Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Boldogan élnek

2011.03.29. 06:30 - alföldi merlot

Virulens vesszőparipa, hogy bár 2003-ban a szőlőmag is beérett, közben a savak  elégtek, így az évjárat boraira korai halál vár. Nos, én duplaborhűtős barátom jóvoltából vagy másfél tucatnyi 2003-as „csúcsvöröst” kóstolhattam végig a végeláthatatlan tél folyamán, és Mark Twaint parafrazeálva azt mondhatom, hogy az évjárat haláláról szóló hírek erősen eltúlzottak. Nyilván lehetett 2003-ban tizenkilencre lapot húzni, későre hagyott szürettel mazsolát szedni, gyümölcsöt alkoholba vagy barrikba fojtani, és találtunk is erre utaló jeleket, de a végelgyengülés még nem fenyeget. A csúcsvörösök között megbújt néhány méltányosabb árú, hajdani bezzegbor, és ezek kitűnő formája eszembe juttatta azt a nemzetközi sajtóban rendszeresen fölmerülő vélekedést, hogy nagy évjáratokban a még nagyobbat akarásnak gyakran nyögés a vége, és így a kevésbé agyondédelgetett, varjúhájjal nem kenegetett borok szebb egyensúlyt mutathatnak, mint a „főművek”. De az is lehet, hogy szimplán jó ötlet kékfrankossal konzerválni.

A nagyoknak beintő három hajdani best-buy-szerűség: a Heimann Cervaes, a Takler Noir Gold és a Monarchia Rhapsody in Red. A Cervaes a jolly joker, a Noir Gold a bülbülszavú, a Rhapsody in Red az izgalmas. Ebbe a sorba illeszkedik a 2003-as Weninger Frettner, de arról többször is volt már szó. (Egyébként az összes 2003-as közül kiemelkedett a Weninger Cabernet Franc és Syrah, ám a nagy ámuldozásban a kellő mélységű jegyzetelést elsumákoltuk.)

Heimann Cervaes 2003

Remek bor volt 2006-ban, és remek most is. Vonzó és könnyen érthető, de nem közönséges, érett, de messze nem lekváros, finom, de nem édes. Az aranyközép. Hétéves korára az alkotórészek szépen összesimultak, de tompulásnak, hervadásnak nyoma sincs. Illatban a cseresznyés-kakukkfüves főáramlatot finoman árnyalja a hordó (ánizs, keserű csokoládé, dohány). Kóstolva viszonylag telt. Jól érezhető, hogy minden szempontból érett szőlőből készült, de az élénk cseresznyés savak, ha nem is röpítik, kellően frissen tartják a kortyot. Van benne valami tipikusan szekszárdias, könnyed báj: érett, de ropogós gyümölcsösség fűszeres aláfestéssel. A befejezés hosszú és szaftos, nem szárít, nem keserít. Talán ez volt a legszebb Cervus/Cervaes valaha (tudomásom szerint a Birtokbor váltotta le). 6-7 pont (mekkora vétel volt ez 2500 forintért!)

Takler Noir Gold 2003 (kékfrankos válogatás)

Tejkaramella, túlérett meggy, kis likőrösség, idővel málna és dohány. Tetszetős és tetszetős. Nagy titkokat nem rejteget, de nehéz lenne rá őszintén haragudni. Tagadhatatlanul a közízlés kegyeit keresi, és a miénket is megtalálta. Mert lehetetlen nem méltányolni, hogy érett gyümölcsből készült, jó hordóban érett, és bár koncentrált és diszkréten édes, azért alapvetően mégiscsak kékfrankos, vagyis maradt benne egy kis pörgés. A korty behízelgően gyümölcsös, sima és bársonyos. A végén beköszön egy kis kakaó, de a lecsengést is a szaftos gyümölcsösség uralja, és nem a rettegett, szájporszívózó tannin. Harmadnapra térdre rogyott, de hány olyan bolond lehet, akinek két nap is kevés egy ilyen palackkal elbánni? 6 pont (nem csak nekünk tetszett)

Monarchia Rhapsody in Red 2003

Annak idején rajongtam érte, és a legjobb nevét nem vállaló egri bikavérnek neveztem. Az első napon volt benne valami katicás-minerális tökösség, amiből – túl sok Buttlert iszunk? - már a vakszakaszban Egerre gyanakodtunk. A három közül illatban ez kínálta a legtöbb izgalmat a maga buttleres-syrah-s mélyterroirosságával. Kóstolva mindvégig hibátlan egyensúlyt mutatott. Élénk, érett savak, cseresznyés-szilvás aromatika, határozott fanyarsággal. Meghökkentően varratmentesen integrálta a hajdan hangsúlyos fát. A vége lehetne hosszabb, és a tannin enyhén szárít. Mivel másodnapra szebb lett, és harmadnapra sem rezzent, gyaníthatóan van még benne kraft néhány évre. 6 pont

Frappáns befejezés volna most azt mondani, hogy a piacon lévő utódok hasonlóan szép pályát futhatnak be, érdemes spájzolni belőlük. De az igazság az, hogy fogalmam sincs, a 2006-os Cervaesről ugyan írtunk többször, a másik kettő jogutódját viszont nem is kóstoltam. Akinek van róluk fogalma, okosítson ki bennünket!

Címkék: 2003 szekszárd hatpontos eger takler monarchia kékfrankos hétpontos heimann rhapsody in red cervaes noir gold

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr822780913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Leonardo Di Cabrio (ex-Fidel Castrol) 2011.03.29. 08:30:25

Na még jó, hogy van itthon 03-as Weninger Syrah.

Ferraiolo 2011.03.29. 11:17:17

Az említtet két bor jogutódjait részrehajlás lenne magasztalnom, lévén mindkettő a "mi kutyánk kölke". :)
Infót viszont szívesen adok. Mindkét borból a 2006-os évjárat fut jelenleg.
A Takler Noir Gold 2006 változatlanul markáns egyéniség a kategóriájában, komplex és gazdag, a gyümölcsök és a fűszeresség szépen kiegészítik egymást benne. A másik bor a borászat 2009-es név és koncepcióváltása után már mint Kovács Nimród Rhapsody 2006 fut. A művésznevén Rhapsody egyben a Kovács Nimród Winery bikavére. Összetételét tekintve a fajták megmaradtak, csak az arányok változtak:30 % Merlot,28 % Cabernet sauvignon,22 % Cabernet franc,20 % Kékfrankos.Jó évjáratbora, érett, zamatos alapanyagból,magas beltartalmi értékekkel.
Mindkettőt feltétlenül ajánlanám bevizsgálásra! ;-)
Üdv, Ferraiolo

lókakukk 2011.03.29. 18:47:25

A Cervaes 2003 a bortörténelmem második

legjobb ár-érték arányú bora.Az első az

Oremus 2000 3p. aszú 1300-ért.(2005-ben)

lókakukk 2011.03.29. 18:51:20

Illetve két palack Malatinszky 2003-as pinó ugyanabban az évben 800 ft-ért a
békásmegyeri CBA-ból,de ők nem tudták mit cselekesznek.

lackó 2011.03.29. 18:59:06

Hű, ezeket a borokat de szerettem, Noir Gold nekem KF-ből mérföldkő...már 8 éve? Tejóég :D Nekem meg hirtelen a 2003-as Mandolás Furmint ugrott be, mint gyönyörűség.

hegyaljai 2011.03.29. 21:44:13

Az első mondathoz, csak annyit, hogy a szőlőmag csaknem minden évben beérik, néha még a hónaljhajtáson képződött másodtermésban is. A szőlő ugyanis nem törődik a borminőséggel, Ő csak kúszik-mászik és magot termel.
süti beállítások módosítása