Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Takler Primarius 2006

2010.06.14. 06:00 - Octopus

A véletlen hozta így, épp a közelmúltban sikerült nyakára hágni egy palack bűnös bornak, amely hasonszőrű társaival egyetemben sikeresen kiakasztotta a Pannon Bormustrán bíráló lengyel barátunkat. A bor a hazai csúcsmerlot-k prominens képviselője, Takler Primarius-nak hívják, bemutatásra nemigen szorul. A hedonista sorba állt, mikor a stílust osztották, ennek előnyeivel és buktatóival együtt is sokra vitte eddig, az aktuális 2006-os évjárat nyolc pontot ígért, majd be is váltotta, és a Pannon Borrégió TOP 25-be is bekerült 2009-ben. 

Az ajánlólevél tehát meggyőző, mi is kíváncsiak voltunk a borra. Egy újvilági, konkrétan chilei merlot adta a felvezetést, ami ugyan szolidabb árfekvésbe esik, de támpontnak tökéletesen megfelelt. Ha arra tippelne valaki, hogy alig lehetett őket megkülönböztetni, nagyot tévedne. Az újvilági közhelyeket, úgymint a túláradó, szörpös gyümölcsösség, vaníliás édesség (valójában azok sem mind ilyenek) a Takler nem igazán produkálta, bár ebben a fejlettsége is szerepet játszhat. Hogy ihatatlan lenne? Dehogyis. Nyilván könnyebben az ember fejébe száll, mint egy 11-es szeszű Irsai Olivér, és nem a játékos könnyedség a fő erénye, de nem is kell minden bornak erről szólnia. Ugyanakkor az (alapanyag) érettséget tekintve, a kevesebb talán több lett volna, egyensúlyilag mindenképp. Elvárásaink kétségtelenül magasak voltak, a bor nem is tudott teljesen felnőni ehhez, ugyan nem szerepelt kifejezetten rosszul, az általános vélemény a kóstoló társaság részéről mégis a "valahogy többet vártam" volt.

Montes Alpha Merlot 2006

Pohárfestő, mély szín, letagadhatatlan chilei illat nagy adag sötét bogyós gyümölccsel, édes- kávés újfával. Intenzitása némileg elmarad a jellemző arcbamászó szinttől, de erőlködésre azért még nem késztet. Fejlettségnek nyoma nincs, fiatalos, egyébiránt elég direkt, behízelgő, inkább jeleskedik koncentrációban, mint összetettségben. Ez áll a kortyra is, nagy test, mely merlot-hoz mérten puhább, lágyabb, sava és tanninja sem hangsúlyos. Hibát nem találni benne, de izgalmat se sokat. Kicsit édes, már-már gejl, jól elkészített, de erősen populáris. Nem túl erős 6 pont.

Takler Primarius 2006

Koncentrációbajnok. Orrban meglehetősen tömény, viszont nem édes, és nem is újvilágias. Keserű csokoládé, babérlevél és mediterrán fűszerek, gyümölcsnek némi beszáradt szilvalekvár, már érett jegyeket hordoz. Mélysége tekintélyes, komplexitás terén viszont kevésbé brillírozik.  Teste hatalmas, a korty nagyon sűrű, viszont nem különösebben sokrétű, egy kis aszalt szilva, egy kis fűszer, de leginkább a viszkozitás az, ami feltűnő. A szesz így sem tud beilleszkedni teljesen, a kelleténél kicsit jobban fűt. Az alkoholédességtől eltekintve egyébként száraz, határozott tanninja is ezt az érzetet erősíti, a finisben enyhe kesernye jelenik meg. "Nagy bor" létére kissé talán előre tart a fejlődésben. 7 pont, alulról.

Címkék: 2006 chile szekszárd hatpontos merlot takler hétpontos montes csúcsmerlot

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr362079352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2duc 2010.06.14. 10:35:42

Az, hogy "Nagy bor" létére kissé talán előre tart a fejlődésben, pozitív vagy negatív tulajdonság? Palackos érlelés szempontjából már közel áll a csúcshoz?

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.06.14. 11:54:49

Hű, nekem nagyon szimpatikus bor ez a Montes Alpha Merlot. Igaz, hogy nem éri el a csúcsborok bonyolultságát, összetettségét, de számomra ez is igazi hedonista bor.

Lefáradok, benyomom a bariköztöt/algériaszlovéniát/valami rágóguminak valót, kibontom, belenézek a pohárba, és belesüllyedek visszavonhatatlanul az est hátralevő részére, erős 6 pont élvezeti értékkel. Csak az a baj, hogy több bariközt, mint Montes Alpha...

Persze a Primarius meg nem pont erre született, ez igaz.

demisec · http://thepit.blog.hu 2010.06.14. 12:07:14

Montesek nekem is nagyon bejöttek elérhető árú és korrekt vörösek közt.

Octopus 2010.06.14. 12:50:20

@2duc: szvsz ebben a kategóriában nem igazán pozitív, ennyiért talán joggal várható el a hosszú érlelhetőség. Nem hiszem, hogy már kevés van csak hátra a Primariusnak, de más 2006-os nagyok, mint pl a Kopar is, még fiatalabbnak tűnnek. Talán semmi gond nem lesz vele, és hosszú életű lesz, még akár szebb formát is mutat majd, ahogy a 2002-es villantott nagyot fél éve: alkoholista.blog.hu/2009/10/02/ezusthatu_himek_iii ,
ugyanakkor nem ritka, hogy a túlérett borok nem érnek jól, Peter Gago-t (Penfolds főborász) idézem:
'Wealthy Americans bought high-alcohol, 99- and 100-point wines five or eight years ago, and they're bringing them out of their cellars now to find they've fallen over. High alcohols have to come down.'
(www.decanter.com/archive/article.php?id=285447)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.06.14. 15:30:55

Az érésnél a sav és a tannin (meg az antioxidánsok) szerepe a legnagyobb, persze az alkohol is tartosít, ez vitathatatlan. A túlérett borok sokszor a savhiányba halnak bele.

Sav vagy tannin ide vagy oda, ha az aroma-intenzitás (gyümi) nincsen ezzek paritásban, akkor hiába érleled a bort, elfogy a gyümölcs oszt kiáll a sav meg a tannin.
süti beállítások módosítása