Egerben szomorú év az idei. Ha a Gróf Buttler pontszámait kiiktatjuk az egyenletből, három pont alá süllyed az átlag. Kövér vígasz, hogy 2009 és 2006 konszenzusos aranyév volt. Az igencsak sokszínű borvidéki termék- és fajtapaletta lassú tisztulásának jeleként fogható föl, hogy 2009-ben négy borászból három a bikavértől várja a legtöbbet.
Gróf Buttler
1. Tízes skálán osztályozva milyennek értékeli a 2010-es évet?
6-7 pont. Mivel a legtöbb fajta tökéletes beéréséhez nem volt meg a szükséges fény- és hőösszeg, és a vegyszeres védekezést sem kívántuk az elveinkkel nem összeegyeztethető módon túlzásba vinni, ezért 2010-ben nem készítettünk bort.
2. Melyik fajtának kedvezett az évjárat a leginkább?
Egyiknek sem kedvezett.
3. Melyik fajta szenvedett?
Gyakorlatilag mind szenvedett.
4. 2006-tól 2009-ig bezárólag milyennek értékeli az évjáratokat (tízes skálán)?
2006: 10
2007: 9
2008: 9
2009: 10
5. Ha 2009-ből egyetlen bort kellene kiválasztania, amely a pincészetet képviselheti, melyik volna az?
A leendő Bikavér.
St. Andrea:
1. Tízes skálán osztályozva milyennek értékeli a 2010-es évet?
3
2. Melyik fajtának kedvezett az évjárat a leginkább?
Nálunk talán a pinot noirnak. Az évjáratot viszont a legjobban tűrte a kékfrankos.
3. Melyik fajta szenvedett?
Mindegyik, különösen a későbbi érésűek.
4. 2006-tól 2009-ig bezárólag milyennek értékeli az évjáratokat (tízes skálán)?
2006: 9;
2007: 6;
2008: 8,5;
2009: 9;
5. Ha 2009-ből egyetlen bort kellene kiválasztania, amely a pincészetet képviselheti, melyik volna az?
Hangács dűlő
Gál Lajos Pincészete
1. Tízes skálán osztályozva milyennek értékeli a 2010-es évet?
Többször elhangzott már ezen a blogon (és ezzel mi is egyetértünk), hogy nehéz még ilyenkor értékelni egy évjáratot. Nyilván tavaly valamivel egyszerűbb volt a helyzet, mert érzeni lehetett, hogy valami igazán csodálatos történt a szőlőkben. Nos, az idén nem pont így történt. A MA szigorú tízes pontozási rendszerét alkalmazva a 2010-es évjárat borainak minőségére, egyelőre 4-es és 6-os közé tennénk az évet. Amit már most tudunk: a mustfokok a mi birtokunkon is alacsonyabbak voltak, mint tavaly. Az igazi problémát azonban nem is a mustfokcsökkenés (ez önmagában még nem is jelentené a borok minőségének csökkenését, ráadásul ennyit még ki lehet bírni, kicsit több lesz az alapbor és 2009-hez képest sokkal kevesebb a válogatás). Ami igazán rossz volt, az a mennyiség, ebben pedig nagyjából egyenlő szerepe volt a szüreti esőknek és a nyári gombabetegségeknek.
2. Melyik fajtának kedvezett az évjárat a leginkább?
Mindegyik fajtának, amelyik túlélte az évet :) Kiemelném a kékfrankost és az olaszrizlinget.
3. Melyik fajta szenvedett?
Igazából a kérdést az döntötte el, hogy néhány helyre nem tudott a gép kimenni permetezni, mert egyszerűen elakadt az oda vezető úton. Ezeken a helyeken nagy károkat szenvedtünk. De pl. a jól megközelíthető Kántor-tag egyes részein is, a dombtetőn (a gerincen) megállt a víz, ez komoly befolyással volt a cabernet sauvignon ültetvényünknek erre a részére, ezért ott alig szüreteltünk valamit.
4. 2006-tól 2009-ig bezárólag milyennek értékeli az évjáratokat (tízes skálán)?
Elsősorban a birtokra vonatkozóan, az első pontnak megfelelő, szigorú skálán (ahol az 5-ös számít átlagosnak), de már nagyobb biztonsággal, tekintve, hogy ismerjük a borokat:
2006. 9
2007. 7
2008. fehér: 8, vörös: 6-7
2009. fehér: 9 vörös: 10
5. Ha 2009-ből egyetlen bort kellene kiválasztania, amely a pincészetet képviselheti, melyik volna az?
Pajados Egri Bikavér 2009 (még fiatal, de a pince valaha volt legjobb vörösborának tűnik).
Mindent összegezve nehéz éven vagyunk túl, még nehezebb lesz, amikor mindennek a piaci hatásai is jelentkeznek majd, de összességében, az elmúlt öt évjáratot szemlélve egy rossz szavunk nem lehet a természethez. Reméljük, hogy amit az Úr egyik kezével elvett, a másik kezével visszaadja. Nem lehet mindig 2009.
Simon József:
1. Tízes skálán osztályozva milyennek értékeli a 2010-es évet?
2
2. Melyik fajtának kedvezett az évjárat a leginkább?
Sajnos nem tudok ilyen fajtát mondani.
3. Melyik fajta szenvedett?
Kivétel nélkül az összes.
4. 2006-tól 2009-ig bezárólag milyennek értékeli az évjáratokat (tízes skálán)?
2006: 7
2007: 7
2008: 5
2009: 8
5. Ha 2009-ből egyetlen bort kellene kiválasztania, amely a pincészetet képviselheti, melyik volna az?
Egy Síkhegy dűlős kékfrankos-t emelnék ki, amely még hordóban van, de nagyon szép, gyümölcsös.
Utolsó kommentek