendként igyekszik megtépázni a cabernet sauvignon presztízsét, amerikai sütetű. Az ABC (Anything But Cabernet/Chardonnay - bármit, csak ne cabernet-t/chardonnay-t) persze itthon is remek táptalajra talált: a bortermelés peremére szorult országok dacos öntudatával átkozzuk ki a nemzetközi fajtákat, különösen a cabernet sauvignont, amúgy bosszúból, mert nem érik be nálunk.

A népharag, mely a kék szőlők királya ellen gyúlt, nem volt persze teljesen oktalan. Az egyformán és tömegesen előállított barrikolt cabernet-k kétségtelenül lelombozóak lehetnek, de emiatt igazságtalan a szőlőfajtát okolni – már ez a mostani ötfős mezőny is frappánsan cáfolt rá a legtöbb közhelyre a fajtával kapcsolatban.

Öt nagyágyút teszteltünk tehát vakon, köztük az általam ismert két legjobb magyar cabernet sauvignont – így ismét jelent némi előnyt a hazai pálya. A borok különböző ideig szellőztek palackban, 2 decit leöntve: a Sassicaia egy, a két magyar és a Dyer hat-hat, a Pontet-Canet pedig huszonnégy órát töltött levegőn a kóstoló előtt. Mivel a mezőny nagyon erős és szoros volt, kivételesen fél pontokat is használok az értékelésnél.

Bemelegítésként kóstoltunk két középkategóriás cabernet-t is, Luka Enikő 2007-ese nekem talán eddig a legszebb északi képviselője a fajtának itthonról, igazi soproni, ásványos, borsos-köményes, kissé édeskés, jó szerkezetű bor, 6 pontra is jó nálam, a Gere 2006-os barrique  tartalmas, koncentrált anyag, sok tanninnal, meggyel, kávéval, de nekem már túl erős animalitással, így 5 pontot adtam rá.

A borokat a kóstolás sorrendjében írom le.

Bock „Jammertal” Villányi Cabernet Sauvignon 2003

Dől belőle az érettség, minden értelemben! A mély rubin szín már kissé gránátba hajlik (de még tisztán kivehető maggal), az illatról pedig azonnal kissé korosodó mediterrán borok ugranak be. Nagyon jó borok. Szuperkomplex: primer, szekunder, tercier és még ki tudja milyen aromák teljesen együtt, ritkán tapasztalt gazdagsággal. Egyik jegy sem válik dominánssá, forgatva folyton változik, mindenki lázasan jegyzetel. Rumos dió, bors, kávé, pirítós, gyógyszer, fekete ribizli, füst, meggy- vagy cseresznyelekvár, medvecukor (ánizs). Az igazi csoda, hogy szájban sem csalódunk, nem túlextrahált, nem savhiányos, nem gyilkol a tannin, csak koncentrált és hosszú az egész. Azt hiszem, így hat órát szellőztetve nagyon közel járt a csúcsához. Ittam már többször Capellát vagy Magnificot, de számomra ez a legjobb Bock-bor, amit valaha kóstoltam, lehet, hogy a legjobb villányi is. Szerepelt már egyszer nálunk, akkor nyolc pontot kapott, amit csak megerősíteni tudok. Fél ponttal. 8.5 pont. (Gyűjtőtől, 10 ezer forint környékén.)

Dyer Cabernet Sauvignon Napa Valley 2003

Nem tiszta cabernet sauvignon, 20% franc is keveredett bele. Egyidős a Jamertallal, mégis jóval fiatalabb lilás szín, erős maggal, és intenzívebb, direktebb illat. Eleinte jól érezhető az újvilági jelleg, édeskés, kókuszos orrban, de idővel kinyílik, egyre szebb és elegánsabb lesz. Határozott ásványosság-földesség mellett kifejezetten természetes, gyümölcsös jelleg, egzotikus, görögdinnyére emlékeztető felhanggal. Kóstolva leginkább a szilárd struktúra feltűnő: a remek savak és óriási tanninok simán megtartják a nagy testet, az alkoholnak esélye sincs, szinte bordói szerkezetű bor. A tannin viszont erősen tapad, és bár bőven lehet még ideje simulni a jövőben (elég nagy tartalékokat érzek ebben a borban), a jelenben ez dekonstruálja a szépen felépített élményt némiképp. Így is 7.5 pont. (Ha mindenképp döntenem kellene, erős 7.) (Monarchia, 9400 forint)

Vesztergombi Cabernet Sauvignon Reserve 2003

Képtelen vagyok teljesen objektívan tekinteni erre a borra, azt hiszem, számomra a legkedvesebb magyar bor. Már ismeretlenül, leírás alapján beleszerettem, aztán ezzel ünnepeltük édesapám ötvenedik születésnapját. Úgy emlékszem, azóta kóstolok komolyabban bort, azóta tart a téboly, hogy aznap este együtt megittuk. És ez a bor azóta nem változik, meg sem moccan, nem érdekli az idő és nem érdeklem én sem: egyfelől nem öregszik semmit, másfelől csak azért sem tűnik rosszabbnak, hiába kóstoltam azóta számtalan komoly bort. Még mindig teljesen átlátszatlan maggal fogad, orrban is végtelenül mély, szokás szerint. A délies, mediterrán borokra jellemző illatok (dió, fakéreg, babérlevél, fahéj) mellett gyümölcsként leginkább szilvalekvár és kevés eper. Nekem a legtipikusabb cabernet a mezőnyből: nem játszik, nem fineszes, nem változik, egyszerűen végtelen, a mélység és a hosszúság hedonista bora. A korty strukturálisan nem hibátlan, kicsit élénkebb sav, selymesebb tannin kellene a tökéletességhez, de rendkívül zamatgazdag és kivételesen hosszú. A csersav sajnos mindig húz és tapad valamennyire, én pedig mindig megbocsátom. 8 pont. (Gyűjtőtől, 10 ezer forint környékén)

Tenuta san Guido Sassicaia 2004

Szintén nem először esik róla szó, őméltósága egyszer már megtisztelt minket, történetéről, összetételéről ott olvashatnak. Robert Parker 93, a Wine Spectator 94, Stephen Tanzer 96 pontra értékelte, CT átlag 92.4 jelenleg. Az eddigiek után éles váltás, simán átlátszó, közepes rubin szín, még opálos is ráadásul. Az illat egzotikus és tiszta: görögdinnye, paradicsom, oregano, karamell és inkább piros bogyósok – sokkal inkább olasz, mint cabernet sauvignon. Folyamatosan változik, később virágok, gyógynövények is feltűnnek. Szájban sem túl súlyos, ebben a mezőnyben nem is különösebben koncentrált, annál elegánsabb, fineszesebb és hosszabb. Kifejezetten természetes bornak tűnik. Közepesnél alig több tannin, alacsonynak tűnő alkohol, vibráló savak. Nekem, őszintén szólva, túlzottan is vibrálóak, ennyin múlott a kilenc pont. Erős 8 így is megvan, természetesen. (cca. 120 euro lehetett külföldön, amíg az évjárat piacon volt, a 2005-ös 26 ezer forint a Radovinben)

Chateau Pontet-Canet GCC Pauillac 2004

Kellett egy bordeaux-i is, még akkor is, ha csak 62%-ban cabernet sauvignon. (32% merlot, 5% cabernet franc, 1% petit verdot.) Tekintélyt parancsoló számok: RP 90, WS 93, ST 91, CT átlag 91.6. Elegancia és potenciál dolgában azonnal leiskolázta a mezőnyt: már első szippantásra érezni, hogy igazi kékvérű, és egy teljes nap szellőzéssel is messze a legfiatalabbnak tűnik még. Teljesen érett, mégis friss, északi, hűvös: meggy, grafit, gyógyszer, mentol. Visszafogott, zárkózott, szinte rideg; egyáltalán nem érdekli, mennyire szeretik – a bor méregeti kóstolóit, és nem fordítva. Kiváló szerkezet, tökéletes savak, közepesnél kicsit nagyobb test, az alkohol teljesen észrevétlen. Végtelenül kimért, igazi bordeaux-i. Roppant tartalékai lehetnek, ha idővel komplexebbé és intenzívebbé válik, amire minden esély megvan, még feljebb mehet, egyelőre 8 pont ez is. (45 euro, AUX FINS GOURMETS)

Címkék: szekszárd bordeaux kalifornia villány hétpontos vesztergombi nyolcpontos cabernet sauvignon toszkána bock sassicaia parbaj dyer

35 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr401219328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lackó 2009.07.01. 11:02:40

Vakon ment a kóstolás?

Egyébként a cabernet-ről: épp a múltkorában emlegettük egy kóstoló kapcsán, hogy mennyire azt nyomta mindenki, hogy a cabernet fajtajellege a paprika, azt kell érezni...közben pedig az volt anno még az ismert éretlen cucc. Pedig ha hagyják beérni, és be is tud érni, akkor tessék: egy villányi presztizs Cabernet képes felülkerekedni egy olasz presztizs cabernet-en. Szerintem akkor érdemes is elgondolkodni azon a bizonyos de mocskosdrágavillány dolgon...

vörös és fehér 2009.07.01. 11:04:06

@lackó: a cikkből ollózva "Öt nagyágyút teszteltünk tehát vakon"

lackó 2009.07.01. 11:17:45

@vörös és fehér: bocs, annyira kíváncsi voltam az eredményre, hogy átsiklottam fölötte. Így még inkább biztató a dolog.

Octopus 2009.07.01. 12:32:37

Az a Bock mekkora... A Pontet-Canet meg kb tökéletes, micsoda szerkezet és elegancia

lackó 2009.07.01. 12:52:51

Egy átlagpontot lehetne tudni?

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2009.07.01. 12:58:17

Gratulálok a posthoz! Lenne néhány technikai jellegű kérdésem: Hány fő vett részt/dobta össze a fenti kóstolót? Mennyi kóstolómennyiség jutott egy főre? Ezt a mennyiséget mennyi idő alatt fogyasztottátok el?

Türkménbasi 2009.07.01. 13:03:59

@lackó: Szrintem ha valamiben fel lehet fedezni a paprikát (de a pirosat!) akkor az egy jó kadarka.

OFF: Régóta olvasom ezt a topicot és anno lázba hozott volna egy cabernet jegyzet, pláne ha a csúcsokról szemezgetnek. Aztán valaki mondta itt, hogy az átlag borszerető laikusok a cabernet-től érkeznek a borrajongók világába, de ha belemerülnek előbb utóbb a fehérboroknál kötnek ki.
Magamban jól kiröhögtem és elkezdtem szervezni az újabb villányi túrát.
Most meg ott tartok, hogy alig iszom vörösbort, csak a nagy családi ünnepeken nyílik ki egy-egy palack az évek alatt felhalmozott gyűjteményből, a fehérboroknál viszont akkora a fluktuáció, hogy alig győzöm anyagilag:-)

AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2009.07.01. 13:09:10

@Türkmenbasi: a következő lépésben pedig érdekessé válnak a cabernet-k megint :)

lackó 2009.07.01. 13:33:54

@AG 2.0: akartam épp mondani :)

@Türkmenbasi: főleg, ha szekszárdi.

@drbarta: ez a kérdés miért is foglalkoztat? Engem sokkal inkább az foglalkoztatna, miért nem nőtt a szám 1 fővel. Úgy hívják, hogy én.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2009.07.01. 13:58:09

@lackó: Érdekel mások hogy csinálják:)
Te egyébként miért síránkozol? Neked van kellően magas létszámú társaságod, bármikor összedobhattok röhögve ilyen színvonalú kóstolókat!

Türkménbasi 2009.07.01. 16:10:04

@AG 2.0: És ez így fog menni amíg a májam bírja:-)

dagadtos 2009.07.01. 16:31:47

@drbarta: öten voltunk, fejenként 1 deci jutott, ebből volt egy nagyobb (0.6-0.7) vakkör, és egy kisebb nyílt visszakóstolás. A maradékokat kisüvegbe ilyenkor mindig elmentem, és én újra átmegyek a soron pár napon belül, hogy minden stimmel-e.

czudarka 2009.07.01. 18:06:17

@drbarta: Mi rendszeresen csinálunk "világnéző" kóstolót! A temetika mára odáig "fajult", hogy a fajtakóstolókon kívül kifejezetten Pincekóstolókat tartunk, ahol egy pince több fajtáját több évjáratból kóstoljuk. A karácsony és újév közötti tesztre az idén nagyágyukat tervezünk 200 euró/fő. Barátunk Bécsbe jár dolgozni hetente két napot ő a beszerzőnk!
Az átlag kóstolók 10.000 ft alatt kijönnek kb 10 bor 10 fő persze ez lehet 5 bor 5 fő is attól függ mire vagyunk kíváncsiak!
Mostanában volt egy-két argentin nap azok tanulságosak voltak!

czudarka 2009.07.01. 18:09:11

@lackó: Ha jól tudom ti is sokat kóstoltok a napfény városában, hát mélyüljetek el a nagyvilágban is! Pl kezdetnek az ifdt nem is rossz! ha mondjátok, hogy borklub vagytok és egy sort szeretnétek megvenni nagyon kedvezőek szoktak lenni!

czudarka 2009.07.01. 18:10:34

@dagadtos: megint egy k....a jó poszt!

lackó 2009.07.01. 21:52:49

@czudarka: ha már szóba került, mögvolt :D.

@drbarta: röhögünk, de nem ezen :) A szakmaiságon innen és túl ezt a bizonyos társaságot a barátság is átszövi. Ennek a bizonyos társaságnak a sors fura fintorából, nomeg a társaság pillanatnyi elmezavarától fogva én lettem a cenzor, így megadatott nekem, hogy én válogathatok és rontom el az estek színvonalát. Tételszám szerinti beszabályzás van, azonban időhöz és egyéni kóstolómennyiséghez nem tartjuk magunkat, mert a bor, legalábbis nekem, nekünk, nem egy időhöz, szabályokhoz kötött dolog. A bort azért szeretjük, mert az jó. Hogy egy klasszikust idézzek: "A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót." (AG 2.0)

Nincs itt siránkozás, csupán egy humorosnak szánt megjegyzés. Nekem bejött :) Ahogy egy barátom mondta vala: ennek a bornak csak egy baja van: hogy nincs belőle otthon egy hordóval.

rada09 2009.07.01. 22:50:34

Szépeket írtok a borokról, de ez a Villány Szekszárd vonal kissé sznoblista.Ár-értékarány felháborító ezeknél a termelőknél úgy vélem.Számomra az itthoni igazi nagyok,a más tájról való borászok és boraik.Sokkal őszintébb,olcsóbb és szebb borok vannak ebben a kategóriában.Lásd pl:Konyári.
És még egy apróság a Szekszárdi és Villányi menő borászokhoz.Az alföldről szállítottunk be Cabernet szőlőt, amiből lett a fasza kis Villányi Szekszárdi hűdefinom Cabernet Sauvignon barrikk.Nem akartam senkit sem megbántani soraimmal,csak ez van.

lackó 2009.07.01. 22:54:25

@rada09: akkor gondold el, az a Sassicaia milyen felháborító. Fujj! Szégyentelen népség!

Akkor hát bort hamisítottatok. Elvileg még emiatt meg is ütheted a bokádat. Nem akarlak megbántani, de ez van.

rada09 2009.07.01. 23:07:54

@lackó:Nem bántottam egy bort sem, a rendszert bíráltam.Ha paradicsomot szállítok Olaszországba, akkor meghamisítottam a bruschettát? Egyébként mindenben igazad van, Csupati tizedes.

dagadtos 2009.07.02. 03:24:40

@rada09: így, hogy mondod, tényleg mindkettő tőrőlmetszett alföldi bornak tűnt!

Még egy ilyen és kipakollak, ha addig ugyan nem teszi meg más.

lackó 2009.07.02. 07:27:16

@rada09: miféle rendszert bíráltál??? Jöttél egy évszázados hülyeséggel, ami már lerágott csont. Létezik Magyarországon egy bortörvény. Lehet bírálni, vannak hülye pontjai, de van. Nézz utána. Részemről lezárva, a dolog nem érdemel többet.

@SzerelmesDolgok: Képzeld el, Bocknak milyen szép címkéi lehetnek :).

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2009.07.02. 07:55:09

@lackó: Fogadd őszinte írigységemet!:)Én is tudnám élvezni, ha tizenegynéhány fő költségvetéséből szabadjára engedhetném a fantáziámat!
Így is mondjuk haladunk,csak szép apró léptekkel:)
Illetve nem is csak az anyagiakról van szó, egyszerűen 2 max 3 fő részére butaság 8-10 palackos kóstolót szervezni.

lackó 2009.07.02. 08:29:35

@drbarta: nincs azért ott akkora szabadon engedés, válság van kérem :). Nem is a költségvetés, a felelősség a nagy dolog itt. Ha ezt még megfelelő beszerzési forrás és hozzáállás is támogatja, minden rendben lehet, csak kicsit utána kell járni. Tény, megfelelően hozzáértő és ezt segíteni akaró és tudó kereskedők elő is mozdíthatják.

Azt tudom mondani, hajrá! Szegeden elég sok borbarát van, 130 tuti. A borkóstolás pedig, ugye, tudjuk nem dal, móka, kacagás.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2009.07.02. 09:07:08

@lackó: Tény, hogy egy tiétekhez hasonló nagyobb számú társaság esetén már nagyobb a felelősség.Több embernek az ízlését kiszolgálni nehezebb. Én meg ismerve magamat, biztos rosszul viselném , ha nagy utánajárással összeállítanék egy olyan sort amit én érdekesnek és izgalmasnak tartok, és utána a társaság egy része fanyalogna.
Ideális lehet egy max 5-6fős társaság, amelyiknek minden egyes tagja hajlandó alkalmanként legalább 3-4 ezer Ft-ot áldozni(esetenként többet is).
Ebből az összegből alkalmanként a borok "nagyágyúságától" függően 3-6(átlagosan 4-5) palackból álló kiváló kóstolót lehet szervezni.Szerintem egy alkalommal nem is feltétlen érdemes ettől többet, ha jól meg vannak válogatva. És azért kérdezem a kóstolómennyiségeket, mert ha annyian vagyunk, hogy kb.4 cl-et tudok kóstolni, abból nem ítélhető meg egy bor.Én legalább 2-3* szeretek visszakóstolni, lehetősaég szerint legalább 1* másnap is.

lackó 2009.07.02. 09:19:59

@drbarta: ez már egyéni tolerancia kérdése. Kalónál kifejezetten magas ez a szám.

Octopus 2009.07.02. 09:45:21

@drbarta: mi ált. igy nyomjuk, leginkább 3E körül, néha feljebb. Legjobb, ha nincs 5 embernél több, addig lehet jobban figyelni a borokra. 4 cl tényleg kevés, pl vörösből egy 8 decis pohárba mindenképp

Octopus 2009.07.02. 09:48:56

@czudarka: mi is világnézünk, jó ideje, most már lassan a magyarokkal kell ismerkednünk :)

Arról az argentin balhéról nagyon érdekelnének a részletek, ha esetleg megosztanád...

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2009.07.02. 10:04:03

@lackó: vannak különböző típusú kóstolók, én még nem voltam Kalónál, de feltételezem, hogy ha megkóstolsz 50 bort , akkor azért nem lesz mindegyikről jól megalapozott véleményed, max. egy benyomás, amelyek felét elfelejted a végére. Szerintem 5 palacknál jelentősen több tétel kb.1.5 óra időtartam alatt nem alaklmas alapos kivesézésre, érzékeink is meglehetősen gyorsan képesek fáradni

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2009.07.02. 10:05:47

@Octopus: Nektek is jó! Kíváncsi lennék, általában mennyi idő borbuziság után lehet összevadászni 5-6 fő hasonszörű partnert?

lackó 2009.07.02. 10:30:15

@drbarta: na itt a szignifikáns különbség, ami nem baj. Van ugye az analitikus borkóstolás, meg a hedonista. Én ezek alapján azt mondom, inkább hajlok analitikus hedonizmusba...persze, vannak helyzetek, amikor kell odafigyelés, netán bírálat, az más tészta. Jó ez így. Meg jó úgy is. Mindenhogy jó, csak bor legyen.

Octopus 2009.07.02. 12:00:48

@drbarta: változó, de általában lassan megy. Ha sokat jár az ember kóstolókra, fesztiválokra, úgy van jó esély haverkodni. Gondolom egy WSET tanfolyamon vagy hasonlón pláne (nem voltam még)...

czudarka 2009.07.02. 21:14:40

@Octopus: elő kell ásni a papírokat, mert én, azon (nem tudom, hogy kevesek e?) boremberek közé tartozom, hogy felírom egy papírra, hogy mit kóstolok, de ez nem egy füzet csak egy lap ami nem mindig kerül haza, mert v.hol elmarad útközben!
Ígérem próbálok keresni feljegyzéseket, de nem biztos, hogy találok.

A konklúzió : nagyon szépen összerakott borok, marha jó áron! nekem még mindig a grand callia 2005 marad a kedvenc! Bár voltak mendózai nagy pályás vetélytársak!

czudarka 2009.07.02. 21:18:22

@rada09: Miről beszélsz, te beteg? a végén még kiderül, hogy nem is mi hozzuk be a bort az olaszoktól, hanem ők viszik az alföldit/nem degradáló kategóriának szánom/ toszkán vidékekre! ne mááááááááá

lackó 2009.07.02. 21:25:36

@czudarka: azok a rohadt papírok, ugye, hogy útközben hogy el tudnak veszni? Most már tudom, hogy nem vagyok egyedül :)
süti beállítások módosítása