Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Biobor Chiléből

2010.04.05. 17:00 - Octopus

Az alap chilei sztori talán már mindenkinek megvan: bortermelésre teremtetett klíma, szakadatlan mediterrán napsütés, hűsítő szellők balról és jobbról - a Csendes-óceán felől és az Andok magaslataiból, utóbbi öntözővizet is szolgáltat. Az ország földrajzilag olyannyira elzárt, hogy a filoxérának nem sikerült bejutnia, és betegségektől is kevésbé kell tartani a többnyire száraz és napos tenyészidőszakban. Szinte tálcán kínálja magát a lehetőség a vegyszermentes szőlőtermesztésre, ez azonban mégsem annyira elterjedt. Egyelőre.

Több haladó pincészet részben vagy már teljesen átállt az organikus (bio) művelésre, ilyenek például a De Martino, Casa Lapostolle, Matetic, ez utóbbi egyenesen biodinamikus, mégha nem is hivatalosan. Az ökörszarvas téma játszik immár a chilei bor elismertetésében jeles érdemeket szerzett Eduardo Chadwick Seña nevű birtokán is, melyet Robert Mondavi-val karöltve alapítottak anno. Innen került ki az első chilei ikonbor, mely nagyságát (plusz még két szintén általa kreált másikét) bizonyítandó Chadwick nagy kóstolót szervezett a Párizsi mintájára, az esemény a Berlini Kóstoló néven igyekezett nagy port kavarni. (Ezt a "megverjük jól a Chateau Lafite-ot" dolgot egyébként a kiwik is eljátszották azóta, talán nekünk sem kéne kimaradni a mókából. A Solus már úgyis megverte egyszer a Petrus-t, mint az köztudott.)

Nevezett úriember kezében van az Errazuriz borászat is, amelynek felhozatalában szintén szerepel bio beállítottságú bor, konkrétan egy cabernet sauvignon. Ami ráadásul idehaza is kapható, megvizsgáltam hát tüzetesen. Került elé egy hazai (nem bio) kaberné, s bár a magyar szovinyon nem egy sikersztori, ez tisztességesen helytállt.

Gróf Buttler Cabernet Sauvignon 2007

Sötét rubin szín, még épp átlátszó. Szép az illata, magas kakaótartalmú, minőségi étcsoki jön elsőnek, meg másodiknak is; némi konyakosmeggy a háttérben, bár alkoholos szúrás nélkül. Éretlenségnek nyoma nincs. Szájban abszolút kabernés szerkezet, közepes test, markáns tannin, moderált savak. Messze nem édes, inkább kellemesen fanyar, ahogy a lecsengés is, melyben ismét a keserűcsoki köszön vissza. Eléri a 6 pontot is, 2500 Ft-os árát bőven megéri.

Errazuriz Organic Cabernet Sauvignon 2007

A pince weboldalán elérhető információ mennyisége példaértékű, megtudhatjuk például, hogy borunk vadélesztős, 2 kilós a tőketerhelés, de van ott talaj pH és átlagos napi hőingadozás (18,5 celsius!) adat is, meg még sok minden más. Az organikus szabályozás nem tudom, mennyire terjed ki a borkészítésre, de a szín azonnal eltérést mutat a megszokott chilei kabernékhez képest: ez biza nem átlátszatlanul sötét, ahogy az lenni szokott. Világosabb, mint a Buttler. Az illat intenzitása már kevésbé meglepő, majd kiugrik a pohárból. Édes, kókuszos, rengeteg gyümölccsel, áfonya, cseresznye, sőt, némileg meglepő módon maracuja és őszibarack gazdagítja egzotikus tónusokkal. Nagy a test, de nem überkoncentrált, remek savai majdhogynem jóivású teszik. Pirosbogyósokat kapunk nem kevés tanninnal keretezve, ami kicsit reszelős is, ez óvilágibb élt kölcsönöz neki, meg persze szárító érzést az utóízének.
Közel a héthez, de inkább erős 6 pont. Nem olcsó mondjuk, kevéssel 6000 Ft felett mérik.

Címkék: chile hatpontos cabernet errazuriz sauvignon biobor organikus

36 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr911896052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vizvári Pál 2010.04.05. 20:15:19

"2 kilós a tőketerhelés" Vélemény?

borelite 2010.04.05. 21:15:00

Az első chilei ikonbort a Montes is magának tulajdonítja, az Alpha M első évjárata csakúgy 1996-os, mint a Señaé. (A Concha y Toro első Don Melchorja 1987-es, amellyel kapcsolatban is elég sokszor használták a chilei ikon minősítést.)
Szép chilei biobor: Emiliana COYAM 2006 vagy 2007 (USD 20-25).

t f 1 (törölt) 2010.04.06. 06:35:10

@Vizvári Pál: Tudok olyan fajtáról, ami még az 5 kilót is beérleli.

borkősav 2010.04.06. 07:52:35

@t f 1: ja de még a 10 kg sem elképzelhetetlen, csak kurva sok festék glicerin meg cukor kell hozzá.
ha 2 kg akkor igen sokat művészkedhetnek vagy a kostolonk elnézett valamit a borban

2010.04.06. 16:31:33

Csak mellékágilag poénnak, a "megverjük a Lafite-ot"-hoz: a Casillero del Diablo pl. tudtommal Philippe de Rotschildé.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.04.06. 20:38:07

@Vizvári Pál: @t f 1: @borkősav:
Tényleg, ti most cikizitek a 2 kilós tőketerhelést? (Vagy inkább csak a Chile = kotyvasztott műbor egyenletet akarjátok felírni reflexből a falra?)

Számomra még egyáltalán nem tűnik extrém soknak, tekintettel arra, hogy leggyakrabban 1,5 kilót hall az ember mint "normális" terhelést, ami alatt (hallomásaim alapján) már viszonylag keveset változik az alapanyag minősége...

Mivel a leírás szerint még világosabb is, mint a Buttler, pedig az egri CS sem az a fekete tinta általában, viszont a chileiek sokkal inkább erről nevezetesek, így számomra hihetőnek is (meg korrektnek is) tűnik a jegyzet.

Vagy szerintetek nem az?

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.04.06. 21:05:30

@mistinguett:
Be kell valljam, ezt a 2 sort most nem értem... Próbáltam kicsit utána járni, de a Concha Y Toro fő tulajára csak a Guilisasti famíliát találtam, aki meg számomra nem takarta a Phillipe Rotschildot. (Persze lehet, hogy jelentős tulajdonos, ez egy nyilvános részvénytársaság.)

www.conchaytoro.cl/FilesMC/Company_fact_sheet_2009_ingles.pdf

Vagy csak arra gondolsz, hogy mindig a franciák versenyeznek a franciákkal, akárki is bukkan fel a színen?

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.04.06. 21:06:07

@Szomjas Gödény: ... és persze a 11-ik oldal, második hasáb teteje, ez lemaradt.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.04.06. 21:09:14

Állítólag Gere Attila kísérletezik még bioborral, egyszer majdnem kóstoltam tőle egy bio CS-t, de sajnos tönkrement a palackban a hordóminta, amiben szállították...

"2007-es esztendőtől ültetvényeinket fokozatosan átállítjuk a teljes biogazdálkodásra." - írja a www.gere.hu honlapon a termelő.

Izgalmas lenne majd egy magyar bio CS-t is a chilei mellé tenni...

borkősav 2010.04.06. 21:17:01

@t f 1: én mondom 2 kilo x5500 az man 110 mazsa na abbol milyen minőséget csinálsz tenylegfrenki1?
@Szomjas Gödény: mi tenyleg cikizzük

zoli 2010.04.06. 21:30:46

Abba kellene már hagyni ezt a terheléses rúgózást (továbbá fajélesztő és tsai) és inkább a jó kérdéseket feszegetni...

Hagymási József 2010.04.06. 21:32:07

@borkősav:ez logikus,ha 3,5X1,5 a térállás,mint a tsz időkben,az csak 3809 kg,és akkor már a minőség biztosítva.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.04.06. 22:02:05

@zoli: Miért kellene abbahagyni? Szerintem a minőségi bortermelés egyik alapja a tőketerhelés.

Mondjuk 2kg nem feltétlenül extrém sok szerintem. Főleg, hogy a bor leírásában is ott van, hogy halovány színű és nem übekoncentrált. Azt, hogy a 2kg sok avagy sem azt a klón, ültetvény és a tápanyag ellátottság és a klíma pontos ismerete nélkül nem lehet eldönteni.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.04.06. 22:17:50

@zoli: Mik lennének a jó kérdések?
Tedd fel őket...

zoli 2010.04.06. 23:09:39

A tőketerhelés egy plusz adalék, egy háttérinfó, fölösleges a feszegetése nem szakmai berkekben. Ráadásul egy buta leegyszerűsítés, egy okoskodó attitűd, hiszen a terhelés kérdésköre egy sokismeretlenes egyenlet (adott esetben akár ez lehetett az helyes kiút a lekvár elől).
Akkor ciccegjünk csak, ha vékony és súlytalan a bor, ne vakon egy szimpla info ismeretében. Olyan ez, mint amikor megkérdezik a csillagjegyedet, majd a válasz után önigazolva érzik magukat, pedig eredetileg fingjuk se lett volna róla.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.04.06. 23:18:56

@zoli: Szerintem tudomásul kell venni, hogy kialakulóban (növőben) van az a fogyasztói tábor akit egyre jobban érdekel az, hogy hogyan is készült a bor amit megiszik és nem elégszik meg az alkoholfok ismeretével.
Az autóvásárlók túlnyomó részének is valamiért fontos tudni, hogy hány lóerős a motor, pedig az is egy buta leegyszerűsítés, egy okoskodó attitűd, hiszen az autók teljesítményének kérdésköre egy sok-ismeretlenes egyenlet.

A termelőnek az a dolga, hogy ha a fogyasztó kíváncsi valamire akkor válaszoljon és nem az, hogy elmagyarázza neki, hogy milyen hülye, hogy ennyi mindent tudni akar.

A tőketerhelésről beszélni hasznos dolog. El lehet mondani egy csomó érdekességet a szőlőnövény ellenálló képességéről, az évjárathatás kiegyenlítéséről, a tápanyagpótlásról, különféle klónokról és azok tulajdonságairól.

zoli 2010.04.07. 00:02:57

Mondjuk, ha egy bor kóstolása nélkül vki megmondja, hogy az alapból vékony és vagy mahinált, vagy a bor kóstolója téved leírásában, az egy írtó tudatos fogyasztói attitűd...ennyit a hülyézésemről.

Magyarázni mindenfélét lehet, nemegyszer megesik a megmagyarázhatatlannal is.

Vizvári Pál 2010.04.07. 00:33:24

Látom, kellően provokatívra sikerült a kérdésem. :) Ehhez képest Günzer Zoltán ezt követi: "1 kg/tőke alatti terheléssel, szigorúan."

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.04.07. 05:31:44

@zoli: Ki hülyézett le téged? Ki mondta, hogy a témában levő bort mahinálták volna?

zoli 2010.04.07. 07:20:12

Olvass. Nem engem hülyéztek, te írtad, hogy én hülyézem a fogyasztót.

"ha 2 kg akkor igen sokat művészkedhetnek vagy a kostolonk elnézett valamit a borban " - ezt meg fentebb találtam.
Hagyjuk ezt...

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.04.07. 07:37:35

@zoli: Pusztán praktikussági szempontból és a gördülékeny társalgás elősegítésért javaslom, hogy használd a "Válasz erre" linket, úgy a hozzászólásodban egyértelműsíteni tudod, hogy kinek a gondolatára reagálsz.

Számomra a művészkedés nem egyenlő a mahinálással. Szerintem 2kg tőketerheléssel is lehet jó bort csinálni amennyiben a termőhely és az ültetvény valamint a klíma a megfelelő ehhez.

Azzal pedig továbbra sem értek egyet, hogy a tőketerhelés csak gy plusz adalék, háttérinfó aminek a feszegetése nem tartozik a fogyasztóra.

zoli 2010.04.07. 07:50:05

@BZoltan: válasz erre.

Ebben a kontextusban bizony a művészkedés félreérthetetlenül a mahinálásra utal, lásd még az előtte található mondatot.

Nem azt mondom, hogy nem tartozik a fogyasztóra, hanem azt, hogy a borfesztiválon a standoknál elsőre a terhelésről kérdező tudatos fogyasztó, számomra tanúbizonyságát adja félműveletlenségének, megvezetettségének és kivagyiskodásának.

2010.04.07. 11:11:56

@Szomjas Gödény: Hülyeséget mondtam volna? Nem ez lenne az első alkalom. :)
Emlékeim szerint én úgy tudom hogy azt hallottam, hogy a kilencvenes évek végén szállt be a Mouton Rothschild a Concha y Toróba, bár hogy hány százalékkal, azt nem tudom. De a Casillero del Diablo sokszor Rothschild-borként van nyilvántartva. (Kerestem hozzá linket: www.vinduchili.com/vin-chili-vins-chiliens-baron-philippe-de-rothschild_l_FR_r_142.html)

De ez mindegy, mert igen, valójában arra gondoltam, hogy vicces, mikor a frankok rinyálnak az "egyre erősödő globális verseny" miatt, miközben azokat a külföldi borokat, amelyek bejutnak hozzájuk, egy csomószor a bordói nagyok által megvásárolt birtokok csinálják.

borelite 2010.04.07. 15:12:27

A Rothschild - Concha y Toro együttműködés kizárólag az Almaviva előállítására jött létre és a produktum, amelynek első évjárata szintén 1996-os, elég nagy siker lett.
(Parkernél a 2001-es, a 2003-as és a 2005-ös 95 pontot kapott.)

t f 1 (törölt) 2010.04.07. 18:27:16

@borkősav: A RO gépemmel? Bármilyent :)

t f 1 (törölt) 2010.04.07. 18:29:41

@borkősav: Tudod, mint a viccben:
Megkérdezik a gyereket:
-mennyi szőlőtök lett?
-Amennyit isten akart
-És mennyi borotok lett?
-Amennyit apám akart.
:)

November 2010.04.07. 21:07:59

Siralmas, hogy szegény borászoknak mit kell kiállni az agyonművelt "kedves vevőktől".

benchmade 2010.04.07. 22:48:51

@borelite: A Coyam-ot meg a Banfiék forgalmazzák Európában, gondolom valami közük van hozzá. Amúgy szvsz nem nagy durranás, 4-5 pont.

borelite 2010.04.08. 08:43:08

@benchmade:
COYAM 2006 értékelése, többek között:
Concours Mondial de Bruxelles 2008:
Grate Gold Medal & Best in Class
International Wine Challenge 2009:
Gold Medal
Korea Wine Challenge 2010:
Gold Medal
Wine&Spirits 2008: 92 points, 2009: 91 points
Wine Spectator (2009): 91 points
Oz Clark 250 Best Wines 2009: number 34

benchmade 2010.04.08. 14:27:22

@borelite: Én is azért vettem, mert jó a sajtója, meg olcsó volt, aszem 16 € volt a Castello-nál. De a bor mást mondott, ez van.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.04.09. 08:14:18

@mistinguett: Nekem meg az a szomorú, hogy mi nézzük... Úgy látom, hogy a franciák gazdasági viselkedése a bor világpiacán komoly megértésről tesz tanúbizonyságot: igyekszenek kisajátítani minél többet az ágazatból, hogy lehetőleg minél kisebb legyen a verseny, mert akkor bizony csődbe megy a lepárlásra termelő francia paraszt, meg még a nem lepárlásra termelő is, így még hatalmasabb mennyiségű pénzt kéne a támogatásukra fordítani, uram bocsá, még nem is az EU finanszírozná...

Azt azért tudják, hogy pikk-pakk terem versenytárs azoknak a híres, verhetetlen francia boroknak, amik a világ legjobb borai, és csak ott lehet előállítani őket, és meg is érnek annyi száz euro-t. Ha hagyják.

Mi meg vajon mit csinálunk, vágjuk ki a szőlőt (jól hallom, hogy a legutóbbi bekvótázás óta 30%-kal csökkent a hazai szőlőterület, de azért komoly bürokráciaval és engedélyeztetéssel lehet csak újat telepíteni, ráadásul csak úgy, régit vágsz ki? Lehet, hogy megint dezinformálva vagyok, de ha tényleg így van, akkor szomorú a helyzet.)

Meg ehhez importáljuk az olasz lőrét, ki legyen a piaca ezeknek ugye, mint mi, a bortermő föld tulajdonosai.

Szóval finoman szólva úgy érzem, hogy a hazai agrárpolitika nem igazán képviseli jól az ország érdekeit, nem is folytatom, pláne, hogy nem értek a részleteihez. De távolról szarul festünk, mint egy félbehagyott stadion.

2010.04.09. 09:39:30

@Szomjas Gödény: Nem akarom elterelni a szót a témáról, de most már úgyis több napos a poszt, úgyhogy talán nem olyan gáz. Szóval ahhoz szeretnék hozzáfűzni, hogy a franciák igyekszenek kisajátítani egy nagy részt a világpiacból, mert így védik a saját termelőiket. Szerintem ez így nem teljesen igaz. Ugyanis nem "a franciák" vásárolták fel fél Chilét, negyed Kaliforniát, háromnegyed Marokkót és egész Tunéziát, hanem a nagy francia borászatok és befektetők. És egyáltalán nem azért, hogy megvédjék a francia parasztot, hanem azért, hogy pénzt csináljanak. Vagyis itt nem egy egységes francia stratégiáról van szó, hanem egyszerűen arról, hogy a leggazdagabb bordóiak, burgundiak, champagne-iak nem csak az országon belül terjeszkednek (mert terjeszkednek ott is), hanem az egész világban. Ebben szerintem semmi stratégiai megfontolás nincs, csak gazdasági, és nem az összfrancia érdek irányítja a folyamatot, hanem a borászatok és befektetők saját gazdasági érdeke. Simán előfordulhat az is, hogy a végén csak ők járnak jól az egésszel. Egyébként éri is őket kritika eleget, mert mégiscsak a francia bornak (is) csinálják a konkurenciát a világpiacon. Ráadásul egy csomó olyan országban (ilyen Chile, Marokkó, Algéria, Tunézia) jelentek meg és "segédkeztek" a bortermelés beindításában vagy felturbózásában, ahol szinte nincs is borfogyasztás, és majdnem az egész bortermelés azonnal megy a nemzetközi piacra.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.04.10. 20:37:17

@mistinguett: Ez igaz, azt gondolom nálunk is sokat várnak/vártak a felvásárlások révén Tokaj fellendítésében is érdekeltté vált francia és spanyol befektetőktől.

Meg nincs is ezzel probléma, a világpiac az világpiac.
süti beállítások módosítása