Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Karácsonyi tízpontosok

2010.12.20. 06:45 - dagadtos

Sokszor beszéltünk már a pontozás sérülékenységéről, arról, milyen sok tényező - a kóstoló állapota, a bor állapota, a körülmények – befolyásolja a leírások végén félkövéren virító numerikus élményt. A tökéletest megidézni szinte lehetetlen, egyetlen halovány megbicsaklás, egyetlen félig teljesülő feltétel megtöri a varázst, összezúzza a tíz pontot. Régi mániám például, hogy vakon nem lehet maximumot osztani, a hibakereső hozzáállás, a stressz, a leégéstől való félelem (jaj, nem, az nem lehet, nem szórhatok én is száz pontot egy Nyakas Chardonnay-ra!) megakadályoz ebben. Azért tettünk egy próbát, hátha.

Ha jól számolom, itt a Művelt Alkoholistán eddig összesen tizenegy olyan bort kóstoltunk, amilyen nincs, amilyet nem érdemlünk meg, abból is ötöt az archiválatlan ősidőkben. A közöttük lévő hat tokaji édes borból teszteltünk hármat, de kivételesen nem azt kerestük, mit tegyünk majd az ünnepi asztalra, hanem hogy mit kérjünk a fa alá.   

Disznókő 6 Puttonyos Aszú Kapi 1999

[dagadtos] Annak idején Csite értékelte tízesre, és már beleszagolva egyértelművé válik, hogy nem véletlenül. Az egyik legkomplexebb illat, amit valaha aszúban éreztem, narancslekvártól citromhéjig, a kötelező aszalt kajszitól mindenféle vegetális-gyógynövényes izgalmakig, a szárított paradicsomtól a legtöbbször ásványosnak mondott aromákig mindent bejárt, frissen, fiatalosan. Szájban aztán robban, de nekem túl sok a lendület, túl sok a sav, hiába szép és hosszú, félek kicsit az újabb kortyoktól. Mégiscsak furcsa, hogy előbb jut eszembe egy hat puttonyos aszúról, hogy savanyú lesz, minthogy édes. Tízpontos kezdet, nyolcpontos zárlat.
[octopus] Zseniális illat, majd kiugrik a pohárból, a klasszikus aszalt sárgabarack mellett citrom, kamilla, gyógynövények, medvecukor, méz, gyurma, ráadásul valahogy sósnak hat, és inkább fiatalos, mint érett. A citrusok elszabadulnak szájban, annyira savas, hogy az édességet, testet és ízeket elsőre szinte észre sem venni. Finoman fogalmazva magas szerkezetű, kevésbé udvariasan metszően éles. Melegedve és szellőzve kedvesebbé válik, de az illat szépségét nem képes ízben hozni. Akárhogy is, különleges bor, csak ne hűtsük túl. 8 pont alja. (Présház, 21900 Ft) 

Oremus 6 Puttonyos Aszú 2000

[dagadtos] Albert gazda mentoráltja már orrban sokkal kedvesebb, mint a Disznókő, behízelgőbb, édesebb, illatosabb – hardcore terroiristák talán közönségesnek mondanák. Kevesebb az izgalom és a játék, van viszont sárga- és őszibarack, inkább gyümölcsösen, mint lekvárosan, van gyömbér és egy nagyon finom kávés-karamelles árnyalat. Szájban kerek, de nem lusta, krémes, arányos és végtelen. Hosszú, szőlős utóízét egyik vetélytársa sem tudta megközelíteni. 9 pont.
[octopus] Jobban érezni az időt ebben a borban, de még távolról sem koros. Szélesebb spektrumú, mélyebb, édesebb illat, muskotályos parfümössége miatt rögtön az Oremus ugrik be. Mézeskalács, gyömbér, narancslekvár, édesfűszerek, virágok. Döbbenetes íz, elképesztő zamatmélység, úgy hatalmas, hogy nem bántóan olajos. Citrusos vibrálás élénkíti, de sok aszúval ellentétben nem savhangsúlyos, így kerekebb és kedvesebb, mer édes lenni, jól teszi. Az utóíz el sem válik igazán a kortytól, másodpercekkel a lenyelés után mintha még mindig szánkban tartanánk a bort, csak ezután kezdenek halványulni ízei. Konzervatív 9 pont. (Bortársaság, 16565 Ft)

Chateau Dereszla 6 Puttonyos Aszú 2000

[dagadtos] A Wine Spectator 96 pontja jogosította részvételre. Az első intenzív kamillás-hársas roham után visszafogottabbá válik, almás, hordós aromák veszik át a terepet. Az alma a szokásos mézes-viaszos jegyek mellett végig kitart, de izgalomban és főleg mélységben meg sem érinti a két elődöt. Szájban könnyed, de ebben a mezőnyben nem elég gazdag, a 2000-hez képest soknak tűnő savval lendületes, mégsem lehengerlő. Erős 7 pont.
[octopus] Áradó illata frissebb, fiatalosabb, alapvetően citrusos-hársvirágos, füstös-tölgyes hordóval. Hangsúlyosabb, élénk  savak nyújtják szerkezetét, így karcsúbbnak hat. Modern stílusú aszú, a kilencvenes évek végén biztos megkapta volna, hogy reduktív. Szép bor, de komplexitásban, hosszúságban nem közelíti az Oremust. Erős hetes. (Monarchia, 13590 Ft)

Sauska-Tokaj 6 puttonyos Aszú 2000 „Harmat”

[dagadtos] Mókás kedvű kóstolótársunk csempészte a sorba, nem sikerült semmit találni róla az interneten. (Az ilyen vicces fiúk miatt nem mer senki 10 pontot adni vakon, ugye.) Jóval érettebb az eddigieknél, fás-avaros világú bor. Nekem nem sikerült áttörnöm a hordót, a sült szalonnás, marcipános illatok és az érettség elfedte a gyümölcsöket. Kóstolva rendben van, de hiányzik belőle az a krémesség és gazdagság, amit a környezet magától értetődővé tett, és a kissé külön mozgó savakat sem tudtam igazán megszeretni. 6 pont, magában talán juthatna feljebb is.
[octopus] Eddig sem voltak egyformák a borok, de ez még inkább elüt a korábbiaktól. Oldschool, oxidatívabb stílus, illatában avar, medvecukor, kandírozott ananász és citrusok, a hordó is beköszön némi vaníliával. Nem igazán gazdag ebben a kontextusban, viszont szájban jobban teljesít, kellően koncentrált és mély, ízében sárgabaracklekvár és dohány, élénk, de még egyensúlyban lévő savakkal, utóíze lehetne azért hosszabb. 7 pont. (Veritas, 4990Ft)

Oremus 6 Puttonyos Birtokválogatás Aszú 1999

[dagadtos] Egészen extrém illatok, igazi egyéniség. Egyszerre érett és friss, kifejezetten hűvös karakterű bor tele fűszerrel. Borsmentára, rozmaringra, kaporra és birsalmára emlékeztető aromák, kivételes élet. A korty is vibrál, a sav 99-eshez méltóan sok, de még a határon innen, roppant sűrűsége mellett is feszes tud maradni. Azt hiszem, egy külföldi borértőnek inkább ezt mutatnám meg, magamnak inkább a 2000-es 6 puttonyost bontanám ki. 9 pont és Albert gazda ez is.
[octopus] Első szippantásra egyértelmű, hogy ez valami egészen különleges bor. Egyedi, lehengerlő illat, benne birsalmasajt,narancslikőr, és valami leírhatatlan vibrálás, mitha a robbanócukor íze manifesztálódna illatjegyként. Pazar mód gazdag, akad itt szegfűszeg, csipetnyi eukaliptusz is, és még ki tudja, mi minden. Szájbetöltő, robbanó íz, annyira egyben van, hogy nehéz lenne szálazni, egyszerűen csak nagyon gazdag és finom. Cseppet sem hasonlít a 2000-esre, sokkal savasabb, de még belefér. Egyformán kiválóak, nehezen tudnék választani a kettő közül. (9 pont, ami lehetne akár 10 is)
 

Címkék: hatpontos tokaj disznókő hétpontos nyolcpontos oremus kilencpontos aszú dereszla chateau dereszla

17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr392527204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

borispán 2010.12.20. 07:29:04

Ki lehet osztani 100 pontot egy Nyakas sárdonéra, persze az kell hozzá, hogy valaki egy Glock 19-est nyomjon a tarkódnak és azzal fenyegessen, hogy meghúzza a ravaszt ha nem teszed meg.
Glock nélkül persze jóval alacsonyabb a pontszám...mondjuk fele.

Komolyra.

Alulpontoztad a Kapit, van az 10 pont ha jobban megnézed, különben a Disznókő az egyik legjobb és legizgalmasabb birtok ma Tokajban!

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.12.20. 07:58:14

Érdekes jelenség, hogy sokat lehetett hallani, hogy a 99-es volt talán a jobb év aszú szempontjából, mint a 2000-es. Sokszor mondták, itt is elhangzott, hogy a 2000-es tételek érettebbnek, talán idősebbnek hatnak , mint a 99-esek.
Magam részéről én abszolút 2000-es párti vagyok. A 99-esk közül már én is belefutottam jónéhány olyan hihetetlen savas tételbe, amibe hiába hihetetlen intenzív érzetek, nem tudtam beleszeretni. A 2000-esek, a maguk kevesebb dinamikájukkal számomra sokkal arányosabbak, sokkal nagyob élmény a fogyasztásuk. Kíváncsi vagyok, hogy azok a 99-esek, melyeket úgy érezzük, hogy 11 évesen sincsennek igazán egyensúlyban, azok mikor lesznek, egyáltalán lesznek -e...

AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.12.20. 08:25:43

örülök, hogy jól vizsgáztunk, az oremus és én :))

borispán 2010.12.20. 08:50:55

@drbarta: Ittam jónéhány 99-es meg 2000-es tételt. A kétezresek általában kereknek, kiválóan ihatónak és zamatgazdagnak tűntek.
Finomak most, de 50 év múlva már nem beszél róluk senki. A 99-esek sav-struktúrája jóval keményebb, ezek a borok (főleg a Disznókő), 50 év múlva is borok lesznek. Türelem.
Itt látom a különbséget.

pinotnoir_777 · http://murtzi.blog.hu/ 2010.12.20. 09:27:15

Lapis aszúkat senki sem értékelte? Számomra azok a legkülönlegesebbek, bár az itteni versenyzők (kb fele) is óriási borok...Demeter Zoltán és Szepsy aszúk sem kaptak 10-est sosem?

Octopus 2010.12.20. 10:08:27

@pinotnoir_777: a Lapisok nemrég a Királyudvar évjáratbemutató kapcsán már szerepeltek:

alkoholista.blog.hu/2010/06/18/egyensulyban_2

demisec · http://thepit.blog.hu 2010.12.20. 12:40:32

mázlista az ilyen kóstolón résztvevő személy!
@pinotnoir_777: királyudvar aszúi számomra is a legkiemelkedőbbek, legymegbízhatóbbak (ORemus, Demeter, Szepsy mellett persze).
Direkt jó, hogy a 99-es és 2000-es, két kontrasztos, de mégis kimagasló év aszúinak fejlődése ilyen szépen megfigyelhető egymás mellett!
Jó írás, köszönöm.

Kabócás 2010.12.20. 14:29:56

Érdekességképpen kíváncsi lennék ebben a sorban mit mutatna egy Royal Tokaji kékcímkés aszú?! az a tétel elég jó vételnek számít manapság, metróban akcióban 4000.-

Kabócás 2010.12.20. 14:31:28

Habár ha belegondolok sok értelme nem lenne, hiszen ezek sokkal idősebb tételek... :)

elzee 2010.12.21. 08:36:35

A Disznókő 99 Kapi egy minerális terroir bor, 100% furmint, és szándékosan nem desszertbor, inkább ínyencfalatok (savouries) kísérője. Cukortartalomban is a többiek alatt van. Azok az éttermek, akik dolgoznak vele, nem desszerthez adják. Ezzel szemben az Oremus 99-es birtokválogatás egy sok tételből összeházasított alacsony alkoholtartalmú és magas cukortartalmú bor, részben illatos fajtákkal (muskotály) fűszerezve.

Érdekes lett volna a sorban a másik két hasonló korú Disznókő tétel: a Disznókő 6 puttonyos 2000-es vagy 99-es, azokat lehetett volna inkább összevetni a többiekkel. Bár azok is csak a birtokról származó szőlőből készültek, házasítások.

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2010.12.21. 09:20:44

@elzee: szerintem ezek részletkérdések, nem lenne szabad hogy egy bor megítélését befolyásolják!egy aszúnál sem számít más mint az egyensúly, legyen 150 vagy 250 a cukra...

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.12.21. 16:08:20

@elzee: @pinotnoir_777: @Kabócás: Szerintem mindegyikről olvashattok, ha a Jézuskával sárga csekken bekülditek a srácoknak az árát :)
Nagyon-nagyon drága sorokat emlegettek ti a fa alá :)
De ha lesz, aki meghozza, akkor osszátok meg velünk is, pls!

hegyaljai 2010.12.21. 20:31:32

@elzee: Persze a Disznókő Kapi 99-es aszú nagyon jó, de én óvatosabb lennék a "minerális" és "terroir" kifejezésekkel. Benne van mindkettő, de egy vak kóstolásnál, egy édes bornál csak a legritkább esetben jönnek ezek elő első kimondandó benyomásként.

dagadtos 2010.12.22. 14:26:54

@elzee: Az, hogy az éttermek nem desszerthez adják a Kapit, szerintem is nagyon bölcs döntés. Amikor kóstoltuk, éppen eszembe jutott, hogy mennyire megdőlne ezen az aszún is a mostanában hangoztatott elmélet, miszerint az aszú mindenhez jó, hát el nem tudom képzelni, hogy egy kicsit is édes desszertet ezek a savak ne vernének szét. Viszont, ha emlékezetem nem csal, a sima 99-es analitikája is nagyon hasonló, igaz, az valóban nem tiszta furmint, azt hiszem. 2000-esem van, alig várom, hogy felbontsam, de ez a kóstoló most az egykori tízesek köré épült.

@pinotnoir_777: Ha jól tudom, Demeter-aszú még nem kapott 10 pontot nálunk (9.5-öt igen), a 99-es Szepsyre és a 99-es Lapisra Csite adott maximumot. Készleten ezekből sajnos egyikünknek sem volt, a jelenlegi gyűjteményi árak pedig elvették a kedvünk, megmondom őszintén. Pedig nekem például eddig talán a 2003-as Lapis aszú volt a csúcs, amit édesben kóstoltam, bár ezek az Oremusok nem biztos, hogy elvéreznének mellette.

hegyaljai 2010.12.22. 23:38:13

@dagadtos: Természetesen az aszú sem jó mindenhez. Én erre akkor jöttem rá, amikor egy édes-keserű mandula-pisztácia fagylalt mind a cukortartalmával, mind a keserűségével "leölt" egy 4 puttonyost. Tehát mielőtt nagyképűen kijelentenénk, hogy mindenhez jó, előbb lopódzunk be hátra a konyhába, és kóstoljuk össze konkrétan azzal az étellel, amelyikkel össze akarjuk házasítani. És csak utána jelentük ki teljes magabiztossággal, hogy "A tokaji aszú bármihez....":)
süti beállítások módosítása