Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Ünnepek közt

A három vörösök

2010.01.05. 06:00 - BOB

Talán csak AM kolléga alig pár hetes balcsillagzatára próbáltunk rácáfolni. Talán csak borozni akartunk egy jót az ünnepek között. Talán csak ki akartuk próbálni, mit tudhat az a bizonyos középkategóriás magyar vörös, ha némi előzetes szelekció után kóstoljuk. Talán magam sem tudom, miért. Mindenesetre összejöttünk borbarát szomszédommal és kóstoltunk. Vörösöket, háromezerötszáz környékéről. És ha nem is futottunk akkora pofonba, mint AM kolléga, a végén mégsem volt felhőtlen az örömünk.

Három bor, melyeket szándékunk szerint csak az áruk kötött volna össze, valamit hogy általában szeretjük őket, ezért is verjük csapra az ünnepek közt. A véletlen azonban úgy hozta, hogy az évjárat és csaknem a fajta is azonos lett, igazolva: mi is hiszünk abban a mendemondában, hogy a cabernet franc otthonosan mozog a magyar ugaron. Nem bonyolítottuk a kérdést bezacskózással, kitettük az előzetesen bontott palackokat az asztalra, poharat választottunk, ránézésre bemondtunk egy kóstolási sorrendet és fejest ugrottunk.

Tóth István Cabernet Franc 2006

Eger szürke eminenciása, a legbikavérebb bikavérrecept tulajdonosa e borával is bebizonyította, hogy méltatlanul jut neki oly kevés a sztárborászi reflektorfényből. A kóstoló első tétele azonnal elismerő hümmögéseket csalt ki belőlünk. A sötét, szinte átláthatatlan szín félreérthetetlenül adta tudtunkra, hogy itt nem a bikavér műfajában mozgunk, annál még mélyebb, sötétebb vizekre eveztünk. A sűrű, szilvás illat pedig csak tovább erősítette ezirányú érzéseinket. Mellé meggyet kaptunk, szépen integrált fás aromákat, leheletnyi medvecukrot és szénát. Komplex, kerek és mély illatot. Szájban a határozott egri savak mellett némi nyersességet is felfedezni véltünk, végül is ez fogott minket vissza attól, hogy a szép, nagy test, a délceg savak, a harmónia és a hosszú lecsengés miatt végképp elragadtassuk magunkat. Így végül maradtunk az elismerő csettintésnél és egy kövér hatossal (6 pont) szórtuk meg a bort.

Bolyki János Cabernet Franc 2006

Tóth István után nem könnyű kivágni a magas cét. Bolyki János cabfrancja talán csak rossz helyre került a kóstolósorban, talán csak rosszkor nyitottunk rá, vagy épp az elvárások voltak túl magasak. Mindenesetre most nem nyűgözött le minket annyira, mint fél éve vörös és fehér kollégát. Lehengerlően gyümölcsös illata elsőre még elkápráztatott, találtunk benne ribizlit, meggyet, ánizst, medvecukrot, meszes-ásványos aromákat dögivel. Az első korty is jól indult, lendületes savakkal és szép harmóniával, a vége azonban sajnos kesernyébe fordult. Ráadásul néhány perc szellőzés után az illatban is szappanos-parfümös jegyek jelentek meg. Forgattuk, pöndörgettük, félretoltuk, visszakóstoltuk, de a szappan és a kesernye maradt, így minden más - egyébként komoly - erénye ellenére végül egy ötössel (5 pont) lett gazdagabb. Mentségére szolgáljon, hogy ma, egy hét ledugózott előszobás érlelés után még áll mint a cövek, ráadásul kesernye sincs és szappan sincs. Vagyis valószínűleg némi levegő jót tett volna neki.

Bujdosó Altanus 2006

A Dél-Balaton feltörekvő borászatának vörös csúcsküvéjét utoljára még alkotóelemenként, hordóból volt szerencsém kóstolni. Akkori emlékeimből a farkastanyai cabfranc ugrik be legelébb, mely akkor valami elképesztően gyümölcsös és szép volt, szerencsére jutott belőle a küvébe bőven (mármint a küvé szerencséjére, én inkább magában ittam volna belőle sokat). A vörös Altanus egyébiránt klasszikus bordói kevercs (cabernet sauvignon és -franc, valamint merlot) némi pinot noirral bolondítva. A leginkább nagyboros illat e bornál fogadott minket, már ha a nagyboros illatot meg lehet határozni valahogy. Mindenesetre komplexitásnak, sűrűségnek és gyümölcsöknek ez a bor is bővében volt, a fa nem uralta el, némi animalitás és rumosszilvás aromák tették még izgalmasabbá az illatát. A kortyot komplexnek, harmonikusnak, de egy kissé vékonkának ítéltük. Az illat ígérete után ez némi csalódással töltött el minket. Hiába találtuk jó ivásúnak, gyümölcsösnek, jóval nagyobb testet képzeltünk hozzá, mint amit kaptunk. Végül - meg nem barátkozva a halványan, de itt is megjelenő kortyvégi kesernyékkel - hosszas tanakodás után öt és fél pontra (5,5 pont) taksáltuk.

Összegzésképp megállapíttatott, hogy talán mégsincs minden veszve, teremnek még szép vörösök ötezer alatt is magyarhonban. Némi előzetes rásegítés persze sokat segíthet az ember alkoholra szomjas fián. Nem tudtunk azonban felülemelkedni kicsinyes, garasoskodó, csinovnyik énünk fel-felbuzogó kötözködésén, mely szerint ezek a borok a maguk árkategóriájában (12-15€) ugyan rendben valának, de sikeresek talán néhány ajróval lejjebb lehetnének igazán. Már persze, ha számít ez valamit.

Címkék: 2006 vörös hatpontos ötpontos eger balatonboglár bujdosó cabernet franc tóth istván bolyki

19 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr391646953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.01.05. 09:11:04

Nos, igen, szegény Bolyki CF-ről mi is leszögeztük egy vakkóstoló keretében, hogy valami zöld egrit iszunk, aztán egy hét, értsd 7 nap után elővettem a maradék 1 decit a hűtőből, ami a saját palackjában ücsürgött,

és láss csodát, tökéletes volt, nem csak hogy állt, hanem teljesen kitisztult, zseniális volt.

Szóval azóta óvatosa(bba)n bánok a gyors ítéletekkel :)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.01.05. 09:35:02

Meglep a Bolyki dolog, most voltam nála kóstolni és a CF teljesen rendben volt... egyébként 2000-2200Ft a pincénél, így meg sem közelíti a kitűzött 3500-as határt.

A Tóth István jegyzethez: a kóstolási sztenderdek szerint ha leírjátok, hogy "fás", akkor az negatív jelző, azaz a hordós jegyek (vanilia, fűszer és társai) helyett/mellett konkrétan fát érzel. Mintha itt pozitívnak tetszene. Bár nem szükséges semmiféle sztenderhez sem ragaszkodni...

fiatalborivo 2010.01.05. 09:44:16

A végkövetkeztetéseteket kibővítve talán el lehet mondani hogy ha ma a magyar borok között egy 3-4000 forint közöttit kóstolunk, értékelünk akkor az 1500-2500 forintos kategóriában valószínű hogy találunk egy legalább olyan jót, legalább annyi pontot érőt ugyanabban a jól felszerelt borszaküzletben ha figyelmesek vagyunk és így választunk.

kukko 2010.01.05. 13:28:19

@fiatalborivo: Már csak az a kérdésem, hogy egy 1500 Ft-os 5 pontos Portugieser és egy 5 pontos 3000 Ft-os Cabernet Franc esetében a pontszámok alapján kell dönteni. Egy ugyanannyi pontot érő bordeaux-i cüvée összevethető egy friss újborral? Egy rozé egy fahordós fehérrel?

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2010.01.05. 14:48:23

Én egy másik egri Tóth-ot, Tóth Ferencet (Egri Borvár) javasolnék nektek megkóstolni. Az árkategóriába Cabernet Franc-ja és a Cuvée-je (Várvédő) is kíváló, bár ez utóbbi még kicsit fiatal, és a Kadarká-ja egészen elsőrangú.

fiatalborivo 2010.01.05. 15:13:02

@kukko: Nyílván magát a bort nem fogom összehasonlítani ha rose és barikkolt chardonay kapja ugyanazt az 5 pontot. Viszont ha van egy 5 pontos bordeaux-i házasítás 30 €-ért és van egy 2000 forintos 5 pontos merlot akkor én az utóbbit választanám mert hasonló alkalmakhoz hasonló ételekhez választanám mindkettőt. Persze nem mindig a pontozás a lényeg, ha én meg akarok kóstolni egy bizonyos bort akkor azt fogom megkóstolni és nem egy jobb ár/érték arányú nagyon hasonlót. Itt csupán arra akartam reflektálni hogy az a bizonyos felső középosztály nem biztos hogy létjogosult a mai gazdasági helyzetben ha a polcokon ugyanolyan értékelésű borok is vannak az alsó középosztályban.

BOB 2010.01.05. 19:04:06

@akov: en anno a Bortarsasagnal vettem, es hatarozottan 3000 koruli vagy afolotti arra emlekszem, de ez nem ma volt, en meg nem orizgetem a szamlat. Siman lehet hogy rosszul emlekeztem.

kukko 2010.01.05. 19:27:32

A Bolyki Franc a Bortársaságnál 2700 Ft volt, bár ez szerintem a kartonár volt. A Tóth pincénél pont a két ünnep között jártam, és a 2006-os Francot 2000 Ft-ért adta (ugyanennyi a 2003-as Bikavér válogatás is). Szóval nem biztos, hogy a pinceárból kell kiindulni!

palack 2010.01.05. 20:54:03

@BOB: Google tárolt változatban még kidobja a 2950 Ft-os BT árat.

palack 2010.01.05. 20:55:32

@kukko: a kartonár pedig valóban 2700 Ft.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.01.05. 21:41:25

Bár nem engem illetett a kérdés, de megragadta a fantáziámat :)

Olyanok ezek a borok is mint a nők. Lehet őket 1-10-ig pontozni, de mondjuk 3 egyformán 7 pontos (értelemszerűen másért 7 pontos) közül úgy választom ki, hogy aznap este kit hívok fel, hogy mi a program: épp színházba mennék, táncolni szeretnék, vagy neadjisten beszélgetni, vagy akár csak a töretlen lelkesedésére és fantasztikus állóképességére tartanék igényt a hölgynek...

Szóval szerintem a műfaj általában eldől összehasonlítgatás előtt.

@fiatalborivo: Már csak az a kérdésem, hogy egy 1500 Ft-os 5 pontos Portugieser és egy 5 pontos 3000 Ft-os Cabernet Franc esetében a pontszámok alapján kell dönteni. Egy ugyanannyi pontot érő bordeaux-i cüvée összevethető egy friss újborral? Egy rozé egy fahordós fehérrel?

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.01.06. 09:36:23

@BOB: 2200-2500Ft körüli árra emlékszem. A héten vissza fogom kóstolni, mert izgat, amit írtok. Sajnos a pincében nagyon hidegen kóstoltuk a borokat és esély sem volt felmelegíteni.

loading 2010.01.06. 10:08:07

@akov: A nálam lévő pinceárakat tartalmazó árlista szerint 3000 Ft a pincénél a Bolyki Cabernet. És a BT-nél 2700 a kartonár. Bár a múlt héten nekem azt mondták utóbbi helyen, hogy elfogyott náluk.
Én is úgy jártam, hogy először tetszett, majd később nem találtam annyira kiemelkedőnek. Igaz a merlot-ja ütötte ki a nyeregből :)

takács bálint - zsebtévé 2010.01.06. 14:39:38

Sem az előző sem az az írás nem generált túl sok olyan hozzászólást, amelyik esetleg ajánlott volna 3-4e között mondjuk kb. 6 pontos bort, ami mégis megéri. Nem feltétlen azokat kéne újra felemlegetni, amikről itt a MA-n is írtatok.
Arra lennék kíváncsi, hogy ki-mit próbált ebben a kategóriában és mi az amit ajánlana is.
Vagy tényleg ennyire kevés ilysmi van a piacon?

takács bálint - zsebtévé - tudakozó

Briós 2010.01.06. 17:48:54

@takács bálint - zsebtévé: Ebből az árkategóriából nagyon kevés bor jut eszembe, szerintem nem is gyakori.

Nekem személy szerint az utóbbi időben kóstolt, és tetsző vörösborok közül csak egy esik a 3-4 ezres sávba, az összes többi vagy lejjebb vagy feljebb.

Az az 1 egyébként a soproni Pfneisl lányok 2004-es Cabernet Sauvignonja (Hűvös Elegancia)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.01.07. 09:47:44

@loading: Köszi. Konkrétan emlékszem nagyjából a pince-árlistára. 2700Ft volt a legdrágább bor, ezek: Merlot és a Meta Témák. A CF olcsóbb volt.

A Merlot valóban jó, bár magas az alkoholja. Szintén vissza kell kósolnom otthon a fehér falak között, hogy tudjam elemezni.

esoember 2010.01.07. 16:10:54

Egy (számomra) szép bor ebből az árkategóriából (konkrétan 3600 Ft): a Szeleshát pince Oroszlán házasítása.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.01.12. 17:48:20

@takács bálint - zsebtévé: Nekem például ilyen volt a Tsokoláta 2007 (Merfelszék merlot válogatása), bár már ezt is elkapkodták a boltokból, asszem.

Ebben az árfekvésben egyébként éppen sok külföldi bor van, aminek jó az ár-érték aránya. Pl meg lehet kapni a Schroeder-ék és a Salentein reserve sorozatát. Némelyik példány jól szerepelt nélam vakon - azt gondolom, hogy elég egységes ezeknek a népeknek a szortimentjük.

Palchy 2010.01.28. 12:34:10

@Szomjas Gödény:

Hamar munka nem mindig jó:)
Van pár olyan bor, aminek kifejezetten jót tesz a hosszabb "levegő". Szerintem.
süti beállítások módosítása