Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Pannon Syrah

2010.05.11. 06:45 - alföldi merlot

"A syrah az univerzális csábító – milliószám rontja meg, és teszi szeszrabszolgájává a gyökértelen, globális fogyasztót. Sötét, mint az éjszaka, sűrű, mint a tinta, tanninos, mint állat, és a fekete bors vagy a szeder felismeréséhez igazán nem kell borakadémikusnak lenni." Néhány éve így indítottam fajtakalauzunk syrah szócikkét. És így fejeztem be: "A 2003-as syrah-k alapján még okunk volt azt hinni, hogy a fajta él-hal a magyar rögért. Ma már tudjuk, hogy elsősorban a napsütést és a kánikulát imádta. A 2004-es és a 2005-ös borstúladagolásban szenvedő, éretlen szőlőből fröcsöntött, savanya magyar syrah-k riasztó gyorsasággal rombolták le a fajta nimbuszát. (...) A két szűk esztendő után 2006 ismét bizakodással töltheti el a syrahrajongókat, de az ártatlanság korának vége."

A borúra sokáig nem jött derű, a szórványos Buttler-kortyok és egy palack 2002-es Weningeren kívül inkább csak tűrhető/tiltandó magyar syrah-kkal találkoztam. Aztán eljött a mélypont, és beálltam azok táborába, akik a syrah meghonosítását ballépésnek tartják. Hiba volt. Legkedvesebb borbarátom összerakott egy rhone-i/magyar vegyes sort, és bár előző nap súlyos magyar bordóiakat és néhány benchmark bordeaux-it kóstoltunk, az est végére rá kellett döbbennem, hogy valójában egyetlen fajtából sem kóstoltam több nagyformátumú magyar vöröset. Azóta is ízlelgetem: jók vagyunk syrah-ban. Egerben legalábbis biztosan, és irgalom atyja, ne hagyj el, a Somlón is.

M. Chapoutier Crozes Hermitage ’Les Meysonniers’ 2006

Nem süvöltött belőle a terroir, sem a bors, sőt, az illat kimondottan közhelyesnek volt mondható - vanília, málna, puncs, törökméz -, de kóstolva kiderült, hogy ez egy okosan elkészített, nagyon is szerethető bor. Érett anyag, jó arányú, barátságos, lágy érintésű, nem túlzottan koncentrált korty. Ízében törökméz, medvecukor, szeder és fűszeresség. Puha, szemcsés tannin, ami az egész szájat betölti. Közepesen hosszú, ízgazdag lecsengés. Jó inni. 6-7 pont

Jean-Luc Colombo Les Méjeans Cornas 2006

Ezt valami magyar dúvadnak gondoltam egy hátrányos helyzetű évjáratból. Ráfért volna még néhány hét a tőkén, vagy bátrabban kellett volna forgatni a metszőollót. Illatra borshegyek, cseresznyekompót és fakéreg. Kóstolva megint csak agresszívan borsos, húzós, grapefruitos savakkal súlyosbítva. Tagadhatatlanul savanyú. A vége grapefruitos és borsos. Szétáll. Nem ihatatlan, de többet vártam Colombótól. 4 pont

Gróf Buttler Syrah Nagy Eged 2006

Megállt bennünk az ütő, amikor beleszagoltunk. És aztán már nem is tértünk magunkhoz. Én végig megtartottam a második poharamban referenciának. Sötét szín, tükrös. Az illat intenzív, mély és izgalmas. Szamóca, fekete szeder, borsos fűszeresség és katica. Hatalmas bor, ellep, feltölt, beburkol. Nagyon sűrűszövésű, súlyos, de nem nehézkes, remek, kerek savak mozgatják. A kortyban erdei gyümölcsök, cseresznye és fűszerek. Tiszta és tekintélyes. Teljesen varratmentes. Finomszemcséjű tannin, amely egyenletesen borítja be a szájat. Végtelen lecsengés - szaftos és széles. A Nagy-Eged Cote-Rotie legkeletibb csücske? 8-9 pont (A kóstoló végén már kezdtük is gyűjteni a rendelést. 4750 Ft)

M. Chapoutier Cote-Rotie Les Bécasses 2006

Gyanítottuk, hogy nem magyar (én Montiriusra tippeltem). Behízelgőnek az anyja sem mondaná. Az illat sötét és pikáns: tinta, fekete olívabogyó, cassis és valami magos rozskenyérre emlékeztető dolog. (Utólag megnézve a szakirodalmat imamalomként pörgetik a tapenádot.) Kóstolva közepes test, kerek, jó arányú korty, amiben a szedres-málnás ízekhez pikáns, kesernyés, fűszeres jegyek keverednek. A vége inkább ütős, mint harmonikus: az alkoholos hév mellett a tannin is szárít. Azért szívesen elrágódnék rajta. 6 pont (Sajnos nem egy best buy.)

Gróf Buttler Phantom 2006

Nagyon sötét szín, súlyos anyag. Az illatban szeder, szamóca, katica és foszfor. Egyszerre vonz és taszít. Kóstolva testes, meleg és finom. A savak még ficánkolnak. A lecsengés színtiszta bors. A tannin húz. Sejthető, hogy nagy dolgokra hivatott, de kár volt még a bábból kipiszkálni. Erősen provizórikus 7-8 pont. (12490 Ft)

Kreinbacher Syrah 2007

Orsolyának hittem. Van benne valami csendes derű, szelíd elegancia. Kezdetben egy erjedt gyümölcsös jegy is lappangott a háttérben, de ezt később már nem találtuk. Az illatban pirítós, forró kő, málna, eper, fűszeresség és csokoládé. A korty mindvégig hibátlan volt: arányos, kerek, krémes, minden túlzástól mentes. A finom gyümölcsösséghez csipetnyi édesség társul (bújkáló cseresznyelikőr) és élénk, de tökéletesen érett savak. Ahogyan mi a burgundi stílt elképzeljük. A befejezés füstös, borsos és nagyon hosszú. Talán a legjobb Kreinbacher, amit valaha ittam (a 2006-os Kőkonyhával szoros versenyben). Erős 7 pont. (6980 Ft)

Orsolya Pince Ostorosi Syrah 2007

Akkora bor, hogy beszakad alatta az asztal. Mivel tudtuk, hogy a mezőnyben valahol egy Phantom rejtőzködik, és a katica is megvolt, somolyogva állapítottuk meg, hogy a végére maradt a csattanó. Nagyon sötét, lilás szín. Szinte kirobban a pohárból. Mély, áradóan gazdag illat szederrel, fekete ribizlivel, és egy markánsan ásványos árnyalattal, ami hol katicasavra, hol fakéregre, hol forró kőre emlékeztetett. Kóstolva rendkívül koncentrált, tömör szerkezetű anélkül, hogy tömős lenne. A száj minden szegletét kitölti, és rendkívül intenzív, zamatos. Ízében fekete szeder, áfonya és borsos pikánsság. Ez a tömörség és tobzódás könnyen csömörbe csaphatna át, ha a csiszoltságuk mellett nem sikerült volna a savak elevenségét ilyen szépen megőrizni. Finomszemcsés, egész szájas tannin. A lecsengésben a bors a fő áramlat, és a gyümölcsökhöz enyhe fanyarság társul. Száraz és hosszú. 8 pont. Megnyúlt az arcunk a leleplezéskor. Az Orsolyához társított pirospozsgás falusi lány helyére egy szexuális ragadozó lépett. (4650 Ft)

(Próbáltam a borászat honlapján valami racionális magyarázatot találni erre a váratlan szenvedélytöbbletre, ennyit találtam: „A 3600 tőkéről 1950 kg szőlőt szedtünk, ez tőkénként 0.54 kg termést jelent. A leszüretelt szőlőből 1125 liter színbort szűrtünk, ami 5 darab 225 literes új hordóba került. A most palackba került Syrah 17 hónapot töltött hordóban. Hasonlóan az összes vöröborunkhoz, ez is derítés és szűrés nélkül lett letöltve.”)

Magam is hitetlenkedve ismételgetem a konklúziót: nincs még egy kék fajta, amiből több emlékezetes magyar vöröset ittam volna, mint a syrah. Van két stabilan nagy syrah-s borászatunk: Weninger és Gróf Buttler. Van két nagy ígéret: Orsolya és Kreinbacher. És hamarosan jelentkezik Ráspi és a St. Andrea. És ott van persze egy szakajtónyi shirazba hajló villányi és szekszárdi, a felsoroltaknál számomra kevésbé izgalmas, könnyebben érthető stílusban.

Címkék: 2006 négypontos somló hatpontos eger hétpontos nyolcpontos gróf buttler kilencpontos rhone kreinbacher syrah 2007 chapoutier orsolya pince cornas jean luc colombo crozes hermitage

40 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr611991523

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.05.11. 08:22:37

A Buttler 06 szerintem is szenzációsan jó, nálam is 8p környékén tanyázott, az Orsolya 07 viszont nálunk nem szólt ilyen nagyot. Annak ellenére, hogy kis társaságunk meglehetősen Orsolya-fan tagokból is áll, arra jutottunk, hogy bár kétségtelenül ez egy igen gazdag bor, több egyediség és szeretnivalóság van a többi vörös borukban.

borelite 2010.05.11. 08:53:37

Ha már hasonlítás: érdekes lett volna ebben a sorban egy Montes Folly vagy egy Errzuriz La Cumbre.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.05.11. 08:55:59

Remek cikk, köszi. Magam is hasonló konklúzióra jutottam a Mo-Syrah viszonylatban. Valahol olvastam/hallottam, hogy anno Weninger-ék betáplálták Mo. v. Sopron jellegzetességét valami programba, ami ehhez szőlőfajtát tudott kiköpni, és a Syrah jött ki... mindenesetre meglepő, mert a Syrah nem fagytűrő, -15 körül már bajok lehetnek vele.

A másik vörös, ami nálunk a Syrah szintjén van, vagy le is körözi, talán a Merlot. Az is megerősítt ebben, ha évekre visszanézem a post-jaitokat.

zoli 2010.05.11. 09:28:24

alföldi merlot:
Én is kóstoltam nemrég ezt a Nagy-Eged syrah-t, de kicsit másnak láttam. Valóban nagyon tömény, koncentrált, szép fűszerekkel, gyümölcsökkel, az ásványossága is elvitathatatlan, mégis nyers érzetűnek tűntek a csersavai, savai is északiasan viselkedtek. Magam se vagyok a szörpök híve, de syrah-ból inkább a melegebb, simább érzetet árasztó variációkat részesítem előnyben.

Talán kezdem érteni, milyen borokat is kedvelsz, nekem ellenben semmi bajom a könnyen érthetőséggel, amíg az nem csap át olcsóságba, butaságba, de az én értelmezésemben a legkomolyabb borok egyszerre kell, hogy megszólítsák a vájtfülűeket és a laikust és ebben a közös nevező sztem a finomság. Enélkül a legnagyobb bor is inkább csak műtárgy, mint ital.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.05.11. 09:38:22

@zoli: Érdekes, én a Nagy -Eged syrah 06-nál talán épp egy kicsivel több északiasságot vártam...

zoli 2010.05.11. 09:44:39

@drbarta: mármint a termőhely ismeretében? Értem én, hogy érett, túlérett gyümölcsök sorát vonultatja fel, abban is biztos vagyok, hogy közel csúcsra járatták a termőhely adta lehetőségeket, de összetevőiben mégis nehezen tagadható le ez az "északiasság", ami nekem annyira nem tetszik a fajta esetében.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.05.11. 09:50:26

@zoli: Az az 1-2 Rhone-vidéki syrah(vagy syrah alapú házasítás) amit eddig kóstoltam legalább ennyire, vagy tán méginkább "északias" stílusú volt. Akkor te inkább a "shiraz" stílust kedveled?

zoli 2010.05.11. 10:00:16

@drbarta: nem tudnám megmondani, mert nem vagyok különösebben jártas a témában, elsősorban magyar tételeket kóstoltam.
Simán lehet, hogy egyik tábor mögé se sorakoznék fel.
Amilyennek én láttam a syrah nem egy erőbor, mint a bordói fajták, tán sokakat meglep, de nekem tán a blauburger, esetleg zweigelt vonalon helyezkedik el, azaz kevésbé nehézkes, egyedi, egzotikus fűszerezéssel (grépfrút, mentás csoki, szeder), középnehéz, sima sav- és csersavérzettel, ivóssággal.

európai 2010.05.11. 10:12:45

Nagyszerű beszámoló és örvendetes hogy a magyar borok milyen szépen szerepeltek.
Ugyanakkor nagyon szívesen olvasnák egy olyan riportot ahol az újvilág jelesebb képviselőivel történne az összehasonlítás hiszen véleményem szerint a Rhone maga is azután jött (ismét) divatba hogy elindult az újvilági Shiraz forradalmi menete.
A Barossa völgyi borok vagy akár a válogatás Trinity Hill Új Zélandról ma is félelmet ébreszt sok Rhone termelőben.
Bevallom, ma már jobban kedvelem a újvilági Shirazt mint a francia Syrah-t.
A Zoli által felvetett nyers savérzetet én is tapasztaltam több hazai Syrah-ban.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.05.11. 11:15:59

@európai: jaja, Barossa-valley nagyon ott van. Itt hazai kereskedelmi viszonylatban Peter Lehmann-t erdemes emlegetni, 5000Ft korul beszerezheto. A 2007-es future shiraz-t kevesbe erdemes kostolni, szerintem meg tul fiatal, meg talan nem is sikerult annyira jol.

A cikkben hivatkozott Buttler Syrah remekbeszabott bor, a Borakademia Syrah kostolojat nalam lazan vitte 11-12 borbol, tobb kulfoldi tetellel (koztuk tobb ausztral).

vinos 2010.05.11. 12:02:10

Teljesen egyetértek. Én is kiváncsian várom, hogy mikor bukkannak fel ezek a borok a Művelt Alkoholistán. Lenne egy –két ötletem :) Új-zélandi csúcs Syrah-ok vakkóstolásokon a 400-500 dolláros franciákkal voltak egy kategóriában. Nem véletlen, hogy a Spielberg is a Trinity Hill-től viszi a Shirazt (Homage).

2010.05.11. 12:08:15

@akov: mi vmikor tavaly ittunk egy syrah sort a Montalcino borszaküzletben, ott is volt több olasz syrah, meg a hazai krém, és ott is a gróf buttler nagy-eged nyert. nálam is.

vinos 2010.05.11. 12:09:30

"Azóta is ízlelgetem: jók vagyunk syrah-ban." (AM)
A kérdés az mihez képest, kikhez képest? A burgundiai cikkeid konklúziójával, miszerint a 40-50 eurós franciák nem hasítanak, maximálisan egyetértettem. Miért gondolod, hogy ez másként van a Shiraz esetében?

ilCapitano 2010.05.11. 12:27:37

@alföldi merlot: Hagymási József pincészetét én minimum a nagy ígérethez sorolnám Syrah kategóriában. A 2003-as nagyon szép, karakteres. Ajánlom minden syrah-rajongónak Sajnos még a 06'-ost nem sikerült beszerezni.

borharapo 2010.05.11. 12:42:01

A fentieket sajnos még nem kóstoltam, viszont az utóbbi időben a legfinomabb magyar vörös, amit ittam, Németh Attila Barnatanya Syrah 2006-ja volt (el is tűnt a Bortársaság kínálatából, mielőtt újrarendelhettem volna!). Ezek szerint a mátraaljai borvidéket is kedveli a fajta, egy biztos, én kedvelem őt!

shiraz 2010.05.11. 12:43:07

gyerekkorom óta imádom Siouxsie-t, jók a videó beszúrások :)

Octopus 2010.05.11. 12:43:09

@vinos: "Én is kiváncsian várom, hogy mikor bukkannak fel ezek a borok a Művelt Alkoholistán"

néhány hasonló a közeljövőben...

alföldimerlot 2010.05.11. 13:18:49

Engem shiraz eddig egyszer bűvölt el, igaz, akkor kétszer is: alkoholista.blog.hu/2009/11/14/greased_lightnin

Magg (törölt) 2010.05.11. 13:42:23

@ilCapitano: egyetértek.
Hagymásiék syrah-ja nagyon ízlett nekünk is.
Mellesleg Polgárék syrah-ja sem kutya! :)

vinos 2010.05.11. 16:13:24

@alföldimerlot: Kiváncsi lettem volna hogyan alakulnak a pontok, ha a Grange és az RWT is ott van a sorban...

demisec · http://thepit.blog.hu 2010.05.11. 18:46:37

Nem is hallottam még erről az Orsolya Syrharól. Buttleréké amúgy kiapadóban van, (ma beszéltünk velük)!!! Nekem a Vylyan 6-os Syrahja volt még kimagasló élmény a Buttleréké mellett... A könnyebb Shirazos típusból meg a Pálos Miklósé. Kreinbachert sokan dícsérik, úgyhogy időszerű megismernem. Kössz az írást!

zoli 2010.05.11. 19:08:15

@alföldimerlot: ezesetben visszavonom azt, hogy érteni vélném az ízlésedet:)

Dzsungelkölyök 2010.05.11. 19:18:05

Szervusztok Shiraz-Imadok,

nem karom tul hosszura fogni, de ha mar Ausztaliarol is szo volt, akkor erdemes megemliteni a "Mollydooker" boraszatot. Mar az alap shirazuk (Boxer) is iszonyatosat ut, amit a csucs boraik (Carnival of Love es Velvet Glove) azonos erovel de kicsit rafinaltabban is hoznak.

Sajnos nem tudom, hogy Mo.-gon forgalmazza e a boraikat. En Nemetorszagban szereztem be oket es mindig el voltam ragadtatva toluk. Nagyon megoszto (imadom/utalom), de vitathatatlnul marado elmeny.

Az arak sajnos teljesen elszalltak, miota P. Robi 94 ponttal dekoralta a Boxert (04) es 99 el a Carnival of love-ot. A Boxos '04 utoljara olyan 5 Ropiban volt. Azota valszeg emelkedett.

A szupermarketes Lehmann, Wolf Blass borokrol en inkabb lebeszelnek mindenkit. Ha mar Boltosbuli, akkor a MandolasFurmint ausztral kollegajat, a Hardys "Nottage Hill-t", vagy "Oomoo-t" (Spar Ausztria 6-10 Euro) javasolnam.

Remelem erdekelt valakit a leirt dolog es nem hiaba koptattam az ujjaimat.

Udv.

BS

morc 2010.05.11. 19:21:25

@borharapo: Németh Attila Barnatanya tényleg gyönyörű volt... Nem kóstotam össze a Kreinbacher-félével, pedig érdemes lett volna, nekem ez volt idáig a két legnagyobb syrah-élményem.

mossberg operator 2010.05.11. 20:15:24

@Dzsungelkölyök:
Hello!

Bocs, de nem ertek egyet veled a Hardy`s vs Peter Lehmann tortenetben. Az elobbit nem nagon tartjuk nagyra a cegemnel....Persze szvsz. :)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.05.12. 00:35:55

Magyar Dezsőéknél (Lővér Pince) is van rendes shiraz, meglehetősen fogyasztóbarát áron.

vinos 2010.05.12. 09:50:49

@morc: Somlón nem shirazt, hanem szép egyedi fehéreket kell készíteni, pl. juhfark, olasz, hárs. Shirazban soha nem leszünk a csúcson és ez nem is baj, juhfarkban és más fehér fajtákban viszont nagyon ott vagyunk/lehetünk a spiccen.
A közelmúltban itt kóstoló Isabelle Legeron MW is a juhfarkra adta a voksát.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.05.12. 11:58:05

@vinos: A Somló fehérboros hagyományai azért nem onnan erednek, hogy a Hegy nem viseli el a hátán a kék szőlőt, vagy mert a kék fajták nem éreznék jól magukat a Somlón.
A Somló fehérségének elsődleges oka az az,hogy a filoxéria, világégések és a vörös birtokaprózás előtt alapvetően fehérboros volt (persze messze nem kizárólagosan) az észak-balatoni vidék. Amikorra a vörösbor nagyobb divat lett addigra annyira elaprózódott a Somlón a birtokszerkezet, hogy az egészen kicsi és jellemzően víkendjellegű családi kertekben nem volt ésszerű dupla borászati eszköztárat kialakítani. így maradtak a fehér fajtáknál. Ráadásul a tervgazdasági koncepció szerint a Somló a balatoni fehérborok feljavítására volt kijelölve, mint önálló borvidék kevésbé volt kiemelve.

Ezzel együtt én is a juhfarkot, furmintot, hárslevelűt, olaszrizlinget és a traminit tartom jelenleg a nyerő fajtáknak, de ha a gazda szereti a vörösbort és van területe, kedve kísérletezni akkor nem látom ördögtől valónak kék szőlővel foglalkozni.

vinos 2010.05.12. 12:41:44

@BZoltan: Nézd, a kísérletezéssel semmi gond, de ha a kék szőlő megjelenése rosszul felmért piaci szempontok alapján erősödne Somlón, azt nagyon károsnak tartanám.
Egyszer egy igen jó szaxofonos kiköltözött New York-ba. Nagyon csalódott volt amikor rájött, hogy a házba ahova költözött három, nála jobb szaxofonos lakik...

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.05.12. 15:04:08

@vinos: Szerintem a Somlónak az a legkisebb problémája, hogy van néhány sor kék szőlő ültetve a szoknyájára.
Amúgy meg kell kérdezni Kreinbacher úrtól, hogy miért ültettetett syrahot. Szerintem el fogja mondani. Én úgy gondolom, hogy nem a rosszul felmért piaci szempontok miatt :)

Kénporos 2010.05.13. 10:07:22

Somló és Eger, ennyi a Pannon syrah?

alföldimerlot 2010.05.13. 11:08:55

@Kénporos: Kedves Kénporos, nem biztos, hogy pontosan értem a kérdésedet, de ami első nekifutásra válaszként eszembe jut: rengeteg syrah/shiraz-ról írtunk már: alkoholista.blog.hu/tags/syrah, alkoholista.blog.hu/tags/shiraz

Kénporos 2010.05.13. 11:11:21

Azt hittem, hogy egy sorozat kezdődik, azért kérdeztem.

alföldimerlot 2010.05.13. 11:17:55

@Kénporos: Nem sajnos. Bár nyilván érdekes volna. A posztban előfordulókon túl még a 2006-os Vylyan Syrah tűnt egy bemutatón olyannak, ami komoly figyelmet érdemelne. De aki kóstolt mostanában a villányi, szekszárdi felhozatalból, az ossza meg velünk az élményeit! Előre is köszönöm.

fugu 2010.05.13. 19:20:09

@alföldimerlot: Pontosan ezt hiányoltam!
Nos tehát, időrendi sorrendben, ahogyan megtapasztaltam őket, szekszárdi, és villányi:
Takler Syrah reserve. Már hordóból kóstolva is nagyon ígéretesnek mutatkozott. Mára palackból is nagy élmény, de sajnos ez a legdrágább magyar syrah, kissé magas alkohollal. (9-10 eFt)Nálam 7 pont.
(Nagyon kíváncsivá tettél az Orsolyával kapcsolatosan!)
Vesztergombi siraz (!!) 2007
Ez is figyelemre méltó tétel, szép fajtajelleggel, jóval kedvezőbb árfekvésben. (3200 Ft)6 pont.
Bock Syrah 2006. Talán ez áll hozzám a legközelebb, mert ez már szépen lekerekedett, a hordó sem hívja föl magára a figyelmet. Szépen integrálódott. (8 eFt) 8 pont.
Egyetértek azokkal, akiknek tetszett a Kreinbacher syrah, azzal a megjegyzéssel, hogy a 2006-os még nem volt az igazi. A 2007-es, már igazán komplex ízvilág.
Az újvilági kedvencem azonban Coppola Green Label 12 eFt... Fesztiválokon érdemes megkóstolni. (Wine and Feeling)

vörös és fehér 2010.05.13. 20:37:26

@fugu: na ha valami, akkor a wine and feeling kiveri nálam a biztosítékot. a coppola green label a kínálat alja, durván 15 dolláros bor a polcokon (www.nextag.com/francis-coppola-wine-green-label/stores-html), ami gyenge forint esetén is úgy 3500 max. ezt 12 ezer forintért adni, hát no komment. illetve válamnál több komment erről emitt: albertgazda.blog.hu/2010/03/29/a_kulfoldi_borok_ara_magyarorszagon

fugu 2010.05.13. 21:04:28

@vörös és fehér: Mivel a borról nem írtál semmit, én azért annyit teszek hozzá, hogy nem 15 dolláros a korty. Persze az évjárat sem azonos, de az kétségtelenül magyarázatra szorul, hogy ez az ár hogyan jött össze...
Más:
Egyszer a vakkóstolásról beszélgettünk, és valaki megjegyezte, hogy gyakran isszuk a cimkét, meg a pénzt.
Ezt a bort tényleg vakon kellene kóstolni. Nem állítottam, hogy best buy.
A tengerentúli árán, viszont...

baruthane 2010.05.14. 09:35:19

Én ezen borokról még csak hallottam, sajnos nem kóstoltam! Én nekem syrah-ba jelenleg a hazai alap Jandl Kálmán bácsi (meg a fia)! Igaz neki nincsenek ilyen fantasztikus válogatásai!
süti beállítások módosítása