Sokszor beszéltünk már a pontozás sérülékenységéről, arról, milyen sok tényező - a kóstoló állapota, a bor állapota, a körülmények – befolyásolja a leírások végén félkövéren virító numerikus élményt. A tökéletest megidézni szinte lehetetlen, egyetlen halovány megbicsaklás, egyetlen félig teljesülő feltétel megtöri a varázst, összezúzza a tíz pontot. Régi mániám például, hogy vakon nem lehet maximumot osztani, a hibakereső hozzáállás, a stressz, a leégéstől való félelem (jaj, nem, az nem lehet, nem szórhatok én is száz pontot egy Nyakas Chardonnay-ra!) megakadályoz ebben. Azért tettünk egy próbát, hátha.
Ha jól számolom, itt a Művelt Alkoholistán eddig összesen tizenegy olyan bort kóstoltunk, amilyen nincs, amilyet nem érdemlünk meg, abból is ötöt az archiválatlan ősidőkben. A közöttük lévő hat tokaji édes borból teszteltünk hármat, de kivételesen nem azt kerestük, mit tegyünk majd az ünnepi asztalra, hanem hogy mit kérjünk a fa alá.
Disznókő 6 Puttonyos Aszú Kapi 1999
[dagadtos] Annak idején Csite értékelte tízesre, és már beleszagolva egyértelművé válik, hogy nem véletlenül. Az egyik legkomplexebb illat, amit valaha aszúban éreztem, narancslekvártól citromhéjig, a kötelező aszalt kajszitól mindenféle vegetális-gyógynövényes izgalmakig, a szárított paradicsomtól a legtöbbször ásványosnak mondott aromákig mindent bejárt, frissen, fiatalosan. Szájban aztán robban, de nekem túl sok a lendület, túl sok a sav, hiába szép és hosszú, félek kicsit az újabb kortyoktól. Mégiscsak furcsa, hogy előbb jut eszembe egy hat puttonyos aszúról, hogy savanyú lesz, minthogy édes. Tízpontos kezdet, nyolcpontos zárlat.
[octopus] Zseniális illat, majd kiugrik a pohárból, a klasszikus aszalt sárgabarack mellett citrom, kamilla, gyógynövények, medvecukor, méz, gyurma, ráadásul valahogy sósnak hat, és inkább fiatalos, mint érett. A citrusok elszabadulnak szájban, annyira savas, hogy az édességet, testet és ízeket elsőre szinte észre sem venni. Finoman fogalmazva magas szerkezetű, kevésbé udvariasan metszően éles. Melegedve és szellőzve kedvesebbé válik, de az illat szépségét nem képes ízben hozni. Akárhogy is, különleges bor, csak ne hűtsük túl. 8 pont alja. (Présház, 21900 Ft)
Oremus 6 Puttonyos Aszú 2000
[dagadtos] Albert gazda mentoráltja már orrban sokkal kedvesebb, mint a Disznókő, behízelgőbb, édesebb, illatosabb – hardcore terroiristák talán közönségesnek mondanák. Kevesebb az izgalom és a játék, van viszont sárga- és őszibarack, inkább gyümölcsösen, mint lekvárosan, van gyömbér és egy nagyon finom kávés-karamelles árnyalat. Szájban kerek, de nem lusta, krémes, arányos és végtelen. Hosszú, szőlős utóízét egyik vetélytársa sem tudta megközelíteni. 9 pont.
[octopus] Jobban érezni az időt ebben a borban, de még távolról sem koros. Szélesebb spektrumú, mélyebb, édesebb illat, muskotályos parfümössége miatt rögtön az Oremus ugrik be. Mézeskalács, gyömbér, narancslekvár, édesfűszerek, virágok. Döbbenetes íz, elképesztő zamatmélység, úgy hatalmas, hogy nem bántóan olajos. Citrusos vibrálás élénkíti, de sok aszúval ellentétben nem savhangsúlyos, így kerekebb és kedvesebb, mer édes lenni, jól teszi. Az utóíz el sem válik igazán a kortytól, másodpercekkel a lenyelés után mintha még mindig szánkban tartanánk a bort, csak ezután kezdenek halványulni ízei. Konzervatív 9 pont. (Bortársaság, 16565 Ft)
Chateau Dereszla 6 Puttonyos Aszú 2000
[dagadtos] A Wine Spectator 96 pontja jogosította részvételre. Az első intenzív kamillás-hársas roham után visszafogottabbá válik, almás, hordós aromák veszik át a terepet. Az alma a szokásos mézes-viaszos jegyek mellett végig kitart, de izgalomban és főleg mélységben meg sem érinti a két elődöt. Szájban könnyed, de ebben a mezőnyben nem elég gazdag, a 2000-hez képest soknak tűnő savval lendületes, mégsem lehengerlő. Erős 7 pont.
[octopus] Áradó illata frissebb, fiatalosabb, alapvetően citrusos-hársvirágos, füstös-tölgyes hordóval. Hangsúlyosabb, élénk savak nyújtják szerkezetét, így karcsúbbnak hat. Modern stílusú aszú, a kilencvenes évek végén biztos megkapta volna, hogy reduktív. Szép bor, de komplexitásban, hosszúságban nem közelíti az Oremust. Erős hetes. (Monarchia, 13590 Ft)
Sauska-Tokaj 6 puttonyos Aszú 2000 „Harmat”
[dagadtos] Mókás kedvű kóstolótársunk csempészte a sorba, nem sikerült semmit találni róla az interneten. (Az ilyen vicces fiúk miatt nem mer senki 10 pontot adni vakon, ugye.) Jóval érettebb az eddigieknél, fás-avaros világú bor. Nekem nem sikerült áttörnöm a hordót, a sült szalonnás, marcipános illatok és az érettség elfedte a gyümölcsöket. Kóstolva rendben van, de hiányzik belőle az a krémesség és gazdagság, amit a környezet magától értetődővé tett, és a kissé külön mozgó savakat sem tudtam igazán megszeretni. 6 pont, magában talán juthatna feljebb is.
[octopus] Eddig sem voltak egyformák a borok, de ez még inkább elüt a korábbiaktól. Oldschool, oxidatívabb stílus, illatában avar, medvecukor, kandírozott ananász és citrusok, a hordó is beköszön némi vaníliával. Nem igazán gazdag ebben a kontextusban, viszont szájban jobban teljesít, kellően koncentrált és mély, ízében sárgabaracklekvár és dohány, élénk, de még egyensúlyban lévő savakkal, utóíze lehetne azért hosszabb. 7 pont. (Veritas, 4990Ft)
Oremus 6 Puttonyos Birtokválogatás Aszú 1999
[dagadtos] Egészen extrém illatok, igazi egyéniség. Egyszerre érett és friss, kifejezetten hűvös karakterű bor tele fűszerrel. Borsmentára, rozmaringra, kaporra és birsalmára emlékeztető aromák, kivételes élet. A korty is vibrál, a sav 99-eshez méltóan sok, de még a határon innen, roppant sűrűsége mellett is feszes tud maradni. Azt hiszem, egy külföldi borértőnek inkább ezt mutatnám meg, magamnak inkább a 2000-es 6 puttonyost bontanám ki. 9 pont és Albert gazda ez is.
[octopus] Első szippantásra egyértelmű, hogy ez valami egészen különleges bor. Egyedi, lehengerlő illat, benne birsalmasajt,narancslikőr, és valami leírhatatlan vibrálás, mitha a robbanócukor íze manifesztálódna illatjegyként. Pazar mód gazdag, akad itt szegfűszeg, csipetnyi eukaliptusz is, és még ki tudja, mi minden. Szájbetöltő, robbanó íz, annyira egyben van, hogy nehéz lenne szálazni, egyszerűen csak nagyon gazdag és finom. Cseppet sem hasonlít a 2000-esre, sokkal savasabb, de még belefér. Egyformán kiválóak, nehezen tudnék választani a kettő közül. (9 pont, ami lehetne akár 10 is)
Utolsó kommentek