Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Szerelmem, Languedoc

2010.10.05. 07:00 - alföldi merlot

Amikor 2004-ben megvettem az első brit Decantert, és ezzel átbucskáztam az érdeklődést a sznobériától elválasztó küszöbön (egy palack jó bor árát áldoztam be, hogy elérhetetlen borokról fantáziáljak), rögtön találtam egy cikket, amely megtestesítette mindazt, amit nem szeretek a borsajtóban. Az írás a francia hegemóniáról szólt, arról, hogy jöhet bár az újvilág, a fajtaborok, az áttekinthetőség és a hiperes szőnyegbombázás, az ezer terroir országát sárgafarkúak le nem győzhetik, a franciák alsópolcban is istenkirályok. Aztán a MA első éveiben sokat recenzáltam a terroirról, és szívesen poénkodtam a languedoci borterroristákon. Mindez már a mélymúlt, mert egy baráti szerencsének köszönhetően bepillantást nyerhettem Franciaország tyúkszaros hátsóudvarába, ahonnan mindig rossz hírek jönnek, és ami egyúttal Bordeaux sötét titka, a mélyvörös árnyalat és az irdatlan mennyiség forrása (állítólag), és most már elhiszem azt, ami ellen 2004-ben minden idegszálammal tiltakoztam.

Amikor mi Dél-Rhone túránk végén hazafelé indultunk, István barátom Montpellier mellé tette át a székhelyét, hogy újabb egy héten át hajszolja az ultimate bargaint. Ekkor már mindketten világosan láttuk, hogy ez a küldetés kudarcra van ítélve, hiszen amikor egy álomszép Chateauneuf-du-Pape 15 euro, egy hibátlan Cotes du Rhone kijön tízből, egy elég jó ötből, akkor nem sok tér maradt ficánkolni. Aztán hazatért, összerakott egy hatos szemelvényt, és kiderült, hogy csak félig volt igazunk. A durranás nagy lett, ha nem is egészen félpénzen.

A fölkeresett birtokok és a beszerzett borok a kelet-languedoci krémet képviselték, már amennyiben a szaksajtónak hihetünk. A kóstolt borok azt mutatták, hogy Languedoc-Roussillon valóban egy aranybánya (másrészről persze nyilván szénakazal: 292.000 hektárral ez a világ legnagyobb borvidéke (1995-ös adat)). A titok nyitja az lehet, hogy mivel Languedoc alapvetően egy vergődő, tengődő, félig pusztulásra ítélt, lenézett borvidék, ezért a szőlőterületek ára alacsony, miközben a terroir számtalan, a klíma bőkezű, a tőkék öregek, azaz ideális terep a tehetséges fiataloknak, a borba belebolondult nemborászoknak (ez utóbbi alosztály nálunk is erőn felül teljesít).

Az eredeti hatos pakk alapján két iskolát figyeltünk meg: az elsőt a rendkívüli aromagazdagság, intenzitás és gyümölcsös, szaftos élénkség jellemzi, a másodikat a luxus ambíció, nagy test, csiszoltság, magas alkohol és az érettségben való tobzódás. A minőség pedig egészen káprázatos volt. Legszívesebben meghívnám minden számomra kedves borász ismerősömet egy ilyen kóstolóra, mert ezt kóstolni kell, hogy elhigyjük.



Amants de la Vigneronne - De Chair et de Sang 2008 (Faugeres)
István barátomék szállásadóinak pincéje, és alighanem a legjobb „ház bora”, amihez valaha szerencsém volt. 3 rész mourvedre és 2 rész grenache. Kezdettől megkülönböztette a pályatársaitól az illatban egyértelműen megnyilvánuló barrik-hatás. (Végre egy bor, amiről elhiszem, hogy tud ennyi fát integrálni.) Nagy, behízelgő, intenzív illat döntően meggyel és punccsal. Kóstolva vastag, húsos, ízben cseresznyével, szilvával, csokival és egészen lenyűgöző vitalitással. Tűzijáték a szájban. Érett és tartást adó tannin, ami egyáltalán nem szárít. Olyan, mint egy túlfejlett izomzatú álom-kadarka: csupa gyümölcs, frissesség, pajkosság. A negyedik napon a maradék egy deci is maradéktalan örömet szerzett. Ha tehetném, minden boramatőr barátomnak ilyet vinnék ajándékba. 7-8 pont (€12,50)

Jean-Michel Alquier – La Maison Jaune 2007 (Faugeres)
A borkereskedésekben mindig jó eredménnyel kecsegtető beugratós kérdésre, ajánljon egy olyan bort, amely méltóan képviseli a borvidéket, ez volt a válasz. Ezúttal azonban hiba csúszott a számításba: vagy a mi palackunkat emésztette titkos bú, vagy a kereskedő alapozott korábbi évjáratokra, mert nem csillogott. Volt benne valami öreges megállapodottság, ebből hiányzott a sor legjobbjait jellemző életvidámság. Az illat enyhén illógyanús, egyébként dióolaj, avar, eper és cseresznye. Kóstolva selymes és sima, kiegyensúlyozott, ám a korty közepe lehetne tömörebb. Közepesen hosszú lecsengés. Örülnék, ha a fogtündér varázsolna egy kartonnyit a spájzba, de ebből a mezőnyből, saját pénzért mást választanék. 5-6 pont (€12,50)

Domaine de l’Hortus - Grande Cuvée Rouge 2008 (Pic Saint Loup)
Pic Saint Loup amolyan grand cru-szerű elitnegyed Languedocban. A Vignobles Orliac birtok pedig a bennfentes sajtó egyik kedvence. Okkal. Most is összefut a nyál a számban, ha erre a borra gondolok. 6 rész syrah, 3 rész mourvedre és 1 rész grenache. Profi, csiszolt és komplex bor. Az illatban csipkebogyó, eper, törökméz, forró kő, hibiszkusz. Kóstolva gyümölcsös (főként vörös áfonya), szaftos, kerek és habzsolnivaló. Az érett tannin finoman masszíroz. Nem tudom, találkoztam-e már ilyen elegáns, hibamentes, mégis hívogató és eleven borral. 8 pont (nem olcsó: €18,50) 



Mas Bruguiere – Le Grenadiére 2007 (Pic Saint Loup)
Biodinamikus birtok. De nem a véres-verítékes-aszketikus fajtából. A 2007-es Grenadiére 3 rész syrah, 1-1 rész grenache és mourvedre. Az első napon még az Hortus tűnt nyerőnek, de aztán a Bruguiere komplexitásával fölé kerekedett. Eleinte bejátszott egy kis baromfiudvar, ami tompította a lelkesedésünket, de a második naptól akadálytalanul pörgött az aromakerék. A cseresznyés, epres, görögdinnyés alapozás fölött köménymag, menta, borsikafű és némi gyógyszeresség. Sziklaszilárd gyümölcsös alap pikáns fűszerezéssel. Testesebb, sarkosabb, izmosabb, mint az Hortus. Markáns, struktúraépítő tannin. Fajsúlyos, sokszínű, dinamikus, finom, hosszú, felnőtt bor. Az utolsó féldeci is hibátlanul húzott. 8 pont (€16,50)

Mas des Mas - Terasses du Larzac 2007
A Domaines Paul Mas egy borbirodalom, ami 170 saját hektáron és 700 bérbeművelten próbálja meg az óvilágot az újvilággal összeházasítani. Övék a jópofa és egyébként kiváló hiperborokat készítő Arrogant Frog márka.
A Mas des Mas Terasses du Larzac 40 százalék syrah, 35 mourvèdre, 20 carignan és 5 grenache. Az előző két bornál ismerősebb világ, engem egy barátságosabb stílusú bordóira emlékeztetett. Az illat nyitott, friss, rengeteg gyümölccsel. Kóstolva kiegyensúlyozott és komplex, tömör szerkezettel. A lecsengés fűszeres. Okos hordóhasználat. Nem olyan megkapó és izgalmas, mint az Hortus és a Bruguiere, de ez is remek bor. 7 pont (az árát sajnos nem tudom, 15 euro környéke lehet)



Chateau des Estanilles – Grand Cuvée 2005 (Faugeres)
A Chateau des Estanilles Faugeres és Languedoc egyik legelismertebb birtoka, amelyet excentrikus tulajdonosa 2009-ben adott el egy másik bolondnak. A 2005-ös Grand Cuvée-vel már mélyen a bordói stílben járunk, noha alapvetően syrah-ból készült (árban is fölfelé kacsintgat: 22 euro). Sötét szín, enyhén égett aromák, testes test, tapadós tannin, szuperérett gyümölcs, magasabb alkohol, árnyalatnyi aceton. Ebben a kontextusban csalódás, de saccperkábé egy Sebestyén Gradus magassága és tehetsége. 6 pont (Igazság szerint a 6 eurós alapboruk, a Tradition jobban tetszett, sőt fenntartás nélkül tetszett.)

Chateau des Estanilles – Le Clos du Fou 2007 (Faugeres)
A harminceurós nehézágyú, az egyetlen fajtabor a mezőnyben (100 százalék syrah). Engem mindvégig a toszkán Mátékra emlékeztetett, és arra, hogy milyen messzire kerültem ettől a világtól. Az érettségben tobzódás egyik mesterműve. A fedlapon magas alkohol, likőrösség, a hátlapon hév és szolid kesernye. A kettő között simogató, bársonyos, szilvás, cseresznyés, kávés, enyhén édes luxusbor - az elrévülést savak nem zavarják. Nagy szakértelemmel hangolták egy olyan stílusra, amire én már nem vagyok vevő. 6 vagy 7 vagy 8 pont, ízlés szerint. 

A Domaine de l’Hortus és a Mas Bruguiere csont nélkül átmentek az igazán jó borászat vizsgán: az alapboraik is kiválóak - kisebb hőfokon, kevesebb fantáziával, de ugyanazt a gyümölcsös élénkséget, kicsattanó egészséget hozták, amit a nagyok, és ordas best buyok (Le Loup dans la Bergerie Rouge és Rosé (7 ill. 8 euro), illetve Calcadiz és Rosé (7 euro)). Mélységesen irigylek mindenkit, aki esélyt kap Languedocból spájzolni. Bizonyára kóstoltam már nagyobb, tökéletesebb borokat, de ennyire kedvemrevalókat még soha. Ha egy nap megbolondulnék, ilyen borokkal szeretnék kereskedni.

Végezetül egy lista a már föltárt kincsekről, hátha egy mázlista hasznát veszi.

Címkék: hatpontos ötpontos hétpontos nyolcpontos languedoc faugeres pic saint loup chateau des estanilles mas bruguiere domaine de l’hortus jean michel alquier amants de la vigneronne

19 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr512345656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

európai 2010.10.05. 09:14:47

A nyáron vettem az osztrák Merkur-ban egy tisztességes (Paul Mas illetőségű) borocskát, ízlett az biztos, ráadásul olcsó volt.

LA FORGE ESTATE Merlot 2007-Vin de Pays d’Oc-Pézenas, Franciaország

Szűretlen, fahordóban érlelt francia-ausztrál-olasz koprodukció. 2008-ban Top 100 és Vin de Pays aranyérem. Sötéten hömpölygő, tökéletes fajtajelleggel rendelkező, nagyszerű egyensúllyal rendelkező bor. Szedres, fás és meglepően komplex, kissé rövid lecsengés, de igy is 6 pont. Bravó!

európai 2010.10.05. 09:25:53

A sárgafarkú cikknek azért nem feltétlenül dőlök be. Az újságírás kétélű fegyver.
Ilyen vélemény is van:

www.thefreelibrary.com/A+bad+year+for+French+wine+as+Aussies+take+over-a0109592891

Az ausztrálok különben már Languedoc-ban is ott vannak.

töppedt 2010.10.05. 10:20:21

alföldi merlot@
Ha István barátod még egy székhelyet választ mondjuk kicsit nyugatra,délre (Minervois) Carcassone és Narbonne között lehet haza sem jöttök erről a kis utazásról. Én meg csak irigykedem..

demisec · http://thepit.blog.hu 2010.10.05. 11:30:09

élvezetes, tanulságos jegyzetek. Kissé az a tapasztalatom, hogy még itthon is szkeptikusak a fogyasztók ezzel a borvidékkel kapcsolatban (sokan azt se tudják, merre van, vagy egyszerűen csak elhalványul bennük a jelentősége Bordeaux, Bugundia, esetleg Rhone-völgyével szemben), pedig valóban izgalmas, figyelemreméltó világ. Ahogy mondtad, remek árú, nagyszerű borokkal.

shiraz 2010.10.05. 17:48:36

a domaine l'Hortus bort én is szerettem.
érdekesek a zenei betétek.

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2010.10.06. 10:54:31

Nekem már régóta vesszőparipám Languedoc, mint a legjobb árértékű francia borvidék. A francia boros, akinél vásárolni szoktam, languedoci lokálpatrióta katalán, úgyhogy egy-két tételhez volt szerencsém. Az ebben a sorban kissé felülreprezentált Faugères igen megbízható, viszont egyre drágább. Múlt héten kóstoltam egy sima Coteaux du Languedocot, tíz euró alatt vettem, és nagyon szép volt, ha vakon kóstolom, és azt mondják, egy dél-rhône-i 20 eurós, simán elhiszem. Mas de la Seranne, ha valaki esetleg.
És Languedoc fehérben se rossz ám, egyébként.

borispán 2010.10.06. 11:47:50

@mistinguett: Te Franciában élsz? Mi a helyzet a languedoci fehérborokkal? Azokkal kapcsolatban mondj valamit mert egy-kettőt ittam, kitudja milyen alig ismert francia fajtákból készültek és kissé oxidáltak voltak, úgyhogy hagytam az egészet a francba. Inkább vörösek.

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2010.10.06. 12:23:54

@borispán: Languedoc egyértelműen vörös szerintem is, de a fehérjei között is vannak szépek. A grenache blanc a húzófajta meg a clairette, de - tájborokban, mert asszem, AOC-ben tilos - egész kedves reduktív chardonnay-k is akadnak. Ittam korrekt száraz muscat-t is (ha jól emlékszem, Les Yeuses volt a birtok neve, és valami hat euró a bor ára). Nagyon tetszett a Stella Nova, egy biodinamikus pince fehérje 13 euróért (Les Pléiades 2007), egy szűretlen-derítetlen-kénezetlen bor, fele grenache blanc, fele öreg tőkés clairette. Tavaly kóstoltam a pince más tételeivel együtt, és elég meggyőző volt mind.
Aztán van még egy érdekes languedoci fajta, a picpoul (vagy piquepoul), ez csak itt AOC (illetve a Chateauneuf-du-Pape-ban is lehet belőle, de általában nincs). Ez sokszor amolyan olcsó bor, értsd 2-3 eurós alsópolcos, de ha sikerül rászaladni véletlen egy jobb tételre, kellemes meglepetést tud okozni. Valamint ő az egyike az amúgy kisebbségben lévő francia fajtaboroknak, mert a Picpoul de Pinet nevű AOC-ben csak ez a fajta van.

borispán 2010.10.06. 13:20:24

@mistinguett: Jól összefoglaltad, köszönöm. Emlékeztettél arra hogy bevágtam két üveg száraz muscatot én is ezévben, az egyik pocsék volt, a másik meg nagyszerű. Érdekes volt a lefuttatás a picpoulról. Mégcsak nem is hallottam róla, de leirásod alapján úgyvélem nem is fog világsikerre törni.
Azért érdekes. Franciásan érdekes.

shiraz 2010.10.06. 13:26:19

@mistinguett:
sok más régi fehér fajta is van, nálam csak terret blanc, terret gris házasítás van de az is elég érdekes (Dom. Barral)
üdv
KA

borispán 2010.10.06. 13:35:30

@mistinguett: Jut eszembe, szoktam olvasni valami francia beszámolókat tőled, azokkal mi van? Régen nem láttam semmit, pedig szerintem érdekesek voltak, meguntad?

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2010.10.06. 13:43:01

@borispán: Nyáron a franciák nem dolgoznak, és én ezt tiszteletben tartom. :) Jó, most mondjuk nincs nyár, két hete mondogatom folyamatosan magamnak, hogy meg kell csinálni a következőt. Most kétszer is meggondoltam, hogy kommenteljek-e, mert ha AM meglátja, hogy élek, és mégsem küldöm a beígért anyagot hetek óta, szíjat hasít a hátamból, aztán úgy döntöttem, bátor leszek, és vállalom a felelősséget. Szóval elvileg jön hamarosan.

borispán 2010.10.06. 14:01:42

@mistinguett: Várom. Ne stresszelj, ráérsz, most úgyis itt az iszap meg az aradi vértanúkat megillető nemzeti gyásznap. Úgy volt hogy nyitok egy jó Cru Bourgeoist később de visszatettem a szekrénybe. Hogy kapjak kedvet rá?

pinotnoir_777 · http://murtzi.blog.hu/ 2010.10.07. 07:35:45

rajta, borkereskedők:)

Én biztosan vevő lennék pár palack ilyen borra, varázslatosnak hangzanak!

borispán 2010.10.07. 07:44:15

@pinotnoir_777: És nem csak te...piszkosul roszul járnának a hazai termelők ha idejönnének ezek 2-5000 forintos borok és hazavágnák a hazai, észrevehetően gyengébb, és kevésbé izgalmas kínálatot ebben az árrésben.

shiraz 2010.10.07. 12:36:32

@pinotnoir_777:
4 éve vásárolhatsz kiemelkedő Faugeres-i borokat nálam :)

borispán 2010.10.07. 12:47:59

@shiraz: Még szerencse András hogy az üzleted tele van jobbnál jobb magyar borokkal is...

shiraz 2010.10.07. 14:15:02

@borispán:
Kedves ?,
így ismeretlenül is köszönöm a bókot :)
üdv
A

pinotnoir_777 · http://murtzi.blog.hu/ 2010.10.07. 22:32:26

@shiraz: Igen, a Barralok óriásiak, szerintem a szortimentetek egyik csillaga a pince, az alapbor is szuper! Akkor módosítom: de jó lenne, hogyha egy ennyi rejett kincset felvonultató borvidékről nem csak KÉT pince borait lehetne kapni itthon. Mert közben felfedeztem hogy a Les Jamelles-től is vannak borok a Jászai Mari tér mellett...
süti beállítások módosítása