Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Érett bikák dicsérete

Egri klasszikusok

2007.06.11. 19:44 - alföldi merlot

Amikor az egri 2003-asok piacra kerültek, én még dogmatikusan szenderegtem, és villányi erőborokkal tömtem meg a konyhaszekrény alá dugott papundekli dobozomat. Hallottam persze, hogy Eger felől zörög a haraszt, és einstandoltunk is egy palack Buttler Bikát meg egy Merengőt, de bármennyire szerettük őket, a cashflow addigra elapadt. Nem apadt volna el, ha hiszek a szimatomnak, és a megrázóan olcsó Csutorás Superiorból vagy a "Nagyapa Borából" tartalékolok. Az előbbiért írásban is rajongtam, és keltettem jó hírét napi 110 olvasónak. Aztán "Csuti" valahogy leesett a térképről, Bukolyi gróf fölköltözött az Olümposzra, a St. Andrea pedig nagy ígéretből Magyarország legnépszerűbb pincéjévé vált. Végül egy későn ébredt kategóriaszédelgő: Pók Tamás sub rosa bikavére – a Rhapsody in Red.

Csutorás Ferenc Egri Bikavér Nagyapa Bora 2003

Mint jeleztem, az évfolyamtárs Superiorral volt egy kisebb love affairem, aztán örömmel konstatáltam, hogy a VI. Pannon Bormustáron csúcsbikavér lett. Kóstoltam a Nagyapát is, az egy árnyalattal kevésbé, de még mindig nagyon tetszett. Én azonban a Maligánon kívül más beszerzési forrást nem ismertem, és valahogy szem elől vesztettük egymást. A 2004-es utódot Bob barátom nemrég kóstolta, és nem sajnálta tőle a pontokat. 
Nekem ezekből a tényleg nagyon olcsó, már-már imádnivalóan igénytelenül prezentált borokból eszembe sem jutott volna spájzolni. Most már bánom. Vendégségben kóstoltam, és nem volt sok időm elmélyülni benne, de kötelességemnek éreztem a jó hírt megosztani: a Nagyapa él és virul, sőt készül a kismaratonra.
A pohárba öntve élénk vörös, tükrös, az öregedésnek semmi jele. Az illat tiszta és csábító: erdei gyümölcs, nyereg, ribizli és csipetnyi vanília. Harmonikus és elegáns. Gyenge közepes test, gyümölcsös, sima felszínű bor. Most is friss és kerek. Az alkohol egy csöppet éget, de ezt a mai trend ismeretében szóvá tenni szőrszálhasogatás. Biztosan van benne tannin is, de én nem találtam. A lecsengés gyümölcsös, medvecukros. Ha a kétezer alatti vörösborokban ez volna a standard, itt volna már a kánaán. (Árgus szemekkel figyelem a 2006-os Csutorások felbukkanását – lapzártakor kaptam a hírt, hogy az évjárat lábon elkelt, de azt nem tudom, ki kelt ilyen korán.)
5 pont (legalább)

Gróf Buttler Prémium Bikavér 2003

A legvitatottabb megítélésű magyar vörösboros pincészet címéért öldöklő küzdelem folyik Ráspi és Bukolyi gróf között. A borok formabontóak, izgalmasak és kockázatosak. A borászok pedig szent őrültek, akik olyan elánnal futnak szembe a tömeggel, hogy félő, előbb-utóbb megbotlanak. És olyan szép volna, ha a szőlő iránti példamutató alázat és rajongás mellett legalább egy csipetnyi megértés is támadna a lelkükben pályatársaik iránt.
A Prémiumot 2005 tavaszán kóstoltam először, akkor nagyon nagy dobás volt 3800 forintért (és lázasan suttogtuk, hogy syrah ment a bikába). Tannin barátunk szintén ez idő tájt írt róla egy pornósztárosat, ahol a periférián már bevillant a Buttler-átok: két palackkal kell annak venni, aki egyet akar inni. Aztán jött az újabb pofára esés öt hónappal később, amikor is kiszőrösödött a bika a spájzban. Buttlert vásárolni azóta is orosz rulett, pedig kellene, mert amikor nem mond csütörtököt, akkor igazán nagyot szól. 
Ez szerda éjjel 11-et mond, vagyis inkább méretes pukkanás, mint nagy bumm. A Csutorásnál magasabbról indít – sötét, intenzív, szélesen hömpölyög, de kissé zavaros. Az illatban medvecukor, karamell, vas és túlérett cigánymeggy. Kóstolva édes, lomha, lekváros. Nagy, nehezen mozduló test. Szomorú finálé: csípős alkohol, félnomád tanninok, lekvár és kesernye. Visszakóstolva arra a konklúzióra jutottunk, hogy ez a palack már lehunyta fél szemét, és a hunyó valószínűleg a syrah.
5 pont (és főhajtás egy hajdani klasszis emléke előtt)

St. Andrea Egri Bikavér Superior Merengő 2002

A ready-made nevet sokan dicsérték már, én hadd dicsérjem Vörösmartyt azzal, hogy idelinkelem a magyar irodalom egyik legszebb versét. Szerencsére a hátcímkevadászok még nem jártak rá.
Elegáns és tetszetős címke (még abból a korszakból származik, amikor Ipacs Géza a munkáját alkalmazott művészetnek fogta föl). A burgundi palack majdnem bordói küvét takar - merlot 49 százalék, CS 33, CF 13, kékfrankos 5. (Tudtommal a St. Andreánál fekete seggű cabernet sauvignonnak ez az egyetlen ismert előfordulása.)
Klasszikus évjárat, klasszikus modell. Izgalmas, sokrétű, de rendezett illat. Erdei gyümölcsök, vanília, csipkebogyóhús, vas és égett gyufa. St. Andreához képest nagy test. A korty telt és arányos, erdei gyümölcsökkel és ibolyás árnyalattal. Hibátlan tanninstruktúra. Az alkohol hangyányit éget. Harmonikus, letisztult, csiszolt bor. Öröm a sznobnak, öröm a hedonistának.
7 pont (csak remélni tudom, hogy a Merengőt nem törölte el végleg a burgundi forradalom)

Monarchia Rhapsody in Red 2003

Pók Tamás mintha valami furcsa vákuumban, egy távoli bolygón dolgozna – a műholdaknak hála látom én is, hogy ügyködik, de az eredménnyel csak elvétve találkozom. Nem kertelek: szerintem a Rhapsody in Red a ma forgalomban lévő legszebb bikavér. Rövid kitérő: nagy tisztelője vagyok Gershwinnek, de alapvetően fázom attól, hogy mi, magyarok találjunk ki angol szóvicceket (az eredmény szinte törvényszerűen olyan lapos sületlenség lesz, mint a Hilltop "best cellar"-je). Aki tudja, hogy miért lett "vörös rapszódia" egri bikavér helyett, azt kérem, ossza meg velünk!
A RiR az általam várva várt kékfrankos alapú nagy magyar küvé. Fűszeres, gyümölcsös, arányos és élénk. Az illatában avar, cseresznye, tejkaramella, ribizli és medvecukor. Kóstolva gyümölcsös, fahéjas, borsos. A korty az egész szájat betölti. Tiszta, elegáns és dinamikus. A lecsengés fűszeres, hosszú és friss. Hibátlan tanninok és a sokat dicsért, remek egri savak. Valahol Tóth István és Lőrincz György között félúton. Mintha nekem találták volna ki. 
7 pont (ha háromezerért adnák, Kovács Nimródnak is kezet csókolnék)

Címkék: kóstolás 2003 2002 ötpontos st. andrea eger pók tamás bikavér hétpontos buttler csutorás nagyapa bora merengő rhapsody in red

21 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr3496472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Benikuty 2007.06.11. 21:16:35

Jó cikk.
Én még kivárok,eszem ágában nincs ehhez a csikó évjárathoz nyúlni.
Őszintén mondom,én sajnálom azokat a 99-s szépségeket,amiket benyakaltam,szerencsére maradt számos mit dédelgetni lehet még két évig a pince legsötétebb zugában.
Amúgy Tóth uramnak márciusban még nem volt felcimkézve a 2003-s Bikavér.Neki nem sürgős,mint a vén bikának.
Miért is maradt ki e jeles sorból?

ultimusz 2007.06.12. 08:22:16

Szerintem is jó cikk :)
Hajrá Eger!!!

Ferraiolo 2007.06.12. 10:07:34

A fent nevezett bor pontos neve Monarchia Rhapsody In Red 2003. Az elnevezést Gershwin Kék rapszódiája ihlette. A borász -Pók Tamás- szerint a bor rapszódikusan mindig más formáját mutatja, lévén a Kékfrankos nehezen birkózik meg a Cabernet-vel és a Merlot-val házasítva.

alföldi merlot 2007.06.12. 10:25:06

Ferraiolo, köszönöm a pontosítást, javítom. Hogy a nevet mi ihlette, az nem kerülte el a figyelmemet. A magyarázat érdekes, a birkózást szerencsére nem éreztem.

talbot 2007.06.12. 19:11:58

Hazaérve a Monarchia portfólió kóstolójáról, rá kellett eszmélnem hogy a Bazilika 2003 még szebb mint a rhapsody vagy a IIIas Nimrod. Amúgy előjegyzésben 12900ft ha jól láttam a IVes Nimród hajrá

Benikuty 2007.06.12. 19:48:44

Ha ezek a számok igazak,-s miért ne lennének azok,-akkor onnan valaki Villányba jár agyat cserélni,oszt eldurrant a bal heréje.

nemjo 2007.06.12. 21:44:19

előnyére válik az agycsere, jöhetnél te is ....

Merlot 2007.06.12. 22:44:54

Kedves Benikuty!

Tóth István nem sieti el. Én még márciusban kaptam nála a pince vágében lévő 99-es Bikavér válogatás maradék 14 palackjából 4-et. Barátsága jelélül! :)
De a 2000-ek még ott sorakoznak, pedig már kint van jó ideje a 2002-es Bika is.
Egy kis palackba zárt múlt, a legendás 2000-es évek elejéről. Nézd meg a villányiakat, hol találsz még ezredfordulós borokat?! Már 03-ast sem nagyon...
A tradicionális kifejezés T.I.-nál nemcsak a bor érlelésére vonatkozik.
Sokáig tarsa meg a Jóisten őt, és ezt a szokását! :)

Azt meg nem értem, hogy a cikk szerzője miért nem vette bele az ő Bikavérjét (pl. a 2002-est), ha már egri öreg Bikákról ír?
Vagy lesz folytatás???

dalton1 2007.06.12. 22:54:59

A '98-as Tóth bikavért nemrég kóstoltam, még van is egy palack...bámulatos hogy majd 9 évesen mennyire jól tartja magát...

alföldi merlot 2007.06.13. 05:01:19

Kedves Benikuty és Merlot, Tóth István borait én is, és Bob is rendszeresen kóstoljuk. Csak két példa:alkoholista.blog.hu/2005/12/29/p12936
illetve alkoholista.blog.hu/2006/12/12/bikaviadal_ii
Egyébként ha lett volna 2000-esünk, most is szívesen kóstoltuk volna.

Benikuty 2007.06.13. 09:43:52

Merlot, ezt kérdem én is,és pont ekképp
gondolok az "Öreg"-re.
Kösz,hogy felhívtad a figyelmem a 02-sre.

Benikuty 2007.06.13. 09:52:56

Nemjo,légyszi ne személyeskedj.Én senkit nem sértettem meg,én poénkodtam.
Nevek nélkül,változatlanul állítom,hogy ott egyeseknek kurvára elment az agya árilag.
Arra gondoltam,lehet,hogy a Bukolyinak az egri Buttler ház adta az ötletet,amivel szemben valamikor a zsinagóga állt.

Octopus 2007.06.13. 10:17:15

a '97-es TI bika viszont hanyatlik rendesen, hiába volt kiváló korábban. Az illata még szép, de izben kezd szétesni, vagy inkább "kopik"

Ferraiolo 2007.06.13. 14:54:28

Kedves AM! Ha akarjátok csinálhatunk egy TI kóstolót, hogy megemlékezzünk az elmúlt évjáratokról:)

Benikuty 2007.06.13. 15:02:11

Octopus,ez azt jelenti,hogy a 99-s készletem sürgősen igyam fel?

dalton1 2007.06.13. 15:04:24

Benikuty, nem feltétlenül, a '98-as még szépen tartja magát bár érni már nem fog.

Benikuty 2007.06.15. 18:06:12

Ferraiolo,beszartak a fiúk,hogy mibe jön ez nekik,vagy miamancimanó.
Ha tető alá hozod a dolgot,nos nem leszek rest bedobni a kommunálisba 1-1 standard és válogatás bikát.
Garantáltan jól tárolt,egyenest az Öregtől hoztam, azóta búvik a pincében.
Erősen izgatna az akció.

talbot 2007.06.16. 12:30:45

én is szivesen beledobok Tóth István bikavér vállogatást a 2000 évjáratból.

BOB 2007.06.16. 20:05:04

Nem akarom leloni a poent, de nekem meg van 2000-es Toth Istvan bikavalogatasom, csak eppen azt arra tartogatom, hogy hamarost osszekostoljuk egy Merengo 2003-assal, mint az anno nagy svunggal elkezdett, majd kicsit kisebb lendulettel folytatott bikaviadal melto lezarasa. De psszt :)
A 2002-es valogatasrol is irtunk mar egyebkent, itten talalhato:
alkoholista.blog.hu/2007/01/24/oromivaszat

MirrMurr 2007.06.17. 01:36:12

Sziasztok Bikavér rajongók!
Ha összejön valahol ez az Öreg Bika-kóstoló, be tudnék szállni 97-99 közötti Tóth, Balla, Vincze tételekkel. De akad még 96-os Thummerer is. Egyedül már nem innám meg, bár nem tudom melyik iható még.
Értesítést az info@miri.hu-ra kérek :)

nemjo 2007.07.20. 23:03:41

Jelentem ma kibontottam egy 2003-as Buttler Superior bikát:
- kutya baja ....

szép bor, persze maximum anyit ér amennyiért az Interspar árulja!
süti beállítások módosítása