A Gundel borászat tokaji borai soha nem tartoztak a szorosan vett kedvenceim közé. A tokaji spektrum száraz oldalán elhelyezkedő, kissé arctalan boraik étel mellett hozzák a legjobb formájukat, amikor a jó egyensúly és a pikáns zamatok jól érvényesülnek (akár erőteljes ízű ételek kísérőjeként is), és kevésbé hiányzik, mondjuk egy Szepsy- vagy Demeter-bor extra koncentráltsága. A Gundel borászatban a legjobban én mindig is az igazgatót, Kálmán Zsoltot kedveltem. Zsolt egy már-már túláradóan kedélyes, szeretetreméltó és számomra rokonszenves módon szókimondó ember. Így aztán igencsak lehangolt a hír, hogy a nyáron távozott a Gundeltől. A borúra azonban hamar jött a derű: Zsolt elárulta, hogy folytatja a borászkodást Mádon - Chateau Mádi Kúria néven (a Mádi Kúria, ez a Mád központjában található háromcsillagos szálloda, az ő tulajdona).
Íme az első kedvcsináló az új birtok kínálatából: az édes Tokaji Cuvée 2008, amiből Zsolt volt szíves egy palackot nekem ajándékozni. Hordóban érlelt hárslevelű és koracélban tartott sárgamuskotály házasítása. Igazán kellemes meglepetés: a könnyedebb késői szüretek stílusában készült, lendületes, tiszta, hűvős, tokaji körtés zamatok, csipetnyi botritiszes fűszerrel, határozott karakterrel, ésszerű mértékű koncentrációval. És ami a legfontosabb: remekül iható. Kálmán Zsolt mindig azt hangsúlyozta, hogy ő nem szereti a túlzottan édes és koncentrált tokajiakat, és ez a bor valóban mértéktartó, megfontolt hozzáállást tükröz. Számomra ez a bor meggyőzőbb és megkapóbb, mint bármely bor, amit korábban a Gundeltől kóstoltam. Címke még nincs, de már dolgoznak rajta. Mindössze 1200 palack készült, és a kiskereskedelmi ár 12 euró körül várható. Ez a bor hasznos új tájékozódási pont lehet Tokaj térképén.
Stabil 5 pont.
Chateau Mádi Kúria Tokaji Cuvée 2008
2010.11.30. 11:00 - Az Alkoholisták
A bejegyzés trackback címe:
https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr702482727
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
borelite 2010.11.30. 13:40:36
Kálmán Zsolt kiváló menedzser,jó kezekben lesz a Chateau Mádi Kuria. (A Gundel tokaji borai valóban elég vegyes képet mutattak, de jó évjáratokban azok is hozták a megfelelő színvonalat.) A borászat kinálatában a még hasznosabb tájékozódási pont majd egy száraz lesz!
janigod 2010.11.30. 17:08:46
Nocsak: Bonkowski bácsi elkezdett pontozni... :-)
hegyaljai 2010.11.30. 18:34:37
Ha majd tudjuk, hogy hol van a szőlőjük, és megismétlik néhányszor az adott évjárat minőségét akkor "hasznos új tájékozódási pont lehet Tokaj térképén".
borosember 2010.11.30. 22:09:37
Sajnos egyszer-kétszer volt szerencsém a Gundel pince termékeihez. Olyan még nem fordult elő a társaságunkban, hogy tokaji aszút kiöntöttünk volna, de a Gundel pincénél sajnos igen...Beteg, nem rendesen kezelt hordók, "dzsuva" pince, értékelhetetlen borok. Egyszer be/elázott a pince és "derékig" álltak a vízben a hordók, de eszükbe se jutott a bor átfejtése, pedig a fa pórusos és azért bemegy a víz...Szörnyű élmény volt sajnos.Remélem a Chateau Mádi Kúria más lesz...
Utolsó kommentek