Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

A nagy párbaj

Chateau Guiraud vs Demeter Zoltán

2009.06.04. 06:00 - dagadtos

Legtöbbször húsz perc sem kell, hogy egy itthoni boros beszélgetésben felvetődjön a magyar borok, főleg a csúcsborok rossz, sőt sokak szerint erkölcstelenül gyatra ár-érték aránya. Mostantól úgy havonta-kéthavonta megpróbálok lehetőséget adni a hazai nemesség egy-egy arra méltó lovagjának, hogy párbajra hívjon egy nemzetközi bajnokot, és megvédje a honi elit becsületét.

A párbajok persze nem lesznek teljesen elfogulatlanok. Egyrészt itthonról csak nagy, kipróbált harcosokat delegálunk a viadalokra, másrészt, ami ennél fontosabb, magyar szájjal kóstolunk. Ez utóbbi rögtön az első összecsapás végkimenetelében döntő szerephez jutott, azt hiszem.

Kissé kudarckerülően Tokajjal és édes borral kezdünk, de mentségünkre legyen mondva, a Wine Spectator éves listája tálcán kínálta a tökéletes ellenfelet, a negyedik helyezett, 97 pontos Chateau Guiraud személyében. Mert hiába figyelmeztetnek a szakértők a különbségekre, az eltérő sav-, cukor- és alkoholtartalomra, az intenzívebb botritiszes tevékenységre, a szamorodnis feldolgozásra, hiába lennének Tokajjal rokonabb borvidékek Európában, igazság szerint ahogyan a vörösborokat mindenhol a világon Bordeaux-hoz, úgy az édeseket is Sauternes-höz mérik.

                                                                                                                         Bármennyire lejt is a hazai pálya, azért a súlycsoportokat igyekeztünk betartani, így nem olajos hat puttonyos aszúk, hanem a strukturálisan és a borkészítés módjában is több hasonlóságot mutató tokaji küvék közül válogattunk. Eredetileg ugyan egyetlen párbajhőst kívántunk felkutatni, végül egész kis tornát rendeztünk, három Demeter-borral.

Chateau Guiraud Sauternes 2005 premier grand cru classé

Egyike a 11 sauternes-i premier cru birtoknak, igazi főrangú nemes, kizárólag az Yquem előtt kénytelen hajbókolni, méghozzá minden nap, szomszédok ugyanis. A legsauternes-ibb sauternes-i: a település egyetlen első osztályú birtoka. (A borvidék határai túlnyúlnak a névadó faluén, természetesen.) A Wine Spectator 97, Rober Parker 91, Stephen Tanzer 92, Jancis Robinson 17/20 ponttal jutalmazta, a Cellartrackeren 92.7 pontos átlagot produkált mindeddig, merjen vele valaki ujjat húzni. Meglepően világos, citromsárga színnel fogad (arrafelé jelentősen magasabb az engedélyezett kén szintje) és intenzív, édes, alkoholos illattal.  A 13.5-ös alkohol nem mondható soknak, a törvényi szabályozás minimálisan 13-at ír elő, mégis dominál, többek rögtön avinált borokra asszociáltak. Orrban a szesz mellett leginkább a hordóra és botritiszre támaszkodik: kókuszos, csokoládés, vaníliás, nápolyis, konyakmeggyes, viaszos, mézes – különleges melegséget áraszt, télen venném elő leginkább. Csodálkozva olvasom a nemzetközi leírásokat, melyekben a bolygón termő valamennyi gyümölcs megjelenik, nekem egy darabot nem sikerült kihámozni az illatból, talán hosszas gondolkodás után egy kevés aszalt sárgabarackot, ami azért nem túl vastag kóstolói teljesítmény, valljuk be. A korty aztán még meglepőbb, az alkohol éget kissé, a savak lemaradnak, a gombás jelenlét intenzívebb az itthon megszokottnál, de az utóíz legalább hosszú. Persze gazdag, mély, koncentrált, de savhiányos – magyar szájjal.  Nagyjából értem, miért övezi nagy tisztelet ezt a bort, de megszeretni nem tudtam. Látom a kutyabőrön makulátlanul csillogó oroszlános címert, a bársony díszruhát hermelinprémmel, de nem tudom nem észrevenni a ferde testtartást, mellyel közelít felém. 6-7 pont, és ezzel a párbaj vélhetően zsebben van – de ne feledjük, ez csak az én elfogult értékelésem, a magyar édeseken nevelkedett, beszűkült ízlésemmel. (Volt olyan kóstoló, aki erős 8 pontra értékelte, például.) (0.375-ös palack 28 euró, AUX FINS GOURMETS)


Demeter Zoltán Főbor 2006

75% hárslevelű, 20% furmint, 5% sárga muskotály és üdítő, 10.7 % - os alkohol. A különbség már kitöltéskor orrba vág, sokkal kisebb terheket ró a hordó, annál nagyobbakat a gyümölcs vállára. Mandarin, őszibarack, birsalma, kamillatea és kevés mineralitás, már amennyire sikerült szétszálazni a nagyon egységes, kissé visszafogott illatot. Szájban sem harsog, inkább elegáns és csiszolt. Talán túlzottan sima is, bár a 116 grammnyi maradékcukor nem veszi át a hatalmat teljesen, talán kicsivel több sav, nagyobb lendület magasabbra repíthetné, még akkor is, ha a szép kesernyék segítenek megtartani az egyensúlyt. Így egy kifejezetten finom, harmonikus bor, de kicsit erőtlennek tűnik a kategóriájában. Gyenge 7 pont. (8000 Ft, Terroir Club)

Demeter Zoltán Főbor 2007

Fordult a kocka, 80% furmint, 20% hárslevelű. Hihetetlen, mennyire más, mint a 2006-os! Már a szín is sokkal mélyebb, aranyló, orrban pedig bár nem túl intenzív, egészen mély, tömény, aszúkra emlékeztető. Érettebbnek tűnik, mint idősebb testvére, az áradó botritisz nemességet, komolyságot kölcsönöz neki. Méz, aszalt kajszi, hársfatea, dohány és avar. Mások szerint ásványok is – meglehetősen komplex. Kóstolva egyértelművé válik, hogy elcsalta a mérlegelést, más súlycsoport, mindenféle értelemben. Óriási test, 181 gramm cukortartalom, aszús konzisztencia, megroppanthatatlan savgerinc. Sokkal koncentráltabb és összetettebb, mint az előző két bor, felvenné a versenyt nagy aszúkkal is. Egyedül a savak talán még túlzott agilitása zavar, a bő hat puttonnyi cukor mellett is kicsit élesnek tűnnek olykor. Ha kerekednek, meglehet a 9 pont is, egyelőre 8-at adnék rá. (8970 Ft, Terroir Club)

Királyudvar Ilona Cuvée 2007

70% furmint, 30%  hárslevelű, ez is Demeter Zoltán munkáját dicséri. Alapvetően hasonló világot tár elénk, mint a 2007-es Főbor, de a szerkesztés lazább, a színek vidámabbak. Intenzív és szupertiszta illat mézzel, botritisszel, nyers kukoricával, sült gesztenyével és nehezen meghatározható friss gyümölcsösséggel. Szájban szinte könnyed a 162 grammos cukrával, a korty felrobban, az ízek szanaszét röpködnek, megállíthatatlanul törnek be mindehová. Kevésbé mély és komplex, mint a Főbor, de sokkal jobban iható, áradóbb, kedvesebb. Kicsit még rakoncátlan, a savak itt is csillapodhatnának valamennyit, de így is csodálatos édes bor, kivételes erővel és tisztasággal. Minőségben nem érzek különbséget a 2007-esek között, így erős 8 pont ez is, az én szavazatom azonban az Ilona Cuvée-é: nőhöz illően súly helyett a légies  könnyedséget, komolyság helyett a derűt választja. (9500 Ft, Terroir Club)

Címkék: hatpontos tokaj hétpontos nyolcpontos királyudvar demeter zoltán ilona párbaj főbor sauternes guiraud

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr301160589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

075 2009.06.04. 08:16:55

nem tudom hogy a savadatok meg vannak-e mert az igen érdekes lehetne az értékelés tükrében

075 2009.06.04. 08:22:37

és arról tudna valaki írni hogy milyen volt a 2005 sauternben?

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2009.06.04. 08:56:22

Ilyen "párbajokról" szívesen olvasnék máskor is, többféle kategóriában. Kérdés: vakon történt -e a kóstolás?

dagadtos 2009.06.04. 09:07:33

Kedves 075, a Guiraud adatait nem tudom, lehet, hogy valahol fellelhetőek. 2005 egészen kiváló évjárat Bordeaux-ban, és Sauternes-re is ezt írják. Ugyanakkor pl. a winedoctor kitér savak problematikájára az évjárat értékelésénél.

Kedves drbarta, mint írom a bevezetőben, lesz máskor is, mindenféle borokkal. Ez nem volt vakon, a többi vak lesz. Jelen esetben egyrészt nem láttam értelmét a vakkóstolásnak (a sauternes-it tényleg bárki kiszúrta volna a sorból, teljesen más), másrészt úgy éreztem, nem tenne jót a kóstolónak, ha véletlenül a főbor 2007-et húzzuk elsőnek - a cukoradatokat tudtam előre.

Octopus 2009.06.04. 09:11:20

Akkor nekem nem magyar a szám :) a Guiraud nekem nem gyengébb, mint a szintén remek Tokajiak. Alapvetően eltérő szerkezet és aromavilág, nem is hasonlit igazából. A nagyobb alkoholtól és a fától szinte vörösboros élmény, valszeg emiatt is tetszik.

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2009.06.04. 09:18:15

érdekes teszt lehetett!
a 2006-os Főbor gyakorlatilag csak töppedt szemeket tartalmazott, így a legkevésbé hasonló a stílusa sauternes-ihez.
jó, hogy nem vakon kóstoltatok, és örülök, hogy ismét kiderült, hogy vannak olyan boraink amelyek abszolút világklasszisok!
kár, hogy a pontszámok minden alkoholistánál egy kicsit mást jelentenek, érdemes összevetni a legutóbbi aszúteszt pontszámaival!
a 2007-es Főbor az egyik legjobb édesbor hehyalja modern történetében!
minden szvsz, persze

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2009.06.04. 09:50:01

@dagadtos: helyes!én is szívesen csinálnék/részt vennék ilyeneket/n , csak hát itt Szegeden nehéz partnert találni,az alkalmankénti 4 tétel is ideális,pont annyi amennyire még oda lehet figyelni

shiraz 2009.06.04. 13:15:40

1 kiegészítés
a tokajiak 0,5-ösek a Guiraud 0,375-éhez képest, csak az árak összehasonlítása végett.
én a 07-es Főbort simén 9-re tenném de elfogult vagyok :)
üdv

shiraz 2009.06.04. 13:22:36

ja és lehet h ma este még ennél is jobbat fogsz kóstolni a Királyudvartól

demisec · http://thepit.blog.hu 2010.02.14. 18:31:59

2003-as főborról tud valaki nyilatkozni, hogy milyen?
süti beállítások módosítása