Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Chateau Mádi Kúria Tokaji Cuvée 2008

2010.11.30. 11:00 - Az Alkoholisták

A Gundel borászat tokaji borai soha nem tartoztak a szorosan vett kedvenceim közé. A tokaji spektrum száraz oldalán elhelyezkedő, kissé arctalan boraik étel mellett hozzák a legjobb formájukat, amikor a jó egyensúly és a pikáns zamatok jól érvényesülnek (akár erőteljes ízű ételek kísérőjeként is), és kevésbé hiányzik, mondjuk egy Szepsy- vagy Demeter-bor extra koncentráltsága. A Gundel borászatban a legjobban én mindig is az igazgatót, Kálmán Zsoltot kedveltem. Zsolt egy már-már túláradóan kedélyes, szeretetreméltó és számomra rokonszenves módon szókimondó ember. Így aztán igencsak lehangolt a hír, hogy a nyáron távozott a Gundeltől. A borúra azonban hamar jött a derű: Zsolt elárulta, hogy folytatja a borászkodást Mádon - Chateau Mádi Kúria néven (a Mádi Kúria, ez a Mád központjában található háromcsillagos szálloda, az ő tulajdona).

Íme az első kedvcsináló az új birtok kínálatából: az édes Tokaji Cuvée 2008, amiből Zsolt volt szíves egy palackot nekem ajándékozni. Hordóban érlelt hárslevelű és koracélban tartott sárgamuskotály házasítása. Igazán kellemes meglepetés: a könnyedebb késői szüretek stílusában készült, lendületes, tiszta, hűvős, tokaji körtés zamatok, csipetnyi botritiszes fűszerrel, határozott karakterrel, ésszerű mértékű koncentrációval. És ami a legfontosabb: remekül iható. Kálmán Zsolt mindig azt hangsúlyozta, hogy ő nem szereti a túlzottan édes és koncentrált tokajiakat, és ez a bor valóban mértéktartó, megfontolt hozzáállást tükröz. Számomra ez a bor meggyőzőbb és megkapóbb, mint bármely bor, amit korábban a Gundeltől kóstoltam. Címke még nincs, de már dolgoznak rajta. Mindössze 1200 palack készült, és a kiskereskedelmi ár 12 euró körül várható. Ez a bor hasznos új tájékozódási pont lehet Tokaj térképén.    
Stabil 5 pont.

[Wojciech Bonkowski]

Címkék: ötpontos tokaj cuvée gundel 2008 tokaji bonkowski chateau mádi kúria

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr722482727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

borelite 2010.11.30. 13:40:36

Kálmán Zsolt kiváló menedzser,jó kezekben lesz a Chateau Mádi Kuria. (A Gundel tokaji borai valóban elég vegyes képet mutattak, de jó évjáratokban azok is hozták a megfelelő színvonalat.) A borászat kinálatában a még hasznosabb tájékozódási pont majd egy száraz lesz!

janigod 2010.11.30. 17:08:46

Nocsak: Bonkowski bácsi elkezdett pontozni... :-)

hegyaljai 2010.11.30. 18:34:37

Ha majd tudjuk, hogy hol van a szőlőjük, és megismétlik néhányszor az adott évjárat minőségét akkor "hasznos új tájékozódási pont lehet Tokaj térképén".

borosember 2010.11.30. 22:09:37

Sajnos egyszer-kétszer volt szerencsém a Gundel pince termékeihez. Olyan még nem fordult elő a társaságunkban, hogy tokaji aszút kiöntöttünk volna, de a Gundel pincénél sajnos igen...Beteg, nem rendesen kezelt hordók, "dzsuva" pince, értékelhetetlen borok. Egyszer be/elázott a pince és "derékig" álltak a vízben a hordók, de eszükbe se jutott a bor átfejtése, pedig a fa pórusos és azért bemegy a víz...Szörnyű élmény volt sajnos.Remélem a Chateau Mádi Kúria más lesz...
süti beállítások módosítása