Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Furmint, orrvérzésig

2011.02.15. 06:03 - Octopus

Ötvennél is több pincészet, új helyszín, korlátozott számú belépőjegy, ezekkel a főbb paraméterekkel hirdette meg a Vinoport a tavaly debütált Nagy Furmint Február kóstoló újabb felvonását. A Vajdahunyadvár beváltotta a reményeket, legalábbis ha engem kérdeznek, a tömeg kellemesen elviselhető volt – ilyen kulturált körülményekkel nem mindig találkozik az ember hasonló rendezvényeken. A borok minőségét illetően Albert Gazda már leírta a lényeget, ehhez nem tudnék mit hozzátenni, bizony az átlagos színvonal is magas volt, és emlékezetes borokban sem szenvedtünk hiányt. Még az asztalok között kószáló, véleményét készséggel megosztó David Bird MW is elégedettnek tűnt a felhozatallal, ami azért nem kis szó.

Néhányan 2010-es tételeket is elhoztak, például a Tokaj Kereskedőház és a Hétszőlő, ráadásul mindkét helyen a 2009-es változat is kóstolható volt, remek alkalmat nyújtva az összehasonlításra. A Kerház best buy furmintjának két évjárata között nem is lehetett volna nagyobb a kontraszt: míg a 2009-es behízelgőbb stílusú, telt, kissé alkoholos és lágyabb savú, addig a 2010-es – nem meglepő módon – savhangsúlyos, karcsú, alacsony szeszű, kicsit talán túlzottan is virgonc. A Hétszőlő esetében egy árnyalattal visszafogottabb a különbség, de a 2010-est így is a savak vezetik. A Royal Tokajihoz sétálva az utóbbi idők egyik legkiválóbb vételének számító alapkategóriás furmintból már a 2009-est kóstolhattuk, ami a 2008-ast mindenképpen túlszárnyalja, de talán az összes eddigi évjáratot is. Friss, tiszta, lendületes, citrusos-virágos aromákkal, csipetnyi édesfűszerrel, és legnagyobb örömömre már csavarzáras palackban jön ki. Bajnok. Ugyanitt még szebb volt  a Mézes Mály 2009, mélyebb, gazdagabb, kiváló arányokkal, az est legjobbjai között a helye. A Patríciusnál szintén alkalom nyílt a hasonlítgatásra, itt a 2008-as mérkőzött a 2009-essel, mind a kettő arányos, erőlködésmentes, szép bor, az idősebb viszont intenzívebb, mélyebb aromájú, mely tulajdonságát talán a palackérésnek köszönheti, legalábbis érettebb jellege ezt sugallja. Nem kérdés, hogy best buy ez is.

A Dereszlánál két félszáraz, dűlős tételt kóstolhattunk 2009-ből, a Lapisban az édesség és az alkohol is egy kicsit külön utakon járt, nem is értettem, miért szerették jobban egyesek, mint a löszről származó Telekit, ami számomra az est egyik dobogósa lett. Behízelgő, hárslevelűt idézően illatos, virágos, nagyon gazdag és tökéletesen kerek, elő is jegyeztem magamban egy későbbi tüzetesebb vizsgálatra A Kovács Nimród Nagy-Eged 2009 jóval érettebb arcát mutatta, mint tavaly ősszel a Várban, klasszikus sült almás érett furmint jegyekkel, eleganciáját viszont megőrizte, fantasztikus savainak és szerkezetének még a Tokajik között is alig akadt párja. A szlovén Vino Kupljen csavarzáras 2009-ese egészen érdekesnek bizonyult, a magyaroktól melegebb karakterű, szokatlanabb aromájú bor, grépfrútot és pisztáciát véltem benne felfedezni. Ez volt az egyetlen tétel, amiben szénsavval is találkoztam, nem állt rosszul neki. Talán a legnagyobb meglepetést a Gizella Pince Szil-völgy 2009 okozta, jól adagolt hordó mellett vibrálóan friss és lendületes, aromái között virágok, fehér húsú őszibarack, szájban elegáns, tiszta és lendületes. Ott és akkor valószínűleg a nyolc pontot is megkapta volna. Újabb top bor a Demetervin 2009, ezt kóstolva halványan Chablis ugrott be, egyébként nem először az est folyamán. Természetes, letisztult bor, mintha csak a Patrícius komolyabb verziója lenne. Ezen a vonalon mozog a szintén kiváló Barta Öreg Király Dűlő 2009 is, minimum pannon klasszis mindkettő. Csipetnyit füstös és mogyorós az Orosz Gábor Betsek 2009, de nem csak gazdag, kellően elegáns is, nem egy rossz bor.

Eltűnt a hordó a St. Ilona furmintjából, a 2009-esben már hiába keressük az édesfűszereket. Vélhetően ezt sokan fogják díjazni, a tisztaságot és frissességet nem kevésbé. Más vonal, nehezebb, érettebb jellegű a Tornai Top Selection Apátsági Furmint 2008, szegfűszeges, sült almás, már most egy kicsit mézes, és még jó is nagyon. Némileg hasonló a Fekete Pince két évjárata (2006 és 2007), de ezek még jobban tetszettek arányos testükkel, kerekségükkel. A jó borok itt még nem fogytak el, a kitartásom viszont igen, a jegyzetelést feladtam, pedig a Tokaj Zöld Birtok, Bott és Majoros pincék furmintjai is megérdemelték volna a nagyobb figyelmet, ahogy az a rengeteg termelő is, akikhez el sem jutottam. Remélem, jövőre kétnapossá bővül a rendezvény!

Címkék: furmint hétszőlő fekete royal tokaji demetervin tornai orosz gábor barta dereszla patrícius gizella kovács nimród furmint február kupljen st ilona

15 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr72661972

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Furmint február 2011.02.15. 10:54:30

Rögtön az elején le kell szögeznem, hogy nem vagyok nagyon boros ember, sőt nem vagyok borszakértő – alkoholt is ritkán iszom – viszont ha borospohár kerül a kezembe, akkor jöjjön egy jó üveg száraz magyar bor. Fogalmazhatok úgyis...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2011.02.15. 10:41:48

Bott Teleki 2009, nekem a TC szülinapon nagyon tetszett, 7/8p határán.

hegyaljai 2011.02.15. 11:16:56

Én orvérzést nem, hanem inkább komoly közönséget láttam. Tülekedés nem volt. A sok jó bor közül, akkor, és ott a Lenkey Pincészet és a Tokaj Zöld Birtok volt a legnagyobb élmény, előbbi talaj, utóbbi bogyó-gyümölcsös jellegével.

metszo_ollo · http://hozamkorlat.blog.hu/ 2011.02.15. 11:32:54

Nem volt egyszerű feladat egy fajtából ilyen sokat kóstolni, de a végére csak kialakult egy élmezőny a fejemben :)
hozamkorlat.blog.hu/2011/02/14/furmintozas

esoember 2011.02.15. 11:48:17

Gizella Szil-völgy 2009-et a pincénél kóstoltam (akkor még nem volt forgalomban), lenyűgözött! Ideje hát kielemezni egy egész palackkal belőle.

fugu 2011.02.15. 17:07:50

@esoember: Hol kapható, és mennyiért?

Octopus 2011.02.15. 20:01:57

@fugu: a rendezvény előtt megkapott adatlap szerint csak Tokajban:

Hol kapható / Shops
Gizella Pince Tokaj
Kiskereskedelmi bruttó ár / Retail price
4.400 Ft

De gyanítom, hogy máshol is fel fog tűnni idővel

fugu 2011.02.15. 20:16:24

@Octopus: Köszönöm a választ!
Más tételekkel is az volt a bajom, hogy nem kaphatóak az általam látogatott nem kevés vinotékában. Ennek két oka lehet: kicsi a tétel, ill. magas az ár.
(A Gizella árát elfogadhatónak tartom.)

borosember 2011.02.15. 21:57:19

Igen, a Lenkey furmintok szenzációsak voltak! Zöld Birtok is kellemes meglepetés. Sok-sok nagyon szép bor volt, Árvay, Oszvald, Nobilis, Demeter Z., Patricius, Royal Tokaj, Szt. Ilona, Breitenbach...De volt egy-két csalódás is sajnos: Kovács Nimród (szerintem tévút ez a pincészet a gejl stílusú boraival), Pók Tamás (talán rossz hordó?), Királyudvar (itt leginkább az ár-érték arány, olyan semmilyenek voltak a mostani borok).

Ferraiolo 2011.02.15. 23:08:46

@borosember: valószínűleg a személyes ízlésednek nem az egri fehérborok felelnek meg. Ha a rendezvényen pont a két egri borászat bora volt számodra kiemelkedően gyenge, akkor ezt gondolom. Nincs is ezzel semmi baj.
Pók Tamás bora szerintem tök rendben volt, héjon erjesztett, talán ez adott neki egy plusz -esetleg nehezebben érthető- karaktert. Rossz hordó nélkül.:)
Egerben egyrészt olyan ritka a Furmint, mint a fehér holló, az említett két borászat pedig pont ennek a fajtának a borvidéken ismét feltámasztásán dolgozik.A Pajdos és a Nagy-Eged hegy pont két olyan terroir, amelyre érdemes Furmintot telepíteni és amelyekre a jelenben és a jövőben nagyon érdemes odafigyelni.
Üdv: Ferraiolo

borosember 2011.02.16. 00:03:38

@Ferraiolo: Imádom az egri fehéreket, sokkal nagyobb lehetőséget látok bennük, mint a legtöbb vörösben. De többet vártam e két bortól, így nagyobb is volt a csalódás. Főleg, hogy Pók Tamás eddig kóstolt borai lenyűgöztek. A KNW-ről ez már nem mondható el. De kíváncsian várom a további Furmintokat Egerből.

fugu 2011.02.16. 10:26:59

@borosember: Hasonlóan vélekedem. ugyanezt tapasztaltam. Sebaj! Az Akadémián újra megkóstolom őket. Más kontextusban születhet más eredmény.

takács bálint - zsebtévé 2011.02.16. 11:00:46

Kíváncsi vagyok, mire/merre megy a Tornai Várszegi Gyuri nélkül/után.
Bár az még két évjárat, mire kiderül.

tb - zstv

Ferraiolo 2011.02.16. 13:56:36

@takács bálint - zsebtévé: sajnos az Akadémián sajnos nem lesz KNW Furmint, mert egyrészt az eredetileg is minimális palackszám (480) gyakorlatilag kifutott, másrészt minden borászat 3 fajta borát kóstoltathatja a rendezvényen és a KNW más borokat mutat be. Pók Tamás Pajdos fehérborát illetően nincs infóm.
Ferraiolo

takács bálint - zsebtévé 2011.02.17. 12:59:36

@Ferraiolo: Szerintem nem nekem szántad...
Mellesleg volt szerencsém a KNW Furminthoz egy fehérvári kóstolón. Több, mint ígéretes kezdés.

tb - zstv

Ferraiolo 2011.02.17. 13:04:00

@takács bálint - zsebtévé:
Jaja, Fugunak ment a válasz. Kösz a szép szavakat.:)
süti beállítások módosítása