Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Különvélemény - Bonkowski válaszol

2010.06.13. 06:00 - Az Alkoholisták

Az alábbiakban Wojciech Bonkowski válasza olvasható a Magyar kórság című poszthoz érkezett kommentekre:

Köszönöm az írásom kapcsán érkezett hozzászólásokat. A XI. Pannon Bormustrán bemutatott borok némelyikével kapcsolatos kritikai észrevételeim a magyar borok iránti őszinte elkötelezettségemből fakadtak. A kommentekben több érdekes szempont is felmerült. Magyarország éghajlatának Burgundiáéhoz való hasonlítása nyilvánvaló egyszerűsítés volt; mindannyian tudjuk, hogy Villányban a napsütéses órák száma és a hőösszeg magasabb, mint Blagny-ban. De ezt a tényt veszélyes hiba volna felhatalmazásként értelmezni a lehető legerősebb borok készítésére. Vannak olyan hozzászólások, amelyek Magyarország számára követendő példáként említik Colchaguát, Barossát, sőt az amaronét. Először is nemzetközi szemszögből azt mondhatom, hogy a magyar amarone senkit nem érdekel. A külföldiek, beleértve azokat is, akik a magyar borokhoz hozzám hasonló rokonszenvvel közelítenek, a helyi terroirt és a szőlőfajtákat természetesen kifejező, harmonikus, frissítő és egyedi borokat várnak Magyarországtól. Az előző mondatban szereplő valamennyi jelző éppen az ellenkezőjét fejezi ki annak, amit a Bock Libráról vagy a Takler Primariusról el lehet mondani.

Másodszor, amennyiben valaki valóban úgy gondolja, hogy Magyarország éghajlata annyira forró, hogy Chilével vagy Ausztráliával vetekedhet, akkor abba kellene hagyni a hűvösebb éghajlatot kedvelő fajták termesztését, mint amilyen a riesling, a pinot noir vagy a cabernet franc. Helyettük grenache-t, monastrellt és primitivót kellene telepíteni, és ezekből jó bort készíteni. Ez abszurdnak tűnhet, de pontosan ez az aromavilág, amit a magyar versenyborok egy része mutat.

A bírálatom nem az önmagában vett alkohol ellen szólt. Kedvelem a 14,8-es alkoholú chateauneuf-du-pape-okat, vagy éppen Árvay János Furmintját, amiben 15 százalékos az alkohol (habár ez utóbbit kifogásolhatónak tartom). Vannak borok, amelyek képesek az egyensúlyra magas alkoholszint mellett, és vannak, amelyek nem. Amennyiben a normális szint egy egri vagy szekszárdi bor számára 12,5-14%, akkor olyan későn szüretelni a merlot-t, hogy 16 százalékos alkohollal erjedjen ki, az rossz szőlészeti döntés. Az éghajlat önmagában soha nem dönti el megváltoztathatatlanul az alkoholfokot vagy az aromavilágot. Ezek mindig is a szőlőben és pincében hozott borászati döntések függvényei.

A magas alkohol a világ legtöbb borvidékén probléma. A fogyasztók elfordulnak a túlzottan alkoholos boroktól részben egészségügyi okokból, részben az egyensúly hiánya miatt. A nemzetközi fórumokon ez egy olyan sokszorosan kitárgyalt kérdés, hogy nem értem, Magyarország miért nem képes hasznosítani azokat a megoldásokat, amelyeket az igazán forró terroirok esetében dolgoztak ki, mint Portugália, Dél-Spanyolország vagy Ausztrália. Később érő fajtákat kell telepíteni, nem szabad a hozamkorlátozást túlfeszíteni, korábban kell szüretelni (vörösöknél egy kis éretlenség még mindig jobb, mint a kis túlérettség), le kell mondani a szuperedzett fajélesztőkről, amelyek hozzájárulnak a magasabb alkoholszinthez stb.  

Tegnap beszéltem egy magyar barátommal a cikkemmel kapcsolatban, és ő azt mondta nekem, hogy az általam kritizált versenyborok abszolút marginális csoportot képviselnek. A magyar borivók egészen másfajta borokat isznak. Ezerszám akadnak egyensúlyban lévő, frissítő és egyedi borok Magyarországon, vörös és fehér egyaránt, amelyek nem túlérett szőlőből készülnek és emberi alkoholszinten vannak. Én is tudom, hogy vannak ilyenek, hiszen magam is ezeket vásárolom. Jó volna, ha ezek több figyelmet kapnának Magyarországon is, és azok a híres borok, amelyeket akkora felhajtás övez, jobban illeszkednének a magyar fősodorhoz ahelyett, hogy teljesen elütnek tőle.

A legjobbakat kívánva, Wojciech Bonkowski

Ja, és szerintem az, hogy egy vakteszt után az elvárásokhoz képest feltűnően alul-, vagy felülteljesítő borokat újrakóstolom (akár egy hotelszobában), része a bíráló munkájának.

Címkék: takler bock pannon bormustra bonkowski

60 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr892077581

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zoli 2010.06.13. 07:18:39

"vörösöknél egy kis éretlenség még mindig jobb, mint a kis túlérettség" - miért is? csak mert aktuálisan a magas alkohol nem divatos? Sztem a zöld tanninok vagy az éretlen savkészlet a kevésbé kívánatos. Idekívánkozik továbbá, hogy nálunk rövidebb az érlelési fázis.
Ettől függetlenül igaz, hogy felülreprezentáltak a lekvárok, amiket inni nemigen lehet, gasztronómiába való beillesztésük is nehézkesebb.

Ami sztem mindenképp meggondolandó és tanulságképpen levonható, hogy meg kellene kezdeni napi szinten a párbeszédet az optimális vegetatív-generatív egyensúly megtalálásáról, talaj- és vízgazdálkodásról, zöldmunkáról, amivel korábbi fajtáknál megnyújtható a tenyészidőszak, ezáltal biológiailag érett és cukortartalmában nem elszállt alapanyagot lehet nyerni.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.06.13. 08:29:29

"egy kis éretlenség még mindig jobb, mint a kis túlérettség"

Reggel óta ezt a mondatot morzsolgatom, de nem értem. Akárhogy is próbálom, nem értem.

Én úgy gondolnám, hogy széles körű szakmai konszenzus van azt illetőleg, hogy az éretlenség az minden esetben és mindenképpen rossz dolog. Az pedig hogy az érettségnek mely fokát tartja a termelő ideálisnak az legyen az ő döntése. Az meg, hogy a fogyasztók erre mit lépnek az meg a fogyasztók dolga.

A koncentráltsággal akkor van probléma, ha azt mustsűrítéssel éri el a gazda.

2010.06.13. 08:58:01

ami leginkább szeretek a magyar borban, az a sokszínűsége. lehet, hogy önző szempont ez, mert a nemzetközi felemelkedésünket egy "egységes" arculat segítené, de végülis mezei fogyasztók vagyunk (vagyok).

örülök, hogy somló mellett van mátra, eger, tokaj, szekszárd stb. és örülök, hogy van villány is, a (mások szerinti) lekvárral, nutellával. egyszerűen nem volna jobb nekünk, fogyasztóknak ezen borok nélkül. csak kevesebb.

fiatalborivo 2010.06.13. 09:38:46

Vizionálok egy olyan folyamatot mint amilyen az elmúlt évtizedekben lezajlott többtémakörben a szőlő, bor körül. Permetezés terén 40 évvel ezelőtt elterjedt hogy permetezzünk minél többet lehetőleg minden héten, jó erős szerekkel és akkor biztos nem alakul ki a betegség. Az hogy a természetre borra milyen hatása volt, az mostanában derül ki amikor kezdünk erről leállni és csak a szükségeset azt is minél zöldebben permetezzük. 10 esetleg 20 éve elterjedt hogy a terméskorlátozás által jobb minőség érhető el. Ami akkor azt jelentette hogy az 5 kilo/tőke mennyiséget csökkentsük le 3 kilora, voltak akik viszont túlbuzgó módon az idő múlásával fél kilóra redukáltak akkor is ha a talaj tápanyagtartalma, a dülő dölésszöge lehetővé tenne azonos minőségben kétszer ekkora mennyiség teljes érését is. Most jönnek a vélemények hogy nem mindenkinek ízlenek a lekváros vörösek, amik már nem lennének azok 1-1,5 kilos terheléssel és a minőség még mindig ilyen lenne. El fogunk ebben a témában is indulni visszafelé mert ez egyensúly nem fél kilónál van, ugyanúgy ahogy a permetezésnél is az egyensúly nem is a hetente méregerős szerekkel való permetezés és a csak imádsággal való védekezés perifériáin található hanem a kettő között valahol.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.06.13. 10:52:06

@fiatalborivo: A hozamkorlátozas nem új találmány. Eleink mindig is tudták, hogy más terheléssel más bort lehet készíteni.

demisec · http://thepit.blog.hu 2010.06.13. 12:04:13

Hát az első posztban én több logikat lattam. Kicsit túl végletes a lengyel úr hozzáállása, egy szűk mezőny alapján. Amarone, Garnacha, primitivo kéne nekünk Cabernet Franc és Riesling helyett? Ezek kicsit eltúlzott következtetések szerintem, és egy Libra legfeljebb az árnyéka lehetne (pont az egyensúly terén) egy 16-os alkoholú, TÉNYLEG KIVÁLÓ Garnachanak vagy Amaronenak (utóbbi ráadásul részben napon szárított szőlőből készül, tehát nem is értem, hogy jön ide az Amarone). Egyáltalán nem érzem azt, hogy később érő vörös fajtákat kéne telepítenünk. Én örülök, ha egyáltalán egy jól beérett Cabernet-t tudok kóstolni néha hazánkból, tök egyértelmű, hogy egy Primitivo vagy egy Grenache soha nem érne be...Libra ide Takler Res. Syrah oda!

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.06.13. 12:08:29

Sszerintem a lengyel ítésznek igen sok megfogadandó dolog van a mondandójában.

zoli 2010.06.13. 12:26:17

@demisec: "egyértelmű, hogy egy Primitivo vagy egy Grenache soha nem érne be" - ezen kijelentésed mire alapzod? csak mert ismerősnek van grenache Mohácson, egyik évben 25,5-el ért be, cukor is maradt a borában...

fiatalborivo 2010.06.13. 12:37:18

@zoli: és abból milyen bor lett? Értem hogy mondjuk félszáraz de mennyire lett sürü anyag, mennyire került egyensúlyba?

2010.06.13. 12:41:38

"A külföldiek, beleértve azokat is, akik a magyar borokhoz hozzám hasonló rokonszenvvel közelítenek, a helyi terroirt és a szőlőfajtákat természetesen kifejező, harmonikus, frissítő és egyedi borokat várnak Magyarországtól."

Ez egyrészt jó esetben nagyon igaz, másrészt viszont minden borvidékre igaz kéne legyen, nem csak a magyarra.

Nem értem ugyanakkor a "frissítő" szót. A világfajtákhoz képest felfrissülést hozó "újdonságok"? Akkor oké, egyetértek, külföld felé legyen az a fősodor. Ha viszont frissítő, mint könnyű, jól csúszó borokat, akkor egyáltalán nem. Miért ne kellene (lehetne) a magyarnak nagytestű, koncentrált borokat (is) készítenie. Számos remek példa van rá, hogy erre képesek vagyunk.

KovacsAdam (törölt) 2010.06.13. 13:07:54

Szerintem igaza van a szerzőnek. De nekem nemcsak az alkohollal van bajom, hanem a borok korával is. Vagy a világ gyorsult fel, vagy én lassultam le, de rettenetesnek tartom, hogy ezeket a Pannonmustrás 2007-es, 2008-as cabernet-ket valaki élvezni tudja!
Bár abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy barátommal közös pincénket a lusta mester úr évekig építette, és csak tavalyra gyűltek oda a mindenféle messzi pincékben tárolt palackjaink. Így most az igazán csúcson lévő 2000-res és 2002-es vörösöket kortyolgathatjuk, a fiatalból maximum a zweigelt, a kadarka, st-laurent vagy az oportó kerül a pohárba.
Szóval elmondhatom, az igazi magyar csúcsborok mostanában a 2000-es Vincze kékfrankos selection, a 2000-es Vesztergombi cabernet sauvignon, a 2000-es Tóth István Nagyeged hegyi kékfrankos, és az 1996-os Gál Tibor cabernet franc.
A régi villányiakról nem tudok jót mondani, az évekkel ugyanolyan ínyt összehúzón csersavasak és túlzottan hordósak, aztán egyszerre váratlanul megdöglenek, abban a korban, mikor mondjuk egy bordelais vagy egy kékfrankos elkezd finom lenni.
A behízelgős, fiatalon érettnek ható, alkohol-édes, Amerikában divatba került borok pedig a McDonald’s kosztra emlékeztetnek, a Gere, a Takler, a Sauska címkéjét ki lehetne cserélni egymással, a globalizált egyenízlést hozzák mind. A kor se használ nekik, a 2002 St. Andrea Merengő éppolyan, mint a 2007. Egy St-Émilioni kavicsmezőn termett cabernet franc-ban vagy egy Pessac-i homoki cabernet sauvignon-ban 12,5% a szesz, legyen Chateau-Figeac vagy 10 eurós társa. A vörösbor lényege a táj, amiből jön, a buké, a finesz, a hosszú lecsengés, az elegancia, az elegancia, meg az elegancia, ha ez nincs, akkor minek igyuk, annyira nem hosszú az élet… A szesz csak egy lágy, selymes kortyot ad, de cserébe elvesz mindent! Bár úgy látszik, a mai felgyorsult világban csak az első korty érdekes.

Octopus 2010.06.13. 13:15:01

@Parci: véleményem szerint inkább az utóbbira gondolt, ez a jelenlegi világtrend. Ha nem is feltétlen könnyű borokat jelent, de legalábbis a nagyobb boroknál is a túlérettség, magas alkohol és lekvárosság elkerülését

európai 2010.06.13. 13:17:48

Én ugyan nem tartom magam szakértőnek, aki megtudja mondani mi jó a magyar bornak de bevallom, tetszik Bonkowski úr véleménye és eszmefuttatása.
Feltétlenül meggondolandó.

demisec · http://thepit.blog.hu 2010.06.13. 13:26:35

@zoli: lássuk csak: forró éghajlatigényű fajta (egyértelmű mediterrán származás, Priorat, Rioja, Rhone-völgy, és Ausztrália, Kalifornia kifejezetten forró részein), késői (biztos érékelné a mi augusztus végi, őszi időnket egyes években). Amit mondasz az tény: kiváló cukorgyűjtő...épp ezért az alkoholja is hajlamos elszállni (a mostanáig fölhalmozott posztok és kommentek után bizonyára pont még nagyobb alkoholra van szüksége vörösborainknak...), egyébként vékony héjú, amivel szerintem nálunk sebezhető is lenne, s attól még, hogy vannak kilátások (azaz egyes években beérne), én személy szerint egyáltalán nem tartom Kárpát-medencébe illeszkedőnek ezt a spanyol származású fajtát.. Nagyon elterjedt világszerte, de az biztos nem véletlen, hogy nálunk nem zárkózott föl mondjuk egy Syrah mellé. De legyen igazad! Bevallom, a mohácsi régióban rejlő potenciált nem ismerem, de a Garnachat nagyon kedvelem, úgyhogy kívánom, hogy legyenek dél-rhone-i, riojai sikerei MINDEN ÉVJÁRATBAN a mohácsi ismerősödnek.

vinos 2010.06.13. 13:36:30

Isabelle Legeron a közelmúltban százegynéhány magyar minta kóstolása után szintén elég lesújtó véleményt fogalmazott meg a magyar vörösökkel kapcsolatban, míg számos száraz fehér mintát (elsősorban Somló és Tokaj) kiemelkedőnek talált. Összefoglaló véleménye szerint Magyarország ezekkel a jellegzetesen magyar fajtákkal (furmint, juhfark, hárs stb) alkothat nemzetközileg is kiemelkedőt. Természetesen az „egyediség” önmagában nem lenne elég az igen magas (18-19/20-as) pontszámokhoz, azonban szerencsénkre (amit még mindig kevesen ismernek fel) ezek a magyar fajták olyan terroire-ok borai amelyek összemérhetők a világ legkiemelkedőbb borvidékeivel.
Akinek van egy kis rálátása a világ borai felé annak ez a vélemény teljesen érthető és természetes.
A lassan 50-100 Euro/palack közelébe kúszó magyar csúcs-vörösborok többsége nem világszínvonalú és meg kell értenünk, hogy ezt bizony azok tudják elmondani nekünk, akik tudják, hogy mi a világszínvonal. De nem is kellene ezekkel a borokkal világhírre törni – a magyar vörösbort is elsősorban, itthon kellene meginni, akkor is ha kicsit alkoholos, lekváros vagy éppen zöld. Azonban itt van a bökkenő: ezekért a kisebb-nagyobb szépséghibákkal rendelkező tételekért a magyar pincészetek alfa-hímjei olyan árat kérnek ami teljesen arcátlan és elfogadhatatlan. Ezt azonban a hazai borászati reklám-lapok többségének „szakújságírói” soha nem fogják elmondani nekünk és csak akkor kapunk közel-reális képet hazai bor-állapotainkról ha néha elhívunk néha egy Isabelle Legeront, vagy Wojciech Bonkowskit. Becsüljük meg őket…

európai 2010.06.13. 14:11:16

@KovacsAdam: Nagyon szépen kifejtetted, és nagyon szépen köszönöm soraidat.

vörös és fehér 2010.06.13. 14:11:34

@vinos: "csak akkor kapunk közel-reális képet hazai bor-állapotainkról ha néha elhívunk néha egy Isabelle Legeront, vagy Wojciech Bonkowskit." - ez tuti így van, de pont qa bormustrán rajta kívül több külföldi is bírált, oszt tessék, a takler syrah csak csúcsbor lett.
mondjuk kiváncsi lennék a lengyel úr pontozólapjára.

2010.06.13. 14:16:59

@Octopus: a bántóan túlzó jegyek, bármik is legyenek azok, természetesen nem szerencsések, agyonnyomják a bort.

azzal azonban továbbra sem értek egyet, hogy ne lehetne/kéne egyensúlyban lévő "nagy" vörösbort csinálni itthon, és picit el is szomorít, hogy mennyien fújnak aktuális "divatból" villányra, úgy anzusammen.

gere kopár, solus, malatinszky szűretlen cf, bock ördögárok cf, jekl cf válogatás, kadarka válogatás stb. ez pár villányi, mindegyik nagy, ilyen-olyan bomba, nutella, mittomén. és hát bármelyiket, bármikor. :)

Fűrészpor 2010.06.13. 14:20:25

De miért keresi a frissességet egy nagy vörösben? könyorgöm

IHCS 2010.06.13. 15:05:09

Nem tudom, hogy a "nagyborok" mennyire szükségszerű belépői a magyar boroknak a világpiacra. Az biztos, hogy 80-as, 90-es évek Egervin "Bikavérjei" okozta károkat a magyar borok alsó polcra sorolásáról nehéz lesz még leküzdeni új magyar borimidzsel, de vannak kétségeim, hogy ha a címerállat nem hasonlít a tömegesen értékesíteni kívánt borokra, akkor ez segít-e rajtunk.

Mindenesetre jó lenne, ha a bírák adhatnának "best buy" kategóriás minősítét is az ilyen fesztiválokon, mert akkor nem csak fesztiválbort kellene odavinni, hanem kiváló belépőborokat is. Nem szerveznek valahol a világban best buy borversenyt?

alföldimerlot 2010.06.13. 15:11:07

Természetesen egyetlen boríró, kritikus vagy nagyszájú laikus (mint pl. én) sem szabhatja meg, hogy egy adott borász milyen irányba tartson. Ezzel együtt nyilvánvalónak tűnik, hogy most világszinten visszalendül az inga, dér jön a szuperkoncentrált, gyilkos alkoholú, megáll benne a kanál típusú borokra, amiket csak kortyolgatni lehet, mert nem csúsznak, hanem ragadnak. Én úgy vélem, hogy déli borászaink érettségből sikerrel záróvizsgáztak, most jöhet a doktori képzés: az egyensúly, az elegancia, a nem-hordó-alapú aromák és komplexitás keresése és megvalósítása. Szerintem Gere Attila és Malatinszky Csaba már ebbe az irányba tart.
Az alkohol és tsai problémakört velősen és szórakoztatóan foglalja össze Albert gazda kétéves posztja, sőt Taklerék is bele vannak szőve, érdemes elolvasni: alkoholista.blog.hu/2008/10/09/en_es_az_alkohol

Bucibumbi 2010.06.13. 16:03:11

hmmm...nem úgy volt idáig, h Mo. fehérboros ország, mert túl északon (hüvősebb a klíma...) vagyunk?

pinotnoir_777 · http://murtzi.blog.hu/ 2010.06.13. 16:45:10

vinos,

Úgy emlékszem, a hölgynek azért pár termelő vörösbora is igen tetszett: Ráspi, Szentesi, Kaló mindenképpen.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.06.13. 19:16:08

@BZoltan: A dolog nem ennyire fekete vagy fehér szerintem. A szerző arra gondol(hat) itt, hogy még mindig inkább pár nappal előbb szedjék le a szőlőt, minthogy a már túlérett, lekváros jegyek párosulva a magas alkohollal tönkretegyék a bort.

A dolog fajtafüggő is. Pl. egy CabSav rendkívül érzékeny a szüret időpontjára, sem túl korán, sem túl későn nem szabad szedni, mert gyenge bort ad. Ezzel szemben egy Merlot-nál sokkal nagyobb a szabadság. Egy korábbi szedésnél adhat egy könnyedebb, elegánsabb piros bogyós gyümölcs-hangsúlyos bort, később szüretelve pedig adhat nagyobb testű, fekete bogyós gyümölcs-aromák vezette, k+/magas tanninú bort. Szerintem ő itt ilyesmikre gondolhat...

hegyaljai 2010.06.13. 19:47:50

@vinos: Egyetértek!
Talán azt tenném hozzá, hogy nem kell nemzeti büszkeségünk megsértésének tekinteni, ha Magyarországtól a helyi fajtákat, egyedi stílust várják el, és nem bordeaux-i tipusú blendet, vagy újvilági fajtaborokat. A jellegzetes magyar borokkal árban is nagyobb szabadságot kaphatnánk, mert nem lehetne összevetni az öntözött, géppel szüretelt, nagy termésátlagú újvilági borokkal.

vinos 2010.06.13. 21:21:02

@pinotnoir_777: Az első húszban nem volt vörös, a legnagyobb, vörösre adott pontszám 17/20 volt...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.06.13. 23:14:35

@fiatalborivo: "Most jönnek a vélemények hogy nem mindenkinek ízlenek a lekváros vörösek, amik már nem lennének azok 1-1,5 kilos terheléssel és a minőség még mindig ilyen lenne."
Nem vagyok ott azokban a dűlőkben, hogy számoljam a fürtöket, de megkockáztatom, ez a véleményed félreértésen alapul.
Azok a bizonyos lekváros vörösek nem az egy kiló alatti terheléstől lekvárosak. Elég, ha utánakeresel egyes tételek letöltött palackszámainak...

zoli 2010.06.13. 23:53:24

@demisec: nem tudom, honnan gyűjtötted az infóid, éppen hogy egy vastag héjú fajtának tűnt számomra, kadarka mellett terem, mire az lerohad, addig a grenache mosolyog a tőkén. Amúgy majd minden évben magas cukorfokkal érik be, volt, hogy félédes maradt, francia a tulaj, egy haverja vakon rámondta, hogy ez bizony egy Maury ( en.wikipedia.org/wiki/Maury_AOC ), szóval nyugodtan újra lehet gondolni a termőterületeink potenciálját.
Ennek ellenére nyilván nem ezzel kell nálunk erőlködni, csak azt akartam jelezni, hogy ez a burgundi párhuzam legalább annyira komolytalan...

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.06.14. 07:37:44

@akov: Hogy a jó polák mire gondolt én nem tudhatom. Amit viszont tudhatunk az az, hogy mit írt. Azt írta, hogy kis éretlenség még mindig jobb, mint a kis túlérettség.
Úgy gondolom, hogy minden okom megvan, hogy az ilyen kijelentésre felhúzzam a szemöldököm.

A szüret időpontja persze valóban kritikus dolog. Ebben tökéletesen egyetértünk.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.06.14. 07:57:03

@alföldimerlot: Ez amit írsz ez teljesen korrekt, vállalható és teljesen helyénvaló. Tökéletesen igaza van mindenkinek aki egyensúlyt és harmóniát vár el egy bortól.

Néhány a borok világában valóban jártas és komoly ismeretekkel rendelkező kritikus egy kicsit tovább megy mint illene.

Akarva akaratlan az eszembe, hogy, hogy a kibicnek semmi sem drága. A termelő oltson át fajtákat, változtasson technológiát, váltson munkaeszközt és tanuljon meg egy teljesen másfajta bort készíteni pusztán azért mert momentán a divat olyan amilyen, aztán ha 10 év múlva más lesz a divat, akkor a kibic megvonja a vállát a termelő meg ismét pörget egyet a szopógépen.

Szóval - ahogy azt te is írod- azért érdemes módjával bánni a javaslatokkal.

Amúgy a 06,07 és 08 évek meglehetősen melegek voltak így ezekből az évjáratokból aránylag több a koncentráltabb, magas alkoholtartalmú bor mint a megszokott.

fiatalborivo 2010.06.14. 09:02:21

@Hepci: Hát mitől lennének annyira sűrűek. Egy a túlérettég az rendben de idén például a saját vörösborom(zweigelt,merlot,kékfrankos) túléretten lett szedve sajnos, de a legnagyobb jóindulattal se mondhatom hogy lekváros. Ellenben 2,5-3 kiló körül volt a tőkéken.Egy jóivású de kicsit savszegény bor lett belőle. Másik hogy tegnap este beszélgettem egy ismerőssel akik 1-2 hónapja voltak Taklernál nagykóstolón és Ő is beszélt róla hogy könnyedebb vörösekre van igény meglátása szerint,és nem fog megkövetelni olyan terméskorlátozást mint eddig.(ja a palackszámból semmire nem tudsz következtetni mert nem tudod hogy mennyi bor készült vásárolt szőlőből amit a termelő leszerződtet és felügyeli a művelését) Ezt majd lehet tesztelni a 2009-2010es tételeken.

loading 2010.06.14. 09:08:33

@BZoltan: Már korábban is meg akartam kérdezni az alkeszt, hogy magyarul válaszolt-e. Ha igen, akkor le a kalappal előtte.
Ha igen, ha nem (azaz angol), akkor is felvetődik, hogy fordítás során mennyire "sérült" az eredeti mondanivaló. Az angolnál jobban esélyes, a lengyel-angol-magyar transzformáció okán.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.06.14. 10:21:11

@fiatalborivo: egy dolog biztos csak, a terméskorlátozás magában nem vált(hat)ja ki a jelenséget. Természetesen vannak feltevéseim, de ezek bizonyíthatatlanok, ezért nem akarom itt újra beindítani a "ki, hol, mikor, mivel cuccoz" című témát.
Egy biztos, Szentesinél pl. látom, mekkora a terhelés, a vörösbor mégse lekvár. Vagy ő von ki valamit a borból, vagy mások valamit beletesznek. A harmadik lehetőséget - mások még jobban terméskorlátoznak, pl. 20 deka/tőke - gyakorlatilag kizárhatjuk.

demisec · http://thepit.blog.hu 2010.06.14. 10:31:44

@zoli: ha hiszed, ha nem, biztos, hogy vékony a héja, nem csak azért mert így tanítják, hanem mert a borok színe is láthatóan halványabb pl egy Syrah-hoz képest (a vékony héj kevesebb színanyagot produkál), de ez mellékes dolog a boraink szempontjából. Sajnos az is tény, hogy a nálunkénál (tenyészidő végén is) sokkal forróbb klímán érzi csak jól magát (még ha 2000, 2007 nálunk is nagyon meleg volt, ez alapján nem lehet általánosítani). Azt pedig továbbra is erőltetettnek tartom, hogy ilyen robosztus bort adó fajtákkal kéne orvosolni az egyensúly problémakört. (A burgundiai párhuzam pedig nem tőlem származik.)

alföldimerlot 2010.06.14. 10:35:02

@loading: A választ angolul írta. Ha megnézed a blogját, azt fogod látni, hogy sok angol is megirigyelhetné az angolságát. Én fordítottam magyarra, és semmi olyan nem volt benne, ami nehézséget okozhatott volna, ráadásul a téma azt hiszem, mindannyiunk számára ismerős. Tudomásom szerint egyébként Bonkowski elég jól ért magyarul.

2duc 2010.06.14. 10:48:43

demisec, BZoltan: Bonkowski egyáltalán nem akar szőlőt átoltatni Magyarországon. Épphogy azt írja, Magyarország éghajlata nem forró. De ha valaki vele ellentétben azt gondolja, hogy mégis az, akkor hajrá! Nyugodtan telepítsen ide a képzetének megfelelő fajtákat (grenache, primitivo).

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.06.14. 13:13:04

@2duc: Épp azt mondtam, hogy 2006, 2007 és 2008 bizony igencsak forró évek voltak.

Szerintem különbséget kell tenni a természetesen koncentrált és a sűrítéssel mesterségesen koncentrált borok között.

Sajnos ebben a témában nagyon ritka a nyílt és őszinte beszélgetés.

loading 2010.06.14. 14:17:42

@alföldimerlot: Nem bármelyikőtök angol nyelvtudásáról van szó, hanem inkább arról, hogy a finomságok el-el tűnhetnek fordítás közben.
Magam inkább lengyel nyelvű oldalát olvasom, szerzőtársával együtt (Tomasz Prange-Barczynski), nyelvművelés céljából (bár kétségkívül az angol jobban menne jelenleg).

clos 2010.06.14. 15:00:38

@vinos: Küldtem egy hozzászólást korábban, de valahol a Tejúton elveszett. Most csak röviden: Nem kell külföldieket hívni azért, hogy a magas aloholt és a penetráns fát megállapítsuk. A Borbarát 2008-as, 2009-es, illetve idei számaiban, melyek tartalmaznak egri, illetve mátrai fehér vagy vörös tesztet, a bevezetőkben, és egyes borok leírásában, számtalan esetben olvasható diszharmóniára utaló kritika. Nem lehet mit tenni, ha a termelő a kritikát a szőnyeg alá söpri!

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.06.14. 15:07:49

@BZoltan: az a bökkenő, hogy költséghatékonyabb mesterséges úton koncentrálni, mint természetes úton.
Ha fordítva lenne, mindjárt megcsappanna egyes "legendás" dűlők kibocsátott palackszáma.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.06.14. 15:16:16

@BZoltan: Egyetértek abban, hogy nem érdemes a stratégiát váltogatni minden öt/tíz évben. Ugyanakkor az átlag borásztól több tudatosság is elvárható lenne: szerintem sokan fogadják el adottságként azt a szőlőt, amit megvettek.

Példa: a Pannon Bormustrán volt egy Somlói kevert, furmint+olasz+juhfark+hárs. Nekem ez eleve nem jön össze, ráadásul ebből kilógott a jufhark, de nagyon. Kérdeztem, hogy miért így házasítanak, a választ próbálom tartalomhelyesen idézni: mert ilyen és ennyi szőlőnk van ott.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.06.14. 15:50:19

@RAMBO: Az nem kérdés, hogy a jó szőlészeti technológia és a tudatosság azok a jó bor alapfeltételei. Én is azt vallom, hogy a piac szervilis kiszolgálása helyett kell, hogy legyen egy üzenet amit a termelő át akar adni és egy cél amit el akar érni.

Az a négy fajta amit kóstoltál szerintem kiválóan működik együtt. Nyilván az arányokon van a hangsúly. Az, hogy egy ilyen kombinációból kilóg a juhfark az legalábbis furcsa, ugyanis mind a három másik fajta sokkal felismerhetőbb fajtajelleggel bírnak. A Juhfark talán a Somló legneutrálisabb fajtája.

Én az ilyen házasításokat "muszáj cuvée"-nek szoktam hívni :) mert rendszerint a kényszer szüli az ilyen borokat. Ezzel együtt a fajtaborok mint olyanok meglehetősen új-keletűek. Eleink -főleg a filoxéria előtt- szinte kizárólag ilyen nagy vegyeseket készítettek és ittak. Még az azonos fajtákból is akár tucatnyi klón létezett egy-egy ültetvényen. Szóval megvan a hagyománya az ilyen birtokboroknak. Ha neked nem ízlik egy ilyen bor akkor ott szerintem nem maga a házasítás a probléma, hanem valamelyik komponense nem stimmel neked.

Sárfehér 2010.06.14. 16:30:45

(@BZoltan: A filoxéra előtt nem hiszem, hogy léteztek volna klónok... :)))

A vegyesen ültetett szőlő lehet, hogy ellenállóbb volt sok mindennek, és az az elv is érvényesülhetett, hogy minden év másiknak kedvez, csak lesz valamelyikből valami. Mint ahogy régen gondosan ügyeltek rá a parasztok, hogy ne egy tagban legyen az összes földjük, hanem különböző helyeken, különböző tulajdonságú területeik legyenek.

vinos 2010.06.14. 16:41:25

@RAMBO: Ha ebből a kombinációból megérezted a kilógó juhfarkot akkor irány a MW-tanfolyam:)
Amúgy a kedvenc fajtám, de csak ha nem sietnek a szüretelésével.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.06.14. 17:43:41

@Sárfehér: Akkor léteztek csak igazán, csak akkor még nem úgy hívták őket :) és természetes folyamatnak számított egy egy újabb fajtaverzió kialakulása. Igazad van, a klón a rossz kifejezés.

tomlaker 2010.06.15. 10:14:05

ha állást kellene foglalnom pro vagy kontra, akkor a lengyel úriember mellé állnék.
engem régóta zavar a túlzott alkohol és koncentráltság -( bár elismerem szép borok születnek) de általában egyedül vagy kisebbségben maradok az álláspontommal.

Sárfehér 2010.06.15. 11:04:00

@tomlaker: Az a szerencse, hogy nem kell állást foglalni. Ha van, akinek az ilyen bor ízlik, akkor miért ne csinálja a borász, és miért ne legyen rá büszke? Pl. nem hiszem, hogy egy jó csípős halászlével a franciáknál gasztronómiai sikereket lehetne elérni, de ez nem ok arra, hogy mi lemondjunk róla.

A borízlésnek pedig nem csak racionális elemei vannak. Ugyanúgy, mint az öltözködéssel, zenei ízléssel, a borfogyasztással is jelezzük a hovatartozásunkat. Kis túlzással "mondd meg, milyen bort iszol, és megmondom, ki vagy". Nem szabad ezért sem borokat, sem borászokat, sem borisszákat elítélni.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2010.06.15. 11:57:35

@tomlaker:
egyetértek veled és a lengyel úriemberrel is, akinek a válaszát EGÉSZBEN (értsd: egyes részletek kiragadása nélkül) olvasva igen részletes és kultúrált véleményt kapunk. kénytelen vagyok ezt mondani, hiszen eredeti véleményéből én is lecsaptam egy részletre. :-))

Veled ellentétben ugyan kedvelem (no nem a túlzott, hanem) a magas alkoholfokú borokat, de ezeknél a csúcsboroknál nem tudom és sosem tudom elfogadni az árukat! (és amíg lesz Tüske Merlot és CF, addig ezt örömmel és sokkal jobb ár/érték arányban meg is tehetem, szerencsére!!!)

többször elolvasva Bonkowski mindkét véleményét úgy gondolom, elsősorban erre az aránytalanságra szerette volna felhívni a figyelmet. persze érthető, ha a borász még eladja és készíti ezeket a borokat, hiszen az ő szüretét is többéves munka és tervezés előzte meg. az már más kérdés, hogy most egy kicsit talán lemarad a nemzetközi trendektől és az sem biztos, hogy a válságban nagyon vennék ezeket a drága borokat.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2010.06.15. 12:04:26

@alföldimerlot:
melyik Malatinszky és Gere borokra gondoltál, mert amit előbbitől a Gourmeten próbáltam kóstolni (nagy merlot, szüretlen és nem szüretlen CF), azok finoman szólva is az ihatatlan kategóriába tartoznak. legpontosabban akkor fogalmazok, ha azt mondom, talán Malatinszky az, akinél még egy iható vöröset sem találtam, de ez ízlés kérdése, ráadásul ha van, ami más szerint jó, talán még ő is megér egy ellenpróbát. :-))

más. van esetleg nálatok olyan "fogyasztói/fogyasztási térkép, hogy a válság mennyire módosította a magyar borokkal kapcsolatos vásárlási szokásokat a 1-1,5 KHUF feletti szektorban??

cabernet's son 2010.06.15. 13:38:42

Bonkowskival egyetértek, az én ízlésemnek sem jönnek be a magas alkoholtartalmú borok. Volt, amit azért öntöttem ki, mert egyszerüen nem volt gusztusom hozzá a magas alkohol miatt (pedig csak 14% volt). Én a bor ízét szeretném élvezni, nem pedig berugni töle.

cabernet's son 2010.06.15. 13:44:31

Annyit még hozzáfüznék, hogy azért is ki kellett már öntenem bort, mert érszhetöen éretlen szölöböl készítették. Valahol meg kell találni az arany középutat. Én a még elfogadható alkoholtartamot úgy 13-13,5%-nál húznám meg.

2010.06.15. 14:49:24

@szenvedély S.: a méregdrága kúria sorozatból a szűretlen CF eddig még mindig ízlett, nem kicsit.

Vucsics.Krisztián · http://www.vucsics.hu 2010.06.16. 14:19:27

@BZoltan: "Akarva akaratlan az eszembe, hogy, hogy a kibicnek semmi sem drága. A termelő oltson át fajtákat, változtasson technológiát, ..."

Szerintem ezt félreértetted. W.B. pont, mint abszurditást írta az átoltást. ("amennyiben valaki valóban úgy gondolja, hogy")

"a kibic megvonja a vállát a termelő meg ismét pörget egyet a szopógépen."

Vizuális alkat vagyok, úgyhogy ez a szopógépen pörgetés nem volt szép tőled! :-)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.06.16. 18:26:31

@Vucsics.Krisztián: :) A vizuális képért elnézést.

Az átoltást csak úgy példának hoztam. Leginkább arra utaltam, hogy a szőlészetben egy-egy új ötlet kipróbálása sok éves munka. Akár 4-5 évig is eltarthat mire a termelő hellyel-közzel látja, hogy jó-e az irány avagy sem. A munkáról és a költségekről nem is beszélve.

Szóval könnyű a pálya széléről bölcs tanácsokat adni és kibicként megmondani a frankót, de a felelőség az a termelő vállán van ezért szerintem nem a vastagbetűs igazságot kell jól odamondogatni, hanem beszélgetni kell, kérdezni és konstruktívan vitatkozni.

Félédes Zweigelt 2010.06.17. 09:40:32

Nagyon tanulságosnak tartom Bońkowski felvetéseit, és remélem, van annyira hitele (Magyarországon), hogy valami hatása is legyen a gondolatainak.

Hozzá nem értő, de borszerető fogyasztóként már régóta zavar a magas alkohol. A 14% feletti alkoholú borokat egyszerűen nehéz inni, nehéz érezni az ízeit, nehéz észrevenni a komplexitását.

Igen, a magyar borokat elsősorban a magyarok isszák. Az 50-100 eurós magyar csúcsborok árát is a hazai kereslet nyomja fel ennyire. Csak nehogy aztán rájöjjön a kereslet, hogy egy 15-20 eurós meglehetős chilei v. argentin is tud pont ugyanennyit.

"az általam kritizált versenyborok abszolút marginális csoportot képviselnek" - sajnos nekem úgy tűnik, hogy nagyon sok szimpatikus, feltörekvő
kézműves borászat is hajlamos 14,5-16%-os vörösöket elkövetni igyekezetében.

Ja, és külön szomorúnak tartom a felületes olvasáson alapuló ("miért mondja ez a polák, hogy garnatxát kéne" típusú) sértődött hozzászólásokat.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2010.06.18. 12:02:43

@Parci: sajnos nálam nem ment át, nyugodtan mondhatom, hogy ennél csak jobb CF-eket ittam - ízlés :-)

Borkandúr · http://www.magyarborkulturaert.hu/ 2010.06.21. 12:54:09

aki nem volt az eredményhirdetésen annak itt egy kis képes beszámoló:
www.magyarborkulturaert.hu/?p=3967
Az igazság két él(t)ű fegyver...
Nemrég ittunk egy Villányit 14-15-ös alkesszal és teljesen rendben volt.
De minden bizonnyal vannak nem annyira harmonikus borok. Érdekes lenne megtudni azt a névsort: aki benevezett, de nem kapott csúcsbor minősítést.

alföldimerlot 2010.10.28. 12:10:25

Jamie Goode twitje (www.wineanorak.com/wineblog/): "just looking at some hungarian samples - first one opened, syrah at 16% alc, second a cab franc at 15% - madness - pick earlier!" Konyhamagyarsággal: "magyar mintákat kóstolok, az első, amit bontok, syrah 16-os alkohollal, a második cab franc 15-össel - őrület - szüreteljetek korábban!"
süti beállítások módosítása