Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Csontosok

Bott-furmint vertikális

2010.03.24. 05:55 - palack

Majdnem négy évre visszatekintve rá kell, hogy jöjjek: bizony a Csontos furmint nekem szerelem volt első kortyra. Leegyszerűsítve a szerelem képletét, valami olyan magyarázat lehet emögött, hogy a Csontos a két száraz furmintszélsőség között a maga harmadik vagy középútját járja. Nem egyszerűen könnyed és kedves, de nem is csupán robusztus és komoly. Mindkettő és egyik sem.

Az első 7x7 kóstolón találkoztam a 2005-össel, de későn ébredtem, így elkapkodták előlem az összeset. Végül a 2006-ossal kárpótoltam magam, és megfogadtam, jobban figyelek ezentúl. Nagy lelkesedésemben hárommal egyszerre is voltam együtt, hogy aztán jól meglepődjek, miért a legfiatalabb tetszik leginkább. Most február végén pedig különleges alkalom kínálkozott: az összes eddigi Bott Csontost megkóstolhattam egymás mellett. A képlet persze közelebbről megvizsgálva megint nem olyan egyszerű. De hát nem azért tanulunk, hogy rájöjjünk, valójában milyen keveset is tudunk?

Csontos 2005
Az első, a kezdet, mindössze egy hordó volt belőle, így 350 félliteres palackra volt elég. Félszáraz: 13,4 gramm cukorral és 7,4 gramm savval és 13,5% alkohollal. Szép érett illattal mutatkozott be. Inkább visszafogott, de gazdag és izgalmas: likőrös, petrolos, mézes, aszalt gyümölcsös jegyek keverednek friss körtével és némi sóssággal. Kóstolva elegáns és élénk, izmos szerkezetű, ízben majdnem olyan gazdag a maga egyáltalán nem harsány módján, mint illatban. Egyszóval finom. Egyáltalán nem érezni rajta a kort.

Csontos 2006
A második évjárat is félszáraz lett 10 gramm cukorral és 7,6 gramm savval, 13,8% alkohollal. Összesen 600 félliteres palackot töltöttek le belőle. Az előzőnél intenzívebb és még érettebb illatú, méz és aszalt gyümölcsök dominálnak benne fűszeres sült almával kiegészülve. Szép sima és széles a korty, gazdagabb a 2005-ösnél, jól ellenpontoz a középen belépő finom kesernye. Viszont alacsonyabb, nem olyan arányos a szerkezete, egy cseppet már lágyak a savai - legalábbis ebben a sorban. A vége picit cseres és alkoholos, de még nagyon jó állapotban van.

Csontos 2007
Ebben az évjáratban már 930 félliteres palack készült. Félszáraz 10 gramm cukorral, 6,4 gramm savval és 13,5% alkohollal. Illata édeskés, körtés, őszibarackos, intenzíven gyümölcsös és virágos. Az eddigiek közül a legegyenesebb, legkevésbé bonyolult. Szájban az alkohol jólesőn melegít, ő a legédesebb érzetű Csontos. Kedves bor, szép gyümölcsökkel. Lecsengése finom, bár kicsit hamarabb alábukik, mint vártam.

Csontos 2007 (Öreg Tőkék, hordóminta)
Még hordóban van, nem is tudják, mikor kerül majd ki onnan. Intenzív, kezdetben kicsit szúrós illatában virágok, érett körte és finom hordófűszerek vegyülnek szépen. Szájban igazi úthenger (ebben a sorban): nagy test, sok sav, húsos gyümölcsösség - szinte rágható. Nagy anyag, de még kissé szögletes.

Csontos 2008
Ebben az évjáratban 1400 és már 0,75 literes palackot töltöttek le. A bor száraz lett 3,1 gramm cukorral, 6,2 gramm savval és 14% alkohollal. Illata intenzív és nagyon összetett. Virágok, banán, narancshéj és langyos nyáresti tengerparti szikla ásványosságát sugározza. Kóstolva élénk, de nagyon szép dinamikus egyensúlyban van. Folyton változik, mégsem billen el semerre, megőrzi harmóniáját. Finom, elegáns, de nem filigrán. Lecsengése, nagyon hosszú, szép száraz. Nem a legkedvesebb, de a legjobb Csontos. Legalábbis nekem.

Csontos 2009 (hordóminta)
Áradó virágos, érett alapanyagra, de még friss borra jellemző, kellemes illat. Cseppet tésztás, az újhordót érezni. Szájban még pezseg, édes gyümölcsök és cserek vívják elmaradhatatlan harcukat. Meglepett, hogy savai fiatal kora ellenére milyen kerekek, talán túlzottan is. A korty végén ráerősít a már említett cseresség. Bizony kicsit kusza volt számomra kép, remélem, csak azért, mert még sosem találkoztam Csontossal ilyen fiatalon.

A jutalomjátékban kóstoltunk még késői szüretelésű Csontos furmintot 2006-ból, ami a terület régi tulajdonosáról kapta nevét. Rudolfné sosem árulta el Juditéknak keresztnevét, így lett a jól iható, önmaga egyensúlyát félédesben megtaláló kiváló bor: Rudi néni. A 2007-es Bott-rytis mély, sűrű, mézes aszaltgyümölcsös, picit zöldfűszeres illatú. Kóstolva nagyon finom, krémes, én egy cseppet több savat el bírnék viselni benne. Az édességgel nincs baj, mert szépen ellenpontoz a kortyban a kesernye. Végül a 2006-os Aszú következett, ami igazán remek bor, lendületnek egyáltalán nincs híján. Sűrű, aszaltgyümölcsös, mazsolás illatába néha egy kis technokol vegyült, de ez ki is szellőzött egyhamar. A korty tömör, széles, gazdag, díszes és nagyon finom, a savak pedig hihetetlen módon bírják tartani a lépést ezzel a lehengerlő testtel. Sőt. Az egyik legfinomabb, leginnivalóbb aszú, amit valaha kóstoltam.

[A fotót a pince honlapjáról lestem.]

Címkék: 2006 2005 tokaj furmint 2007 2008 2009 bott bodó bott pince bott judit

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr831832599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.03.24. 07:37:27

Szia! Szép írás, gratulálok, már azt hittem sose fog végül megjelenni:)

Nekem is nagy kedvencem a Csontos, szerintem mindent tud amit egy jó furminttól elvárhat az ember(ez persze nem azt jelenti, hogy bizonyos részleteiben ne lenne fokozható)

Ha nem bánod bemásolom az én jegyzeteimet, a zömét talán hasonlóan láttuk. Én tettem melléjük egy-egy pontszámot, nekem erre sajnos két korty után is kényszerem van, ha valakit zavar ne vegye figyelembe.

Csontos 2005

Illata intenzív, sok mézzel, aszalt gyümölccsel, egyedi ásványosággal. A korty vastag, tömör, a maradékcukor érezhető, de nem dominál, életteli, érett és kerek savai kitöltik a testet. Szépen érő bor, minden bizonnyal további érési képességgel. 7p környéke

Csontos 2006

Visszafogottabb, de talán összetettebb illat, finom gombássággal, kevesebb gyümölccsel, talán komplexebb ásványos/tercier karakterrel. A korty hasonlóan telt és vastag, finoman szétterül, savai lágyabbak, laposabbak, nem töltik meg élettel a szerkezet minden szegletét, a maradékcukor jobban érezhető. Valószínűleg kevesebb ideje van hátra, mint az elöző tételnek, de most nagyon jól fogyasztható, komplex és élvezetes, megmutatja a termőhely érettebb, megállapodotabb képét. 6p környéke

Csontos 2007

Az eddig megszokott édesen fűszeres-ásványos illatból frissebb gyümölcsösség is sejlik, a korty tömör, az eddigiektől lényegesen filigránabbnak, izmosabbnak tűnik teste, savai kellő játékossággal és dinamikával dolgoznak , egyensúlya magasabb ívek mentén valósul meg. A maradékcukor tényleg csak kerekítő tényező. Sajátos, többszinten megvalósuló harmoniát mutat(számomra) sav-alkohol-extrakt között, gyümölcsös és ásványos karakterek között valamint erő és érett komplexitás között. 8p környéke

Csontos 2007-Öreg tőkék

Nagyon intenzív köves illat. Az eddigiektől egy nagyságrenddel koncentráltabb, (pedig a többi is meglehetősen telt bor). Rendkívül gazdagon ásványos mélységeket magas és széles savak követnek, igazi nagybor, bár felszíne cseresebb és érdesebb, mint a többi boré, minden bizonnyal a legintenzívebb képet adja, hogy mit jelent a Csontos-dűlő. Ez volt a szárazak közül a legtartalmasabb, de nem a leginkább fogyasztásra ösztökélő. 8p környéke

Csontos 2008

Intenzív gyümölcsös illat, agyagosabb-meszesebbnek ható ásványosság, a korty tömör szerkezetű, vastag, összetett gyümölcsös-ásványos aromákkal. Szikárabb, kevésbé kedves, mint a korábbi évjáratok, savai határozott, erős gerincet képeznek. Jó arányokkal rendelkezik, de összetevői nem annyira illesztésmentesen illeszkednek még (vagy csak hiányzik a kerekítő maradékcukor). Gazdagsága, potenciálja szerintem megkérdőjelezhetetlen, de pályája kezdetén tart, lassabban érő bornak ígérkezik . 7p alsó szegmens környéke

Csontos 2009

Nagyon játékos, nagyon gyümölcsös, egyedi ásványosság felismerhető, de még háttérben. A korty könnyed, a pezsgés fokozza ezt a légies érzést. A korty csikó kora ellenére sajátos harmóniát mutat és nagyon élvezetes fogyasztani.

Csontos 2006 Rudi Néni

A 06-os Csontosnál megismert komplex-gombás-ásványos-édesen fűszeres-gyümölcsös illatvilág intenzívebb kiadásához lehet szerencsénk. Szájban a maradékcukor határozottan érezhető, de mégsem tűnik igazán „desszertbornak”, inkább teltebbé és vastagabbá teszi a kortyot. A bor az illatnak megfelelően aromagazdag, savai dinamikusak, szép és magas ívet adnak a szerkezetnek. Nagyon jó fogyasztani, még fiatal hatású bor. 8p környéke

Bott-Rytis 2007

Intenzív és nagyon kedves illat sok aszalt gyümölccsel , kifinomult botritisszel, telt és selymes, cserességtől mentes felszínű korty, kiváló konzisztenciájú, a nyelven pici bizsergéseket okozó savak szép egyensúlyban tartják a bort, de belépőjük nem túl magas ívű, nem elég áradó ahhoz, hogy magasabb szintű harmoniát érezhessünk. Nagyon jó fogyasztani, az előbb említett „hiányosság” választja el pl. a Szepsy Szamorodni szintjétől. 7p

Aszú 2006

Hasonló világú, de lehengerlőbb, aszalt gyümölcsös, erőteljesebb, de szintén nagyon finom botritiszes karakterrel rendelkező illat, Sűrű, olajos test, illat alapján várható rendkívüli zamatosság, selymes, símogató felszín, hibátlan konzisztencijú, soha nem éles, bizsergető savak, gyönyörű ívvel és lüktetéssel, hihetetelen élet és dinamika, mégis illesztésmentesen, gömbölyűen illeszkedő részletek. Ritkán tapasztalható elegancia ekkora méretekkel rendelkező bornál, fiatalsága ellenére nagyon harmonikus. Nem igazán tudom elképzelni hogyan lehetne feljebb. Vastag 9p környéke

Nagyon erős sor volt, maradandó élmény, köszönet és gratuláció a Bodó-házaspárnak!

dalton1 2010.03.24. 11:35:09

@drbarta: Ez akár egy önálló poszt is lehetne...:)

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.03.24. 15:50:29

@dalton1: egyetértek, ez akomment egy önálló post.

Bott Juditék nagyon szimpatikus házaspár, még nem volt gyerekük, amikor jártam náluk - akkor még a Fülekinél dolgoztak. Mindig bizalommal veszem meg a boraikat.

egyborász 2010.03.24. 20:32:17

@drbarta: Átlag másfél-két ponttal lőtted feljebbre a borokat, mint a reális pontszámuk, de sebaj, az elfogultság pont ennyit tesz hozzájuk.
Mondom mindezt úgy, hogy én is imádom Juditékat, a boraikat is örömmel iszom. De lesznek ők ennél feljebb.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.03.25. 05:51:15

@egyborász: A pontszámok után írt "környéke" szó mindig azt hivatott jelezni-hogy körülbelüli elhelyezésnek szántam, ami másfél-két korty elfogyasztása alapján történt. Másfelől, ha két pontokat levonnék, akkor az már inkább negatívan lenne elfogultság.
A fogyasztott borok közül az alábbiakhoz volt szerencsém korábban, nagyobb mennyiségek erejéig is:

Csontos 07- mindig nagyon tetszett, általában erős 7 pont szokott lenni nálam(legalább ennyit meg szokott kapni az MA szerzőitől is), most úgy éreztem csúcsformában van, talán ez az az érettségi állapot ami nekem leginkább tetszik, így egy leheletnyit följebb merészkedtem:)

Csontos 08-korábban fogyasztva is 6.5-7 p volt nálam, mindenképp számítok rá, hogy fog feljebb kerülni, talán egyedül ezen éreztem egy kis "szögletességet" , de egy nagyon kiváló alapanyag

Bott-rytis 07- korábban fogyasztva is kb.ennyire tetszett, egyértelműen nagyságrenddel komolyabb értéket képvisel nálam, mint azok a vételáruk alapján "belépő szintű" és egyébként méltán nagyszerű tokaji édesborok, amelyek ezen az oldalon gyakran 5-6p környékén szoktak lenni

Szóval én úgy gondolom, hogy a kóstolt borok zöménél nálam maximum 1 pont eltérés lenne kimerítőbb kóstolás alkalmával.
Ha te ettől nagyobb különbséget érzel reálisnak, akkor az már nem elfogultság kérdése, hanem a mi szubjektív ízlésünk közötti eltérés.

dagadtos 2010.03.25. 06:19:19

@egyborász: próbálj meg összehozni egy pozitív kommentet lassan.

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2010.03.26. 10:07:46

@drbarta: nehogy már védekezz...
te egyborszerető vagy nem egyborász...:-P
süti beállítások módosítása