Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Hársasjáték

2010.03.26. 06:00 - Octopus

A közelmúltban a Borjour-on bóklászva még nem próbált fehéreket kóstolgattam - nyilván erre a legjobb alkalom egy ilyen rendezvény - , de jó darabig semmi nem fogott meg igazán. Aztán a poharamba akadt egy Laposa hárslevelű, és végre megvolt az élmény: illatos, egyszerre tartalmas és jól iható volt a bor. El is terveztem a beszerzését, ezt mondjuk gyakran teszem sok borral, de ezúttal meg is valósult a dolog.

Kóstolótársaim és persze saját magam szórakoztatására tettem még mellé két másik fajtársat, és a szép tavaszi idővel eltelve boldogan hozzá is láttunk a mustrához. Vakon kóstoltunk, a borok kaptak némi szellőztetést, már a metódusból kifolyólag, ugyanis egyenpalackokba kerültek átöntésre, szoktuk ezt így csinálni.

 

Laposa Somlói Hárslevelű 2008

Fiatalos citromsárga szín. Ilyennek képzelem a hárslevelűt, illatos, csupa-csupa virág, szőlő és szőlőcukor. Friss, fiatalos, barátságos, nem az a "szikár" somlói illat, amivel oly gyakran találkozni. Olajos testű, de nem nehéz, a fajtára gyakran jellemző módon savai nem különösebben élénkek, a tartással viszont nincs gond. Csipetnyi sósság fokozza az izgalmakat, a korty selyemcukorkás édessége az utóízben is kitart. Szép bor, a 7 pontot karcolgatja, legyen erős 6. A 2800 Ft-ot (WineWorld) nem érzem soknak érte.


   

 Bock Villányi Hárslevelű 2008 

Csakazértis. Ugyan melyik elvetemült borrajongó emelné le pont ezt a fehéret a polcról, a jelenlegi Tokaj-Balaton kínálat mellett? Tettem egy próbát. Mély aranyszín, egy másfél éves bornál nem feltétlen erre számítanék. A késői szüret gyanút a címkén szereplő 15-ös alkohol is erősíti. No meg az illat is, ami nem igazán gyümölcsös, inkább mandula, avar, méz érződik, ezzel határozottan emlékeztet somlói borokra. Annyira, hogy valaki be is tippeli somlói hárslevelűnek, én is azt tenném egyébként - a közös metszet a(z alapanyag) túlérettség lehet. Jó arányokkal indul szájban, kerek, kellemesen lágy, a textúra itt is olajos, bár nem annyira koncentrált a test. Az alkoholnak nem sikerül megbújni benne, kilóg kissé. Ezzel együtt sem egy rossz bor, egyáltalán nem. 5 pont. Közel 2000 Ft.
 

Bodrog Borműhely Hárslevelű, Dereszla dűlő, 2008

Ismét világos szín, mint a Laposánál. Illata nem intenzív, viszont nagyon vonzó, fiatal még, behízelgő, virágos és gyümölcsös, nem is akárhogy, fehér húsú őszibarack, maracuja és  más trópusik alkotnak ritka szép kombinációt. Szájban remek sav, kicsit több a hárs-átlagnál, ez nem válik kárára. Üdítően tiszta és könnyed, nyoma sincs túlérettségnek, teljesen száraz érzetre, az illat szépséges gyümölcsei komoly mennyiségben köszönnek vissza itt is. Utóíze is remek. Levett a lábamról, nálam elérte a 7 pontot is. És az árcímke... ez már megint egy valószerűtlen Best Buy, már akinek ebbe belefér a 2000 Ft-ot épp meghaladó összeg. Szellőztessék, érdemes.

Címkék: hatpontos ötpontos tokaj hétpontos hárslevelű bock laposa villányi bodrog somlói borműhely

38 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr71868558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2010.03.26. 08:10:59

ha hárs, akkor Stephanie-ék 2008asait ajánlom, szép a birtok is, de a Váti, az meg frenetikus...

egyborász 2010.03.26. 08:39:03

Ha a leírást nézem a Bocknál, simán elmehetne Takács Lajos bornak is. Aki pedig, mint tudjuk, egy kibaszott nagy zseni. És az ilyen leírású borokra szokott kapni hét-nyolc pontot, ötöt talán az életben nem kapott itt még.
Nem értem, komolyan nem értem.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.03.26. 09:07:51

@egyborász: Érdekes, nálunk a múltkori rajnai körünkbe került be egy Bock -rajnai rizling 08, mely szerintem igen hasonló stílusú lehet, mint a fenti tétel.
03.14-én kelt jegyzetem alapján:"Nagyon vastag, telt korty, ezeddig a legkoncentráltabb érzetű bor, rengeteg aszalt ananász, kandírozott gyümölcs, plussz pörkölt aromák. Savak bár jelen vannak, de túlságosan kerekek, nyugodtak és laposak a fajtához. Ez áll a legmesszebb az elfogadott rajnais fajtajelleghez, de egy érdekes bor. 5p"
Ez az értékelés úgy született, hogy fogalmam nem volt, mi van a poharamban. Stílusban valóban közel áll a sokak körében népszerű "kézműves" borászok termékeihez, de ha a nagy test mellé kicsi a lendület, akkor nehezen tud több pontos lenni-függetlenül, hogy ki készítette. Egyébiránt az 5 ponttal együtt is egy kellemes meglepetés volt a Bock-tétel

Octopus 2010.03.26. 10:17:25

@egyborász: a leírás tényleg hasonló némileg, ahogy a bor stílusa is. Ettől viszont még nem lesz Takács bor, sem komplexitásban, sem az egyensúlyban nem közelíti azokat.

demisec · http://thepit.blog.hu 2010.03.26. 10:52:07

Laposa nekem is kellemes élmény volt. A Somlói rizlingjük és a Hársuk szerintem abszolút rendben vannak!

csikos 2010.03.26. 12:02:36

Nekem a Kerkaborum hárslevelű nagyon tetszik. Első kóstolásra szolíd, de rendkívül diferentált a folytatás. Kevés maradékcukorral. Gyerekkorom ízeit idézi. Nem tudom pontosan hogyan, de nagymamám lekvárai rémlenek az utóízben. Nem könnyen érthető bor szerintem de mindenképpen ajánlom.

Kabócás 2010.03.26. 15:57:52

Lehet, hogy csak én látom így, de lassan Villányban jobbak lesznek a fehérek...

demisec · http://thepit.blog.hu 2010.03.26. 17:05:26

@Kabócás: nekem is voltak már nagy rácsodálkozások, de azért azt túlzás lenne mondani, hogy jobbak lennének a villányiak lassan.
Egyszerűen egy jó adottságú, jó klímájú borvidéken fehérborokból is lehet jókat kihozni. Bár tény, hogy Egert leszámítva, másutt nem nagyon van színbeli keveredés.

Kabócás 2010.03.26. 17:18:38

@demisec: mondjuk én alapvetően fehér-ember vagyok, így nem nehéz kijelentenem :) persze vannak nagyszerű villányi vörösek is, csakhát az áruk is zúzós...

egyborász 2010.03.27. 08:34:22

@Octopus: Kedvet kaptam, hogy Bock fehéret kóstoljak. Annyira még nem vagyok elszánt, hogy vegyek is, de valamelyik fesztiválon megkóstolom. Egy Takács Lajos után, vagy előtt.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.03.27. 12:33:17

Takács Lajos picit túl van sztárolva itten... És említhetnék még neveket...
Csak azért mondom, mert az, hogy egy bor ún. kézműves termelőtől származik és legalább 2 rugóba kerül, még nem garancia semmire. Attól még simán lehet szar, vagy a nyitás után másfél órával összeomlik. Esetleg megzuhan a konyhai 3 hetes fektetett tárolás közben.
És "nagy" cégektől is lehet érdekes/tisztességes tételeket találni, jóval a kézműves árfekvés alatt. Ezzel persze véletlenül se akarom azt mondani, hogy az ipari bortermelést preferálom...

drumlin · http://szinhaz.blog.hu 2010.03.27. 13:34:36

@csikos: egy kerkaborum 2008-as hárs nálam is itt figyel a hűtőben. ha megint kisüt a nap, előkerül :) még nem volt hozzá szerencsém.

Metál Marci 2010.03.27. 13:43:32

OFF

Segítségeteket szeretnék kérni – egy kis kóstolót szervezek német (borőrült) barátaimnak a száraz furmint bemutatására, édes befejezéssel.

A következő borok lesznek:

1. Bott Teleki 2008
2. Nobilis Barakony 2008
3. Dobogó Szerelmi 2007
4. Demeter Lapis 2007
5. Szepsy Nyulászó 2007
6. Szepsy Édes Szamorodni 2006

Kérdéseim:
a) Jó-e a fenti sorrend?
b) Mennyi idővel előtte nyissam ki a borokat?
c) Milyen hőmérsékleten érdemes ezeket kóstlni?

Nagyon köszönök minden tippet.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.03.27. 13:46:26

@Metál Marci: száraz furmintot akarsz egy édes szamorodnival bemutatni?

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.03.27. 13:54:32

@Hepci: Mindenkinek joga van rajongani egy termelőért és mindenkinek joga van sztárolni és zseninek tartani bárkit. Tudni kell a helyén kezelni minden véleményt.

Szerintem amúgy soha, senki sem itt sem pedig máshol nem mondta azt, hogy a kézművesség és az ár az bármire garancia lenne.

A "kézműves árfekvés" pedig szerintem kifejezetten sértő... kiváló borokat rak le az asztalra, Szászi, Szentesi, Losonci, Légli Géza és még sokan mások az 1000-2000 forintos tartományban.

Octopus 2010.03.27. 14:53:06

@egyborász: ennek örülök, akkor már megérte a Bockot választanom. Az ötlet kiváló, valamelyik fesztiválon én is megpróbálom összekóstolni őket

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.03.27. 15:06:31

@BZoltan: mondtam én, hogy bárkinek ne lenne joga rajongani bárkiért/bármiért? Azt mondtam, TL és még néhány kézműves (v.ö.: részben hobbiborász) termelő picit túl van itt sztárolva. Ez azért nem jó, mert egy ilyen látogatott blognak a - vállalt és természetes - szubjektivitás mellett az objektivitást is vállalni kell. :)
Mondhatok még "túlsztárolt" borászt: Bussay doktor vagy épp Ráspi, de az utóbbi pl. annyira eccerű találat, hogy szinte nem is élnék vele. Rád nem gondoltam, mivel még nem kóstoltam borod, de hétfőn ez a tarthatatlan helyzet megváltozik... :)
A "kézműves árfekvés" kifejezés meg végképp nem értem, kinek és miért lenne sértő. Nyilvánvaló, hogy az igényességet meg kell fizetni, nem kerülhet annyiba egy Györgykovács valami, mint egy Weinhaus valami. A kézműves árazással egyedül a kamukézműves produktumok esetében van bajom, de ilyet itt és most nem kívánok - lejáratólag - megnevezni...
Tudom, elszánt vitázó vagy, de most megyek ebédelni a Rosensteinbe. Utána folytathatjuk... :)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.03.27. 15:19:24

@Metál Marci: hát, a fenti sorból csak hármat (Szepsyk és Bott) ittam, a Bott Telekinek ráadásul korábbi évjáratát... Annyi jutott eszembe, hogy talán nem a Bottal kellene indítani (a Bott Csontos/Teleki furmintokban általában viszonylag erősen érzékelhető mennyiségű maradékcukor van).

Octopus 2010.03.27. 15:30:06

@Hepci, Marci: a Bott-ot én is hátrébb tenném. Ez a Teleki mondjuk cseppet sem édes, inkább picit keményebb bor, azért.

Marci, csak a dugót kihúzni nem sokat ér, inkább pár órával bevetés előtt öntsd át őket egy dekanterbe vagy (tiszta) kancsóba, aztán rögtön vissza a palackokba, így már tudnak egy keveset szellőzni. A Bottnak főleg jót tesz, nekem egynapi szellőzés után szebb volt.
Ne hűtsd túl őket, 10-12 fok megfelelőnek tűnik, némi teret hagyva a pohárban való melegedésre

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.03.27. 15:39:00

@Hepci: Én pont azt mondom, hogy nincs olyan, hogy "kézműves árfekvés". Tucatszám kapható igen kiválló kézműves bor az 1000-2000 forintos tartományban.

A hobbiborász dolgot sem értem.

Amúgy nem vagyok elszánt vitázó, de nem szeretem a félinformációk alapján való sztereotipizálást. Te pedig ezt csináltad. Én nem kívánom folytatni a vitát.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.03.27. 21:46:54

@BZoltan: nem akartalak megbántani, többnyire egyet is szoktam érteni Veled. :)
1000-1500 Ft alatt nincs kézműves termék, fehérben se, ugye? És ez így is van jól. Tehát a kézműves termelők nem játszanak minden árszegmensben.
Hobbiborász: ez se pejoratív jelző, nálam semmiképp, és a kézművességgel se függ össze. A hobbiborász olyan ember, akinek megélhetése nem (kizárólag) a borászkodása üzleti egyenlegén múlik. Mondok egy teljesen egyértelmű példát: Szentesi József. Ő egy kézműves hobbiborász. A hobbiborász hasonló a hobbivendéglőshöz. Erre meg ott vagyok példának én (bukott hobbivendéglős: az üzleti nulla volt a cél, de nem sikerült összehozni ezt a remek eredményt se).

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.03.28. 09:37:29

@Hepci: Te írtál két rugót. Én csak azt mondom, hogy van 2 rugó alatt igen jó minőségű kézműves bor bőséggel. Arra, hogy milyen szegmensben játszanak a kézműves termelők jó példa például Légli Géza 1200-1500 forintért kapható igen jó borai. De mondhatnám akár Szászi Endre borait is példának. Ráadásul egyik sem hobbiborász. Mindketten főállásúak. (q.e.d.)
De hozhatnám példának a Léder Zoli 2008-as Sillerét ami 990 forintért kapható.

Én nem vitázni akarok veled erről a kérdésről, hanem a legnagyobb tisztelettel tényeket szolgáltatok, hogy kiigazítsam a téves és szerintem pejoratív sztereotipát amit írtál.

A hobbiborász pedig szerintem egy rossz kifejezés. Hobbiborász az aki nem kereskedelmi célból termel egészen kis mennyiségű bort, pusztán passzióból. Szentesi József kereskedelmi célból termel és palackoz bort. Az, hogy az ő üzleti modellje más mint a többségé az nem oszt nem szoroz.

Nem attól lesz egy borászat profi, hogy a tulaj megélhetése csak a bortermelésem múlik. Ha ez így lenne akkor a Somlón a Tornai és a Kreinbacher is hobbiborászat lenne, ugyanis a tulajdonosoknak ott sem a borászat biztosítja a megélhetést.

demisec · http://thepit.blog.hu 2010.03.28. 10:31:52

@Metál Marci: ha már furmint, akkor a szamorodnit igazából én sem értem, de ne is törődj senkivel! A sor remek, és a Szepsy Szamorodni fejedelmi lezárás lesz (Degenfeld Andante amúgy 100 % Furmint, talán kicsit jobban témába vág, az ára is jobb, és szintén pazar finálé lehet).
A barakonyiban is van maradékcukor, úgyhogy az első 3 bor elrendezésén talán érdemes kicsit variálgatni (attól függően, hogy Dobogóban, Bottban mi a helyzet etéren). Én nem szoktam fehérborokat dekantálni. Majd a pohárban...de ez legyen az én bajom. Remélem tudtam (még) segíteni. Jó kóstolást ehhez a szép sorhoz!

demisec · http://thepit.blog.hu 2010.03.28. 10:36:20

@Metál Marci: hőmérséklet nagyon fontos: ne nagyon hidegen (13-15 fokon)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.03.28. 10:36:50

@BZoltan: elbeszélünk egymás mellett, majd holnap folytatjuk személyesen.
Nekem a hobbiborász ellentéte nem a profi borász, vagyis hobbiborász terméke is lehet profi, szerintem. Hobbistának - bármiben - azt gondolom, akinek a megélhetése nem függ az adott tevékenységtől, vagy egyéb okokból nem vonatkoznak rá az adott piac árképzési/gazdasági törvényszerűségei és a tevékenység kimenetele nem élet-halál kérdése számára, hanem játék.
A borászokat hagyjuk is, látom, bánt téged a téma. Nézzünk egy hobbivendéglőst: Gerendai Károly. A színvonal nem amatőr, még ha nem is kenyere mindenkinek az általa kedvelt gasztronómiai műfaj.

Metál Marci 2010.03.28. 11:47:29

Köszönöm a segítséget mindenkinek!

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.03.28. 12:06:48

@Hepci: Kitértél a felvetés elől. Szerinted akkor a Kreinbacher és a Tornai is hobbiborászat?

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.03.28. 12:21:24

@Hepci: Amúgy holnap a Tibor fog engem helyettesíteni, nekem sajnos családi dolgom van.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.03.28. 12:47:09

@BZoltan: nem szoktam kitérni semmi és senki elől, lásd korábbi csörténket Rambo úrral. :)
Eccerűen nem akartam veled konfliktusba bonyolódni. Nem azért, mintha tartanék tőled szájkarate fronton, hanem mert ismeretlenül is tisztellek a megnyilvánulásaid (döntő többsége) alapján. Meg nem ismerem a Tornai és Kreinbacher birtokok tulajdonosainak adottságait/lehetőségeit.
Fentebb leírtam, mit gondolok hobbinak. Ha a Kreinbacher és a Tornai olyan tulajdonosi sezmlélettel működnek, mint a Costes Gerendai Károly tulajdonában, nálam simán lehet őket hobbiborászatnk nevezni, minden pejoratív aspektus nélkül. Ilyen a Csányi Pincészet is, meg a Matyi Dezső újdonás és fantasztikus borbirodalma (bár utóbbi úr feltehetőleg/netán jobban tenné, ha a vele szembeni követelések teljesítésére koncentrálna további impériumépítés helyett/mellett).
És kit tisztelhetek majd Tiborban? :)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.03.28. 15:50:20

@Hepci: Te írtad le, hogy mit tartasz hobbiborászatnak. Azok alapján magyar nagybirtokok élvonalának jelentős tagjai számítanának hobbiborászatnak. Ami azért furcsán hangzik. Ezért mondom, hogy a meghatározásod rossz.

Az, hogy egy birtok nem termel itt és most sok-sok nyereséget az nem teszi a termelőt hobbiborászattá. Van sokféle befektetési modell és sokféle megtérülési terv. Az aki a mai kenyerét nem a tegnap eladott borból veszi meg az nem lesz hobbiborász.

Fazekas Tiborban a borászunk.

@AG 2.0: :) Ez most az én saram... Pedig nagyon szívesen lennék ott holnap este.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.03.28. 16:11:13

@BZoltan: abban teljesen igazad van, hogy fura egy csomó nagybirtokot hobbivállalkozásnak tekinteni. Rossz példát is hoztam, Csányiéknál gazdasági racionalitások mentén működik pincészet.
Ez a "befektetek és 15 év múlva elkezd csordogálni profit is" szemlélet viszont nem működőképes még kicsiny országunkban, mivel túl kiszámíthatatlan minden. Így aztán számos vállalkozást látok, amiből a hobbistának indult tulajdonos kénytelen lesz egy idő után pénzt kivenni, vagyis véres üzletté válik a mosolygós/relax mecénási gesztusnak indult hobbigyakorlás. Szerencsétlen esetben aztán a tulaj ki se tud kecmeregni a hobbija pénzügyi romjai alól...

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.03.28. 16:29:55

@Hepci: Feleslegesen és tévesen összemosod a mecenatúrát az átgondolatlan üzleti módszerrel és a hosszú távú megtérüléssel. Szerintem kiválóan lehet ma Magyarországon hosszútávú megtérüléssel dolgozni, csak tudni kell számolni és rendelkezni kell a megfelelő tőkével.

Értsd meg, hogy többféle üzleti modell létezik és az megannyi árnyalata van az átmenet ezen modellek között.

Fogadd el, hogy nem csak annak van gazdasági racionalitása hogy egy befektetés mondjuk 5 éven belül megtérül. Vannak dolgok amiknek 20-40-60 éves megtérülése van. Szerintem jó dolog néha akár generációkon átívelő módon tervezni. Miért hívod hobbistának meg irracionálisnak azt aki pusztán messzebb akar látni?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.03.28. 17:00:43

@BZoltan: mégis elszánt vitázó vagy, amint ezt kifigyeltem. :)
Persze, sokféle üzleti modell van és átmenetek ezek között. Szerintem a mai magyar körülmények között nem lehet remekül tervezni generációkon átívelő beruházásokat. Sokszor még a következő szezonra se lehet tervezni, bár magam abban a viszonylag könnyű helyzetben vagyok, hogy nem romlandó a termékem.
Az egy következő téma, minek van racionalitása, és egyáltalán milyen típusú racionalitásról beszélünk. Ugyebár, egy gazdaságilag irracionális beruházás is lehet érzelmileg racionális, ha pár tonna örömet okoz az elkövetőjének, a stressz meg nem kerül elő (full heppinessz-relaksz). Mivel magam is próbálkoztam ilyesmivel, azért erős kétségeim vannak, hogyan/mennyire bírják a mecénások/hobbisták, ha a vártnál sokkal gyorsabban minden elképzelésüket felülmúló veszteség (v.ö. generációkon átívelő beruházás) képződik...
Természetesen picit viccelek, vagyis ne húzd annyira össze a szemöldököd, miszerint "összemosok és - pejoratívan - (sztereo)tipizálok". :)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.03.28. 17:22:13

@Hepci: Nem elszánt vitázó vagyok, hanem igyekszem néha elmagyarázni dolgokat. Jelen esetben meddő a próbálkozásom, így abba is hagyom. Azt hiszel amit akarsz.

Az mindenesetre tény, hogy létezik kiszámíthatóan megtérülő objektív, érzelmekről mentes hosszú távú befektetésre lehetőség ma Magyarországon. Tény, tudni kell számolni és rendelkezni kell a megfelelő tőkével.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.03.28. 17:38:58

@BZoltan: dehogy meddő, a fontosabb pontokban kb. visszavonultam, mint fentebb látható. Mint Patton az Ardennekben, vagyis átmenetileg. :)
Ha számodra létezik az, amiről az utolsó mondatban írsz, őszintén irigyellek.

töppedt 2010.03.28. 20:49:12

@Metál Marci: én javasolnék harmadik, negyediknek és kakukktojásnak egy somlóit egy nappal korábban kinyitva
süti beállítások módosítása