Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Bikadiadal és koronazárlat (II. fejezet)

2010.01.08. 06:00 - alföldi merlot

Folytatódik a számadás a szilveszteri és újévi dőzsölésről. A pinot-k után teljes volt a vakság, a második körben semmilyen támpontot nem kaptunk. Némi világosság így is gyúlt: az első és a harmadik palackról ordított, hogy Ráspi. A fajtát/fajtákat azonban aligha tudtuk volna fölismerni. Az elsőként kóstolt 2006-os Zweigelt Válogatás eltéveszthetetlenül ráspis volt, de szokatlan jegyeket is mutatott. Az illatban - a nehezen megragadható ráspisságon túl (valami sötét, kakaós, diós, füstös, fekete olívás illatfelhő) - őszibarackot és sárgadinnyét találtunk; ilyet vörösborban eddig csak a 2006-os Kékfrankos Válogatásban tapasztaltam. Nagyon telt, húsos, tartalmas korty csipetnyi sóval a közepén, kis kesernyével a végén. Néhány alkotóelem még nem találta meg a végleges helyét, de ha összeáll a puzzle, gyönyörű lesz. Jelenlegi állapotában erős hét pont, ám közel a nyolc. (Mondjuk 50 euróért ez el is várható).

A második palack kakukktojásnak tűnt, sem karakterben, sem minőségben nem idézte a két ismeretlen Ráspit. Pedig ez is az volt, ám az árban jelentősen szerényebb 2007-es Zweigelt. A '06-os Válogatásnál visszafogottabb, és talán elegánsabb, de mindenképpen szokványosabb karakter. Annak nagyratörő koncentráltsága, ereje ebből egyértelműen hiányzik. Az egész ízképen végigvonult a vanília és a bélyegenyv, amiért én nem rajongok. Egyébként jó bor, valahol a 6 pont környékén.

A harmadik palack – amit első nekifutásra '04-es Máté Cuvée-nek tippeltem - életem egyik meghatározó borélményét idézte föl. A 2004-es Ráspi Zweigelt Válogatástól annak idején elállt a lélegzetem, elakadt a szavam, aztán amint magamhoz tértem, himnuszt költöttem. A bálvány ötévesen is rendületlenül őrzi formáját, öregedésnek semmi jele. Sőt, inkább még kerekedő, alakuló, mint lezárult történet. Amikor 2006-ban először kóstoltam, volt egy olyan nehezen bevallható érzésem, hogy vagy ez nem bor, vagy az összes többi (fordított előjellel, de ugyanez jutott eszünkbe 24 órával később Pierre Frick rizlingjeit kóstolva). Teljesen egyedi karakter. Az illat, mint egy kaleidoszkóp, folyton új mintákba rendeződik. Ami most mindannyiunk számára a felfedezés erejével hatott - és nagyon hangsúlyos -, az a nedves, fekete humusz illata. Kóstolva közel tökéletes egyensúlyt mutat, miközben csupa izgalom és erő. Három évvel ezelőtt is csodálattal töltött el, hogy egy viszonylag halvány színű, nem testes bor ennyire intenzív lehet. Bársonyos textúra, határozott gyümölcsös karakter (szilva és cseresznye) kávés, sós és borsos jegyekkel. Az egész szájat betölti. És amit tényleg csak a legnagyobbak tudnak: a lecsengésben rátesz egy lapáttal, nem elhalványul, hanem kitárul, és az illat színpompáját idézve búcsúzik. 8-9 pont.

A harmadik körben négy bor szerepelt, ezekről sem tudtunk semmit. Házigazdánk a kör végén megkérdezte, hogy szerintem mi a közös szál, azt válaszoltam, hogy a kékfrankos. Az igazságnak csak egyetlen részletét sikerült kibontanom: St. Andrea bikavér volt mind a négy. Az elsőként kóstolt 2007-es Merengő lépésről-lépésre jutott föl a 2004-es Ráspi Zweigelt magasságának közelébe. De egészen más irányból. Az életét Paptag Bikavérként kezdő új Merengő jóval ismerősebb világot képvisel, ugyanakkor mivel ebben a stílben összehasonlíthatatlanul nagyobb a tolongás, szerintem kiemelkedni is nagyobb kunszt. Behízelgő, harmonikus, elegáns bor. Az intenzív illatban fűszerek, ánizs, fekete csokoládé, ibolya, bőr és avar. Komplex és csábító. Kóstolva sima, bársonyos, húsos. A korty telt és kiegyenlített. Tökéletesen érett alapanyagból készült. Kerek és diszkrét savak. Érett, édes tannin. A lecsengés végén egy kis szotyolás kesernye zavar be. A bikavér kimagyarosítását célzó lőrinczi szándéknyilatkozattal szembeúszva mindössze 6 százalék benne a kékfrankos, a gerinc a két univerzális csábító: merlot (42 százalék) és syrah (29 százalék). 8 pont, és már-már best buy 25 euróért.

A második palack egy 2002-es Merengő lett volna, de elvitte a TCA. Így második másodikként a 2006-os Merengő következett. A St. Andrea legdrágább borát eddig csak bemutatón kóstoltam, és akkor tökéletesnek gondoltam. A vakszakaszban egy árnyalattal jobban tetszett, mint a 2007-es, de aztán az újrakóstolások alkalmával az élesebb savak miatt elveszítette az előnyét. Alapvetően más karakter. Komplex, nemes illat: málna, fekete olíva, ibolya, erdei föld és gyógypemetefű. Kóstolva arányos, élénk, ám a kortyban még nincs béke. Végtelen hosszú lecsengés. A gerinc itt kékfrankos (50 százalék), a maradékon syrah, merlot és cabernet franc osztozik. Ez is megérdemli a 8 pontot, de én jelenlegi állapotában a 2007-est szebbnek, harmonikusabbnak találom. Aztán lehet, hogy a 2006-os tovább ér.

A harmadikként kóstolt 2007-es Hangács luftosabb, kevésbé feszes szerkezetű, mint a Merengők, és az olcsóbb St. Andreáknál gyakran megfigyelhető édesség-illúzió itt is befigyel. Amúgy remek bor, árkategóriájának talán a legjobbja, de furcsa volt belegondolni, hogy a más minőségi- és árszintet képviselő 2007-es Merengő a Hangács ikertestvéreként, Paptag Bikavérnek született (a dugón most is ez a név szerepel).

Végül a kiesett 2002-es Merengő helyére beesett egy 2006-os Áldás. Élénk, pörgős bor, díszítő jegyeiben a málna és a kakukkfű dominál, a szerkezete a sorban a legkevésbé tömör, a savai a legkevésbé érettek, és a végén enyhe savanyúság és kesernye jelentkezik. Félreértés ne essék, az Áldás is jó bor, a leírást a kontextus fordította negatívba. 6 pont. (Én a két hasonló árú bikavér közül a Hangácsot választanám.) (folyt. köv.)

Címkék: 2006 hatpontos 2004 st. andrea eger bikavér hétpontos zweigelt nyolcpontos ráspi sopron kilencpontos 2007 áldás merengő hangács

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr461655867

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fiatalborivo 2010.01.08. 09:50:52

Pont az imént olvastam az Origon Ráspiról

hvg.hu/gasztronomia.asztalfoglalo/20100106_honap_sefje_raspi_titok.aspx?s=24h

Idáig nem volt szerencsém borához meg hozzá se, de el fogok menni az étterembe és megkóstolom a borát, mert ennyi jót egy borászról... Na meg mi is termelünk zweigeltet, megnézem hova lehet fejlődni.

Octopus 2010.01.08. 10:32:43

nekem minden Ráspi őszibarackos :)

A 07es Merengő még nem volt meg sajna, a Hangács meg valahogy nem győzött meg, nagyon jó persze, de inkább a 2006os szentandik tetszenek, és hosszabb távon is inkább rájuk fogadnék. Főleg a Merengőre, nyilván. 3-4 év múlva csodaszép lesz szvsz

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.01.08. 11:17:49

@fiatalborivo: köszi a cikket, a szokásos, de jó olvasni. Mindenképpen ajánlott "elzarándokolni" Fertőrákosra. Nekem nagy élmény volt, hogy 3-4 órát beszélgetett velünk Ráspi és még a konyhába is bemehettünk körülnézni.

Érdekes, hogy ugyanúgy megosztotta az embereket a társaságon belül. Volt, aki közülünk üres dumának, vetítésnek tartotta, amit mond (szerintem tévedett az illető), volt akinek viszont elcseszték a kajáját (durván elsózták egyiket, a másiknál a hal egyik fele hidegen jött és kiszáradt, stb.). Szóval fifty-fifty arányban szerettük és utáltuk.

fiatalborivo 2010.01.08. 12:33:53

Hát én Fertőrákos helyett inkább a Pesten nyíló éttermet célzom meg, ott is az Ő bora lesz. Na meg ha benne lesz a torkos csütörtöki rendezvénybe akkor már nem is kell sokat várnom, akkor biztos oda megyek.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.01.08. 18:56:18

Azért vessük fel, hogy legyen fogyasztói visszhang is:

aljas dolognak érzem Merengő néven kihozni azt a bort, ami Paptag-bikavérnek indult és nem is illeszkedik az eddigi Merengőkhöz, és a még a borász is úgy nyilatkozik róla a pince kiadványában, hogy "az eddigiektől eltérően most más a termőhely és más a fajtaösszetétel is".

Úgy gondolom az eddigi leírásokból, hogy ez igazából csak egy átnevezés, ami nem vált ki jó visszhangot senkinél, aki követi a pince borait. Pláne akkor, ha a portfoliót magát is elég nehéz követni :)

iszákos 2010.01.09. 09:35:44

Gratulálok az alföldi -merlotnak ,hogy talál egy magyar vörösbort melyről elragadtatással írt.

HradszkiRobi · http://borvendegvaro.blogspot.com/ 2010.01.09. 12:03:07

A tanninokról nem volt szó a Ráspi boroknál. Pedig nem csak a 06-osnál, még a 07-esnél sem akármilyenek: bársonyos ill. finomszemcsés dolgok vannak bennük. (04-est nem kóstoltam.) Meg hát szögezzük le, hogy szép egyensúlyban vannak ezek a borok a fő alkotóelemeket (sav-tannin-szesz) tekintve, bár a 07-esnek egyelőre a savai köszöngetnek igazán.

demisec · http://thepit.blog.hu 2010.01.09. 16:11:28

"Aranyosak a nénik, akikkel előszüretelünk, mindig elszörnyülködnek, hogy a nagyobb, szebb fürtöket leszedjük, a kisebbeket pedig fent hagyjuk. Ennél már csak az szebb, amikor a szüretnél sajnálkoznak, hogy nem baj, Józsi, jövőre biztos többet terem majd."

Krisztina (törölt) 2010.01.09. 18:02:30

@fiatalborivo: Celozd csak meg elobb a fertorakosit...Olyan a hangulata az ettermenek, mint valami kis mesebeli kucko, egyedi es varazslatos. Csipketerito, ezust evoeszkoz es himzett szalveta. Teljesen le voltam nyugozve, pedig feleskudott minimal-hivo vagyok. A kiszolgalas tokeletes, az etelek isteniek, a borok meg...hmmmmmmmm. Csak superlativusokban tudok beszelni az egeszrol, pedig jartam mar eletemben vagy ket jo etteremben :) A szomszedos agyonajnarozott rojtokmuzsaji Szidonia konyhaja elbujhat mellette. Az ottartozkodasunkat apro ajandekokkal koszontek meg, amitol tovig meg voltam hatva, hazi baracklevar, paprika es helyben sult fuszeres kenyer. Nem tudom, Budapesten mit fog tudni ebbol visszaadni, felek, elvesz az egesz mesebelisege. Menj csak el Fertorakosra.

Krisztina (törölt) 2010.01.09. 18:03:45

Es ha Raspi, akkor Magnus cuvee.

2010.01.09. 23:21:08

@Krisztina: mármint Mágus. tényleg jó.

fiatalborivo 2010.01.10. 08:58:14

Köszi a tippet, lehet engedek a csábító leírásnak és mihelyt szép kiránduló idő lesz beülünk a kocsiba és eszünk egy jót meg iszunk, de addigra a barátnőmnek le kell rakni a jogsit akkor...

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.01.11. 09:48:18

@Krisztina: sokan azt mondják, hogy iszonyú giccses a fertőrákosi étterem. Elájulni nem tudtam tőle, de egyébként ott és ahogy (Ráspival) OK. Sok hibával is dolgozik az étterem (kívánnivalót hagy a kiszolgálás). De az is igaz, hogy tőlünk nyugatabbra 3x ennyi emberrel dolgozik egy ilyen szintű étterem.

Krisztina (törölt) 2010.01.11. 10:50:40

@akov: Igen, talan giccses, de pont attol olyan egyedi. Bar a giccs szamomra nem az ezust evoeszkozt, textilszalvetat es a parasztbutort jelenti, hanem a kinai gipsz kutyat meg a XIV. Lajos korabeli butorok munyag utanzatat. Nekunk nagyon bejott, az etel es a bor kituno volt, a kiszolgalas pedig szinte tokeltes, udvarias, a hangulat csaladias de nem indiszkret es tolakodo. Szamomra hasonlo jo emenyt az utobbi idoben egyetlen etterem tudott csak nyujtani, az pedig a Nagykoruton a Bock Bisztro.
süti beállítások módosítása