Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Kékfrankosok a műhelyből

2010.09.30. 06:00 - palack

Pálos Miklóst és az ő Borműhelyét már legalább kétszer felfedezték nálunk itt az Alkoholistán, így én erről már lekéstem rendesen. Mikor először kóstoltam a borait, 2006-os kékfrankos válogatása, a De Facto tetszett a legjobban. Úgy voltam vele, hogy ezt a bort majd egyszer otthon alaposabban meg kell vizsgálnom, ám ez valahogy jó társaságnak hála mindig elmaradt, miközben három palackos készletem 66 százaléka igen jókedvűen elfogyott. Az utolsó palackot már csak magam miatt is muszáj dokumentálnom, melléraktam az épp most polcokra kerülő 2008-as Rokka Kékfrankost, elővettem kedvenc górcsövemet és behelyeztem alá a butéliákat.

Borműhely De Facto Szekszárdi Kékfrankos Válogatás 2006

A pince induló csúcs kékfrankosa vagy az induló pince csúcs kékfrankosa. Ha jól tudom, már nem kapható, annak idején 3000 Ft körül mérték.

Sötét bíbor színű bor, élénk téglapiros gyűrűvel. Illata közepesnél intenzívebb, érdekesen változóan édes és savanyú egyszerre. Meggybefőtt, szilvás lepény, aztán savanyított szilva és édes fűszerek jönnek felváltva a pohárból. Kóstolva intenzív, közepes testű, arányos. Markáns, szép savai vannak, akik rendkívül fegyelmezettek is: rohannak, szétáradnak a nyelven és mindenütt a szájban, ám mikor éppen sok lenne belőlük, akkor behúzzák a kéziféket, dícséretes módon visszavesznek az arcból. A korty íze fajtajelleges: húsos, finoman fanyar meggy leheletnyi fűszerességgel. Kékfrankos mércével a tannin sem kevés benne: erősítik a struktúrát, tartalmassá és hosszúvá teszik a lecsengést. Ami hiányzott most nekem belőle a nagyobb durranáshoz, az a rétegzettség vagy szédítőbb mélység. Mintha korábban az is meglett volna. Így most a hat pont van meg éppen.

Borműhely Rokka Szekszárdi Kékfrankos 2008

A pince alap kékfrankosa a Radovin és a Borfalu polcain lesz hamarosan kétezer alatt. Tiszta, csillogó bíbor színű bor, vékony, halvány gyűrűvel. 

Illata kezdetben inkább visszafogott, meggyes, virágos, főzőtt vaníliapudingos. Szellőzéssel nyílik, de sokkal intenzívebbé nem válik, inkább a gyümölcs kerül jobban előtérbe, egészen pontosan meggy márka formájában. Kóstolva megkapóan gyümölcsös, jóízű, könnyed, de nem súlytalan. Minden benne van, amit az illat ígér és amit egy alap kékfrankostól el lehet várni. Hangsúlyozom: nem pesszimista mértékkel. A korty egy fokkal simább, édesebb, ugyanakkor izgalommentesebb a De Factonál, savai csiszoltabbak, kevésbé virgoncak. Tannin itt már a fajtához képest elvárt, azaz szinte semmi, de nem is hiányzik belőle. Utóíze finom, lehetne hosszabb is, de hát nem egyszerűbb még egy kortyot inni belőle? Öt pont fölé.

Az első képet innen a másodikat pedig innen vettem.

Címkék: 2006 kóstolás vörös szekszárd hatpontos ötpontos kékfrankos 2008 borműhely pálos miklós

17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr1002330977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pincesor 2010.09.30. 08:35:49

Teljesen egyetértek a De Facto leírásával, megállapításaiddal.
A bor széles, inkább horizontális élményt ad, mint vertikálist.
A bor szép, kerek, kellemes ital.

lackó 2010.09.30. 09:26:10

Azt a czudar kékfrankosbuzi mindenségit neki :D. Akinek volt szerencséje kóstolni Miki egyik 2007-es válogatását, annak a fejében összeállt valamiféle etalon a fajtáról (ez volt a fac talán?). Hajrá Szekszrád, hajrá kékfrankos, hajrá, Kovács néni!

Jenyei 2010.09.30. 09:29:49

A napokban volt szerencsém egy Bíró Pince 2008-as Szekszárdi Kékfrankoshoz, a gyenge 5 pont környékén járt.

európai 2010.09.30. 10:43:12

@lackó: Talán említettem már, nekem a szekszárdi etalon 2007-ben a Szeleshát volt, ittam ismét a hónap elején, az asztaltársaság nagyon elcsodálkozott hogy egy Kékfrankos ilyet is tud.

SZELESHÁT K2 KÉKFRANKOS 2007

Szellőztetni kell. Elképesztően jó kékfrankos. Meggyes, kifinomult és kiegyensúlyozott. Tökéletes izvilág, egyszerűen izletes.Kiváló fajtajelleg, többrétegű és élvezetes. Bravó.
6.5 pont.

lackó 2010.09.30. 11:20:42

@európai: a Szeleshát frankosa tényleg szép, bár érdekes módon van, amikor nálam az "alap" előrébb van a K2-nél, hangulat, vagy csak a változás kérdése, nem tudom, nálunk viszont rendre előrébb van Tringanti és Miki kékfrankosa, ha esetleg hozzá tudsz jutni, szerintem kóstoljátok meg őket (ha eddig nem tettétek).

európai 2010.09.30. 12:25:04

@lackó: Hát sajnos arra itt Sydneyben nem lesz módom. Lehet kapni magyar borokat a Kemeny's-ben (Kemény András élelmiszer és borszaküzlete) és a Dan Murphy és a Vintage Cellars is tart néhány magyar bort, de Kékfrankosból ezidáig csak osztrákkal találkoztam itt a déli féltekén.
Jövőre ha hazamegyek, beszerzek pár műhelyes tételt.

cabernet's son 2010.09.30. 13:25:27

@európai: sajnálom, hogy csak korlátolt lehetöségeid vannak magyar borok beszerzésére. Én ebböl a szempontból talán szerencsésebb vagyok, ha akarom és idöm engedi, minden elérhetöbb közelségben van. Mivel kárpótolod magad? Ausztrtál, Új-Zélandi vagy egészen más borokkal? Én ezekkel még csak ismerkedem, de az Új-Zélandi Sauvignon Blanc-okért majdnem annyira oda vagyok, mint a német Rizlingekért.

lackó 2010.09.30. 13:26:03

@európai: a feladat nemes: szekszárdi kékfrankost Sydneybe! :)

Mindenképp érdemes!

európai 2010.09.30. 14:37:02

@cabernet's son: A nyarakat Magyarországon töltöm, ha van rá lehetőségem, mindíg hozok vissza bort magammal Ausztráliába, de ma már csak Somlóit. Szép kis készletem van, az idén a Hollóvárt fedeztem fel.
Szerencsére itt sok a jó Bordeaux, Champagne és már német Riesling is. Az ausztrál borok közül a Barossa-Hunter Shiraz az ami megmozgat, nagyszerű a Hunter Semillon és mindíg veszem és kóstolom az új zálandi borokat, nagyon jól csinálják. Most a Tri-Nations borversenyben utasították Ausztráliát és Dél-Afrikát maguk mögé.

pupa pupánszky 2010.09.30. 14:44:43

én a Rokka leírásával értek teljesen egyet. személy szerint többet vártam tőle, mielőtt először kóstoltam. árban viszont igen korrekt.

cabernet's son 2010.09.30. 16:39:16

Emlékszem, amikor az elsö Új-Zélandi SB-t kóstoltam. Szabályosan fejbe vágott és mindent borított bennem, amit azelött a fehér borok okozta élményfaktorról gondoltam. Az ausztrálokhoz még nem nagyon volt szerencsém, de annak is el fog jönni az ideje. Egyenlöre a francia-német-olasz-spanyol-magyar boroknál tartok (nagyon sok van belölük), mindegyiktöl ittam jókat, de ár/érték viszonylatban nekem a spanyol vörösek váltak be legjobban. Fehérben meg a német rizlingek ist tudnak nagy élményt nyújtani viszonylag jó áron (spanyol fehéret most készülök rendelni).

fugu 2010.09.30. 18:00:28

@lackó: Érdekes, amit mondasz a Szelesekről. Nekem a megjelenésekor a K2 magasan verte az "alap"-ot, mára viszont behozta a lemaradást. Másképp jó. Figyelemreméltó még a Pannon Top 25 Hetényi '09-ese.

lackó 2010.09.30. 21:12:47

@fugu: igen, a bor élő anyag :) Mondjuk nekem ez a változékonyság alapvetően a szekszárdiaknál jelenik meg leginkább...vagy lehet, hogy csak azért mert ezt a borvidéket preferálom? :)

fugu 2010.09.30. 21:48:29

@lackó: ...ahogy én is. Zárójelben megjegyzem, hogy a K" tartja magát, és tetszik változatlanul, miközben az alap kék felzárkózott.

mossberg operator 2010.10.03. 22:17:03

A K2 nalam is nagyon magasan van, ugyanakkor a Pinojukat 2x kostolva sem talalom erdekesnek, az a mindent borito ibolyaillat tul eros. Pedig jo bor. Szemes kekfrankosrol mik a velemenyek?

európai 2010.10.03. 23:21:36

@londonercsecse: Sajnos igaz, a Szeleshát Pinot előtt még többmérföldes út áll, gyenge mint a harmat. Több figyelmet kíván a fajta a borászatnál.
süti beállítások módosítása